# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SOUL SACRIFICE – Carpe Mortem
| 09.08.2012

Ölümü yaşa.

2005 çıkışlı “Stranded Hate” albümüne baktığımızda Soul Sacrifice’in genelde gaz, melodik ve biraz da teknik şarkılar bestelediğini görüyoruz. Soul Sacrifice ile ilk tanışmam 2 yıl önce “Stranded Hate” albümleri ile oldu. “August” şarkısının yeri bambaşkadır bende.

Gelelim “Carpe Mortem”e… Grubun 2. stüdyo albümü olan “Carpe Mortem”, 29 haziran 2012′de Massacre Records etiketi ile ülke dışında yayınlanan ve kısa bir süre sonrada Ada Müzik etiketiyle Türkiye’de yayınlanacak olan, grubun yepyeni albümü.

Albümdeki kadroya baktığımızda, bas gitarda ve vokalde Özgür Özkan, gitarlarda Feyzi Ocak ve Maksim Kırıkoğlu ve davulda Onur Akça’yı görüyoruz. Albümün yayınlanan ilk single’ı “O.L.B” ve ilk video klip çalışması “Comatose” adlı şarkı albüm çıkmadan bir süre önce yayınlandı.

Lafı çok uzatmadan albüm hakkındaki yolculuğumuza başlayalım. Albüm “Requiem” adlı kısa ve sakin bir intro ile bize merhaba diyor. Son dönemde çıkan albümlerde ilk şarkının kısa bir intro olması moda oldu. Dinlediğimiz zaman farkediyoruz ki ilk intro ile ikinci şarkı “Bullet Proof” birbirine bağlı, bu da demek oluyor ki “Bullet Proof”u tek dinlerseniz başı pek bir şeye benzemiyor. Ama intro ile birlikte dinlerseniz taşlar yerine oturuyor. Gelelim “Bullet Proof” şarkısına. Güçlü ve sert, yeri gelince clean vokaller. Aksak ve bir o kadar da sağlam davullar. Ve yeri gelince gaz, melodik ama yeri gelince sönük kalan gitarlar.

Albümün üçüncü şarkısı ve aynı zamanda ilk klip çekilen şarkı “Comatose”! Albümdeki favori parçalarımdan birisi ve kesinlikle sağlam alt yapısı ve teknik ritimleriyle kendisine olmuş dedirten bir şarkı. Nakaratta çok hoş bir clean vokale, Onur Akça’nın yine aksak, melodik yeri gelince insanı yerinden kaldıran davul ritimleriyle ve güzel bir soloya ve gaz riflere sahip gitarlarıyla ‘Comatose’ kesinlikle üstüne çok düşülen ve düşündürten bir parça olmuş. Sırada albümün 4. şarkısı ve ilk single “O.L.B” var. Albümdeki favori parçalarımdan bir tanesi daha. Yine kesinlikle seveni olacak bir parça. Ayrıca albümdeki en zor davulları barından parçalardan birisi kanımca. Albümün 5. şarkısı “Keşke” isimli bir türkçe parça. Soul Sacrifice’i bu konuda tebrik ettim. Yurt dışında da yayınlanacak olan bir albüme Türkçe parça ekleme düşüncesinde bulunduğu için, ama keşke 1 tane değil en kötü ihtimalle bir şarkı daha ekleselermiş daha güzel olacakmış. Şarkıya baktığımızda ise yeri gelince gaz, yeri gelince duygusal bir tema işlenmiş. Özellikle sözler güzel ve duygu yüklü. Ayrıca albümdeki en güzel sololardan birisini barındırıyor. Albümün 6. şarkısı “Fly Forever” kendini belli eden bir şarkı. Albümde ki 7. şarkı ayrıca diğer favori parçam “Killing For Society” alt yapısı sağlam ve gaz dolu bir şarkı. Ayrıca güzel bir solusu bulunuyor.

Albümün 8. şarkısı “Torture My Soul” albümdeki melodik şarkılardan bir tanesi. Oldukça güzel bir girişe ve hoş bir melodiye sahip. Albümün 9. şarkısı “Carpe Mortem”, yani albüme adını veren şarkı. Aslında pek şarkı diyemeyiz. Daha doğrusu bir intro gibi, Soul Sacrifice albümün sonuna doğru bize hüzünlü bir gitar melodisi ile veda ediyor gibi bir hava var ortada. Albümün sondan bir önceki şarkısı olan “Sarcastic Existence” albümde beğenimi kazanmış diğer bir şarkı. Çok güzel bir girişle başlıyor ve çok güzel devam ediyor. Tam bir vokal ve enstrüman festivali diyebiliriz bu şarkı için. Albümün son şarkısı olan “Exile” yine hoş, güzel ve melodik bir parça. Albümdeki şarkıları tek tek yorumladıktan sonra gelelim albümün geneline…

Soul Sacrifice, 7 yıllık suskunluğunu güzel bir geri dönüş yaparak kutlamış. Albümün genelinde öyle abes derecede sırıtan bir şarkı yok. Şarkıların hepsi birbiriyle uyumlu devam ediyor. Enstrümanlara baktığımızda ise gitarlar bazı yerlerde sönük kalmış evet. Ama “Carpe Mortem” tam bir davul ve vokal şöleni. Özellikle davul partisyonları yeri geliyor insanı hayran bırakıyor kendine. Uzun zamandır ben dahil birçok insanın beklediği bir albümdü “Carpe Mortem”. Bana beklediğimi verdi mi diye sorarsanız, verdi diyebilirim size. Bu topraklardan çıkan en sert, en melodik, en teknik, en güzel albümlerden birisini yapmış Soul Sacrifice. Bize de dinlemek, dinletmek ve destek olmak düşüyor.

Cenk Cabir GÜNEŞDOĞDU

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.93/10, Toplam oy: 56)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Massacre Records
Kadro
Feyzi Ocak: Gitar
Maksim Kırıkoğlu: Gitar, vokal
Onur Akça: Davul
Özgür Özkan: Vokal, bas
Şarkılar
1. Requiem
2. Bullet Proo
3. Comatose
4. OLB
5. Keske
6. Fly Forever (PENTAGRAM cover'ı)
7. Society for Killing
8. Torture My Soul
9. Carpe Mortem
10. Sarcastic Existence
11. Exile
  Yorum alanı

“SOUL SACRIFICE – Carpe Mortem” yazısına 18 yorum var

  1. serdar91 says:

    kritiğe puanım 5,albüme ise 9.5′tan 10.

  2. Zeynel says:

    Fly Forever aslen Pentagram şarkısı kritikte gözden kaçmış sanırım.

  3. kritik gerçektende vasat olmuş fakat yazarın hevesini kırmak istemem yazmaya devam et dostum.

    ayrıca yazıda sürekli üstün körü sıfatlarla özetlenmiş albüm boyunca davul ve gitarın yaptıkları. Sonuçta koca bir albümdeki gitarları “melodik ve güçlü riff” diye özetlememek lazım. Davul konusuna gelince de “aksak” sıfatının her davul partisyonuna yakıştırılması hoş olmamış sonuçta bu bir meshuggah albümü değil ve bu albümde aksak bir davul dinlemiyorum.

    Son olarak diğer arkadaşların uyardığı gibi Pentagram coverı konusunda “Fly Forever ise kendini belli eden bir parça” denilip geçilmemesi lazım. Umarım daha iyi kritikler yazarsınız.

  4. ilk defa dinledim, “türk grubu olduğu anlaşılmıyor” diyerek de kompliman yapayım hahah :D

  5. semihtr says:

    türk gruplarına her zaman destek verilmesinden yanayım… iyi yada kötü, zaman içerisinde çok daha kaliteli albümlere de “dünya çapı”nda imza atmalarını arzu ederim… şarkıyı da beğendim ayrıca… devam…

  6. sama says:

    albümü dinledim, gerçekten müthiş bir iş çıkartmış Soul Sacrifice .. Onlar gibi birkaç melodik grup olsa, Türkiye’de metal müzik daha geniş dinleyiciye de ulaşır diye düşünüyorum .. ve Pentagram’ın yanında başka grupların da ismi anılabilir ülkemizde sanıyorum o zaman ..

    bir de ‘fly forever’ın albümde yer alması harika olmuş .. Pentagram için bir saygı albümü çıkacaktı bir ara, o ne oldu bilmiyorum .. bu saygı albümü çıksa ve bu cover da orada yer alsa ne iyi olurdu.

  7. jake white says:

    Dünyadaki metal müzik anlayışını göz önünde bulundurulduğunda, aslında pek matah ve sıradışı işler yapmayan bir grup.Bence TR deki diğer yerli gruplardan çokda farkı yok ve bu açıdan bakarsak çok daha parlak ve heyecanlı gruplar bile mevcut.

    Bahsetmek istediğim bir diğer konu ise mevzubahis grup dinleyicilerinin yersiz cırtlaklığı…Youtube’da comatose videosunun altındaki yorumları okursanız, hak verirsiniz; Ordada aynı şeyi yazdım, biri çıkmış adamlar sikmiş atmış demiş, öteki harikasınız kingsiniz demiş?? Artık yurtdışında şaklaban olarak anılmak kkaderimizmiş gibi geliyor.Adamlar bayağı sıradan yerli bir grup işte, olayı itin götüne sokmanın anlamı ne??

    Baybora

    @jake white, O yorumları pek takmamak lazım. Moribund Oblivion’a ”Tanrı mısınız lan?!” diyenler falan var.

    Overload

    @Baybora, İşte bu yüzden doğru dürüst ilerleme kaydedilemiyor. Hep bi bok atma çabası, hep bi cahillik. Ne geçiyor ellerine sanki?

    Osman

    @Overload, aslında bu youtube’la alakalı olarak her ülkede görülen bişey. Bir grubu eleştirince “beğenmiyosan ne izliyon” veya “sen git justin bieberını izle” gibi tepkiler alıyorsun. Youtube’da herkes mal kısacası. Hatta Türkler bu grup ayırma konusunda çok daha titiz. Century Media’nın poser black metal grupları %95 oranında like alırken Moribund Oblivion %75 falan alabilmiş. İnanıyorum ve umuyorumki 3-5 yıla kalmadan Fransa gibi taşaklı bi patlama yaparız. Çok mu umutlu konuştum.

    Bugra

    @Overload, Şu “hep”‘le başlayan ve ve ilerleyememe sebebi olarak gösterilen cümle kalıpları da dahil “ne geçiyo ellerine” kısmına.

    Bu söylenenlerden de beğenmesek de dinlemeliyiz gibi bir anlam mı çıkıyor?

    Yoksa iyice oturup, didik didik edip beğenilecek bişeyler mi çıkarmalıyız? Bunlardan yola çıkıp da “yerli gruplarımıza sahip çıkmalıyız?”

    Overload

    @Bugra, Aksine, “eğer beğenmiyorsak fazla irdelememeli, hakkında ileri geri konuşmamalıyız” anlamı çıkıyor.

    Yerli gruplara sahip çıkma konusu da size kalmış bir şey. Ben grubu dinledim, albümü beğendim ve gidip satın aldım. Üstüme düşeni yaptığıma inanıyorum, destek olmak ve sahip çıkmak anlamında.

    syko

    @Overload, o zmaan yerli bütün grupların yaptığı herşeyi alalım arakadaşım. Buna mı çıkıyor söylediğin?

    Overload

    @syko, “Beğendim” kelimesi sizin için bir şey ifade etmiyor mu? Beğenirseniz alın, beğenmezseniz almayın. Bu kadar basit.

    noise

    @Overload,

    İşte bazıları sırf Türkiye’den çıktığı için “beğenmeseniz” de alın, destek olun diyor. Bu saçma düşünceyi de yıllardır sürdürüyorlar.

  8. loser says:

    Uzun süre önce buraya girdiğimde “değişeceğiz, bayaa şeyimiz yenielenecek süper hale gelecez” gibi şeyler görüyoduk. Kaç ay geçti tesadüfen girdik baktık ki herşey aynı.

    Enteresan..

    Ahmet Saraçoğlu

    @loser, elde olmayan bir sürü sebebi var bu gecikmenin ama yakında değişeceğiz hakikaten.

  9. tayfun says:

    Bu grubu görünce aklıma barışarocklardan birinde grup elemanlarından birisinin babasıyla yaptığımız siyah tshirt geyiği geliyor. Adam resmen niye hep siyah giyiyorsunuz, bu kadar uç olmanızın sebebi nedir falan gibi kilit sorularla kısa sürelide olsa bi korku salmıştı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.