# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
Müzik endüstrisinin çöküşü
04.03.2011

Elimizde belgeler var.

Businessinsider, müzik endüstrisindeki çöküşü gözler önüne seren bir araştırma yapmış.

ABD satışları göz önüne alındığında, görüldüğü üzere müzik endüstrisi 1999′daki zirvesiyle kıyaslandığında bugün %64′lük bir düşüş yapmış durumda. 1973′teki rakamlarla kıyasladığımızda dahi, 38 yıl öncesine oranla %45′lik bir düşüş görülüyor. Müzik piyasasındaki en büyük devrim olarak kabul edilen CD’nin tarihte en çok sattığı oran (1999), plağın en çok sattığı orandan (1977) yalnızca %13 fazla. 10 yıl önce bir Amerikalı, müziğe bugün harcadığının üç katı para harcıyordu. 26 yıl önce ise bu oran günümüzün iki katıydı.

Bu düşüşün en büyük sebebi, müzik endüstrisinin neredeyse tüm gelirini, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte yokuş aşağı giden albüm satışından elde ediyor olması. Bakınız grafik paso mavi (bilimsellik de bir yere kadar).

Yukarıdan da görüldüğü gibi ABD’de kişi başına düşen yıllık albüm alımı 1999′da 4 iken, bu rakam günümüzde 1′e inmiş durumda.

Müzik endüstrisinin en hızlı artan kazancı ise, internetten parayla satın alınan single’lardan geliyor. Mor çizgi almış yürümüş gördüğünüz gibi.

Yukardaki grafik de, diğer tüm medyalar sıfıra doğru giderken, dijital single satışının sağlam ekmek yedirdiğini gösteriyor.

PasifAgresif ciddi konular departmanı hayırlı günler diler.

  Yorum alanı

“Müzik endüstrisinin çöküşü” yazısına 10 yorum var

  1. Burak Canik says:

    trajik

  2. özgür says:

    şimdi iş internetin piyasayayla nasıl bir ilişki içine sokulacağına/sokulması gerektiğine bakıyor zannımca.bir nebze olsun internetten parayla download edilebilen singlelar işi kurtarmış gibi duruyor ama yetmez tabi.

    çünkü çok biliyorum.

  3. anonim says:

    cd satışının tavan yaptığı dönemlerde (habere göre), audiogalaxyde underground parçalar bulunca altın bulmuş gibi sevinmek… ne güzeldi lan

  4. nordson says:

    rutracker.org

    Ertuna Yavuz

    @nordson, slsknet.org

  5. Ext_Aggression says:

    Çökmediyse bile asılabilirim kirişlere.

    Müziğin “Endüstri” halinde satılması,çoğaltılması sonrasında zaten rock muhalif tavrını yitirdi ve yokedildi.

    Müzik bu hale getirildiği için Pink Floyd,The Doors,The Beatless ve sayamadığım birçok gruba yakışır yenileri çıkmıyor.

    Copy Left’e devam !

  6. sceptiquas says:

    Burda bi kaç kişi dışında olmadığını sandığım kaset/plak dönemlerini geçirmiş şanslı nesillerden olmak bu yükü biraz da olsa hafifletiyor.

  7. Veracruze says:

    aslında durum vahim değil, sadece belli ki albümün teker teker tüm şarkılarını para karşılığı download edilebilir koymak gerekiyor itunes vs gibi sitelere, ki bu durum distribütörlüğü öldürüyor bi nevi. en azından müzisyeni bağımsızlaştırması güzel diye düşünüyorum şimdilik.. tabi aksini iddaa edebilicek varsa bilgilenmek isterim bu durumla ilgili.

  8. dombili says:

    radiohead bi ara bedavaya cıkartmıstı albumunu, gönülden kopanı istemişti dinleyicelerinden, iyi para kazanabildiler mi ki o yolla ?

    müzisyen adamın milyar dolarlar kazanmaması bana kötü gelmiyor, işlerini yapabilecek kadar para kazansalar yeterli bence.chuck ın milyon dolarları yoktu (keşke olsaydı da yaşasaydı hala) örnegin ancak death gibi bir grubu vardı.ben şahsen büyük efsane gruplara yakışır yeni grupların olmamasının parasal bir sorundan kaynaklanacagını sanmıyorum.en azından öyle olmamalı.

  9. Deniz says:

    müzik endüstrisi yavaş yavaş başlarına bela olan internetin aslında onlar için bir nimet olduğunu görmeye başladı. bu saatten sonra kimse cd satılmasını beklemesin. azalarak bitecek o trend. keza 0.99$’dan mp3 satmak da çare değil. mp3 çalarımda aktif olarak dinlediğim 2000′den fazla parça var. ama benim 2000$’ım yok. ama önemli değil. last.fm, grooveshark, fizy gibi yasal ve online müzik dükkanları bence endüstrinin yeni ekmek kapısı ve kullanıcıların gönül rahatlığı ile zahmetsizce müzik dinledikleri portallar olacaklar. keza turkcell’in gncplay hizmeti, nokia’nın ovi müzik hizmeti yeterli müzik veritabanına ulaşabilirse, sağladıkları “8tl’ye 500 şarkı” gibi kampanyalar sayesinde kimse kalitesiz korsan kopyalara tenezzül etmeyecek. müzik endüstrisi bizi bafilemeyi bıraktığı gün mutlu sona ulaşacağımızı düşünüyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.