# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
WORMED – Metaportal EP
| 21.07.2019

“Yanlış ellerde korkunç bir silaha dönüşebilir” cümlesindeki “yanlış eller”den öküz gibi robotik death metal.

2016’da çıkan “Krighsu” ile ortalığı birbirine katan İspanyol death metal grubu WPRMED, davulcusu G-Calero’nun geçtiğimiz yıl henüz 27 yaşındayken hayatını kaybetmesiyle büyük darbe almıştı. Bu üzücü olayın ardından grup neyse ki hızlı toparlandı ve “Krighsu”nun devamı niteliğindeki “Metaportal” EP’siyle döndü. EP, “Krighsu”da anlatılan “robotlar evreninde hayatta kalan son post-insanın mücadelesi” hikâyesini devam ettiren ve bir ölçüde kapatan bir yapıya sahip.

Şarkılara baktığımızda WORMED’ün alışık olduğumuz aşırı teknik death metalini en canavar şekilde yansıttığını görüyoruz. Sürekli değişen ancak odak noktasını kaybetmeyen rifler, üst düzey müzisyenlik ve WORMED’ün hem mekanik hem organik karakterini çok iyi yansıtan şarkılar. Yeni davulcu V-Kazar da cidden hayvan bir performansla WORMED davullarının emin ellerde olduğunu grupla yaptığı ilk çalışmadan gösteriyor.

Sadece 4 şarkı içeren “Metaportal” her zamanki gibi WORMED atmosferini karşımıza olanca soğukluğuyla çıkarıyor. İlk üç şarkıda alışık olduğumuz WORMED şiddetine maruz kalırken, kapanışı yapan “E-Xystem://Ce” ciddi anlamda farklı bir WORMED çıkarıyor karşımıza. Adamlar sadece 1 gitar 1 bas 1 davul ve vokalle bir şekilde o robot kıyametini hissettiriyorlar. Şarkıda gerçekten de notalarla bir gelecek distopyası çiziliyor ve hakikaten uzay ve robot havası hissettiriliyor. Bunu başardığı için bile WORMED’e secde etmek gerekiyor.

Şu sıralarda Yuval Noah Harari’nin “21 Lessons for 21st Century” kitabını okuduğum için, orada anlatılan bazı gelecek tasvirleri ve tahminleriyle “Metaportal” gerçekten çok iyi şekilde örtüştü. Harari kitabında; efendilerine itaat etmeyen robotların gelecekte hepimizi yok etmesini konu eden robotlu kıyamet filmlerinin aksine, robotların bilakis efendilerinin, yani bizim sözümüzden asla çıkmayacak olmasından dolayı bir kıyamet yaşanabileceğinden söz ediliyor ve belki de geleceğin, robotlarda bilinç ve merhamet özelliklerinin gelişip gelişmemesine bağlı olarak şekilleneceğinden söz ediliyor. WORMED’ün bu EP’de tam olarak benzer konuları işlemesi benim için de güzel bir tesadüf oldu ve “Krighsu”nun muhtemel kapanışını bu şekilde daha bir ilgiyle dinlememi sağladı.

WORMED böylesine bir müzik yapıp bunu bir konsept çerçevesine oturtabilen ve bunu destekleyen bir atmosferi de şaaak diye yapıştırabilen son derece becerikli, yetenekli ve amansız bir grup. Eğer bu 16 dakikalık EP’yi severseniz hikâyenin “Krighsu” tarafını da dinlemenizi ve adamların ortaya koyduğu gövde gösterisi karşısında ceketlerinizi iliklemenizi tavsiye ediyorum. İspanya ALTARAGE, AVULSED, TEITANBLOOD gibi pek çok önemli ekstrem oluşuma ev sahipliği yapıyor ve WORMED de kesinlikle bu ülkeden çıkan en dehşet, en eşsiz gruplardan biri. Kayıtsız kalmayın.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.13/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Season of Mist
Kadro
Migueloud: Gitar
Phlegeton: Voka
Guillemoth: Bas
V-Kazar: Davul
Şarkılar
1. Remote Void
2. Cryptoubiquity
3. Bionic Relic
4. E-Xystem://CE
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.