# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BURZUM – Hvis Lyset Tar Oss
| 16.04.2012

Dağda yalnız bir kurdun acı içindeki çığlıkları.

Burzum, black metal aleminin en bilindik grupları içerisinde bulunmakta. Tabii bunun en önemli sebebi malum cinayet ve kilise yakma faktörleri. Peki Burzum en bilindik gruplardan biri olmanın hakkını veriyor mu? Tabii ki veriyor. Her ne kadar Varg Vikernes’in hapisten çıktıktan sonraki albümlerinden pek hazzetmesem de (“Fallen” ve özellikle “Umskiptar“), eskiden yaptığı işler kesinlikle yabana atılmayacak türde, mükemmel işler.

Şahsen “Filosofem“den de pek hoşlanmamaktayım. Bunun sebepleri, Varg’ın vokalini değiştirmesi ve dark ambient havasını gereğinden fazla kullanması. Bu sebeplerden ötürü, Burzum’un ilk 3 albümü benim için black metalin en sağlam yapı taşları arasındadır. Bu 3 albüm arasında ayrım yapmakta çok zorlansam da, aralarında en sevdiğim albümün “Hvis Lyset Tar Oss” olduğunu hiç zorlanmadan söyleyebilirim.

Albümle arkadaş vesilesi ile tanıştım. O zamanlar Burzum’u ilk kez dinleyen, black metalden bihaber herkes gibi, Burzum adına sadece “Filosofem” albümünü dinliyordum. Güzel bir albümdü ama tam da sevmemiştim, eksik bir şeyler vardı. Kayıt rezaletti, vokal anlaşılmazdı ve beni hiç etkilememişti. Black metali yeni keşfetmiş birinin ateşiyle arkadaşla muhabbet ederken, bana “Sen hala Filosofem de misin? Daha eski albümleri dinlesene, onlar daha güzel” dedi. Ben de karşılık verdim: “İyi de herkes en iyi albümü olarak Filosofem diyor, en iyisi buysa diğerlerine hiç bakmam”. Arkadaşım biraz güldü ve şöyle dedi: “Sen bakma onlara. Onların bildiği tek albüm o”. Arkadaşımın verdiği gazla eve gidip, War adlı şarkıyı dinledim. Yüzüm greyfurt yemiş adama döndü. “Oha bu nasıl vokal len? Sanki acı soslarla wasabi yemiş, su getirin lan su, yandım anaaaaam!” diye bağırıyordu. Vokale ve özellikle de ardından gelen soloya hasta olmuştum (R.I.P.). Sonra arkadaşa “Oha süpermiş lan, hangi albümünü dinleeyim? Üç albüm var, bir de “Aske” diye bir EP” dedim ve ondan gelen cevap da “Valla benim en sevdiğim Hvis Lyset Tar Oss. Onu dene derim” şeklindeydi. İşte bu şekilde kendimi albümün sularına doğru bırakmış oldum.

Varg Vikernes’in kendine has bir vokali olan, kimi metal siteleri ve dergilerince “işkence çeker gibi” olarak tabir edilen bu leziz vokal, “Hvis Lyset Tar Oss”da son kez kendini göstermekte. Bu aşık olduğum vokalin ambient unsurlarıyla birleşmesi, ortaya depresif, karanlık, melankolik bir hava ve müthiş bir atmosfer çıkarmış. Depresif black metal vuruşlarının ilk temellerini bu albümde atan Varg Vikernes, black metalin her türünün öncülüğünü yapmaktan geri kalmıyor anlayacağınız. Albüm 1992 yılının Eylül ayında kayıt edilmiş, o yüzden ta 1994′te çıkarılmasını biraz şaşkınlıkla karşılamıyor değilim. Ben böyle bir albüm kaydetsem ertesi gün çıkarırdım. Ama o sıralar Varg kilise yakıp sağı solu karıştırma gibi ergenlik heveslerinde olduğu için, vakit bulamamış da olabilir.

“Hvis Lyset Tar Oss”, Burzum’un %100 saf black metal yapmaktan çıkıp, dark ambient ögelerini taşıyan ilk albümü. Albüm, süreleri 8 ila 14 dakika arasında değişen toplam 4 şarkıdan oluşuyor. Bu 4 şarkıyı nasıl anlatacağımı bilemiyorum, hepsi birbirinden enfes, birbirinden leziz. Burzum tarihinin en vurucu şarkıları sanki özene bezene toplanmış, bu albüme konmuş. Dinleyiciyi karlı dağlara götüren, dağda yalnız bir kurdun acı içindeki çığlıkları ile başbaşa bırakan, fırtınalı bir albüm bu. Sanki albümün içinde bir kar fırtınası var. O soğuk havayı ve kar fırtınasını, albümü dinleyen kişinin beyninde hissettiriyor. Böyle muhteşem bir albüm “Hvis Lyset Tar Oss”.

Burzum’un en iyi albümünü “Hvis Lyset Tar Oss” olduğunu düşünmüyorsanız, bence büyük bir yanılgı içerisindesiniz. Albümü tekrar tekrar dinleyin, o karlı dağlara ve fırtınalara kendinizi bırakın. İşte o zaman “Hvis Lyset Tar Oss”un Burzum’un en iyi albümü olduğunu anlayacaksınız.

Berkay HANCI

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.68/10, Toplam oy: 282)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Misanthropy Records
Kadro
Greifi Grishnackh: Her şey
Şarkılar
1. Det Som En Gang Var
2. Hvis Lyset Tar Oss
3. Inn I Slottet Fra Drømmen
4. Tomhet
  Yorum alanı

“BURZUM – Hvis Lyset Tar Oss” yazısına 133 yorum var

  1. Junkie Budgie says:

    Gamalı haç tam oturmuş :)

  2. havitetty says:

    Det Som En Gang Var gibi şarkı çok nadir gelir. BURZUM’un bence de açık ara en iyi işi bu albüm.

    Bir de iki gündür negzel albümlerin kritikleri geldi lan üstüste, vallahi mesud oldum.

    swedish

    @havitetty, Benimde en sevdiğiim burzum albümü ve en sevdiğim parçasıdır

  3. Junkie Budgie says:

    Det Som En Gang Var, Burzum’un yaptığı en iyi şarkıdır

    swedish

    @Junkie Budgie, Kesinlikle katılıyorum asla eskimeyecek bir parçadır

  4. Deniz says:

    En iyi şarkısı derseniz “my journey to the stars” derim, ısrar ederseniz çirkinleşirim. (hatta “black spell of destruction” da olabilir.) Ama albüm olarak en derli toplu ve karanlık işi budur bence.

  5. Osman says:

    Çok ekşici, nutella kafalarında bi yazı olmuş, arkadaş Varg’ın vokaline bile “leziz” diyor. Gerçi ben beğendim, hoşuma gitti.

  6. Kemal says:

    Bundan 6-7 sene kadar once ZOR dergisinde kritigini gormustum bu albumun. O zamana kadar Burzum la ilgili tek bilgim Varg in ne kadar sansasyonel bir adam olduguydu. Acikcasi gruba karsi en ufak bir merakim yoktu, black metal zaten cok sevmezdim uzerine bir de “bilincli olarak kotu yapilmis kayit” gibi bir olay bana cok ters geliyordu. O zaman jilet gibi kaydedilmis melodic death metal albumlerinin hastasiydim ben.

    Her neyse, ZOR daki kritik o kadar guzel yazilmisti ki ister istemez bir sans vermek istedim albume. Internetten indirdim CD ye yazdim ve Discman’e attim. Belediye otobusunde okuldan eve gidiyordum, butun gun ders dinlemekten yari uykulu bir haldeydim. Play tusuna bastim ve Det Som En Gang Var in baslangici calmaya basladi…

    Ama ne baslangic !! Zaten uykum var, bir de sarkinin basindaki o hipnotize edici synth melodileri beni iyice transa gecirdi. Ardindan gelen bangir bangir davullar, o basit fakat mukemmel gitar riffi.. Ben tam “Oha be abi herif super yapmis” diye dusunurken… Tam o anda o gitarlarin arasindan tekrar giren synth melodisi… Iste o anda ruhumu teslim ettim. Cok net sekilde soyluyorum, sadece bu sarkinin ilk 5 dakikasindaki atmosferi yaratmak icin ruhunu seytana satacak yiginla black metal grubu vardir.

    Albumun geri kalani da mukemmel tabi (hele kapanis parcasi Tomhet), Burzum un diger isleri de oyle.

    Neyse efendim fazla uzatmayayim, bu yazinin mesaji su: Eger siz de benim zamaninda dusundugum gibi “Les produksiyonlu black metal mi ? Oehh”, “Abi o adam katil yapcagi muzikten ne hayir gelir ki ?” gibi dusunceler icindeyseniz, bu onyargilardan tamamen siyrilin ve bu albume mutlaka bir sans verin. Bence metal tarihindeki cok az calisma bu album kadar direkt insan ruhuna temas edebilir.

  7. Belus says:

    Bu kritiği adım adım eleştiresim var..

    -’Tabii bunun en önemli sebebi malum cinayet ve kilise yakma faktörleri(burzumun ünlü olması adına)’

    diyor yazar;

    Yani Varg Vikernes’in kendine has;dna’sı bozuk,rutin müzik kalıplarına karşı üretimleri;adam gibi duruşu vs. si onu bilinen yapmıyor da kilise yakması onu popüler yapıyor.Bu betimleme külliyen yanlış.Varg ve Euronymous’un müzikal çalışmaları o dönem adına Black Metalin yürü ya kulum taşları.Bu adamların bilinmelerini sağlayan durum kesinlikle bu tip durumlar değildir(eğer ki takipçisi iseniz!)bittabi kilise kundaklamaları,konser bombalamaları işin politik yanını dünyaya duyurmuştur.Ama bu popülerite kaygısından ötürü değildir.

    -’Her ne kadar Varg Vikernes’in hapisten çıktıktan sonraki albümlerinden pek hazzetmesem de (“Fallen” ve özellikle “Umskiptar“)’

    diyor yazar;

    Öncelikle hapisten çıktıktan sonraki albümler arasında BELUS ve From the Depths of Darkness de mevcuttur.Onca yıl içeride yatmış bir adamın arka arkaya çıkardığı birbirinden yetenekli,çıkarsız albümler için hazetmemek Burzum kritiği yazan kişi için ciddi bir paradokstur.Belus yoğun havada kirli bir black metal albümüdür.Belusta onca yılın kini vardır;keza Fallen ve Umskiptar albümü Varg’ın isterse neler yapabileceğini göstermiştir.

    -’Şahsen “Filosofem“den de pek hoşlanmamaktayım’

    yahu sen neyden hoşlanıyorsun acaba merak ettim?Filosefem ilandır.Norveç Black Metalinin ifşasıdır.Filosefemin müzikal altyapısı;vokal tekniği iyi prodüksiyon karşıtlığına örnektir;ki bunu Varg şu cümlesiyle özetler;
    ‘on filosofem i didn’t use a guitar amplifier at all, but instead used only the amplifier on my brother’s stereo (that of course was not intended for that use) and some old fuzz pedals.’

    ‘Kayıt rezaletti, vokal anlaşılmazdı ve beni hiç etkilememişti’
    diyor arkadaş;

    işte Black Metalin doğası zaten bu..Ne bekliyordun ki heyecanlı gitar soloları,marifetli ve anlaşılır ritimler mi?
    evet bunu bulabileceğin metal türevleri mevcut;saymaya lüzum?

    ‘Arkadaşım biraz güldü ve şöyle dedi: “Sen bakma onlara. Onların bildiği tek albüm o”.

    diyor yazarın arkadaşı büyük bir mucitlikle;

    bu muhabbetler sanki ısrarla trivium,children of bodom ve buna mukabil tırıvırı gruplarla burzumu birlikte dinlemeye çalışan kişilerin sohbetlerini hatırlattı.

    ‘o sıralar Varg kilise yakıp sağı solu karıştırma gibi ergenlik heveslerinde olduğu için, vakit bulamamış da olabilir.’

    diyor yazar;

    evet bu albümün geç çıkışı dediğin gibi kilise yakma mevzularından uzamış olabilir ama ergen benzetmesi senin BURZUM un ne hedefte olduğunu ne kadar anladığından kaynaklı!defalarca belirttim daha önceki yazılarda da;Varg politik bir adam;herşeyden öte Varg teorisyen.
    Kilise yakmaların,rahip öldürmelerin,konser kundaklamaların sebebi elbette var.
    İskandinav yarım adası Viking ırkından gelir,İskandinav yarımadasının asıl dini Paganizmdir.Sen adamların kutsal mabetlerinin üzerine kilise dik;halkı hristiyanlaştır..vay be o kitlede sussun!bu kolay kolay kabul edilebilir bir şey değil sayın konuk yazar.Unutmadan türklerin asıl dini şamanizmdir.buda bir hatırlatma olsun.

    Genel olarak şunu söyleyebilirm ki Hvis Lyset Tar Oss albümü gerçekten de şahaser dir;ama diğer albümlere b.k atarak güzellik kıvamı artırılacak cinsten değil.Bu yazıyı yazmak hiç mi hiç istemedim fakat Burzumu Burzumdan tam manasıyla anlayan birisinin anlatması daha mutluluk verici olurdu.

    *dipnot:Sayın yazarımıza Until the Light Takes Us’ı izlemesini öneriyorum.

    Fitil

    @Belus, Ciddiye alınacak bir kritik değil gözümde dostum, fazla toyluk kokuyor; ki gerekli eleştiriyi en kibar ve tarizsiz şekilde yapmışsın..Ellerine sağlık..

    Erlik Han

    @Belus, teşekkürler

    Osman

    @Belus, Hocam boşver, hepsi yazarın kendi düşünceleri. Tarafsız gözle bakıldığında gayet iyi bir kritik.

    lucid dream

    @Osman, tarafsız gözüne greyfurt fışkırdı sanırım. aman diyim, dikkat.

  8. lucid dream says:

    belus’a katılıyorum.

    albüm ne kadar iyiyse, kritik (?) o kadar kötü ne yazık ki.

    burzum’un albümleri ile “sen bakma onlara. onların bildiği tek albüm o” diyen bir arkadaş sayesinde tanışma merasimi ve greyfurt’lar wasabi’ler falan eheh. iyi de bunlardan bize ne?

    bir cümlede ambient hava rahatsız etti derken, diğer cümlede ambient hava güçlü atmosfer sağlıyordu gibi çelişkiler de mevcut.

    neyse. “belus”, tek tek irdelemiş zaten. yeniden aynı şeyleri yazmaya gerek yok. çok zayıf bir kritik (?) deyip geçelim.

  9. Exorsexist says:

    http://www.decibelmagazine.com/featured/the-varg-vikernes-spring-collection-is-here/

    Lefthandpath

    @Exorsexist, yaptığı denyoluklara rağmen tiksinmemiştim bu adamdan. ta ki bu koleksiyonu görene kadar.

  10. Erlik Han says:

    ergenlik hevesimi??????????????

  11. swedish says:

    Ama o sıralar Varg kilise yakıp sağı solu karıştırma gibi ergenlik heveslerinde olduğu için, vakit bulamamış da olabilir. Bu yoruma tamamen katılmıyorum fskst bu albüm bana göre de Burzum un açık ara en iyi albümüdür diyebilirim.
    Albümün plak versiyonunu da dinleyince daha bi güzel geldi.
    Ayrıca Belus a katılıyorum Burzumu biraz sağdan soldan değilde okuyarak anlamaya çalışarak yorumlayın.Önce bi iskandinav tarihi okuyun Varg’ın açıklamalarını okuyun.Olayların nedenini araştırın sorgulayın.
    tutturmuşsunuz bir kilise yakma muhabbeti..E arkadaşım bugun Mimarsinan camiyi yıkıp yerine kilise diksinler bak bakalım ne oluyo o kilise ile beraber turkıyede kaç hristiyan birlikte cayır cayır yanıyo azcık mantıklı bakın olaya..
    Hristiyan dediğin inanç geliyor tam da Odin tapınağının olduğu yere kilise yapıyor vaay anam vay

  12. Aeonian_Lich says:

    Kilise yakmak tabii ki ergence bir harekettir. Ha bunu 40 yaşında yapıyorsan zaten birşey diyemem. Bu mudur yani çözüm? Yakalım!!! Bu şey gibi, “İngiltere dünyayı sömürdü, bombalıyalım”, ABD’nin neo-sömürgeci politikaları dünyayı mahvetti, yok edelim”. Bu mudur yani? Kültürel evrim denen birşey vardır, neymiş bizim asıl inancımız şamanizmmiş de onlarınki paganizmmiş. O mantıkla taş devrinde, hatta neandartel kalsaydık, hiç kültür olmasaydı falan. Ha evet arada böyle dışa vurumlar “doğaldır”. Ama bunların olması doğaldır, yoksa bunları yapan kişiler doğru yapıyordur anlamı çıkmaz bundan. Paganizmmiş de bilmemneymiş. Ne süper bişey şu paganizm. Cidden de harika bişey hezeyanlar içinde yaşamak. Keşke hep pagan kalsaydık, bu mudur? İnternet de olmasaydı keşke o zaman mesela, biri de çıkıp bunu der apışıp kalırsınız.

    Kültürel evrimlere saygı duymak, süreçleri anlamak gereklidir. Varg o kadar süper bir şahsiyetmiş ki, anti-kozmik tasavvuf yapıyormuş. Evet, bu mükemmel birşey olmalı, o aşmış ermiş tabii. Ben ne anlarım.

    swedish

    @Aeonian_Lich, Çok doğru yorum olmuş tam anlamışsın bence olayı Burzum u senden iyi çözen olmamış arkadaş valla sen hangi dünyada yaşıyorsan bizi de davet etsene oraya

    Aeonian_Lich

    @swedish, Bu neydi şimdi? Ergence diyebilirim en yumuşak biçimde. Semavi dinleri yıkıp eski inanışları diriltmek midir çözüm? Bu bir nevi gericilik değil midir? Semavi dinlerin özünde, inanmasam da, insanları tek bir çatı altında toplama amacı vardır. Globalleşmenin önemli yapıtaşlarından biri olmuşlardır, yakın zamandaki diğer yapıtaşı ise internettir bunun. Dindar biri değilim, ama süreçleri anlamadan “şu kötü, yok olsun” şeklinde düşünmek Hitler mantığına kadar gider. Ortada kanserojen problemler olmadıkça bir şeyleri kestirip atmak, yok etmek çözüm değildir bence. Bilemiyorum daha nasıl açık anlatabilirim. Bir de birşeylerin fazla “anti”si olursanız, komikleşirsiniz. Anti-kozmik tasavvuf da en az semavi inançlar kadar, hatta baya daha saçma bişeydir bence.

    ahmet

    @Aeonian_Lich,

    vargla geçmişte kötü bir ilişki mi yaşadın?

    Aeonian_Lich

    @ahmet, Neden hep belden aşağı? Neden?

    lucid dream

    @Aeonian_Lich, anti-kozmik tasavvuf deyince “Shamaatae” geldi aklıma. ama sen ondan da hazzetmiyorsun sanırım eheh.

    Osman

    @Aeonian_Lich, Çok mantıklı konuşuyorsun ama işin çok zor.

    saw you drown

    @Aeonian_Lich, Black metal felsefesini iyi özümseyip bilmek lazım öncelikle.Yoksa herkes atıp tutmasını bilir.Kilise yakmayı ergence bir hareket olarak görüyorsan zaten sana diyecek hiçbirşeyim yok.Sayfalarca yazı yazmam gerek çünkü.En iyisi yorum yapmayıp senin araştırmanı, anlamanı, bulmanı ve yorumlamanı beklemek.

    BEHERIT

    @Aeonian_Lich, Varg ı karakter ve kişi olarak sevmem ama müdür black metal ve paganizm hakkında,Norveç te olup bitenler hakkında gerçeğin çok dışında ve kişisel fikirlere sahipsin.Bu adamların yaptıkları ve fikirleri yanlış olabilir,ama sanki evrimi yorumlayan aşırı muhafazakar gibi olayı hep kendi dünyanla yorumlamışsın.Oysa bu adamların olayı apayrı.Hatta öyle ki diğer black metalciler,mesala Beherit,Marduk,Samael gibi,bile bu adamların amaçlarını anlayamdı.Bana göre de bu olaylar çok yanlış,hatta resmen suç bu,fakat asla küçümsenecek ve ergence bir şey değil.Haata bu işin artık yoldan çıkmasının başlangıcı.Ülkemizdeki Şehriban Coşkunfırat olayını hepimiz biliyoruz.Bir çok metalcinin duyunca taşak geçtiği bu olay nerdeyse Türkiye’deki metal olayını bitiriyordu.Söyledikleri mi “ayar çekme” değil sadace “karşıt fikir” olarak alırsan sevinirim…

    Aeonian_Lich

    @BEHERIT, Kilise yakma olayını “doğal bir tepki” olarak gördüğümü belirttim. Daha ne diyeyim? Tıpkı bir yakınınızı öldüren birinin ölmesini istemeniz gibi. Doğal bir tepki, fakat BENCE doğru bir tepki değil. Elbette kişisel fikrim, evrensel bir hakikattır şeklinde empoze etmeye çalışıyor gibi mi algılanıyorum? Black metal felsefesini az çok biliyorum, kültür karşıtlığına kadar varabildiğinin farkındayım, ve belli dönemlerde öyle sıkışmalar oluyor ki hepimiz kültürel birtakım şeylere lanet ediyoruz. Doğal tepkiler bunlar da. Din olayı çok çetrefilli bir durum. İnsanların hayat algılarını belli oranda değiştirmiş The Matrix filminde bile teoloji ve dinlere en ufak dokundurmada bulunulmaz. Dinler organize hale geldiğinden beri dünyada bir çok probleme, ölümlere, katliamlara neden oldukları da bilinen bir durum. Sanırım farkımız şu, size göre düşmen olmak, savaşmak, hatta yeri geldiğinde yakıp yıkmak gerekiyor. Bana göreyse başka şekillerde de mücadele verilebilir, veren tonla da sanatçı var. Örneğin Symphony X’in son albümünün ilk CD’sinin kapanış sözleri bence birçok bencil dindara kapak gibi mesajlar içeriyor: “What went wrong, where have all the heroes gone, trading futures for a soul, we gave it all away”. (Çevirisi: Ne yanlış gitti, tüm o kahramanlar nereye gitti, bir ruh için gelecekleri takas ediyoruz, her şey yok oldu.” Yani insanlar sonsuz öte dünya hevesiyle toplumları öyle bir boğdular ki,bu hayatın güzelliğini gölgelediler ki, artık distopyalar bile gerçekleşebilecek kıvama geldiler, gelecek karardı. Ama çözüm bana sorarsanız malesef ki eski inançları canlandırmak değil. Çünkü gene dindarların mantığına yakın bir durum bu. Hıristiyanlığa göre günahkar doğarsınız, ve hayat boyu kendinizi temizlemeye uğraşsanız bile günahkar ölürsünüz. Çünkü Adem bi bok yemiştir, ve onun günahı bizim boynumuzdadır.

    İşin daha gerilerine gidersek, avcı-toplayıcı yaşam biçimine geçene kadar insanların böyle inançları yoktu, düşünmüyorlardı böyle şeyleri ve doğal ve huzurlu yaşayıp ölüyorlardı. O döneme mi dönmek lazım? Dinlere göre de yasak meyve yenince cennetten kovuldu atalarımız. “Keşke yemeselerdi” midir çözüm? Olan olmuş, ve sosyo-kültürel hayat böyle evrimleşmiş. Yapacak birşey yok. Sadece daha iyi bir dünya için gelecek odaklı mücadeleleri faydalı görüyorum ben. “Good old days” nostaljisiyle içip içip geçmişte yaşamak, sürekli “eskiden buralar dutluktu” demek nasıl sağlıksız ve verimsizse, bu da benzer bir durum bence.

    Ama evet, bu görüşümün bir evrenselliği yok. Biri der teknoloji hayatımızdan çıksın, doğaya dönelim. Evet bu da güzeldir, ama biri de der bilim ve teknolojiyi daha da ilerletelim, evreni daha iyi keşfedelim, daha iyi anlayalım, bilelim. Bu da güzeldir, ve hatta beyin kapasitemizi daha iyi kullandırtır bize. İkisinin dengesi ise çok daha güzeldir. Ama bunlar hep göreceli şeyler.

    TAAKE

    @Aeonian_Lich, derin felsefi düşünceler,güzel hocam katılsak da katılmasak da bu tür şeyler güzel…

    Aeonian_Lich

    @TAAKE, Teşekkürler. Ben de aynı düşünüyorum. Kavgaya dönüşmediği sürece bu tür fikir alışverişleri bana da çok şey katıyor. BM karşıtı olarak fişlenmeyelim de, değilim çünkü. :)

    dombili

    @Aeonian_Lich, çok net ve güzel bir yorum.

    Nightwing

    @Aeonian_Lich, kusura bakma da şu sitede gördüğüm en saçma mesaj bu. karşıt görüşlere saygım vardır tabi ama şunun elle tutulacak bi yanı yok malesef. dindar biri değilim demişsin de buram buram şakirtlik kokuyor bu yorumun. paganizme ilgi duyan biri olarak cevap verme gereği duydum. saygılar.

    Aeonian_Lich

    @Nightwing, Paganizme ilgi duyan biri olarak yorumumu saçma bulman çok anlaşılır bir durum, lakin sonda saygılar demek yerine “buram buram şakirtlik kokuyor” demeseydin daha fazla saygı algılardım. Karşıt görüşlere dediğin kadar da saygın yok sanki.

  13. Jester says:

    Sitedeki Burzum – mayhem – Varg Vikernes tartışmaları için ayrı bölüm açılsın, çok yer kaplıyorlar çünkü.

  14. swedish says:

    Bidaha da Burzum ve varg hakkında bir yazı daha yazarsam siksinler beni yemin ediyorum sitedeki yorumlar yüzünden müzikten soğudum.Hepiniz haklısınız müzik dediğiniz şey hoplayalım zıplayalım dans edelim kafa sallayalım konserlerde pogo yapalım avarel avarel karı kız keselim…

    Aeonian_Lich

    @swedish, Cidden anlayamıyorum, yani kritiğini yaptığım hangi grubun müziği hoplayalım zıplayalım ekolüne uyuyor merak ettim. Aksine progresif ritimlerde dans etmek gayet namümkündür. Beli falan kayar insanın :D

    Neyse uzatmayalım, öyle çok Burzum düşmanı falan biri de değilim. Zaten bi iki nokta dışında genel şeylerden bahsettim. Kimsenin beğenisini küçümsemem, yapmışsam da dangalaklığıma gelmiştir, normalde yapmam. Adam bana gelip “Abi Filosofem” de başka diyarlara gidiyorum, ruhum yerinden çıkıyor gibi oluyor” derse ne mutlu sana bile derim içten bi şekilde. Neticede teknik konular başka, hissiyat ruh başka.

    İyi geceler, kırdıysam özür dilerim.

    saw you drown

    @swedish, Sana tam destek veriyorum swedish. Birçok insan müziği pogo yapmak,eğlenmek falan sanıyor.Oysa gerçek müzik ruhun başka yerlerde sürüklenmesidir,acı çekmesidir,dindir,hayaldir,içindeki duyguların müziğe yansımasıdır,hayattır,herşeydir.Ne yazık ki insanlar sadece eğlence olarak bakıyor müziğe.Tıpkı sadece eğlenmek için içen insanlar gibi.

    Swedish

    @saw you drown, Baska yorum yazmayacaktim fakat en azindan tesekkur etmek istedim beni anladigin icin eyvallah

  15. onurtoptas says:

    sakin olmak lazim evet. ama bir yandan da olayi “kilise yakti/ergenlik/satanik” vs. basitligine indirgememek gerek. gercekten de belus’un dedigi gibi “until the light takes us” belgeselini izlemek ve mumkunse burzum.org’daki(vikernes’in resmi sitesi) birkac makaleleye-roportaja bakmak gerek -mumkunse.

    kritige gelirsek, yazarin iyi niyetinden suphem yok ama niye “Güzel bir albümdü ama tam da sevmemiştim, eksik bir şeyler vardı. Kayıt rezaletti, vokal anlaşılmazdı ve beni hiç etkilememişti.” gibi celiski dolu cumleler var? “guzel” diye basliyorsun, devaminda ise mangalda kul birakmiyorsun, o zaman neresi guzeldi? anlatim bozuklugu gibi geldi bunlar.

    albumdeki yenilikci taraf yadsinamaz. suicidal/depresif black metal, true black metal, pagan vs. atmosferi gercekten iyidir. anlatmak istedigini iyi hissettirir dinleyiciye.

  16. Osman says:

    Burada herkes kendi fikrini belirtiyor. Neden ortalığı bu kadar kızıştırıyorsunuz anlamıyorum. PA’de Burzum konusunda çok hassas bir kesim var, anında pusuda bekliyor gibi, biri bir şey dedimi ”hurraaaa varg vikernes çok pis müzisyen ve mükemmel bir pagandır. şöyle dedi bunları yaptı şu kitapları okudu bıdı bıdı”. Müziğinizi dinleyin yahu, elin adamı yakmış, öldürmüş, yok paganizm 4ever yok çok pis felsefi güçlü düşünceleri ve ideolojisi varmış. Banane amk. ne anlatıyorsunki sabahtan akşama kadar bunları. Kırmaya değer mi birbirinizi?

    Exorsexist

    @Osman, Like buttonu olsa 2 kere basardım.

  17. BEHERIT says:

    Burzum’un tek ve en sevdiğim albümü.Gerçek bir başyapıt.Yalnız kritik çok kötü olmuş la…alınmayın da…Bir de Beherit kritği yaparsanız sevinirim…

  18. B U R Z U M says:

    yazar arkadaşın emeğine saygı duyuyorum ama böyle bir albüme bu kritik maalesef yakışmamış. yinede bu albümü sitede görmek güzel. albüme gelirsek çok fazla sayıda black metal grubu ve çok çok fazla black metal albümü dinledim. tabiki içlerinde iyileri kötüleri rezalet olanları kısaca çeşit çeşit seviyede albümler oldu. ama bana göre bu albüm black metal kavramını en iyi anlatan albümdür. düşüncem bencilce farkındayım, herkese göre değişecektir bu fikir doğal olarak ama bana göre bu albümden ötesi yok. nick imin burzum olmasının ve varg vikernes hayranı olmamın yegane sebebidir. birde albümün hissettirdikleriyle albümün kapağı ancak bu kadar birbirini tamamlardı…müthiş…

    BEHERIT

    @B U R Z U M, evet müdür kapak muhteşem gerçekten.dediğin gibi bu albümü bu kapak kadar anlatan bir şey olamaz

  19. Utku says:

    şarap gibi. yıllar geçtikçe daha da güzelleşiyor.
    burzum’un en iyi işi

  20. TAAKE says:

    Bir zamanlar google videoda ”en iyi 50 black metal albümü” diye bir video vardı.Hey yavrum kimler yoktu listede…venom,mayhem,nargaroth,beherit,samael,satanic warmaster,drudkh,emperor,zyklon b,dark throne,satyricon,dimmu borgir,gorgoroth,marduk,watain,taake,arckanum,sarcafago,mütiilation,vlad tepes,katharsis,deathspell omega,windir,ulver,enslaved,1349…daha ne manyak gruplar vardı.Video çok güzel hazırlanmıştı.Sıra geldi en iyi albümü,yani 1 numarayı söylemeye…Sonunda ekranda BURZUM – Hvis Lyset Tar Oss yazısı belirdi ve video bitti.Bu albümün ne kadar muhteşem olduğunu anlatmak için anlatılacak o kadar şey varken niye bunu anlattım bilmiyorum ama gerçekten Varg bile artık yeniden böyle bir albüm yapamaz diye düşünüyorum…

  21. bathory says:

    Burzumun tam anlamıyla sanat yaptığını vargın bu işi hiç bir etkeni içinde barındırmadan sırf sanat için yaptığını gösteren bir albümdür bu ve aynı zamanda bu almbümde ilk depressive black metal rifflerini barındırır

  22. Junkie Budgie says:

    ”Det Som En Gang Var” ne anlama geliyor? aydınlatın beni :)

    Ahmet Saraçoğlu

    @Junkie Budgie, “Bir Zamanlar (Olan)” gibi bir şey. “What Once Was”.

    Junkie Budgie

    what once was ”evvel zaman içinde kalbur saman içinde” şeklinde bir anlama geliyor diye biliyorum. teşekkürler.

    Aeonian_Lich

    @Junkie Budgie, O masal deyişi İngilizcede genelde “Once upon a time” şeklindedir.

    Exorsexist

    @Junkie Budgie, “dat sum gangsta varg” anlamına da geldiği oluyor.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Exorsexist, ahaha. “dats black methul mofo, u beta bring yo ass biatch”.

    Junkie Budgie

    @Exorsexist, vay şerefsiz. o zamanlar bile davayı satmış…

    Jester

    @Junkie Budgie, Keşke bu mesajı yazmasaydın. :(

    TAAKE

    @Exorsexist, varg tam bir black metal,hadi bilemedin pagan,folk metal insanı ama dediğin gibi gangsta olsaydı şöyle bir şey olurdu herhal :)
    http://www.youtube.com/watch?v=mwB1bSfRnT4

  23. Nightwing says:

    5 gün siteye girmedik kıyamet kopmuş amk. kritiğin o kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. yazarın kişisel fikirleri neticede ”niye böyle düşünüyon lan” diyemeyiz. bir iki saçma yer dışında dediğiniz kadar kötü bi kritik değil. albüm ise 10 numara. ancak bundan da 10 numara albüm varsa o da filosofemdir. kişisel fikrimdir. ”yaaa filosofem piyasa, bu albüm daha güzel bir111” şeklindeki cevapları kabul etmiyorum. zevk renk meselesidir. saygılar sevgiler.

  24. havitetty says:

    Günde en az 5-6 defa girdiğim ve çok sevdiğim şu sitede Burzum ve etrafındaki saçma sapan tartışmalar yüzünden yorumlar bölümünden tiksinir oldum. Yeni bir şeyler söylense yine neyse diyeceğim; her Burzum haberinin, her Burzum albüm kritiğinin altında aynı 2-3 fikir kırıntısı etrafında (bazı yorumlarda o bile yok da neyse) sayfa sayfa birbirinin karbon kopyası yorumlar var. Severek dinlediğim Burzum’dan bile tiksindim neredeyse.

    Son yorumlar kısmından takip ederdim siteye son girdiğimden beri neler olmuş diye, şimdi bu bile mümkün değil. Bu düşüncelere sahip tek kişi olmadığımdan da eminim; umarım memnundur bu kirliliği yaratanlar.

    Ahmet Saraçoğlu

    @havitetty, haklısın, ama yapacak bir şey gerçekten yok çünkü demek ki ülkemizde bu konu fazlasıyla rağbet görüyor ve herkes bir yorumda bulunma ihtiyacı hissediyor. Burzum haber ve kritiklerini yoruma kapalı yapamayacağımıza göre, bu tarz bir rahatsızlık duyanların Burzum yazılarındaki yorumları okumamalarını önermekten başka elden bir şey gelmez, çünkü cidden anormal boyutta yorum geliyor. 2 günde 60 yorum yayımlandı bu yazı altında, neredeyse bir o kadar da gelen ama sataşma ve trolleme içerdiği için sildiğimiz yorum var dersem durum anlaşılır herhalde. :) Metallica Megadeth tartışması falan hikaye sanırım, Türkiye’de metal konusundaki 1 numaralı tartışma konusu Varg gibi duruyor.

    havitetty

    @Ahmet Saraçoğlu, Tahmin ediyorum ya, zaten sana ya da yönetime bir serzeniş değildi tabii ki, tamamen o kirliliğin sahiplerineydi. İnan ki son yorumlar kısmında başka yorum bulsam zaten okumayacağım burayı da bulamıyorum :)

    Çözüm olarak bilmiyorum planlarda var mıdır da, sitenin gelecek yeni halinde bu son yorumlar kısmının genişletilebilir bir biçimde olması (şimdiki gibi sabit 15 değil de, daha fazla yorumu içerebilecek şekilde değişken sayı gösterebilmesi) bir nevi çözüm olabilir, benim açımdan en azından. Bilmiyorum tabii insanlar bu kısmı kullanıyorlar mı benim kadar, ya da bu tarz bir çözüm işlerine yarar mı.

    Ahmet Saraçoğlu

    @havitetty, sitenin yeni halinde o kısım için de bir şeyler düşünüyoruz. Sıkıntı dile getirilen her konu, site yenilendiğinde daha iyi olacak, onu şimdiden söyleyebilirim.

    caksu

    @havitetty, Kafamı çıkarıp “Aynen” deyip geri kaçıyorum.

    tuğcan

    @Ahmet Saraçoğlu, Benim bu söylediğinden anladığım, “elimiz mahkum hafız, yoksa siteye giren adam kalmayacak, giren sayıyı arttırmak için taviz veriyoruz kaliteden “.

    Ahmet Saraçoğlu

    @tuğcan, öncelikle her yorumunu farklı kullanıcı adlarıyla atmana gerek yok. Canon, buçukluk, try, Strakosch… Birini seç artık.

    İkincisi, tabii ki de öyle anlamadın, bunu diyerek nasıl bir amaç içinde olduğun zaten ortada. Ucuz şeyler bunlar. Yapma bence. Bu devirde bu kadar yaratıcılıktan uzak tartışma çıkarma, sataşma yolları kullanılması hayal kırıklığı yaratıyor. :)

    Bi de merak etme, siteye yeterince insan giriyor. Sandığından bayağı fazla hem de.

    TAAKE

    @havitetty, arkadaşlar bu tartışmaların can sıkması normaldir.Bunda herkesin bir miktar kabahati vardır.Mseala itiraf etmek gerkirse ben Varg ın müziği dışında laf söyleyenlere karşı çok önyargılıyım itiraf edeyim.Hele faşist,maşist diyenlere açıyorum ağzımı yumuyorum gözümü.tabii karşı tarafta kendisini savunmak için başlıyor.Benim mesala tartışmalardaki hatam bu kabul ediyorum.Ama artık çok aykırı bir şey olmadıkça ve yumuşak ifadelerle cevap vermeye çalışıyorum.Mesala bu havitetty arkadaşla da tartışmam olmuştu.Ama anladım ki gerçekten ön yargılı davranmışım.Çünkü söylediklerinden anladım ki o da Burzum ve müziğini severek dinliyor.Benim tespit ettiklerim kadarıyla bu konuda çok tartışma çıkmasının sebepleri şunlar:
    Varg gibi önemli bir black metal şahsiyetine en ufak bir eleştirinin bile kaldırılmaması
    Varg-Euronymous olayının tam bir kan davasına dönüşmesi,çok spesifik bir konu olduğu için bitip tükenmek bilmeyen tartışmalar…
    Varg ın aynı zamanda herkesin kendi penceresinden baktığı görüşlere,fikirlere,konuşmalara sahip olması
    ve en önemlisi bu konuda zıt hareketlere sahip olunması.Dikket edin önce yorumlar ‘vay varg gene yapmış,varginin en iyi işi bu albüm’ tarzında usul usul giderken birden birinin çıkıp ‘pist faşist,bir katil bu kadar övülmeli mi yani? tarzı lafları ile birden geriliyor.Sonrası malum artık tartışma euronymous un arşivinde mi biter,varg ın mızrağında mı bilinmez.İğneyi kendimize batıracak olursak biz black metal dinleyici kısım olarak biraz daha sakin ve yumuşak olmalıyız.’Varg reise laf ha,dalın’mantığından kurtulmalıyız.Diğer arkadaşlar da lütfen itham ve sözlerinde biraz daha yumuşak olsunlar.Hiç sevmedikleri adamların bazıları tarafından çok sevildiğini,önemsendiğini unutmasınlar.Herkes hayranı olduğu sevdiği gruba,adama laf edilince hele hele hakaret edlince kızar.inanmazsınız belki ben bu sitede direkt olarak Varg vikernese küfür edildiğini gördüm.Hatta moderatörleri uyardı bir arkadaş.Böyle şeylerden kaçınalım.Osman nickli arkadaş ta çok güzel belirtmiş zaten bunları üstteki yazısında.İkincisi şu ‘benim söylediğim kesin doğru arkadaş,en hakikatül gerçek bu,burda hakikat tanrısı konuşuyor,sen kim oluyorsun pis fani’tavrından ve imadından kurtulalım.Bakın tavır diyorum,yoksa bilgilerini aktarmak,uzun uzun yazmak, çok yazmak herkes için yararlı.Ondan zarar gelmez,ben çoğu şeyi biliyoruum derken şimdi bir çok şeyi burda yazılanlardan öğrendim.Ve en öenmlisi hoşgörülü olalım arkadaşlar.Şahsen ben bu konularda birini incitip,içine oturacak kadar ağır bir şey söylediysem şahsen özür diliyorum.Hiçbirşey siteden ve sizden değerli değil.Tabi bu konudan site yönetimi de rahatsız oluyor.Silmek,yazı editlemek zorunda kalıyorlar.Mesala benim kritiğin gerçekten çok kötü olduğu ile ilgili yazımda da gitmiş,fakat gene de siteye kızıp,darılamıyorum çünkü onlar da bir yerde haklı.Tabii buna gene şükrediyorum.Çünkü şöyle bir olay geçmişti başımdan.
    Bir ara ülkemizde en pis,satanic abilerimizin kurduğu bir black metal sitesi vardı panpalar.İsmini vermeyeceğim bu siteyi sadece çok az black metalci biliyordu.Sitenin kurucusu erlik han nickli diye kendini satanic turancı olarak niteleyen psiko bir şahsiyetti.Beş tane de aynı psikolukta moderatör vardı.İsimlerini tam hatırlamıyorum ama ilginç nickleri vardı.kara şaman,hellwood,cenaze ve sheitan.diğerininkini hatırlayamıyorum.Neyse bir arkadaş tavsiyesiyle üye olduk siteye.Siteye zaten müslüman,yahudi ve hristiyanın girmesi yasak.Üye olurken din hanesi de var.(Black metal sitesinde din soran üyelik formu :))13-14 tane falan din çıkıyor eğer semavi dinlerden birini seçersen seni direkt şutluyor sistem.IP dresini kaydedip bi daha almıyor.Neyse ben agnostik seçip zor bela üye oldum.Şöyle bir foruma baktım.İçerisi tam inci sözlük gibi neyse orda da burzum-mayhem kavgası var.Tüm şiddetiyle kavga sürerken entel entel yorumlar yazan biri şöyle bir şeyler dedi:’arkadaşlar size inanmıyorum,hem katil hem faşist birini nasıl savunursunuz?hadi cinayet şaibeli falan ama adam ciddi ciddi ırkçı,yapmayın lütfen’bu kişiye daha yorumlar gelmeden erlik han müdahele edip bu kişiyi banladı ve hatırladığım kadarıyla şöyle bir yorum yazdı.:salak!black metal zaten dandikizm ve faşizm üzerinedir.Black metalcilerin hepsi faşist ve insanlık düşmanıdır.Katilliğine gelirse eski atalarımızın ‘her zaman ölen taraf suçludur,onun için atak ol’savını hatırlatıyorum ve insanların ölmesinin sitemiz için hiç bir sakıncası olmadığını düşünüyorum,ama senin gibi yumuşak kalpli çiçek çocukların bu sitede işi yok.Defol,bir daha da gelme,hadi sana cennet yolu açık.Siz de akıllı olun yarım aklınızla black metal ustalarını eleştirmek size düşmek,kimseye acımayacağımı söyleyeyim.Burası kimsesiz çocukları koruma-kollama vakfı değil’o anda şoke oldum lan bu nasıl site diye.Zaten bir iki ay sonra site komple kapatıldı.Daha sonra o siteden bazılarının ‘black metal turkey’ diye bir site falan kurduğunu duymuştum,sanırım o da gitmiş.

    Onun için, pasifagresif türkiyenin en eli ayağı düzgün metal sitesi diyorum ve gidiyorum. Sabredip tüm yazıyı okuyan varsa da teşekkürler…:)

    Batuhan Bekmen

    @TAAKE, Yazıyı okudum, güzel demişsin. Eline sağlık. Ama o nasıl forummuş yahu? Baya aklım çıktı haha. Neyse o şu şekil giyinir, bu o şekilde giyinir sonuçta.

    TAAKE

    @Batuhan Bekmen, o forum mazi oldu gitti dostum ama şimdi olsa bol bol caps alırım siteden,yazılardan,yorumlardan…
    şaka maka bir ara Türkiye de black metal rüzgarı esti la…

    Aeonian_Lich

    @TAAKE, Benim bi ara hobimdi tuhaf tuhaf, dediğine benzer ya da siyasi dini içerikli grotesk siteler forumlar bulup, yorumları okuyup dumur olmak. Sonra baktım ona harcayacağım zamanda kitap okuyayım da bi işe yarasın dedim bıraktım. :D

    Şu aralar komplo teorisi bazlı siteler biraz revaçta galiba, bir komşumun ilgi alanı, her gittiğimde bana çok acayip şeyler gösteriyor dumur oluyorum gene.

    Neyse evet, iyi demişsin. Ben bi iki dahil olmuştum Burzum muhabbetlerine çok eskiden, ama burada söylediklerim yeni şeylerdi sanırım. Neyse, evet sıktı cidden rahatsız olanları da anlıyorum.

    Okuduk tabii, TAAKE birşey yazar da okunmaz mı. :)

    bloodshower

    @TAAKE, abi sen yaz istediğin kadar uzun, ben her türlü okurum. black metal ile hiç alakam olmamasına rağmen senin yazdıklarını sıkılmadan okuyorum, böyle bi bilgi birikimini nereden edindin bilmiyorum ama bana çeşitli konularda kaynak olduğun kesin.

    SeventhSon

    @bloodshower, +1

    taake bişeyler yazsa da okusam diye giriyorum 2 gündür şu sayfaya.

    Nightwing

    @TAAKE, o ilk dediğin siteyi bilmiyom da black metal turkeyi biliyorum. sanırım hala aktif o site emin değilim. bi de ilk dediğin sitedeki gibi şu kendini black metal cengaveri sanıp faşizmle falan bir tutan adamlar varki sopayla dövülesi yemin ederim. tamam önde gelen grupların çoğu faşist olabilir ama şunu bas bas bağırıyorum black metal eşittir faşizm değildir. hatta özünde sol gelenekten gelen bir isyandır. daha geçen bu konuyla ilgili link atmıştım sana. bir black metal aşığı olarak bazı insanlardaki bu tutum beni fazlasıyla rahatsız ediyor. bağlasan durmazdım öyle bi sitede yemin ederim.

    TAAKE

    @Nightwing, o çok yeni bir site hocam.black metal turkey gene kaliteli bir site idi.Bir sürü black metal grubunun röportajı vardı.O da kapandı maalesef.Ha o eski site zaten fazla kalmadı.Black metal ve ideoloji konusunda ben de senin gibi düşünüyorum.Orjininin sol kökenli olduğunu senden duymuştum hatta.

    Ömer Kuş

    @TAAKE, “…semavi dinlerden birini seçersen seni direkt şutluyor sistem.” ahahah koptum ya.

    Rotten Angel

    @TAAKE, tartışma çıkarmak istemiyorum ama şunu sormadan edemeyeceğim. varg faşist değilse nedir? gitar zenci icadı ben onu çalmam diyen bir adam bu. üstüne kendi de kabul ediyor faşist olduğunu. bir röportajında ben ırkçıyım diyor, resmi sitesinde de bulabilirsin bunu.

    tamam çok bilgi sahibisin ama bazı söylediklerine kendinde inanmıyorsun bana göre. burzum’un müziğine aşık olmuşsun, varg’ı çok seviyorsun ve toz kondurtmuyorsun. aynı takım tutmak gibi, mesela fenerbahçelidir 30 sene türkiye kupası almamasına ”yaa ne var bunda teneke kupa der”, halbuki başka takımlı olsa gayet güzel eleştirecek. ama fenerli olduğu için farklı bir açıdan bakmaya çalışıyor. seni de buna benzetiyorum.

    Osman

    @Rotten Angel, tamam varg faşonun kralı, zaten kimse bunu tartışmıyor. Adama sırf faşist diye ana avrat söven bir kitle var. Herkesin canını sıkan husus o…

    TAAKE

    @Osman, aynen hocam düşüncelerime tercüman olmuşşun

  25. Nightwing says:

    isim vermiyim ama yukarda bazı arkadaşlar acayip saçmalamış. paganizme ilgi ve sempati duyan biri olarak çok talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyorum bunu. yakarak çözüm olmayacağını varg vikernesin kendisi de biliyor. arkadaşın eylem ruhu denen şeyden haberi yok heralde. semavi dinler girdiği her toprakta o halkın kendi kültürünü yok etmiştir. şimdi objektif olalım bu kendi tarihimizde de alalarından biri mevcut. varg vikernes olsun euronymous olsun siyasi fikirleri zıt olsa da ortak payda da buluştukları bir şey vardı. o da hristiyanlığın iskandinav kültürünü yok ettiğiydi. gayet de haklılar aslanlarım benim. ben o dönem norveçte yaşasaydım bende katılırdım. bunu en iyi bizim milletimizin anlaması lazım ama bakıyorum saçma sapan yorumlar var.

    neyse fazla derine indik de yukardaki talihsiz açıklamayı görünce kan beynime sıçradı mazur görün. dinler kapitalizmle birlikte bu dünyadan kesinlikle yok edilmesi gereken iki olgudan biridir. yorumumu anarşist filozof mikhail bakunin in şu sözleriyle bitiriyor ve bu konuyu da kapatıyorum:

    ”çağımızın ilerlemesinin boş bir hülya olmaması için atılması gereken ilk adım, yolumuzdan kilieyi süpürmektir”

    Aeonian_Lich

    @Nightwing, Aslında yukarıda bazı arkadaşları da bayarcasına uzun uzun meramımı anlattım, ama ufak iki ayrıntı var ki önemli şu hususta. Ben pagan inancını günümüzde, semavi inançlar gibi saçma görüyorum, yoksa pagan kültürüne bir lafım yok. Evet yıkılmaları, tahrip edilmeleri, asimile edilmeleri her zaman kötüdür kültürel mirasların.

    Bir de herkesin rahatsız olduğu şeyler var, beni de televizyon ve internetin sokak kültürünü öldürmesi rahatsız ediyor, ama şiddetle, teknoloji karşıtı yakıp yıkma “eylemleriyle” tüm gün bilgisayar başında oturan arkadaşlarıma “kıçınızı kaldırın, göt göbek oldunuz, galk lan bak hala WOW oynuyo, gel dere bayır goşalım dışarda!” şeklinde saldırarak bunun çözülebileceğini sanmıyorum. Aynı fikirde olmak zorunda değiliz.

    Benden bu kadar, verdiğim rahatsızlık için özür.

    Rotten Angel

    @Nightwing, euronymous’un iskandinav kültürüyle pek işi yoktu. o bu işleri satanizm düşüncesiyle yapıyordu.

  26. wikus van de merwe says:

    bence pasifagresif yönetimi burzum kritiklerin altına reklam almaya başlasın. paraya para demezsiniz.

  27. önder says:

    Hafif konu dışı olacak ama gerçekten çok merak ediyorum. Varg reyiz, Andres Breivik hakkında neler söylemiştir acaba bilen var mı? Aynı ülkeden aynı tarzda iki sayko. :)..

    bloodshower

    @önder, varg breivikin önünde diz çöker tövbe ister bence. breivik o derece manyak bir adam.

    onurtoptas

    @önder, olumsuz seyler. olmasi gerektigi gibi. :) kendi sitesinden-burzum.org- okuyabilirsin(war in europe basligini arat).

    ozetle, hristiyandir geciniz. kukladir. arkasinda baska gucler var. hem gercek milliyetciler cocuklari oldurmez, birileri onlarin beynin yikamaya calissa bile. marxist radikaller degildi onlar, sadece cocuktular.

    (sahsi fikrim, boyle bir katliama az bile soylemis. siyasi dusuncesi ne olursa olsun.)

    önder

    @onurtoptas, Vay be Varg reyiz aklı başında konuşmuş bu sefer. Varg bile onaylamıyorsa Anders Breivik’i artık o düşünsün.

    bathory

    @önder, bence abartmamak gerek bu konuyu varg euronymousu öldürdü ve birkaç kilise yaktı protesto amaçlı kimsenin canına mal olmadı breivikse tam bir cani katliam yaptı ve bunu üstüne mahkemede sırıttı varg milliyetçi olsada böyle birşey yapacak bir adam değil öyle bir şey olsa şarkı sözlerine yansıtırdı bunu zaten

    Rotten Angel

    katilin şusu busu olmaz. varg kilise yaktığı zaman ”dur içeri de kimse varmı. yoksa yakmayayım yazık” diye düşündüğünü hiç sanmıyorum.

    varg vikernes’in mahkeme de sırıtmadığını bilmeyen yok. en ünlü fotosudur adamın.

    Osman

    @Rotten Angel, “olum akıllanmadınızmı siz hala!!!”

    bathory

    @Rotten Angel, dostum tabikide biliyorum da vargın gülümsemesi 77 kişi öldürüp katliam yapıp gülümsemenin yanında hiç bişey değildir heralde neyse sende haklısın katilin osu busu olmaz doğruda ben vargla breivikin bağdaştırılmasına karşıyım

    Rotten Angel

    @bathory, tamam o zaman :)

    TAAKE

    @Rotten Angel, gülücüğe odaklanın arkadaşlar gülücüğe

    Rotten Angel

    @TAAKE, umut sarıkaya’dan arak yapmasaydın keşke
    http://f1204.hizliresim.com/w/m/4n5t8.jpg

    Aeonian_Lich

    @Rotten Angel, Japon stili saçlı, Burzum tişörtlü bir siyahi. Ha sahi 2012′deyiz, kıyamet alametidir.

    Deniz

    @Rotten Angel, Umut Sarıkaya demişken bence bu karikatür albümün neden kayıttan 2 yıl sonra çıktığını açıklıyor. http://www.itusozluk.com/gorseller/kurular%FDndan+topla+cemil/102853

  28. TAAKE says:

    evet ıvır zıvır tartışmaları bırakıp,biraz da müzikten bahsedelim arkadaşlar.Bilenler bilir her türün kült,zirve,orgazm albümleri vardır.Mesala Number of Beast,Paranoid,Reigning Blood,Morningrise gibi…
    Bu en baba albüm meselesi black metalci canlılar tarafından da epey düşünülmüştür.Şahsen aklıma bir elli nece kamyon albüm ismi gelse de genel olarak şu altı albümün en iyi olduğunu düşünürüm:
    1-BURZUM – Hvis Lyset Tar Oss
    2-Ulver – Nattens madrigal – Aatte hymne til ulven i manden
    3-Emperor-In the Nightside Eclipse
    4-Mayhem-De Mysteriis Dom Sathanas
    5-Darkthrone – Under a Funeral Moon
    6-Dissection – Storm of the Light’s Bane

    şimdi bu listeye takılıp şu önde olmalıydı,şu arkaya geçmeliydi,şu niye listede yok diye düşünmeyin.Bu albümleri şu 5 kıstasa göre göre listeledim.1-Müzikteki yaratıcılık,2-Temsil ettiği türe katkıları,3-Atmosfer ve ambiyans,4-Karanlık,soğukluk,çiğlik ve kaos,5-Albüm kapağı ve müzikle olan uyum,artwork sanatı…
    bu 6 albümde yaptıkları müzikle,müzikteki hissettirdikleriyle,yaratıcılıklarıyla ve albüm kapaklarıyla kültleşmiş albümler.In the Nightside Eclipse albüm kapağı kesinlikle Emperor un en iyi işi.Nattens madrigal – Aatte hymne til ulven i manden kapağı zaten bir tablo.Albüm konsepti ile kapak şakkadanam oturmuş.De Mysteriis Dom Sathanas kapağı bunlar kadar güzel olmasa da minimalistliği ve alttan alttan verdiği mesajla yardırıyor.Under a Funeral Moon kapağı herhalde black metal tarihindeki en karanlık kapak.Zift gibi bir gece ve karanlığın altında ince,kuru bir ağaç.Ağacın dibinde insana benzeyen şekiller.Storm of the Light’s Bane kapağı ise adeta başyapıt.Gelelim bizim albümümüz Hvis Lyset Tar Oss a.Hvis Lyset Tar Oss kapağı Theodor Kittelsen a ait.Bu arkadaş konu olarak iskandinav mitolojisi ve tarihinin karanlık noktalarını secmiştir.büyü,troller,denizcilik efsaneleri,ölüm,doğa gibi konseptler üzerinde çok başarılı gerek siyah beyaz,gerek bol renkli örnekler vermiştir.Hvis Lyset Tar Oss albümünde anlatılanla albüm kapağı ise tencere ile kapağı gibi cuk oturmuştur.Şahsen albümü dinlerken hani o Det Som En Gang Var şarkısının 09:00 sonrası vardır.O insanı hipnoz eden müzik birden yavşlar ve arkadan Varg ın ağhhh,ağghhhhuuuiiiii diye kesik kesik çığlıkları gelir.İşte orda gerçekten de nerde olursam olayım aklıma hep o kapaktaki yolun kenarında ölmüş adam gelir.Sanki adamı yanımda görürüm,tüylerim dikelir.Kafamın üstünde o kapaktaki kuşlardan dolanır.Det Som En Gang Var gerçektende sadece albümdeki değil belkide black metal tarihindeki en müthiş atmosferi oluşturmuştur.Hvis Lyset Tar Oss ise aynı riflerin dönüp durmasından ibaret olmasına rağmen insanı hemen esir alır.Hatta Dunkelheit parçasında bile daha fazla rif vardır.Fakat bu dönüp duran sıkıntılı,kasvetli,çiğ ve karanlık rifler gerçekten insanı etkiler.Burada Varg ın müzikal yeteneğini görebiliriz.Çünkü Varg bu az rifle mükemmel parçalar yapma olayını hep yapmıştır.Bu adeta binbir çeşit müzikal teknoloji ile donatılan çok sesli,çok aletli müziğe bir isyandır.Karanlıktan gelen bu takır,tukur uğursuz ses tüm çiğliği ve karanlığıyla Fenriz in dediği gibi ‘geçmişten gelen bir lanet’ gibi üzerimize çökmüştür.Inn I Slottet Fra Drømmen şarkısı da tekrar bizi karanlığın içine sokar.Bu şarkıda da Varg vikernes Nargaroth ile beraber black metal alemindeki en iyi davul dımbırtısı-gitar cızırtısı uyumunu yaptığını söyleyebilirim.Tabi bu daha iyi Lost Wishdom şarkısında belii ama neyse.Tomhet şarkısına ise diyecek bir şey bulamıyorum.Çünkü bunu ne ile tanımlayacağını bilemiyor insan.Sanki başka evrenden gelen bir şey gibi.Bu şarkı ile herkes Arif ‘in attığı golü ararken kaybolan adam gibi kaybolabilir.Artık hangi alemde ne halde bulunur bilinmez.İşin en manyak yanı panpalar Varg’ın bu albümü 17-18 yaşlarındayken yapmış olması(vay a.m.k)Arkadaşları norveç ‘te lise bahçesine kardan adam yapıp 1 puanla teşekkürü kaçırdığı dönemlerde Varg ın Hvis Lyset Tar Oss ile uğraşması(vay a.m.k)
    Dediğim gibi black metal aleminde,özellikle Norveç black metalinde ne albümler yapıldı.Bazıları eşssiz bir albüm olarak akldı,bazılarının ise daha iyileri yapıldı.Hvis Lyset Tar Oss albümü ise küflüğü,çığlıkları,vokali,çiğliği,soğukluğu,küfü ve karanlığa ile eşsiz başyapıtlar arasında yerini aldı.
    Hala aşılamadı…

    swedish

    @TAAKE, Çok ama çok güzel bir yazı olmuş dostum,şu zamana kadar ben neden bu hislerde olamadım bilmem diyeceğim ama inan bende her parçada farklı yerlerdeydim
    Nerde dersen sanki her ritm de Varg ile birlikte hapisteydim
    Nedendir bilmem Varg’ın her parçasında sanki hapishanedeki günlerine lanet edermiş gibi hissettiini düşündüm..
    Albüm kritiğinden daha hevesle okuduğumu söyleyebilirim ellerine sağlık

    TAAKE

    @swedish, sağolasın dostum

    Nightwing

    @TAAKE, en iyi black metal albüm kapağı ve uyumu dersen şunu tek geçerim hacı:

    http://imgim.com/114390972.jpg

    albümdeki o soğuk atmosferle birebir uyumlu. resme bakarken bile norveçin buzullarında hissediyorsun kendini. hvis lyset tar oss kağağı 3. veya 4. sırada gelir benim için.

    BEHERIT

    @TAAKE, Güzel yazı müdür,black metalci canlılar zaaaaa :)

    B U R Z U M

    @TAAKE, yardırmışın taake kardeş;) klavyene sağlık;)

    TAAKE

    @B U R Z U M, sağol hacı,böyle efsane bir albüm için bir şeyler yazmak gerek diye düşündüm.Bunun yanında Taake Over Bjoergvin Graater Himmerik ve Mayhem-De Mysteriis Dom Sathanas içinde bir şeyler yazmak gerek.Özellikle Taake için…Ama bu iş,kült black metal albümleri hakkında bir şeyler yazmak, gerçekten zormuş onu öğrendim…

    bathory

    @TAAKE, varg şarkıların çoğunda müzikal yeteneğini konuşturmuştur ki zaten adamın ruh hali direk müziğine yansıyor black metalde riff yazma konusunda bence Varg Quorthon Jon nödtveidt Abbath Euronymous ve belli başlı bikaç kişi çok başarılıdır o havaya o soğuklığa seni ister istemez sokarlar ama vargın yeri bende başkadır zaten ambient konusunda tavan yapmış bi adam sonuçta Det som en gang var daki çığlıklar yada vargın o meşhur çığlığı çoğu zaman tüylerimi diken diken etmiştir benimde “Varg vikernes Nargaroth ile beraber black metal alemindeki en iyi davul dımbırtısı-gitar cızırtısı uyumunu yaptığını söyleyebilirim.” dediğin anda aklıma lost wisdom geldi harfi harfine katılıyorum ve bu albümü özel yapan vargın bu albümü 17-18 civarı yapmasıdır bu yaşta bu vokal ve bu kabiliyet göz ardı edilmez

    TAAKE

    @bathory, lost wisdom daki çığlıkta manyak.Adamı yerinden hoplatır valla.Ama herhalde Varg’ın en manyak çığlıkları Spell of Destruction şarkısındaki 04:30 dan sonraki kısım.İlk defa dinlediğimde aklım gittiydi…

    crowkiller

    @TAAKE, hem kapak hem de müzikalite olarak Bathory’nin Blood Fire Death albümünden bahsetmeyi unutmuşsun :)

    http://3.bp.blogspot.com/-lDi6HNxC4j4/TZ2LZx8cyvI/AAAAAAAABOg/2-r–64f2Jc/s1600/Bathorybloodfiredeath.jpg

    golg

    @TAAKE, A blaze in the northern sky o piyasadaki 1 numaralı albümdür. şu anki müzisyenler o albümdeki bazı riflerin hayalini bile kuramazlar.bazı rifflerin ise Death metal olduğu söylemlerine takılmayın onlar da albümün soğukluğu ve temposuyla Black Metale dönüşmüştür. Bunun yanında herhangi bir liste varsa orda Enslaved Frost’un da olması gerektiğini düşünüyorum,baştan sona dahice yazılmış bir albüm.

  29. Rotten Angel says:

    hvis lyset tar oss, benim için en depresif black metal albümüdür.

    kendilerine ”depressive”, ”suicidal” yakıştırması yapan onlarca black metal grubunun albümü dinledim. hiçbiri, hvis lyset tar oss kadar içimi karartmayı becerememiştir.

    bu albümünün sözlerini anlamıyorum. ama bana sanki çok melankolik/depresif konulardan bahsediyormuş gibi geliyor. gerçekte sözlerde nelerden bahsediyor hiç bakmadım.

  30. violence says:

    neden albüm bilgilerinde varg vikernes’ın eskiden kullandığı ismi yazıyor ?

  31. violence says:

    şunu okuyunca çok üzüldüm

    Christoffer Frylmark (Sweden): Some people (including me) were really curious how your voice would sound like after all this time, I can hear some similarity if you listen to “Filosofem”. How come you changed your vocals from your desperate high pitches screams to a more raspy singing? Did it come natural or was it something you changed by yourself?

    The voice is the same; the technique used when singing is different. I never liked the pitched screams, and used them only because I didn’t know how to do it differently. Now I do, so…

    önceden yaptıklarını beğenmemeyi anlıyorum ama vokal tekniğini sevmediği söylemesi üzdü.çünkü ben o vokali çok içten ve yoğun buluyordum.

    TAAKE

    @violence, evet haklısın affedersin ama dunkelheit vokali beğenmeyenin ben neyse

    violence

    @TAAKE, filosofem vokalleri güzeldi gayet.dunlelheit’daki clean vokalleri bambaşka birşey.

  32. saw you drown says:

    Of be nerde det som engang var gibi parçalar. Bitti şimdi o devir. Hiçbir black metal grubu böyle şarkılar yapamıyor artık. Varg baba da olmasaydı içimizi kim buz gibi yapacaktı. Kim bizi karanlık duyguların içinde boğacaktı. Büyüksün varg baba.

  33. Nightwing says:

    Ne diyim tek kelimeyle EFSANE! Kapağının posteri odamda baş köşelerde asılı durur. Notum 9.5. Bunun da bir tık ötesi Filosofem artık o everest noktası, masterpiece, nirvana bu dünyadan değil. Ona yorum bile yapmıyorum.

    Nightwing kaçar.

  34. Reroute to Remain says:

    Burzum’u overrated buluyorum . ondan çok çok daha iyi black grupları var ama varg gibi işlere bulaşmadıkları için popi değiller.

  35. saw you drown says:

    De Mysteriis Dom Sathanas’ı zorlayabilecek tek black metal albümü.

  36. golg says:

    Bu albümün kapağını ne zaman görsem aklıma maltepe pazarı Numan geliyor.İlk orda görüp almıştım, adam ısrarla burzum’a BARZAM BARZAM! diyodu,bizde arkadaşla her gidişimizde artık; Berzem,bazen Borzom,Borzum falan demeye başladık tip tip bakıyodu:D ulan sanki ilk başta Barzam diyen kendisi değil..

  37. golg says:

    Müdür benim maltepe pazarı numan muhabbetimi niye sildin ya! sizin tanıdık falan mı? ahhah

    Ahmet Saraçoğlu

    @golg, yanlışlıkla spam’e gitmiş, sen yazınca fark ettim. :) Yukarıda.

    golg

    @Ahmet Saraçoğlu, ok canın sağolsun kardeşim:)

  38. Shadowplay says:

    Bence en iyi albüm ‘det som engang var’ ilk 4 şarkı bir daha ulaşılamayacak bir seviye.4ten sonrası 90′s TRT erozyon müziği.

  39. Moti Ragnarokum says:

    Varg Vikernes’in yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük müzik adamı olduğunu ispatladığı albüm resmen bu. Kritik yapıldığında forumcu metalcilerden olsaydım, muhtemelen arkadaşı bulup bıçaklardım. Sonra Türkiye’de niye metal müzik yok, meh…

    Varg hakkında makul bir argüman sunmadan adama ölesiye saldıranlara da Mjöllnir girsin.

  40. Salata says:

    İlk öğrendiğim rifflerden biridir Det Som En Gang Var’ın o acımasız, vermek istediği hissi dinleyenin içine kazıyan gaz riffi. Özellikle bu şarkının sonunda fade out ile biten riff.. Varg’ın insanın içini yırtan çığlıkları.. Tamamen saf bir müzik albümü. İnsan yaptığı işte, tamamen katıksız ve samimi olunca böyle oluyor. Vermek istediği duyguyu çok iyi veriyor ve insana inanılmaz bir hüzün ile hiç yaşamadığı zamanların, hiç görmediği şeylerin özlemi ve acısını tattırıyor

  41. Deadman says:

    Bu albüme yakışmayan bir kritik (sanırsam defalarca söylendi). Silinip yeniden yazılması gerektiğini düşünüyorum.

  42. İlker says:

    Bu albüme kesinlikle farklı bir kritik yazılmalı.

  43. Uruz says:

    Sokayım burzum beyaa size birşey olmasın ne kasmışınız büyle

  44. deadhouse says:

    Det Som En Gang Var>Black metal tarihi

  45. deadhouse says:

    Bu berbat ötesi kritik PA’ya yakışmıyor. Bu albümün kritiğini okumak için PA’ya girecek olan kişi hayal kırıklığına uğrar. Resmen sitenin itibarını zedeleyen bir kritik. Bu siteyi hiç bilmesem, sadece bu kritiği okusam, bu nasıl site, ergen sitesi der ve çıkarım.

  46. deadhouse says:

    Tomhet gelmiş geçmiş en iyi Dark Ambient eser olabilir. Bu kadar minimal olup böylesine etkili bir eser yaratmak kolay değil.

    Necrobutcher

    @deadhouse, +1 varg gelmiş geçmiş en iyi ambient yazarı olabilir cidden.

  47. woodenpint says:

    We are not dead

    We have never lived

  48. Erhan says:

    Black metali yeni keşfetmiş birinin ateşiyle arkadaşla muhabbet ederken, bana “Sen hala Filosofem de misin? Daha eski albümleri dinlesene, onlar daha güzel” dedi. Ben de karşılık verdim: “İyi de herkes en iyi albümü olarak Filosofem diyor, en iyisi buysa diğerlerine hiç bakmam”. Arkadaşım biraz güldü ve şöyle dedi: “HİÇ ANAL DENEDİN Mİ”

    Yiğit

    @Erhan, muhabbetteki kişiler tam tersi olmalıydı

    Erhan

    @Yiğit, Muhabbetteki kişiler kritikte geçiyor oradan alıntıladım.

  49. eatthegun says:

    Sözleriyle de müziğiyle de ”Det Som En Gang Var” Burzum müziğinin zirve noktası ve bu adamın yaratmak istediği şeyin de özetidir bence. Hayatımda duyduğum en özel ve içimde en çok şeyi uyandıran notalar bütünü olabilir. Youtube’ta altında harika bi yorum vardı çevirince biraz anlamı bozulduğu için direkt yapıştırıyorum

    ”Intense feelings of despair and nostalgia, but not specified and grounded. It is like sadness and hopelessness for something that may never have been”

    Tam olarak bu

  50. deadhouse says:

    Tarifsiz bir sanat eseri. Kozmozun derinlerinde sonsuza dek yankılanacak çığlıklar.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.