# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STEVIE RAY VAUGHAN – Texas Flood
| 11.05.2012

SRV.

Arkadaşlar öncelikle şuna açıklık getireyim: Stevie Ray Vaughan. Stevie Ray Vaughn değil.

Blues müziğin Dallas, Texas’taki en önemli temsilcilerinden olan Stevie Ray Vaughan, kendine has stili ve küçük yaşta müzik yapmaya başlamasıyla müzik tarihine adını yazdırmayı başarmış bir gitarist. Daha çocuk yaşta babasının aldığı oyuncak gitarlar Jimmy Reed şarkıları öğrenen Stevie, 10 yaşında grubuyla birlikte çalması, 15 yaşında ise ailesinin yanından taşınıp bulaşık yıkayarak hayatını kazanmasıyla hepimize ibretlik bir hayat dersi veriyor.

Epey parlak gitar tonları ve gitarı dövercesine çalmasıyla ayırt ediyorum Stevie Ray Vaughan’ı. Hızlı çalmasına karşın gitarda kurduğu cümlelerin açıklığından hiçbir şey kaybettirmemesiyle tanıyorum SRV’yi. Ne çalarsa içinde bir hız ve öfke barındırıyor. Düğmesi yok ki kapatasınız, ancak o durduğunda kesiliyor blues yapması. Sanki salsanız Texas çöllerine ufukta kaybolana kadar tek nota arızasız çalar.

Birçok ünlü isimle tesadüfen tanışması onun ünlenmesinde önemli bir yol açmış gibi görünüyor. Elinden düşürmediği Fender Strat gitarı ve kafasından çıkmayan kovboy şapkasıyla ikonik bir kişilik olan Stevie kaydettiği ilk albüm olan “Texas Flood” albümünde geleneksel blues müziğin genç yüzünü gösteriyor. Elleri iki dakka rahat durmayan bu adama “Double Trouble” adıyla Tommy Shannon ve Chris Layton eşlik ediyor. Hendrixvari bir şarkı olan “Lenny” albümde çalınmış en yumuşak, “Dirty Pool” ise en kederli şarkı. Bana göre yorucu olması sebebiyle en zayıf şarkısı da “Rude Mood”.

Grubun basçısı Tommy Shannon’un albüm kaydına dair söyledikleri epey ilginç. Kendisi albümü kaydettikleri yerin koca bir yer olmasına rağmen grubun ufak bir köşeye sığışıp bar konseri verir gibi çaldığını ve öyle kaydettiklerini söylüyor. Stevie’nin Fender gitarı, Fender Vibroverb amfisi ve Tube Screamer pedalından başka bir şey kullanmadan kayıtlarını tamamladığını da ekliyor.

Blues müzikte ton parmaklardan çıkar evet ama Stevie’nin kendi soundunu bulmasında Fender’in 60’li yılların başında ürettiği Vibroverb amfilerinin etkisinin çok büyük olduğu yatsınamaz. Ekstra güç ve gitardaki sustain’i uzatması için kullandığı tube screamer pedal parlak vibroverb tonlarına sıcak bir boost ekliyor. Bu da dolgun ama zamanına göre modern duyulan parlaklıkta bir kayıt elde etmesini sağlıyor. Zira eski kayıtların büyük sorunu soundun tiz eksikliği. Ama bu albümde öyle güzel bir denge tutturulmuş ki sanki günümüzün önemli stüdyolarından birinde kaydolmuş gibi.

Böylesine güzel şeylerden bahsettikten sonra kendisin aramızdan ayrılışının hikayesini söylerek biraz tadınızı kaçırayım. Olay aynen şu şekilde gerçekleşmiş: “Robert Cray, Eric Clapton, Buddy Guy gibi isimlerin de katıldığı coşku dolu etkinlikten sonra Stevie Ray, Eric Clapton’ın 3 tur yardımcısı ile birlikte Chicago’ya gitmek üzere helikoptere bindi… 27 Ağustos gece yarısı, sisle kaplı bir tepeye çarpan helikopter parçalandı…” Evet maalesef böyle boktan bir olay yüzünden dünya önemli bluescularından birini kaybetti. Halbuki daha bir çok insanın derdini, düşüncelerini notalara dökecek içtikleri akşamlara yeni fon müzikleri üretecekti.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.55/10, Toplam oy: 29)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1983
Şirket
EPIC
Kadro
Stevie Ray Vaughan: Gitar, Vokal
Tommy Shannon: Bas Gitar
Chris Layton: Davul
Şarkılar
1. Love Struck Baby
2.Pride and Joy
3. Texas Flood
4. Tell Me
5. Testify
6. Rude Mood
7. Mary Had A Little Lamb
8. Dirty Pool
9. I.'m Cryin'
10. Lenny
  Yorum alanı

“STEVIE RAY VAUGHAN – Texas Flood” yazısına 5 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    çok fazla farklı tür dinlediğim için çok sevdiğim halde blues’a pek vakit ayıramıyor ve çok az isim biliyor olsam da, bu albümü baya severim. Pride And Joy ve Dirty Pool çok kral şarkılar olarak aklımda kalmış mesela. gerçi bu albüm haricinde bir de In Step albümü dinledim Stevie Ray Vaughan dayının, hepsi o kadar. Bahadır saolsun kritik sayesinde hatırlattı bana bu güzide müzisyeni. ilk blues tribine girdiğimde yeniden oturup uzun uzun dinleyeceğim.

  2. Ufuk Sönmez says:

    öncelikle eline sağlık. ben de kritiği okuduktan sonra açtım bilgisayardan bi kaç şarkı dinledim. gerçekten de hiç yormayan su gibi akıp giden şarkılar. srv favori gitaristlerim arasına girer mi? girmez ama adam usta bir blues’cu, konuya ve gitarına çok hakim. gitarda blues çalmak ve öğrenmek isteyenlerin srv tab’larına bakmalarında fayda var.

  3. Can Gelgec says:

    Bu saheserin gitar tonuna ”jakçuk” sound diyen bir arkadasim vardi. Hakkaten oyle.

    Saygiyla aniyoruz, 13′luk teller ile mibemol’de gitarin anasini aglatmak her yigidin hakki degil.

  4. sevdiğin müzisyenin sikindirik sebepten erken ölmesi :(

  5. northern says:

    vay vay vay, stevie abimizin incelemesi varmış.

    Hiç uzatmıyorum, müzik aleminde efsane olmuş herhangi bir gitariste benzeyen başka gitaristler olabilir ama SRV gibi tınlayan, çalan başka biri gelmedi, gelemez.

    srv’yi dinlemek bergkamp’ın top oynamasını izlemek gibi. doğa üstü bir şeye tanıklık eder gibi hissediyor insan. çok başka bir yerdeydi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.