# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GRADJENT – Flow System
| 04.08.2013

Yerli djentilmenler…

Batu SARITÜRK

Çoğumuzun bildiği üzere, özellikle son 3, 4 senede metal müzik dünyasını bir “djent” furyası sardı. Ben de zamanında bu furyaya kapılanlar arasındaydım. Son bir senedir çok daha az dinlesem de, özellikle 2011 yılının tamamını djent dinleyerek geçirdim desem yalan olmaz. Fakat her grubun 1, bilemedin 2 albümü, EP’si vs. olduğundan sürekli yeni gruplar, yeni materyaller bulmam gerekiyordu. İşte böyle boşlukta kalıp tüm djent tabanlı siteleri alt üst ettiğim bir gün yeni çıkan albümler arasından biri dikkatimi çekti. Nedeni ise grubun Türkiye’den olmasıydı. Yazının konusu olan albümün sahibi Kocaeli’den Gradjent.

Türkiye’de djent/progresif metal tarzında belki de tek grup olan Gradjent’in temelleri aslında 2009 yılına kadar dayanıyor. Birbirlerini internet üzerinden bulmuş olan ikili, vokalist Soner Avcu ve gitarist Murat Güç, 2009’dan beri çeşitli tarzlarda müzikler yapmış ve bunları internette paylaşmışlar. 2011’den itibaren de Gradjent ismi altında devam ediyorlar. Daha kuruldukları hafta 4 demo şarkı kaydederek albüm yapma kararı alan grup Temmuz 2011’de Won’t You Go, Feel the Way You Want, Birdy ve In Rain şarkılarını içeren bir demo yayınlamışlar. Aynı yılın Kasım ayında da 10 şarkı içerecek bir albüm yapmak için harekete geçmişler. Kendi sözlerine bakılacak olursa, albüm biraz aceleye gelmiş gibi bir durum seziliyor. Çeşitli nedenlerden dolayı zaman sıkıntıları olduğundan 1 aylık prova ve yeni şarkı yazma sürecinin ardından bütün albümü 2 gün gibi bir sürede evlerinde kaydetmişler. “Madem fazla para harcamadık, albümü neden ücretsiz dağıtmayalım?” diye düşünen grup 2 Aralık 2011 tarihinde de ilk albümlerini dinleyicilere sunmuş.

Başta bahsettiğim gibi grubu bir djent sitesinden öğrendiğimden (site de www.got-djent.com) ve isimlerinde de bu kelimeyi kullandıklarından en başta klasik, bildiğimiz bir djent soundu bekliyordum “Flow System”dan. Fakat albümü dinlemeye başlayınca hafiften bir ters köşe yapmış olduklarını gördüm.

Toplamda 10 şarkıya sahip olan albüm daha ilk şarkı olan The Wasted ile nasıl bir sound’da ilerleyeceğinin sinyallerini veriyor. Bana göre bunların başında da gitarlar geliyor. Albüm genel olarak djent riflerinin de kullanımı ile yapılmış bir progresif metal havasında devam ediyor. Zaten kendileri de türleri hakkında djent lafından çok progresif ifadesini kullanıyorlar. Dediğim gibi, rif bazında bakıldığı zaman djent türünde karşılaştığımız kesikli riflerden yararlanılmış, fakat daha çok progresif metal tonlarında çalınmış. Bu nedenle bana biraz arada kalmışlık hissi veriyor aslında. Yani progresif dendiği zaman aklımıza gelebileceği kadar kompleks, tabiri caizse insanın kendini kaptıracağı rifler pek yok. Fakat aynı zamanda çalınan riflere uygun, vurucu etkiyi yapacak, gümbür gümbür bir gitar tonu da yok. Bundan dolayı, eğer illâ bir etikete sokacaksak, saf djent veya progresif demektense ikisinin ortaya karışımı demek daha doğru olur.

Albümde gitar solosu konusunda da biraz cimri davranmışlar. Solo olarak niteleyebileceğim kısımları sadece Birdy, In Rain ve Life Trailer şarkıları içeriyor. Benim için böyle bir türde pek sorun değil, ama “İlle de solo isterim” diyenleri biraz soğutabilecek bir durum.

Diğer bir kısım olan vokallere biraz değinecek olursam, albümde clean vokal tarzı tercih edilmiş. Buna rağmen albümün çoğu yerinde vokalin gitarlardan çok daha önde olması beni rahatsız etti açıkçası. Bazı yerlerde çalınan melodiyi veya ritmi anlamak için özellikle gitarlara dikkat etmek gerekebiliyor. Bir nevi çalınan bas gitarı duymaya çalışmak gibi.

Toparlayacak olursam, Gradjent saf djent yapmasa da ucundan bu türe bulaşan, ülkemizdeki, en azından benim bildiğim tek grup. Şarkıların yazım ve kayıt aşamaları da kısa bir döneme sıkıştırılmak zorunda kalındığından tam potansiyellerini daha göremediğimizi düşünüyorum. Türe ilgi duyanların bu albüme bir şans verip, şu an yazım aşamasında olan ikinci albüme de çıktığında bir göz atmalarını tavsiye ederim.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.50/10, Toplam oy: 20)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
El Emeği Göz Nuru Plakçılık
Kadro
Soner Avcu: Vokal
Murat Güç: Gitar
Şarkılar
1- The Wasted
2- Feel the Way You Want
3- Here is a Prayer
4- Phostereoom
5- Birdy
6- In Rain
7- The Side of Me
8- Won’t You Go
9- Life Trailer
10- Music Alone
  Yorum alanı

“GRADJENT – Flow System” yazısına 11 yorum var

  1. atoutlemonde says:

    Djent le pek alakam yoktur ama kritikteki şarkıları beğendim, youtube da bir tura çıkayım bakalım.

  2. harpy says:

    (alınmayacaklarsa) amatörle ruhla profesyonel iş çıkarmak bu olsa gerek. Kritikteki şarkıyı beğendim, yolları açık olsun.

  3. zafush says:

    Güzel olmuş ellerine sağlık.

  4. mfeci says:

    Vallahi pek hoş. Kendilerine başarılar diliyoruz

  5. Ufuk Sönmez says:

    grubun gitaristi murat güç’ü ilk “joker” şarkısıyla tanımıştım. “bana rüya görmeyi öğretsene, kalbimde delik var” cümlesi hiç çıkmaz aklımdan. güzel şarkıydı. sonra satriani’nin midnight’ına harika bi cover’ını gördüm. benim bildiğim gitar dersleri de veren bir isim.

    bu proje içinse; buralardan da djent çıkması harika ama, vokalin sesi güzel de olsa, djent’te clean vokalin şarkıyı sürüklemesi benim hoşuma gitmiyo açıkçası. yani daha değişik işler yapılabilir djent’te. şu anki soundun periphery’yi andırdığını söyleyebiliriz. ben murat güç’ün yeteneğinden yola çıkarak, daha iyi işler yapabileceğini düşünüyorum, bu projeyse doğruyu söylemek gerekirse benlik diil.

    son olarak da kritik güzel olmuş bence, eline sağlık diyorum. yazar arkadaşımıza djent tarzda muhtemelen biliyodur ama şöyle bi önerim var.david maxim micic’in 4 şarkılık bilo 1.0 ep’sini ben çok beğenmiştim, tavsiye ediyorum, örnek olarak 2. şarkı:

    http://www.youtube.com/watch?v=oNb2Oa-Mx7w

    Batu Sarıtürk

    @Ufuk Sönmez, Bahsettiğin EP’yi bilmiyordum aslında. En kısa zamanda bakıyorum. Sağol öneri için.

  6. Çok güzel olmuş. Yolları açık olsun. Yazara da teşekkürler.

  7. DrAQA says:

    Djent türünü genel olarak pek dinlemesem de seviyorum. Şarkılarını dinledim, gerçekten çok tatlı bir müzik var ortada, yolculukta dinlenecek müzikler kategorimde yerlerini aldılar. Kendilerini takip edeceğim ve eğer albüm satışları olursa albümlerini de alacağım. Buradan taahhüt ediyorum :)

  8. mfeci says:

    Albüm dinledikçe sarıyor arkadaş vallahi çok deli olmuş bence. Su gibi akıp gidiyor, yerli metalde sanırım son yılların en beğendiğim albümü oldu. Bu arada djent ile hiç bir alakası olduğunu düşünmüyorum. Progresife kayan bildiğimiz metal işte.

  9. OMustafar says:

    Çok beğendim ben. Melodik vokallerin kıvamını progresif gitarlara yedirmeyi çok güzel başarmışlar.

  10. Bu arada buraya yazayım, grup ismini Art of Particles olarak değiştirdi ve iki kişinin projesi olmaktan çıkarak daha bir grup kıvamına geldi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.