# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MÅNEGARM – Vargstenen
| 17.10.2010

İsveç’in hastasıyım, kemanın ustasıyım.

Ömer Kuş

İsveç’e özel hafta yapılır da şöyle iyisinden bir pagan metal albümü incelenmeden geçilir mi hiç? Evet bence de geçilmez. Bugünkü konuğumuz bu işi en iyi yapan gruplardan biri: MÅNEGARM.

Sıradan bir black metal grubu olarak başladıkları kariyerlerine yavaş yavaş folk elementleri ekleyerek devam eden grup, 2007 yılında çıkardıkları “Vargstenen” ile bana göre şu ana kadarki en sağlam albümlerini ortaya koydu.

2003 yılında çıkan “Dödsfärd” iyi şarkılara sahip olsa da, prodüksiyon kalitesi ve şarkı yazımı açısından eksikler barındıran bir çalışmaydı.

Sonraki albüm “Vredens Tid” bu kusurlardan arınmış, kemanın iyice öne çıktığı şahane bir albümdü.

Sigrblot gibi bir MÅNEGARM klasiğine sahip olmasının ötesinde, boş şarkı barındırmıyordu. “Vargstenen” ise grubun soundunu iyice mükemmelleştirdiği ve yine yeni yeniden boş şarkı barındırmayan, art arda şahane keman melodileriyle bu müziğin iyi yapıldığında ne kadar etkileyici olduğunu suratımıza çarpan bir ders niteliğinde.

Albüme giriş niteliği taşıyan enstrümental “Uppvaknande”nin ilk saniyelerinden son şarkı Eld bitene kadar kendinizi Kuzeyin uçsuz bucaksız ormanları arasındaymış gibi hissediyorsunuz.

Genellikle müziği yönlendiren ve asıl melodiyi taşıyan keman, bazen kemanın çaldığı ana melodiyi destekleyen, bazen de sazı eline alan gitarlar (eline saz alan gitar?), Erik Grawsiö’nun hayvan gibi vokalleri ve sağlam davul işçiliği, kısaca olayı böyle özetleyebilirim. Bastan bahsetmedim çünkü genelde baskın gitarlar ve davulların arasında pek öne çıkmıyor. Ama bu önemli bir eksik değil bana kalırsa. Güçlü, keskin gitar soundu ve bazen power akorlara abansalar da zaman zaman gayet etkileyici işler çıkaran gitarlar üstlerine düşeni fazlasıyla yapıyor.

MÅNEGARM’ı diğer benzer gruplardan ayıran önemli noktalardan biri hem vurucu keman melodileri bulmaları, hem de bunları müziğe çok iyi biçimde entegre etmeleri. Bana göre piyasada kemanı en etkin şekilde kullanan gruplardan biridir kendileri.

“Vargstenen” bu tür bir black/pagan metal albümünden beklenebilecek her şeyi neredeyse kusursuzca yapıyor. Agresif, hızlı ve melodik şeyler mi arıyorsunuz? Yoksa akustik, bayan vokalli, ruhunuzu dinlendirecek bir şey mi? Belki de uzun süren, orta tempo, epik ve hüzünlü bir şey? Bunları ve daha fazlasını albümde bulmak mümkün.

Gerçekten de “ya bunu da geçeyim dinlemeden” dediğim bir şarkı yok. Hepsine ayrı ayrı hastayım. Yani şimdi neden bahsedeyim, Visioner På Isen’in epikliğinden mi, Vargstenen’in öfkesinden mi, En Fallen Fader’in yaran melodilerinden mi, I Underjorden’in kısa ama deli keman solosundan mı yoksa Den Gamle Talar’ın sakinliğinden mi? Yoo dostum yoo, şarkılara hiç girmeyeceğim.

Grupta vokalleri yapan ve aynı zamanda davulları çalan Erik Grawsiö’dan da bahsetmeden geçmek olmaz. Hem brutal hem temiz vokallerine hastayım. Sesiyle hem öfkeyi hem de huzuru verebilen ender vokalistlerden biri. Bu arada iki üç ay önce basçı Pierre’in gruptan ayrılmasının ardından (ki bu da üzücü bir haberdir, grubun kurucu üyelerinden biri ve tam Viking tipli bir abimizdi) artık konserlerde bası da kendisinin çalacağını belirteyim. Aynı anda davulu gitarı falan versen onları da çalacak da işte diğerlerine ayıp etmiyor.

“Vargstenen”, albümlerini her zaman belli bir seviye üstünde tutarak saygıyı hak eden grup MÅNEGARM’ın, bana göre en iyi albümüdür. Folk/black metal kırmasına birazcık ilginiz varsa kaçırmamanız gereken bir eser, türün en iyi örneklerinden biri.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.84/10, Toplam oy: 31)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2007
Şirket
Black Lodge Records
Kadro
Erik Grawsiö: Vokal, davul
Markus Andé: Gitar
Jonas "Rune" Almquist: Gitar
Pierre Wilhelmsson: Bas
Janne Liljeqvist: Keman
Şarkılar
01. Uppvaknande
02. Ur Själslig Död
03. En Fallen Fader
04. Den Gamle Talar
05. Genom Världar Nio
06. Visioner på Isen
07. Vargbrodern Talar
08. I Underjorden
09. Nio Dagar, Nio Nätter
10. Vargstenen
11. Vedergällningens Tid
12. Eld
  Yorum alanı

“MÅNEGARM – Vargstenen” yazısına 12 yorum var

  1. Ahmet Saraçoğlu says:

    Kapağa hastayım. Gerçi tüm Manegarm kapakları nefis.

    Ömer Kuş

    @Ahmet Saraçoğlu, katılmamak elde değil. Oricinali var elimde, arada öyle alıyorum, bakıp bakıp “adamlar yapmış” deyip geri koyuyorum. Öyle.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ömer Kuş, Sonuncusu hariç demeyi unutmuşum.

  2. duraganyolcu says:

    Albümü bir kez açınca kapamak namümkün.

  3. ali ihsan balı says:

    nattvasen çıktığı sıralar en favori albümüm vredens tid’di ama şu an bakıyorum da vargstenen hem nattvasen’de hem de vredens tid’den çok ayrı, onlardan daha iyi bir albüm. aslında çok iyi diyecektim ama o ikisine ayıp olmasın diye iyi diyorum.
    ömer’den başkası nın yazması ayıp olan bi kritikti. eline sağlık. bu arada Pierre Wilhelmsson neden ayrıldı ki gruptan merak ettim valla. yazık, Odin gibi adamdı.

    Ömer Kuş

    @ali ihsan balı, sağolasın :) Yalnız Vredens Tid’i de çok seviyorum, Hemfärd olsun, Sigrblot olsun, Kolöga Trolltand olsun, off of.
    Basçının ayrılışı hakkında da pek açıklama yapmamışlar, şunlar var. Önce bu:

    “Due to different circumstances Pierre W (Bas) will not perform with MANEGARM at Kaltenbach open air, Party san open air and Summer breeze open air.
    On thoes festivals MANEGARM will perform as a five-piece act as Erik will handle both vocals and bas”

    Sonra da bu:

    “Månegarm part ways with bassist and long time member Pierre W.
    The band will not look for a replacement
    since Erik G will handle both vocals and bass on future recordings and live performances.”

    ali ihsan balı

    @Ömer Kuş, dödens strand var o da çok iyi. dediğin gibi Kolöga Trolltand var vredens tid var. off boş şarkı yok odin çarpsın..

  4. swedish says:

    yahu bu haftanın isveç haftası olması ne iyi oldu ne güzel kritikler okuyoruz.Apayrıdır manegarm ın yeri.Bu hafta suidakra nın oricinal cd sını bende kaçırmadım amcalar getirmişler almanya dan taze taze ucuz ucuz :))

    Ömer Kuş

    @swedish, Suidakra konserine de gidemedik koydu biraz. :) Umarım iyi geçmiştir konser.

    Swedish

    @Ömer Kuş, valla basta ses sistemi çok güzeldi imrendirmek gibi olmasın bide adamlar çok sıcak kanlı hal böyle olunca keyifli oluyor

  5. Månegarm’ın ilk Nattväsen albümünü dinlemiştim. Bu albümü yeni yeni sindirdim sayılır. Resmen akıp gidiyor, nasıl bittiğini anlamıyorum bile. Özellikle bitiş şarkısı olan Eld, nokta atışı olmuş direkt. O değil, bu albümden sonra Vradens Tid de aktı gitti vallahi. Månegarm’a bi kere ısınınca diğer albümlerini sevmek de çok kolay oluyor.

  6. Jester says:

    Kimse bana böyle bir albüm olduğunu söylememişti ama, şimdi çok kötü hissediyorum. Death’i ilk dinledikten tam 1 yıl sonra sevmem gibi, geç gelen güzellik.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.