# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LOU REED & METALLICA – Lulu
| 01.11.2011

Bu kez kimse sanatı anlamamakla suçlanamayacak.

Berca B.

“Vay be!”

2009 Rock & Roll Hall of Fame’inde Lou Reed’in, Metallica ile birlikte Sweet Jane’i çalışını izlediğimde ağzımdan çıkan buydu. Olayın Metallica tarafıyla ilgilenen biri olarak Metallica’nın birlikte çaldığı herkesle olan videolarını izliyor ve kafama göre bir beğeni listesi oluşturuyordum. Ve ne yalan söyleyeyim, o gün Sweet Jane’i o listenin ne kadar tepelerine koymuş olsam da, o zamana dek Lou Reed’in sadece ismini duymuştum, şarkılarından tamamen bihaberdim, Velvet Underground’la alakam olmamıştı. Tam bir kara cahildim kısacası. Fakat Sweet Jane bana “vay be” dedirtmişti gerçekten. Belki de o an öyle bir müziğe ihtiyacım vardı, belki de Metallica faktörü bana bu şarkıyı sevdirmişti diye düşünürken şarkının orjinalini dinledim, yine çok hoşuma gitti. O andan itibaren “çok bilinen fakat dinlemeye bir türlü sıra gelmemiş olan gruplar” listemde bulunan Lou Reed’e sempatiyle bakmaya başlamış, birkaç süper ünlü Velvet Underground şarkısına da el atmıştım ki, dinlemek istediğim albüm sayısındaki coşkunluk sebebiyle Lou Reed ismini tekrar unuttum ve bu sayfa da burada kapanmış oldu.

Derken, bir proje duyuruldu. Lou Reed ve Metallica ortak bir albüm yapacaklardı. Azman bir Metallica hayranı olarak yine heyecanlanmış ve ortak şarkılarını tekrar dinlemeye başlamıştım tabii ki. Sonuç, 2 yıl sonra olsa bile tatmin ediciydi. Kafatası kalınlığı 10 santimi bulan bazı dinozorlar ve metal serüvenlerinde Metallica’ya bok atma evresine yeni geçen çılgın delikanlılar projeyi daha hiçbir şey duymadan kötülemeye başlarken, “Load” dönemine ve rock’n roll’a da hasta olan bendeniz, beklentileri bayağı bir yukarılarda tutup albümü beklemeye başlamıştım. Sonuçta böyle bir beraberlik nasıl kötü olabilirdi ki? Metallica “Load” dönemindeki gibi takılsa, Lou Reed de… ne bileyim Sweet Jane gibi olsa acayip bir şey dinlerdik, günlerce başka bir şey dinleyemez olurduk, hayatımıza süper bir yol albümü daha kazandırırdık diye düşünüyordum. Ve fakat, albümü baştan sona üç kez dinledikten sonra ağzımdan çıkan şey hala 2009′daki videoyu izledikten sonra çıkan şeyle aynı olsa da, bu kez keyfim o anki kadar yerinde değil. Hakikaten vay be, gerçekten bu adamlardan bu kadar kötü bir albüm çıkması nasıl mümkün olabildi?

Albüm duyurulduktan sonra yapılan açıklamalara bakınca, tüm bu sözlerin Lulu için sarfedildiğine inanmak gerçekten çok güç. Bir tarafta “mükemmel bir birliktelikti, bilinen Metallica olarak her şeylerini ortaya koydular ama bana daha yakın duran denemelere de uyum sağlamayı başardılar” diyen Lou Reed, diğer tarafta “hiç bu kadar özgür hissetmemiştik” diyen Lars Ulrich. Yeni kayıt gazıyla yapılan açıklamalar hiçbir zaman güvenilir olmamıştır fakat bu kadar tecrübeli müzisyenlerin böylesi açıklamalar yaptıktan sonra ortaya çıkan materyalin Lulu olması, ne kadar “haşa, ne haddime böyle bir şeyi sorgulamak” desem de, ister istemez “acaba stüdyoda ne yaptıklarının farkındalar mıydı?” sorusunu aklıma getiriyor.

Gerçek şu ki, Lulu, hayatım boyunca dinlediğim en uyumsuz işbirliklerinden biri. Bunun temel sebeplerinden biri, hiçbir şarkının gerçekten bir şarkı gibi tınlamaması. Neredeyse hiçbir şarkıda nakarat diye bir şey yok, köprü diye bir şey yok, şarkılarda iyi kötü herhangi bir melodiyle karşılaştığınızda altın bulmuş gibi seviniyorsunuz, Lou Reed ön alt dişlerini kaybetmiş bir berduş gibi konuşurken arkadaki müzik biraz olsun değiştiği zaman oksijen maskesi takmış gibi ferahlıyorsunuz.

Şarkılar bir şekilde başlıyor ve ölümcül uzunluklara sahip olsalar da şarkı boyunca neredeyse hiçbir şey değişmiyor ve şaka yapar gibi birden bire bitiyor. O anda olan, aynı rifi 400 kere dinlemesine ve daha da kötüsü, Lou Reed bu riflerle tamamen alakasız bir konuşma vokali yapmasına rağmen şarkıdan hala umudunu kesmeyen, hala bir şeyler bekleyen dinleyiciye oluyor. Albümde o kadar hiçbir şey olmuyor ki, Pumping Blood’da bu duruma Lou Reed de isyan edip “Come on James” diye haykırıyor fakat, yine hiçbir şey olmuyor.

Şarkılardan devam edecek olursak, hiçbir şarkının herhangi bir yerini beğenmediğimi söyleyemem. Örneğin, albümün açılış şarkısı Brandenburg Gate’in ilk anları, “aha tam da istediğim albümü yapmışlar galiba” dedirtse de, şarkının 4 dakika boyunca göbek bağını koparamaması ve başladığı gibi devam etmesi yavaş yavaş can sıkmaya başlıyor. Aynı şekilde The View’u da albüm yayınlanmadan önce dinlediğimde “fena değil ama şarkı dümdüz gidiyor, herhalde ara şarkılardan biri olacak” diyerek beğeniyle kararsız kalma arasında bir yere koysam da, şu anda albümün en iyi şarkısı olarak görüyorum fakat bunun sebebi şarkıdaki 3 rifin ve o dandik solosunun hastası olmam değil, albümün en şarkı gibi şarkısı olması. Yani ara şarkılardan, B yüzü şarkılardan biri sandığınız şarkının aslında albümün en iyisi olması can sıkıcı bir durum.

Yine Iced Honey’de, Frustration’da, Dragon’da güzel rifler olduğunu söylemek mümkün fakat aynı dertten bu şarkılar da nasipleniyorlar maalesef. Hadi Iced Honey yine hiç değişmeden başladığı gibi bitse de Lou Reed’in şarkıyı albümün geneline göre daha derli toplu söylemesi sayesinde bir nebze daha dinlenebilir duruyor fakat, asıl darbe Frustration’da vuruluyor ve dinleyici tam “oh be bu rif fena değilmiş” diye nefes almışken şarkı birden duruyor ve Lou Reed albüm genelindeki en kötü konuşma vokallerini ortama salarken Lars da olabilecek en feci davul sololarından biriyle dinleyiciyi şarkıdan utandırıyor adeta. Hani bir şarkıyı dinlerken pek çok şey hissetmişimdir fakat, dinlediğim şeyden utandığımı hatırlamıyorum.

Albümün Metallica tarafına bakarsak, daha önce tartışıldığının aksine St. Anger yerine Load dönemi bir hava var gitar işçiliğinde. Fakat Lars’ın söylediğinin aksine Metallica’nın hiç özgür olmaması Load sihirinin bu albüme ulaşmasına engel olmuş. Ha, eğer Metallica’nın albüme katmak istediği şey gerçekten bu ise durum çok daha vahim. Bu albüm, her ne kadar bir Metallica albümü olmasa da, tüm üyelerin bu albümü bir Metallica albümü olarak görülmemesi gerektiğine dair bas bas bağırsa da, şu linkte dendiği gibi Lou Reed durumdan her türlü yırtacak fakat Metallica günah keçisi olmaktan kurtulamayacak.

Daha fazla uzatmak istemiyorum ve herkesin farkında olduğu, sadece çok acayip sanatçı ruhlu artistik kuul çocukların itiraf edemedikleri durumun özetini geçiyorum; Lulu çok çok çok kötü bir albüm. Ve başlıkta da dendiği gibi, bu kez kimsenin “ben anlamıyorum galiba, neyse sessiz sessiz bir yerde durayım” diye korkmasına gerek yok, kimse sizi “albümü anlamamışsınız siz” diye suçlayamaz. Albümü dinledikten sonra açacağınız ortalama bir şarkının kulaklarınıza ne kadar güzel geldiğini görünce bunu daha rahat anlayabilirsiniz. Ha, bunca olumsuz yorum Metallica’nın gözümdeki değerini düşürdü mü, tabii ki hayır. Sonuçta kadir kıymet bilen bir insanım, adamlar ne albümler yaptı. Fakat “Lulu”nun, Metallica ismi geçen tüm kayıtlar içerisindeki en kötü yapıt olduğunu da görmezden gelmeyeceğim. Lars’ın davul meziyetlerini geçtim, yaratıcılığının ne kadar bittiğini düşünerek asıl Metallica kaydına kadar beklentilerimi toprağa gömüyorum. Metallica ile Lou Reed’in yollarının bir daha kesişmemesini umarak hepinize iyi günler diliyorum.

Not: Alttaki ilk 181 yorum albüme dair haberler içindir.

2/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.30/10, Toplam oy: 228)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Warner Bros.
Kadro
Lou Reed: Vokal, gitar, klavye
James Hetfield: Gitar, vokal
Kirk Hammett: Gitar
Robert Trujillo: Bas
Lars Ulrich: Davul
Şarkılar
1. Brandenburg Gate
2. The View
3. Pumping Blood
4. Mistress Dread
5. Iced Honey
6. Cheat on Me
7. Frustration
8. Little Dog
9. Dragon
10. Junior Dad
  Yorum alanı

“LOU REED & METALLICA – Lulu” yazısına 258 yorum var

  1. whiplash says:

    gitar tonları çok güzel… evet o kadar :)

  2. devilsadvocate says:

    ilk dinleyiş ara notu. iyisini kötüsünü bilmem ama içinden ruh fışkırıyor.

  3. devilsadvocate says:

    junior dad’in orta yerinde dağıldım artık. yılların bağnaz metallica funboyuyum bu defa iyice sapıttım. bu ne biçim iş lan allahsızlar gözümden yaş geldi mutluluktan.

  4. Exorsexist says:

    korkunç bir albüm. iced honey haricinde dinlemeye değer bişey bulamadım. zaten Velvet underground’u da sevmezdim.

  5. selcan says:

    Farklı şeylerin geldiği artwork’ten de hissediliyor. Bayağı merakla bekliyorum.

  6. blackroseimmortal says:

    bu ne lan? lou reed’in vokalleri(?) gerçekten çok kötü, bu adam berlin’de, transformer’da falan böyle miydi? 1 saat 27 dakka, çüş. lars ulrich her zamanki gibi, riffler reload terk (daha bile kötü). biri sağdan vörşip!! vörşip!!, biri soldan ayem dı teybıl ayeeeeem dı teybaaaıııl tutturmuş. yabancı sitelerdeki yorumlara bakıyorum acaba ben mi anlamıyom, yok kardeş, adamlar resmen ana bacı sövmüş. ya albümü dinlerken gülesim geliyo gülemiyorum, o kadar trajikomik ki, pampin blad, panpin blaaaad… illud divinum insanus falan solunda sıfır kalır bunun. iki radikult açıyım da kendime geliyim.

  7. george lynch says:

    ilk yorumum bu garip projenin haberine olsun madem

    bir oldschool sever olaraktan ben de bu albüm yüzünden müzikal anlayışımdan şüphelenmeye başladım açıkçası

    yerine göre iyi,anlayana göre iyi denilmiş,doğrudur tamam da..birkaç sorum var

    diyelim ki bu albüm avusturalyanın zart şehrinin zurt grubu tarafından yapıldı,bu albümü 10 kişiden fazlası dinler miydi ? bizlerin de duyacağını sanmıyorum öyle bir durumda.peki nasıl duyduk niye duyduk ? hmm, isminden dolayı olmasın ? e o zaman isim önemliymiş değil mi ? farklı isimde sun kardeşim,bak bakayim kaç kişi duyar dinler alır ilgi gösterir( o zaman eyvallah)..e o zaman bunu sakın mevzubahis grubun albümü sanmayın , bu farklı bir proje söylemi de koskoca bir fos değil midir ? nitekim ; yapılan güzel müzik diye dinlemek ayrı şeydir , sırf isimden dolayı dinlemek ayrı şeydir , mevzu bahis grubun load albümünü de çok severim çok dinledim ; güzel müzik olduğu için , isminden dolayı değil.

    bir müziksever olarak,mevzu bahis grubun kendi kendine ismini bu kadar kirletmesinin son derece gereksiz olduğunu ve verilen tepkilerin son derece haklı olduğunu düşünmekteyim. zamanında iyi müzik yapmış herhangi bir grup böyle aşırı gereksiz birşey yapsa , yine bir müziksever olarak tepkimi aynı yazıyla belirtirdim.exodustan tut artillery ve death angela kadar veya savatage

    yeni bir ajfa , mop beklentisi (ütopyası) yok elbet,ancak kaliteye olan açlık gözardı edilemez.genel bir yorum yapmak istedim,derdim sadece mevzubahis grup değil,zor değil kapatmak veya hiç dinlememek,açmam olur biter,konu sadece bu değil.

    sanırım benim normal konuşmam ve ses tonum bile koskoca bu 1.5 saatlik albümdeki vokallerden daha iyi ve james denen adamın ısınmak için çalıştığı alıştırma riffleri bile bu albümdekilerden 10 kat güzeldir,ee peki niye ? bir arkadaşın dediği gibi stüdyoda ; ‘ bu ne amk ‘ diyen olmadıysa , kafalarına bafileyim diyerekten kaçıyorum buralardan..

  8. dice says:

    lou reed acisindan incelersek, farkli tarzlarda vokal yapan birisi oldugu asikar, zaman zaman boyle duragan konusur gibi vokal yapar ama kendi albumlerinde her zaman boyle devam etmezdi. yani en basit tabirle zaman zaman sarki soylerdi.ama bu albumde surekli ayni,surekli ayni..neden boyle devam ediyor ayni sekilde hic anlayamadim.
    metallica acisindan bakinca, e tamam metallica albumu degil bu, ama neden gitar tonlari ayni. biraz daha yumusak tonlar olabilirdi. riffler desem onlarda ne metal dinleyicilerini etkileyebilecek seyler, ne de lou reed’in tarzinda daha bi rock tonlari var.
    albumu dinledikce hep ayni sarkiyi dinliyormusum gibi geldi, ya hakkaten calan muzigi anlamiyorum ya da o kadar da ustunde dusunulmus bi muzik yok

  9. Junkie Ghoul says:

    kirk hammett dünyanın en kolay para kazanan adamı arkadaş. ne bi yaratıcılık, ne bi uğraş oh kebap valla. tak wah pedalını rasgele aban, milyon dolarlar cukka.

  10. kutup ayısı says:

    yukaridaki george lynch kardesimiz dogru soylemis bence. bu albumu ben yapsam agzinizi birakir gotunuzle gulersiniz. simdi neden yapmiyorsunuz??

  11. devilsadvocate says:

    dinledikçe çoşturuyor valla. ilk kulağa çarpanlar daha bilindik şarkı yapılarına sahip olduklarından dragon,iced honey ve junior dad. bir kaç dinleme ile pumping blood’un derinliği sarhoş ediyor cheat on me’nin enfes yaylıları alıp götürüyor. albümde bütün olarak da müthiş bir uyum var. 10 günde yapılmış olması mantıklı bir gerekçeyle açıklanmayacak kadar uzun ömürlü olmuş albüm. bu kalitede deneysellik barından işler 10 yılda bir gelir. tadını çıkarın derim.

  12. Serkan Mutlu says:

    Şu yoruma katılıyorum:

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetayV3&ArticleID=1067206&Date=23.10.2011&CategoryID=41

    Sevmedim, sevemedim.

    Dnz

    @Serkan Mutlu, Bu nasıl bir yazıdır :D Dave Mustaine terk gibi.

  13. Berca B. says:

    Şu sayfada ne söylediysem birer birer yedim arkadaş. Albüm gerçekten o kadar kötü ki, sanki amaçları gerçekten kötü bir albüm yazmak, insanları bu kötülükle şaşırtmakmış gibi hissediyorsunuz. Özellikle, gitarların sustuğu, sadece Lou Reed’in spoken word’leriyle Lars’ın inanılmaz uyumsuz ataklarının olduğu bir bölüm var ki, hayatımda bir şarkı içinde duyduğum en kötü şeylerden biri olabilir. Albümü sevmek için çok uğraştım gerçekten, ama bir yerden sonra ben de teslim oldum. Albüm o kadar kötü ki, bu kötülüğüyle dinlediğim pek çok güzel albümden daha vurucu diyebilirim. Vay arkadaş ya, o neydi hakkaten öyle.

    Batuhan Bekmen

    @Berca B., her zaman gibi duygularımın tercümanı olmuşsun berjor.

    albümün bana tek getirisi evde “MASAYIM BEN, MASAYIM!” diye bağırarak gezmek oldu.

    Berca B.

    @Batuhan Bekmen, ahahah abi Frustration’ın 2.30 ile 3.30 arasındaki bölümüne inanmakta zorlanıyorum resmen. Nerde okuduğumu hatırlamıyorum da biri “bunu ben yapsam hepiniz götünüzle gülersiniz” gibi bir şey demişti. Düşünsene hakkaten öyle bir yeri senin yazdığını. 40 yıl falan kimse adam yerine koymaz a.k.

    Bazı rifleri sevsem de, albüm gerçekten öyle böyle kötü değil. Lütfen Lou Reed ile Metallica birbirlerinden uzak dursunlar. Ben bu kadar kötü bir ortaklık daha hatırlamıyorum.

    Batuhan Bekmen

    @Berca B., Lou Reed’in yazdığı sözlere mi laf etsem, Lars’ın post-herhangibişey olamayan davullarına mı napsam bilemiyorum.

    tüm zamanların en büyük felaketi olmasa da tüm zamanların en kötü ve kasıntı rock albümlerinden biri bence.

    Berca B.

    @Batuhan Bekmen, spermless like a girl.

    ben

    @Berca B., If I waggle my ass like a dark prostitute
    Would you think less of me?

  14. nordson says:

    albüm sadece ‘kötü’. tüm zamanların en büyük felaketi deil sandığınız gibi.

  15. Junkie Ghoul says:

    ben böyle bir albüm yapsam kaddafi veya saddam gibi kanalizasyonlara saklanırdım. kimse beni bulamasın diye.

    albümü bol bol dinledim, bugün itibariyle arşivimden çıkarıp sildim. daha dinlecek ”hmmm burası güzelmiş” denilecek bir şey bulamadım. dinledikçede içine girmekten çok, albümden daha çok nefret ediyorsun.

  16. Milky FLames says:

    cok guzel bir ‘The View’ coveri

    http://www.youtube.com/watch?v=Daann3r3e98

  17. b says:

    bir sürü grup bir sürü isim 70′lerin müziğini taklit etmeye başladı ama metallica sanırım senenin en cesur işine imzayı atmış. metallica’yı black album’den sonra dinlemeyi bırakmıştım. son dönem soundları pek ilgimi çekmedi. lou reed’i ise takip ediyordum ve de severim. lou reed her zaman düzgün işler yapmıştır. garip bir adam ve bir çok kişiye ters gelecek vokal tarzı var. iş bu durumda lou reed’in albümünde metallica’nın eşlik etme durumuna geldiğimizde şunu aklımızdan çıkarmamak gerekiyor. bu aslında lou reed albümüdür metallica’nın değil. ama işte işin içinde metallica olunca sürekli bir mesaj bombardımanı “olmuş veya olmamış” gibilerinden laflar dönüp duruyor. ben dinlediğimde de metallica hep ikinci planda oldu lou reed’i ilk planda gördüm hep o yüzden de albümü beğendim gayet de iyi buldum. tabii eşlikçi metallica olunca beklentiler de yüksek oluyor. e, metalci tayfa da lou reed’den ve onun söyleyiş tarzından bihaber olunca gel de çık işin içinden. dünyaca kötü bulunmuş olabilir bu albüm ama şu da bir gerçek ki farklı. bana göre 70′leri taklit eden bir sürü gruptan da daha değerli bir oluşum daha değerli bir müzik. çok cesur bir kayıt olduğunu düşünüyorum. bu albümü sevmek için de bir çok türü bilmek dinlemek ve sevmek gerekiyor. opera’yı, punk’ı … sadece metalcilikle olmaz bu iş. 8/10

  18. sambalici says:

    istediğimiz kadar açık görüşlü olalım bu albüm bir metal sitesinde incelenecek albüm değil, incelenirse de düşük not alması normal. “dünyanın en kötü albümü” yorumlarını anlıyorum ama katılmıyorum. bence not verilecek bir albüm bile değil, verecekse de lou reed dinleyicisi vermeli metallica dinleyicisi değil. ne olursa olsun açıkçası çok da hoşuma gitmiyor bu derece yere batırılması, metal camiasının daha cesur olmasını beklerdim ama mevzu hem metallica gibi normalde de paso yekten laf yiyen bi grup hem de lou reed gibi “garip” bi adam olunca tepkiler üç-beş ile katlandı. iyi-kötü değil farklı bir albüm bu, öyle nitelendirmek mecburiyetinde dinleyici.

    Berca B.

    @sambalici, niye incelenmesin abi bu sitede Dave Matthews, Jaya the Cat gibi albümler de incelenmedi mi? Not verilecekse niye sadece Lou Reed dinleyicileri veriyor? Bu albümün bir Metallica albümü olmadığının farkındayım, kritiğimde de bu açıkça belli. Fakat Lou Reed’in önceki albümlerine bakınca bu albümün Lou Reed albümü olmadığı da açık. Bu bir Lou Reed & Metallica albümü. Ve albümü iki tarafın dinleyicileri de pek tabii yorumlayabilir.

    Ayrıca dinleyicinin belli kurallara uyarak yorumlama gerekliliğine de katılmıyorum. Bir albüm farklı diye iyi veya kötü niye diyemeyelim? Bu korumacılığı anlayamıyorum valla.

    sambalici

    @Berca B., onlar farklı bu farklı. incelersin ben bir şey demiyorum, bizim siteye özel bir durum değil benim itirazım, bu albüm blabbermouth’da da incelendi mesela. ancak doğru yaklaşım bu değil, metal sitelerinde bu albümün incelemesi metal albümü tribi üzerinden yapılıyor ki bu albümün metal ile uzak/yakın alakası yok. ben biraz şeye benzetiyorum bu albüme metal sitelerinin tavrını, böyle atıyorum bi hakkı bulut albümünü alıp “berbat bir sound, kötü besteler, iğrenç bir kayıt” yorumu yapmak gibi bişey. ben lou reed dinleyenlerden hep olumlu şeyler duydum albüm adına, metal kitlesi ise sadece kötülüyor. o yüzden “o kadar da değil” albümü benim adıma, metal camiası toplu olarak tek taraflı bakıyor albüme ve beni bu rahatsız ediyor. hani şaşırmadım, ama gene de rahatsız oldum.

    junkman afatsum

    @sambalici, heavy metalin böyle adamlara ihtiyacı var +1

    Kemal

    @sambalici, Kesinlikle katiliyorum. Sarki icinde ‘riff, melodi, nakarat vs” dinlemeye alismisiz genelde, o yuzden bunlarin hemen hemen hicbirini icermeyen koskoca 2 Cd lik bir albumun burada yerden yere vurulmasi ve begenilmemesi cok normal.

    Albumu “Arkada Metallica nin takildigi Lou Reed albumu” olarak degerlendirirsek rezalet bir calisma oldugunu dusunmuyorum, ben uzerine fazla dusmeden arka planda 20-30 kez dondurdum albumu, pek sikilmadim ve hatta yaratilan atmosferden yer yer gayet zevk aldim. Illa bir not vermem gerekirse 7/10 derdim, ama standart not verme kritlerleri bu tarz albumler icin anlamini yitiriyor.

    Ama tabiki hani sarki yapisi nerde, hani riffler nerde diye bakarsak krikte verilen not yerinde tabiki.

    Bu arada zamaninda Metal Machine Music (http://www.youtube.com/watch?v=9I5OtlKjzJo) gibi bir album yapmis adamdan bahsediyoruz, gercekten cok mu sasirdik Lou Reed den boyle bir album gelmesine ?

  19. Ben bu albümü ne “farklı”, ne “cesur”, ne de buna benzer başka sıfatlar ile nitelemeyenlerdenim. Farklı olmak ve kötü bi şaka olmak arasında cidden ipince bi çizgi var. Baya baya tüm sanat tarihi boyunca farklı olmayı bi şekilde deneyip çok net olarak başarısız olan, farklı bişey üretmeye çalışırken hiçbir şey üretmeyen milyon isim olmuştur muhtemelen.

    Bu albüm de yukarıda bahsini geçirdiğim kervana 2011′in adayı olarak katıldı bence. Albümde belli bi şarkı yapısı, rif bilmemne olmaması ayrı bi konu ve Berca çoğu noktada bu açıdan değerlendirmiş, haklı da bence. Ama ben işin burasında değilim. Albüm o kadar yapay ve çocukça ki… 15 yaşında Bukowski ile tanışmış bi ergenimizin ilk izlenimlerini yansıtan nitelikte sözler, “uyumsuzluğun çekiciliğini kovalayacağım” diye yerden 1 sn kalkamayan baya moronik enstrümantal denemeler şeklinde geliyor benim kulağıma. Farklı değil, cesur değil, komik. Tekrar edeyim; ne olmaya çalıştığına değil, benim kulağıma nasıl geldiğine dikkat çekiyorum.

    Ayrıca bu kritiğin bir metal sitesinde neden yayınlanmaması gerektiğini anlamıyorum. İstediği kişi istediği standartta değerlendirir herhangi bi albümü, Lulu’nun özel bi tarafı yok burda. Belki bu albüm insanları rif ve şarkı yapısı değil de atmosfer, farklılık, deneysellik yollarından etkileyebilseydi, Berca ve onun gibi yazan bir sürü insan da işin rif bilmemne boyutunu bir kenara bırakırdı. Merak etmeyin kimse olaya “sadece metal HMNNNNS” diye bakmıyor zaten, olayı bulandırmaya gerek yok.

    sambalici

    @Batuhan Bekmen kusura bakma ama katılmıyorum.

    Birincisi albümdeki sözler 19. yüzyıl alman varoluşçu oyun yazarı Frank Wedekind denen vatandaşa ait. Tanımam etmem herifi uçmayım şimdi de yani “15 yaşında Bukowski ile tanışmış bi ergenimizin ilk izlenimlerini yansıtan nitelikte sözler” olmamış be batuhan’ım, o kadar da değil ha?

    Metal sitesinde yayınlanmama mevzusu, ki ben yayınlanmasın demedim ama işin hakkı bu değil diyorum, da gayet mantıklı bir temele dayanıyor. Lou Reed müziği ile metal siteleri ortak bir nokta paylaşıyor mu, hayır. Bu albüm metal albümü mü hayır. Bu albüm Metallica mı Lou Reed albümü mü, Lou Reed albümü. Bestelerin çoğu Metallica’ya geldiğinde temel olarak hazırdı bile. İşi bulandırmayla alakası yok, kusura bakma ama genel tavır “sadece metal HMNNNNS” formatına kayıyor.

    Elbette herkesin beğenmeme hakkı saklıdır ona bir şey demiyorum da iş çığırından çıktı bence.

    patognomonic

    @sambalici, bu albüm içindeki hiçbir şarkıyı hayatım boyunca tekrardan dinlemek istemeyecek kadar iğrenç geldi bana..not istense direkt ve acımadan 1/10 çakarım ama ben de bu albümün bu site formatı içinde ve bu site takipçileriyle değerlendirilip not verilmesine karşıyım.siteyi takip eden elemanların büyük bir çoğunluğunun dinleyeceği müzikte neler duymak istediği bu kadar aşikar ve netken ve yine bu albümün tarzı gereği bu kitleye hiçbir şey sunmayacağı da ortadayken bu tarz albümlerin kritiğinin bu sitede yapılmasını doğru bulmuyorum.

    ha bi de yeri gelmişken söylemek istiorum:sitede kritiklemeyi Batuhan kardeşimizin üzerine aldığı:”başka şeyler…”albümlerinin de incelenme yerinin burası olmadığı kanaatindeyim.

    Batuhan Bekmen

    @patognomonic, Bu sitenin yorum açısından bir formatı yok, kritik açısından da belirli, sadece o yönde hareket ettiği ve asla sapmadığı bir kulvarı yok. Burası bir müzik sitesi, müzik yaptığını iddia eden herkesin kendine yer bulabileceği bi site. O yüzden hem Lulu, hem de yazdığım kritiklere olan eleştirilerindeki genellemeleri yanlış buluyorum.

    Siteyi kuran ve götüren baş adam olarak, bu gibi bi konuya Ahmet’in bişeyler demesi daha yerinde olur tabi ki ama PA benim için fazlasıyla önem teşkil eden bi yer olduğu için, kendi düşüncelerimi de söylemek isteidm.

    Batuhan Bekmen

    @sambalici, Sözler Wedekind’e ait değil, Lou Reed’in Lulu oyunlarından alıntılar kullarak yazdığı şeyler diye biliyorum. Ben de ona katılmıyorum, hatta daha fazlasını da söyleyebilirim. Erdgeist’ın script’ini okuyan biri sözlerde bir sürü gönderme (hatta bir çok alıntı) bulabilir tabi ancak genel atmosfer tarafından desteklenmeyince, sözlerin yakalamaya çalıştığı derinlik kazanılmıyor ve benim gözümde o malum noktalara düşüyor.

    Benim demeye çalıştığım ise herkesin bir albümü istediği kriterde değerlendirme hakkının olması. Metal albümü, Lou Reed albümü, x albümü, y albümü, ne olursa olabilir. Ortaya sunulan eserin içeriğine bakıp, metal sitelerinin yazdığı kritikler gibi yazılar yazmak ise olabilecek en normal şeylerden biri bence. İşin içinde Metallica bir şekilde varken söz ettiğin objektifliği insanlardan beklemek asıl haksızlık. Benim albüme getirdiğim eleştiri de bambaşka bişeyle alakalı zaten.

  20. nordson says:

    burada ve internette okuduğum diğer yorumlardan çıkardığım sonuç;
    “bu albüm sanki dinleyiciyi güldürmek, ‘lanet olsun sana metallica’ demek, ‘i am the table’ nakaratyıla dalga geçilsin, ‘gözümüz fanlar ve müzik severlerin cebindeki parada hiç olmadığı kadar var’ diye yaratılmış, uğraşılmış, zaman harcanmış hissinde, Metallica’yı dünyanın en iyi metal grubundan en ama en kötü rock grubuna itmeye çalışan betimlemeler duygular, düşünceler. yanlışlardasınız.
    7/10

  21. Ha bu arada ekleyeyim;

    0/10.

  22. Ugur says:

    Sadece Pumping Blood’ı dinleyip kapattım daha da dinlemedim.Vuah neydi lan o öyle.

  23. Junkie Ghoul says:

    sitenin en düşük puanlı kritiği bu sanırım

    Ugur

    @Junkie Ghoul, Yok bu var ve o notu sonuna kadar da hakediyor: http://www.pasifagresif.com/2009/09/arch-enemy-the-root-of-all-evil/

  24. ben bu albüm için metallica’yı hiç suçlamıyorum. hatta bunu bir metallica albümü olarak bile görmüyorum. metallica hala canım benim.

    hiç suçlamaya falan gerek yok bu albüm bu müzikte 3 gitar bir bateri ile yapılabilecek herşeyi yapmış adamların sıkılan canlarını tatmin etmek için yaptıkları bir eğlence bence.

    james 700 tane riff yazmıştı o iş ne oldu diyor ve yeni çıkacak metallica albümünü nokia 7610 ile kaydetseler bile köpek gibi dinleyecek olmanın verdiği hafifliği yaşıyorum <3

  25. ben says:

    Lou Reed işin içine hiç girmeseydi ve Metallica kendi formüllerini uygulasaydı Load-Reload tadında çok güzel bir albüm olabilirdi.Çok uğraşmama rağmen sevemedim.

  26. hf says:

    benim en çok garibime giden ; metal müziğe “bu ne biçim müzik len bi skime benzemiyor” tarzı yaklaşımlara seneler boyunca “siz ne anlarsınız olm müzikten bu gerçek sanat, emek var bunda şu var bu var” diye savunan, hatta yer yer göğüs göğüse çarpışan, metal müziğin gönüllü neferleri gibi her ortamda meziyetlerini anlatan, insanları bilinçlendirmeye, farklı olanın kötü olmadığını benimsetmeye çalışan, anlamıyorlar diye üzülen bizlerin bir albüme bu şekilde yaklaşması oldu.

    başkalarının bizim müziğimizi anlamıyor olmaları gibi bizim de bu albümü algılayamıyor olmamızın muhtemel olduğunu düşünüyorum.

    belki de bu albümün bizler için olmadığını kabullenmek gerekiyor. misal ben albümü sevemeyeceğime kanaat getirdiğim için indirmedim, dinlemiyorum.

  27. Milky Flames says:

    reload ve risk gibi albümleride eleştirmeyelim.nede olsa onlar ‘metal’ değil.bizim alanımıza girmiyor,anlamayız.

    kötü albüm arkadaşlar.kabul edin.metal müzik seviyoruz diye,diğer müzik türlerini anlayamayacağımız anlamına gelmiyor.sanki bir tür dinleyinin,diğer bir tür dinleyip yorumlatmaması yasak.ortada gayet kötü bir albüm var.

  28. dice says:

    lou reed’i sadece duymus biri yerine daha iyi taniyan,dinleyen biri yorumlasa; sadece metallica acisindan bakilarak incelenmese daha iyi olurdu bence

  29. hf says:

    demek istediğim benim babanneme göre master of puppets in rezalet, pedere göre de ride the lightning in kulak işkencesi olması gibi bu da bize göre gayet kötü bir albüm.

    lou reed vokalini çıkarıp yerine başkasını koysak yorumlar çok daha farklı olurdu kanısındayım.

  30. Berca B. says:

    Albümü metal dinleyicilerinin yorum yapmaması gerektiği, hatta albümün komple yorumlanmaması gerektiğine dair gelen tepkiler üzerine bir şey yazmak istedim.

    Öncelikle bu albümün kimin albümü olduğu konusuna açıklık getirelim. Bu ne bir Lou Reed, ne de bir Metallica albümü. Bu bir Lou Reed & Metallica albümü. Bu albümde bütün şarkıları Lou Reed yazmış ve Metallica’ya “hadi bakalım koçlar, bunları çalıyorsunuz” dememiştir. Bu albüm birlikte yazılmıştır ve birlikte yayınlanmıştır. Sözler de Lou Reed tarafından yazılmıştır. Wedekind’in oyunu bu albümün ilham kaynağıdır fakat Lou Reed tabii ki sözleri kafasına göre copy paste etmemiştir. Örneğin ilk şarkıda adı geçen Boris Karlof ve bugün onun ismini bilmemizin sebebi olan Frankenstein, Wedeking hayatını kaybettikten sonra dünyaya mal olmuş bir figürdür. Bu yüzden bunların aksini iddia etmek, albümü koruma altına almak için gösterilen romantik bir çabadan fazlası değildir.

    İkincisi, metalden başka bir şey dinlemeyen, her gece 16 bira içen, boş kutuları da ezip evde tek kale maç yapan bir adam değilim. Bu sadece benim için geçerli değil, albümü kötü bulan herkesi yalnızca metal dinliyor sanmak tuhaf ve saçma. Gerçi bu düşüncenin arkasında da “sadece metal dinliyor abi, sanattan ne anlar” motivasyonunun da bulunduğunu düşünmüyor değilim. Elitizm yapmanın alemi yok. Sırf Lou Reed ismi geçiyor diye, sadece belli bir kesimin albümü anlayabileceğini sanmayın lütfen.

    Ayrıca albümün savunulduğu taraflara bakıyorum da, karşıma cesur, farklı gibi kelimeler çıkıyor. Gerçekten bir albümü buna göre mi değerlendiriyoruz artık? Müzikal olarak hiçbir şeyin önemi yok mu? Hayır bir kişinin de “ya albümün şurası da çok güzel” dediğini görmedim çünkü. Ama bir savunmadır gidiyor. Gerçi ben bunun da albüme herkesin yüklenmesinin sonucu oluşan bir tepki olduğunu düşünüyorum. Sonuçta ortada ekstrem bir negatif yorum bombardımanı var. Elbette karşı tarafta durmak isteyenler olacaktır.

    Kısacası, lütfen orada Lou Reed yazıyor diye entellektüelliğin altında ezilip “ya kötü değil de anlamıyoruz yeeaa” diye kendimizi kandırmayalım. Her albüm iyi ya da kötü olabilir. Olayı detaylara boğmanın gereği yok. Lou Reed ve Metallica’nın işbirliği bana göre felaketle sonuçlandı. Çok daha iyi olabilirdi ancak bu deney tutmadı. Bir babaanne hiç alışkın olmadığı bir tarzda olan Master of Puppets’ı beğenmeyebilir ancak bu albümün müziğinin yoğun olarak metal olduğunu düşünürsek (lütfen bu albümün metalle alakası olmadığını söylemeyin), bunu pek ala metal dinleyen biri dinleyip, “olmamış lan bu” diyebilir.

  31. hen says:

    Ya hayır benim anlamadığım, insanlar katılmadıkları bir şey duyunca bunun sesini neden kısmaya çalışıyorlar illa?

    “Metal değil, siteye uygun değil, o yüzden kritik yazılması yanlış” deniyor. Öncelikle şunu sorayım, ortalama bir PA okuru (yani Lou Reed ile hiç alakası olmayan biri diyelim) şu albümü dinleyip beğense, sonra gidip 9 falan verse, ne sambalici ne başkası “ya sonuçta çok ayrı deneysel bir iş, burda bu albümün krtiğinin yayınlanması bile gereksiz, zaten Lou Reed dinleyenler anlar.” diyecek miydi? Demeyecekti tabii ki. Bu çok açık. Çünkü kendi görüşüne paralel bir görüş ve paralel bir not görecekti sitede. Bu sefer de beğenmeyenler “re re rö nasıl 9 verirsiniz” diyecekti. Bu sitenin genel tarzına “cuk” diye oturmayan, bırakın “cuk” diye oturmamayı, çok daha uç ve aykırı bir yerde duran ilk albüm değil “Lulu”. Son albüm de olmayacak kesinlikle. Olay net bir şekilde Metallica olduğu için bu kadar büyüyor. Gidip şurda Screaming Trees – Sweet Oblivion kritiği yazsam, 9 versem, kimse ağzını açıp “iyi de bunlar grunge yapıyor ne alaka” demeyecek, “9 çok olmuş, buna 9 veriyosan…..” diye saçmalamaya başlmayacak. Kaldı ki ne grunge, ne blues, ne Lulu ne Sweet Oblivion; bir Metal sitesinde adı geçemeyecek, “oha lan ne alakası var bunun bu siteyle” denecek tarzlar değil, albümler değil. Gayet de bu sitede bahsi geçebilecek şeyler. Kimse gidip Ajda Pekkan albümüne kritik yazmıyor. O kadar absürt değil yani durumumuz.

    HZaten genel olarak sitede anlam veremediğim şeylerden biri okurların yazılan kritiklere ve verilen notlara gereğinden çok takması. Bitmeyen “Nası 3 verirsin nası 5 verirsin” tartışmaları. Ha bir de “oha biri gelmiş paso 1′i basmış” teorileri. Niye sorgulanıyor ki bu kadar? Eskiden ben de üzülüyordum, “ulan bu albümün kriğini ben yazmalıydım bee, adam ne biçim yazmış bi de gitmiş 7 vermiş” diye. Ama şöyle düşününce; aşağıda yorum kısmına git, istersen o kritikten 10 kat daha uzun yorum yaz, notunu ver, link koy falan. En üstte olmayıversin yazdığın şey, büyük punto olmayıversin, dikkatli ve ilgili okur senin “kritiğini” de bulur okur sana da yorum yapar. Sitenin kritik mantığı oldukça basit ve oldukça basit olduğu için de oldukça tavizsiz. Kim önce yazıp yollarsa onunki “yayınlanıyor” işte.

    Yok “Painkiller’a 7 veriyosan And Justice’e kaç verirsin”, yok “Powerslave 10′sa Dead Heart in a Dead World kaç”. Adaletli not verebilmek için içindeki riffleri saymaya başlayacak insanlar yakında. Olm notu biri dikta etmiyor lan size. “Bence şu kadar, sebebi de bu” diyor sadece. Resmen alınıyorsunuz verilen notlara yapılan eleştirilere. Ahmet Saraçoğlu Endgame’e 8 (sekiz) verdi ya. Ben bi şey diyor muyum? (aşlsdkasşldkasşkdaskdkasşkd)

    Junkie Ghoul

    @hen, +1. Endgame konusu dışında.

  32. cenkozmercan says:

    Bu sitede Black-Wonderful Life, A-Ha- Foot of the mountain gibi kritikler yapılmış, sorun olmamış, şimdi bu albüm mü buraya uymuyor?

    Az evvel yukarlarda bi yerlerde okuduğum 10 cm kafataslı dinozorlardan biri olarak, – ki metalica’nın kara albümünü bile pek hazetmem, allahın adını veriyorum bu lulu nedir? Hahahaha Hayatımda böyle bişey duymamıştım yemin ediyorum.

    Kritikteki “dinlerken utandım” saptaması 2 kelime ile özetliyor herşeyi.

    Yani sevene bişey demiyorum tabi de, onlarda sevmeyeni anlasınlar yani, bu sitedeki insanların çoğu dün başlamadılar müzik dinlemeye.

    Düşündükçe gülüyorum yemin ederim bu albümü :D

  33. sacrifist says:

    Hayatımda bu kadar osuruktan bir albüm daha dinlemedim arkadaş. Otur sıfır!

  34. wikus van de merwe says:

    yine bir metallica polemiği ve yine uzun yazılar.

  35. Mustafa Sakallı says:

    Junior Dad – 19.29. Şarkı Boyutu: Toplasan çıkarsan çarpsan 1mb tutmaz. O kadar boş, o kadar gerzek bir şarkı.

  36. Aeonian_Lich says:

    İşin içinde Metallica’nın olması bu tartışmaların sebebi. Yoksa cenkozmercan’ın dediği gibi metal dışında bir çok kritik yapıldı sitede. (sabıkalılardan biri de benim bu hususta.). Şey gibi düşünün, biri birini öldürmüş, ve bir tanıdığınız birini öldürmüş. İşte aradaki hissiyat, duyarlılık farkı bu tartışmaların sebebi. Atıyorum Lou Reed tek başına bu albümü yapsa, kritik edilse bok gibi denip geçilirdi en ağır. 1 satırdan fazla yorum yapan fazla kişi de olmazdı.

  37. SeventhSon says:

    masayım ben.
    sırf güldürdüğü için 1. yoksa 0 olurdu.

  38. anonim says:

    merak edip yazıdaki linklerden birine tıklamak ve birkaç dakikalık lars ulrich işkencesine maruz kalmak…

  39. semihtr says:

    abiler, albümü hiç dinlemedim… ama yorumları okudum… sonuç: adamların birlikte çektirdikleri fotoya bile bakamıyorum artık………

  40. semihtr says:

    ve albümü dinledim… sonuç: “lanetli albüm… lanetlenmiş… uzak durun… uyarmadı demeyin, hiç dinlemeyin…”

  41. b says:

    şöyle bir dış yorumları da okuyayım dedim ama yazan kitle eleştiren kitle hep metallica fanları ve heavy metal dinleyicileri. şöyle bir şey var. iki büyük isim birleşmişler ve deneysel bir şeyler yapmaya karar vermişler bu çok doğal. dinlemek isteyen dinler dinlemek istemeyen de dinlemez ama nedense hep birden aşağılama seansları düzenlenmekte. birisi de nete “kusma hissi yaratan albüm”. demiş. e kardeşim dinlemeyeydin kusma hissin de olmayaydı. senin başına silah dayayıpta mı dinlettiler.

    sözün özü beğenen kadar beğenmeyen de olacaktır. ama aşağılamak, küfür edecek boyutlara ulaşacak derecede eleştirmek olmamalı. eleştirmenin de bir adabı olmalı ama sanırım bu düzeyli eleştiriyi lou reed fanatikleri kadar beceremiyor bu metalci kitle.

    hen

    @b, kusma hissi için önce dinlemesi gerekmiyor mu?

    Junkie Ghoul

    @b, öeaaaaaaaah. savunacağım derken saçmalamak. sevdiği grubun yaptığı çalışmayı dinlemesi suç mu? kusma hissi gelmesi normal, bence gene az söylenmiş.

    mesela sen Dream Theater’ın son albümlerini baya eleştiriyorsun. ben çıkıp ”ne dinliyon öyleyse, hiç dinleme” demem ne kadar mantıklıysa, senin yukarı da kurduğun ”dinlemeyeydin kusma hissin de olmayaydı” cümlesi de o kadar mantıklı.

    b

    @Junkie Ghoul, aferin sana.:)

  42. Exorsexist says:

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Jr7iWaJraAA

    Junkie Ghoul

    @Exorsexist, hahahaha bu ne ya. kedi, lou reed ile taşak geçiyor.

  43. Junkie Ghoul says:

    http://www.youtube.com/watch?v=OZsp3VMUrcs

    I am the table… I am the table…

  44. illuminati says:

    Güzel albüm de keşke Metallica yapmasaydı be. Hiç anlaşılamayacak, hiç.

  45. _BlaCkeneD_ says:

    durdum durdum sonunda patlıyorum. amacım polemik yaratmak değil. ama ben zamanında ne dedim? gereksiz bir proje dedim, metallica bu projeye harcadığı enerjiye yeni albümüne harcasa daha mantıklı olur dedim, lou reed kim dedim susturuldum bi anama sövülmediği kaldı, ilk şarkı yayınlandığında olmamış dedim yorumum yayınlanmadı. eeee noldu sonra? kritikte bile 2 verilmiş ben daha napayım? bu projeyi gereksiz bulmama rağmen entel metalcilerin gazabına uğradım deyim yerindeyse. sanki metallicayı çok seviyolar da. hadi sevseler de bu kadar savunmuş olsalar gene bu kadar içim sızlamayacak. sırf entellik işte. cool olma çabası. dinlemeden yorum yaptığın için bu kadar tepki topladın diyorsunuzdur siz, bu lulu çıkmadan önce savunan entel abilerim. ama böyle bir şeyin olacağı belliydi. biz bi şey biliyoz da konuşuyoz.

    belki bu yorumumda yayınlanmayacak. ama kendinizi benim yerime koyun. lulu çıkmadan önce bu sitede bas bas bağırdım böyle bir şey gelecek diye ama bazı kesim tarafından susturuldum bi anama sövülmediği kaldı ( o kesimde metallicayı çok sevdiğinden değil de sırf entel cool olma çabası işte) albüm çıktı dinledik. hemen herkesin ortak görüşü çok kötü olduğu. şimdi karşılarına geçip nası göt ettim sizi demek vardı da bakmayın büyüklük bende kalsın demiyorum.

    saygılar.

  46. and justice for all says:

    arkadaşlar bence lulu albümündeki şarkıların hepsinijames söyleseydi bence bukdar kötü olamazdı riffler fena degil alama lou-reed de hiç bir ton uyumu yok o bambaşka yerlerde bencede bu bir metallica albümü degil metallica bukdar düşemez eger niyeti lou reed e yardımcı olmaksa oldu.Ama olan bizim gibi hayranlarına oldu…

  47. Suki says:

    Off of. Bir Metallica hayranı olarak bu albüm hakkında yorum yapıp sevgili efsanevi MetallicA’yı biraz daha yermek istemiyorum. Sanırım yakında yeni bir albüm çıkacak sabırsızlıkla bekliyorum.

  48. Erşah says:

    Metallica bize şaka yaptı, hemde Death Magnetic sonrasında. Lars’ın albümle billur geçmesi herşeyi açıklıyor zaten.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.