# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
IN FLAMES vokalistinden JESPER STRÖMBLAD’ın ayrılığına dair yorum
29.05.2011

“Ya geri dönmek isterse?”

Noisecreep, IN FLAMES vokalisti Anders Fridén’le röportaj yapmış. Tümüne şuradan ulaşılabilen röportajda Fridén, grubun kurucusu Jesper Strömblad’ın ayrılığına dair önemli yorumlar yapmış.

Bu albümü Jesper olmadan kaydetmek nasıl bir duyguydu?

Anders: Albüm kaydı öncesinde yaklaşık iki yıldır onsuzduk zaten. Müzikâl açıdan ziyade arkadaşlık açısından bir farklılık vardı. Birbirimizi çok uzun zamandır tanıyoruz ve onun alkolle olan mücadelesine ve bu bağımlılığın getirdiği diğer sorunlara bire bir tanık olduk. Kayıt ise her zamanki gibiydi, hatta belki de daha bile iyiydi. Grup içi elektriğimiz çok güzeldi.

Aranızda alkolik bir arkadaşınız olmayınca stüdyoda işler daha mı iyi gitti?

Anders: Evet öyle de denebilir. Elbette hepimiz onu özledik. Dışarıdan bakınca farklı görünüyor, insanlar bunu bir mücadele olarak görüyorlar; ama aslında biz bununla çok uzun zamandır cebelleşmekteydik ve tahmin ettiğinizden uzun bir süredir bu durumun içindeydik. Bunu dış dünyadan saklamaya çalışıyorduk. Jesper’a karşı bir saygısızlık edemem elbet çünkü onun yarattıklarının IN FLAMES sound’una olan katkıları ortada, ancak grubu bir arada tutan kişinin o olmadığını da söylemek gerek. IN FLAMES, içindeki bireylerden çok daha büyüktür. Benden de, Björn’den de, Peter’dan da, Daniel’dan da. Ve grup içindeki kişiler birbirlerine güvenemezlerse, bu durum turnelerde veya başka şekillerde kendini belli eder ve işler herkes için zorlaşır.

Jesper geri dönmek isterse kapınız ona açık mı?

Anders: Asla asla dememek lazım, ama şu anda gruptaki havadan çok memnunuz. Grup olarak birlikte çalışabiliyoruz. Ama kim bilir? Jesper’ın kendisiyle ilgili bir sürü değişiklik yapması gerektiği ortada. Dediğim gibi, iyi arkadaşız, düşman falan değiliz. Bizimkisi, içindekilere zarar vermeye başlayan uzun bir ilişkiydi diyelim.

  Yorum alanı

“IN FLAMES vokalistinden JESPER STRÖMBLAD’ın ayrılığına dair yorum” yazısına 26 yorum var

  1. B U R Z U M says:

    siz bu adamı çok arasınız…bence in flames i in flames yapan adamdı…bazı problemleri olabilir ama bu onun çok iyi bir müzisyen olduğunu asla değiştirmez…

  2. Sambalici says:

    valla denene göre alkol bahaneymiş, ayrılma nedeni direkt müzikal uyumsuzlukmuş. jesper daha oldschool olmak istiyormuş, anders daha “modern” olmak istiyormuş, björn de nötr gibi. jesper bakmış olucak gibi değil, gruptan baymaya başlayınca ayrılmış.

    kendim duymadığım bilgiyle prim yapmayayım şimdi, ahanda kaynağım: http://www.eksisozluk.com/show.asp?id=23717068

    daha da mevzular var, ne diyeyim adamın kendi grubundan ayrılmak durumunda kalması harbi trajik.

    B U R Z U M

    @Sambalici, dostum eğer dediğin gibi ise harbiden o anders denen herifin ta aq…

    bloodshower

    @Sambalici, bu dağdan gelip bağdakini kovma olayını sevmiyorum abi. petri lindroos’a da yapmışlardı buna benzer bi yüzsüzlüğü. jesper kurmuş grubu, sen önceden sikik sikik dt’de bas çalarken in flames’e dahil olma şerefine ermişsin, sonra jesper gibi tanrısal bir adama atar yapıyosun. bu ne yüzsüzlük lan? seni o gördüğüm rüyadan beri sevmiyorum, yine sevmeyeceğim anders friden.

    duraganyolcu

    @bloodshower, Petri’ye yapılan gerçekten öküzlüğün alasıydı sanıyorum. Adama direk gruptan atıldığına dair “e- posta” göndermişler bildiğim kadarıyla. Yorumsuz. Allah’tan Ensiferum’da iyi işler yapıyor şu sıralar.

    Ugur

    @Sambalici, Aslında çok normal ve bence Jesper’ın 2007-2008 arasında yaptıklarına bakarak anlaşılacak birşey.Bi alttaki entry’de de bahsedilmiş Dimension Zero’yla taş gibi bi albüm çıkarıyor 2007′de (He Who Shall Not Bleed).2008′de In Flames’ten gelen şey ise A Sense of Purpose.Hiç kuşkum yok DZ için bestelediği parçalarla daha çok tatmin olmuştur.

    cudas

    @Sambalici, bunu bilmiyordum. vay be resmen dağdan gelip bağdanı kovmuşlar. neyse en azından jesper strömblad müzikten elini ayağını çekmiyor, bir şeyler yapmaya devam ediyor.

  3. blackroseimmortal says:

    “Jesper’a karşı bir saygısızlık edemem elbet çünkü onun yarattıklarının IN FLAMES sound’una olan katkıları ortada”

    grubun içine o sıçtı, sen sıçmadın yani…

  4. önder says:

    Jesper’ın yan projesi vardı noldu ona? Sonic Syndicate’nin eski vokalisti ile birlikte, gitarda da Jesper of hayalimdeik kadro gibi, diğer gitarada Peter Lindgren gelir, davulada Martin Lopez efsane bir grup olur.

    blackroseimmortal

    @önder, hacı ben bile lindgrenden iyi çalıyom, beni alsınlar oraya :D

    Sambalici

    @önder, o yalan oldu benim bildiğim. sonic syndicate’in eski vokalisti bir diğer eski sonic syndicate vokalistiyle (brutal yapan eleman, o da ayrıldı evet) ss tarzında bi grup kurdu onunla takılıyor.

    jesper’in yeni grubu için bilmeyen varsa ahanda:
    http://www.facebook.com/theresistanceswe

  5. Dnz says:

    Konuyla alakasız dalıcam ama bir de Come Clarity kritiği olsa sitede.

  6. Utku says:

    Yorumlara baktım. AMAN TANRIM!?

    Şunu unutmayın Anders = In Flames. Sanki anders gelmeden önce stanne kişisi in flamesle çok albüm yapıp başarı kazandıda anders gelip grubun içine sıçtı.In flamesin anders’siz sadece 1 albümü var! o da kötü bir albümdür benim nazarımda.

    Anders’e laf etmeyin. Siz bebe iken bu adam in flames’ de albüm yapıyordu. in flamesi in flames yapan,ünlendiren,jesper’in bu kadar para kazanmasını ve popülerliğini arttıran Anders’dir. o olmasa in flames çoktan dağılırdı ve jesper müziğimiz dinlenmiyor ayaklarına yatarak köşesine çekilirdi.

    bu kadar anders düşmanıysanız in flames dinlemeyin.silin arşivinizden yada sadece lunar strain isimli o dandik albümü dinleyin.sinirlendim sabah sabah.

    John Sykes

    @Utku, Şu “Siz bebe iken bu adam şunu yapıyordu, böyleydi” vs. tarzı şeylere hastayım. O zaman kimseyi eleştirmeyelim. Alayı biz daha bebekten neler yapmış baksana. Eleştirmeyelim o zaman.

    Der iz natin' lef' fo mi

    @Utku,

    In Flames’in ismi öyle bir hale geldi ki grup elemanlarının teker teker isminden büyüktür. Ama illa “In Flames=X” diye bir eşitlik kuracaksak bu x, Jesper olur. Neden?

    Grup her şeyden önce Jesper’ın grubu. Adam grubu kendi kurdu, kendi istediği müziği yapmak için Ceremonial Oath’dan ayrılıp kurdu (ki 93 senesinde hali hazırda albüm çıkarmış ve kısmen ismini duyurmaya başlamış bir gruptu), temellerini kendi inşa etti ve Clayman’a kadar da tüm müzikal yükünü çekti. Björn’ün dahi Clayman’e kadar gruba katkısı sınırlıdır. Örnek mi? Unuttuğum bir röportajda The Jester Race’deki sadece 2-3 melodiyi kendisinin yazdığını söyler. Örnek mi? Whoracle’a gelelim. Orijinal Whoracle albümüne sahip olanlar bilirler albümün kayıtları esnasında grupta ayrılık yaşandığı için hangi parçanın kim tarafından bestelendiği tek tek yazar o albümün booklet’inde. Anders’in katkıda bulunduğu şarkı sayısı 1(bir). Morphing into Primal o da çok merak ediyorsan. Jesper’ın imzası olan parça sayısı ise 10 (Depeche Mode cover’ı hariç tüm parçalar yani). Kapanış parçası Whoracle, Gyroscope, Episode 666 baştan sona sadece Jesper’ın yazdığı parçalar. Kalan şarkılarda Glenn ve Björn ikilisinin de melodileri var (misal Jotun için Strömblad&Gelotte, Food for the Gods için Strömblad&Ljungstorm yazar). Kıssadan hisse Clayman’e kadar çok büyük ölçüde In Flames’i müzikal açıdan tek başına Jesper taşımıştır. Clayman’den itibaren ise Björn & Jesper ikilisi. Anders’in ise esamesi okunmaz. “Music written by…” kısmında ismi geçmesi ilk Reroute to Remain’dedir o da chorus düzenlemeleri sebebiyle.

    Anders’in müzikal olarak gruba uzunca süre hiç katkısı olmadığı gibi gruptaki ilk görevi olan vokallistlikte korkunç olduğu dönemler de var. İstersen 2002 Kore konserini veya 2003 Hultsfred’deki Black and White performansını dinle. Live olan The Tokyo Showdown’da dahi bayağı kötüdür performansı. 2000 Tuska’da kafasının ne kadar iyi olup sözleri nasıl nuttuğuna bir bak. O pasif denilen Jesper’ın ise nasıl sahneyi arşınladığını…

    Tüm bunlar bir yana Anders’in muhteşem bir müzik insanı olduğunu kanıtlaman için verdiğin “Stanne-Lunar Strain” örneği gerçekten çok çok komik ve absürt. Bahsettiğin Lunar Strain zaten kısıtlı imkanlarla kaydedilmiş bir debut ve debut olarak zaten çok çok başarılı ve iddialıydı. Çok ses getirdiğinden Wrong Again Records’ten Nuclear Blast’a transfer oldu grup. Skydancer-Friden birlikteliği de tastamam aynı şekilde ama nasıl oluyorsa bunu es geçmişsin.

    Geri kalan yazdıkların ise baştan aşağı zırvai kusura bakma. O yüzden cevap vermeye gerek dahi duymuyorum. Zira grubu ünlendirmeyi ve para kazandırmayı iyi müzisyenlik zannediyorsan senin daha pişmen gerek.

    swedish

    @Der iz natin’ lef’ fo mi,
    valla super bır yazı olmuş özellikle somut örnekler çok etkileyici olmuş.Nedense insanlar bir grubu o grubun vokalisti ile özdeşleştiriyor.Özellikle Lunar strain albümü için kötü bir albüm diyen bir kişi zaten gerçekte in flames dınlemıyor demektir.bir albümü de açıp şarkıları kim yazıyor kim besteliyor buna bakmayan adam konserde ağzı açık vay be bu anders te ne kadar karizmatik bi adam diye iç geçiriyor.

  7. Veracruze says:

    müzikal uyumsuzluklar aslında yaratıcı soundları oluşturan şeyler bana kalsa. yani herkes aynı kafada olsa farklı bişey çıkarmalarını beklemem açıkçası. kişisel bişeye benziyor bence; ne de olsa in flames’den ayrılıcağını düşünemiyorum sadece farklı bişey yapmak için. yan proje olarak yürütebilirdi gayet.

  8. Hasan basan says:

    bugüne kadarki bütün in flames konserlerine bakın konserlerin en sıkıcı adamı hep jeper bi köşede durup çalıyo sadece
    Anders ın inanılmaz sahne performansı in flames i buralara getirdi ve dahada ileri götürecek

  9. ben says:

    Ne bileyim adamların arasındaki muhabbeti tahmin ederek yorum yapmak yanlış bence.In FLames’in eski albümlerini çok severim ama yeni albümlerine de burun kıvırmıyorum.Müzikal farklılıktan dolayı ayrılmış olsa ve bunun üzerine Anders yok o herif alkolikti lan ondan oldu dese herhalde Jesper çıkıp yok öyle şey ulem derdi.Ayrıca farklılık var diyene kadar 4 albüm geçmiş? İki abimiz de candır.Clayman öncesi sonrası diye ayrımayalım.Özenle dinleyelim.(tamam ulan clayman sonrası albümlerdeki güzel şarkıları dinleyin sizde.hiç mi yok? zuhahaha)

  10. Blakkheim says:

    7-8 yıllık In Flames dinleyiciliği kariyerimde(cv me yazıcam bunu ahahah) gördüğüm en net şey Anders Friden’in grubun içerisindeki farklı duruşuydu. Yıllar içerisinde Anders kişisel olarak ve müziğe bakış olarak grup üyelerinin diğerlerinden farklı bir çizgide olduğunu albümlerde, kliplerde, konserlerde, röportajlarda çaktırmadan çaktırmadan gösterdi. Eskiden grubun en gariban üyesi görünümündeyken giderek grubu temsil eden esas kişi konumuna da yükselmesi ile kendi değişimini gruba da yansıttı. Böylece In Flames de değişti, Jesper de buna dayanamayıp gruptan ayrıldı.

    Bunların hepsi “bence” tabi. Benim gördüğüm, hissettiğim budur. Alkol bahane, Amerika şahane.

    swedish

    @Blakkheim, işin özeti olmuş sen cv ye analitik özet çıkarırım diye de yaz :)))

  11. ismail vilehand says:

    In Flames’i günahım kadar sevmem de, Jesper gerçekten çok güzel bir adam. In Flames harici ne yapsa büyük bir pozitif ön yargıyla yaklaşır dinlerim. In Flames’ten kopması çok hayırlı olmuş. birde Master tişörtü gözümden kaçmadı. helal olsun.

  12. creiGn says:

    Jesper hakkında böyle abidik gubidik laflar ederek gözümdeki değerini sıfıra indirmiştir Anders Friden. Ha alakasız adamın birinin gözünde sıfıra inmek de çok umrunda olmaz tabii ama, neyse =D.

    Efendim bu Anders Friden denen adam tam anlamıyla grubun içine s..mıştır. Clayman’e kadar ağırlıklı olarak Jesper ve Glenn Ljungström’ün beste yükünü çektiği grupta Glenn ayrıldıktan sonra Björn’ün gitara geçmesiyle sound’da hafif hafif değişimlere şahit olmaya başlıyoruz. Ve bu değişim bir yerden sonra öyle bir hal aldı ki, grubun clayman’dan sonraki müzikal düşüşü(evet satış olarak patlamış olabilirler, bunun sebebi de içi boş fakat catchy nakaratlı şarkılarla Amerikan piyasasına hitap etmeye başlamalarıdır. Boktan metalcore gruplarından farkı kalmadı adamların. Nereden nereye…) Jesper’ın gruptan ayrılmasına kadar vardı. Bu müzikal değişimin boyutlarını Björn’ün bir röportajda söylediği “yazdığımız gitar melodilerini nakaratlarda vokal olarak kullanmaya başladık” lafı açıklar sanıyorum ki.

    Adam kendi kurduğu ve neredeyse her şeyi olduğu gruptan Anders dallamasının tavırları ve anlayışı yüzünden ayrıldı. Zira Jesper konserlerden de görülebileceği üzre kendi halinde takılan, sessiz sakin bir adam. Anders cazgırlık yaptığında ona karşı duracak kadar çingene bir insan değil.

    Yeni albümün yayınlanan şarkılarından çok hafif Disarmonia Mundi tadı aldıysam da pek bir şeye benzeyeceğini sanmıyorum. Jesper’ın yeni grubu The Resistance’ın albümünü beklemek lazım bundan sonra. Zaten diğer elemanlara da bakınca insanın ağzı sulanıyor resmen; Glenn Ljungström ve eski The Haunted Vokali Marco Aro.

    swedish

    @creiGn, the resistence ı merakla bekliyoruz hakıkaten en azından bir parça kaydetseler de kulaklarımızın pası gitse

  13. Utku says:

    yeni albümde sahane olmuş. jesper(ya da jester mi desem :D ) ayyaşı gidince grup kendine gelmis.a sense of… rezilliginden sonra bu son album icin mükemmel diyebilirim abartmıyorum.anders’in dedigi gibi grubumuzda alkolik olmayince etkilesim ve birlik cok daha guclu

  14. Der iz natin' lef' fo mi says:

    http://www.youtube.com/watch?v=ZpQpDEk18d8

    arşivlik video.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.