# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
MÅNEGARM, THYRFING – 15 Şubat 2014, Bryggarsalen, Stockholm
| 18.02.2014

Vikinglik dolu bir gece.

Ömer Kuş

Beni tanıyanlar MÅNEGARM’ı ne kadar çok sevdiğimi bilirler. İlk kez bundan 6 yıl önce küçük ve unutulmaz bir konserde izleme şansına erişmiştim kendilerini. Şahane kemancıları Janne Liljeqvist ve adeta modern bir Viking olan Pierre Wilhelmsson hala gruptaydı o sıralar. Ne yazık ki geçen yaz grubu ikinci kez izleyişimde bu iki arkadaş da gruptan ayrılmıştı ve yerlerine kimse konulmamıştı. Grup dört kişiye düştü ve konsere kemancı olmadan çıkmaya başladı. Vokalist Erik Grawsiö de hem bas hem vokal görevini üstlenmeye başladı. Dün grubu üçüncü kez izleme şansına sahip oldum.

Bu sefer yanlarında bir başka İsveçli viking metal üstatları THYRFING de vardı. Ön grup ise yine İsveçli NETHERBIRD adlı bir melodik black/death metal grubuydu. Bryggarsalen isimli mekanda yapılan konser için 300 bilet satışa çıktı ve konserden yaklaşık iki hafta önce tüm biletler satılmıştı.

 ***

NETHERBIRD

Konserden önce bu grubu dinlemeyi istiyordum ama maalesef bunu başaramadan konser günü geldi. Şu ana kadar üç albüm çıkarmış grup. Beni bekleyen şeyin ne olduğunu bilmeden konseri izlemeye başladım. Duyduğum şeyi gayet beğendiğimi söyleyebilirim. Ara ara DISSECTION tadı veren, “kötücül” ama melodik black metal riflerine bolca ev sahipliği yapan, vokalistin tarzı olarak ise death metale daha yakın duran bir müzik icra ediyor diyebilirim grup için.

Bundan sonra kesinlikle bir oturup dinlemeyi düşünüyorum. Bu tarz melodik bir black metal arayanların da bir denemelerini öneriyorum. En son 2013 yılında “The Ferocious Tides of Hate” isimli bir albüm çıkarmışlar, başlangıç için iyi bir yer olabilir. Ben de bilmiyorum.

***

THYRFING

NETHERBIRD’den sonra sıra çok yakında 20 yılı devirecek olan (tıpkı MÅNEGARM gibi) THYRFING’e geldi. Tüm elemanların yüzlerine, kollarına filan sürdükleri siyah boyalarla değişik bir imaj yakalayan grup oldukça enerjik ve sağlam bir performans sergiledi. Son albümün açılış şarkısı “Mot Helgrind” ile başladılar konsere. Vokalist Jens Ryden sahnede çok hareketli ve seyirciyi gaza getirmeyi biliyor. Vokali de çok başarılıydı. Genellikle orta tempo ve kafa sallatmaya oldukça müsait şarkılar yapan THYRFING konserde de aynen bunu yaptı ve özellikle önlerdeki seyirciler konser boyu durmaksızın kafa salladı neredeyse. Ben de konsere tek gitmiştim (fırk) ama kol kola girip kafa sallayacak insanları bulmayı başardım yine. Bundan sonraki sırayı ve hatta çalınan şarkıların tümünü hatırlamıyorum ama son albümden “Veners förfall”, “Kamp”, “Hels Vite” albümünden “Från stormens öga”, “Vansinnesvisor”dan “Världsspegeln”, “The Voyager”, “Farsotstider”den “Far åt helvete” ve şu an hatırlamadığım birkaç şarkı daha çalındı. Özellikle son albümden favorim olan şarkıları çalmaları beni sevindirik etti. “Kamp”ın başındaki temiz vokalleri ise bilgisayardan verdiler. Albümde de başkası söylüyordur belki bilemedim. Bayağı sağlam konser şarkısıymış onu gördüm. Yaklaşık olarak bir saat süren konser boyunca hem grup hem seyirci yerinde durmadı desem yanlış olmaz. Grubu ilk kez izledim ve çok memnun kaldığımı söyleyebilirim.

***

MÅNEGARM

Son olarak MÅNEGARM çıktı sahneye. ”Arise” ile girişi yapılan konser beklendiği gibi ”Legions of the North” ile asıl başlangıcı yaptı. Bu albüm beni önceki albümlerle kıyaslarsam çok sarmadı ne yazık ki. Yine sevdim ve dinledim tabii ki ama ”Vargstenen”, ”Vredens Tid” ve hatta ”Nattväsen” gibi albümlerden sonra beni yüzde yüz tatmin etmedi en azından. Setlistin ağırlıklı olarak bu albümden oluşması da gruba laflar hazırlamama sebep oldu tabii ki. Niye böyle yapıyorsunuz arkadaşlar? Ayıp değil mi? Evet hazırladığım laflar bu kadardı.

Hemen Erik Grawsiö ile başlayalım. Erik yine döktürdü vokal babında. Gerçekten hastasıyık. Hem temiz-kirli vokali, hem brutal vokali, arada attığı çığlıklar, albümde temiz söylediği yerleri konserde bir anda coşup boğazını yırtarcasına böğürmesi falan. Seviyoruz bu adamı. Gitaristlerden Markus Ande genelde olduğu gibi büyük oranda tepkisiz, Jonas Almquist ise genelde olduğu gibi güleç ve enerjikti. Davulcu Jakob büyük oranda hatasız bir performans sergiledi, konserden sonra da sıcakkanlı bir şekilde tebrikleri kabul etti. Ben de kendisiyle kısa bir süre konuşma fırsatı buldum. Daha önce Falun’da baya uzun muhabbet etmiştik zaten, beni tanıdı ve bu konsere de gelmiş olmama sevindi. İşin güzeli ise grubun Erik’in konser sırasında belirttiği gibi haziran ayında grubun kurulduğu ve halen üyelerinin yaşadığı yer olan Norrtälje’de çok özel bir konser verecek olması ve Urminnes Hävd albümünden falan daha önce hiç çalınmamış şarkıları çalacak olması. Jakob beni o konsere de davet etmeyi ihmal etmedi, bir aksilik olmazsa orada olmayı planlıyorum. Zira daha önce dinlemediyseniz, hemen şimdi dinleyin o şahane akustik albümü.

Konsere geri dönelim. Maalesef grup ”Vargstenen”e yine piç muamelesi yaptı ve sadece ”Vedergällningens Tid”i çaldılar. En çok coşturan şarkılardan biri yine ”Sigrblot” oldu. Şarkılardaki keman melodileri bazen bilgisayardan verildi, bazen Jonas gitarla çaldı, bazen de çalmaya çalıştı. ”Sigrblot”un deli keman solosunu mesela gitarla çalmaya çalıştı ama o kemanın tadını verir mi be abicim? Valla üzülüyorum grubun şu halini görünce. Neyse. Son şarkı olarak Hemfärd çalındı ve bayağı epik bir kapanış oldu konsere. Tam setlisti aşağıya yazdım. Yalnız seyircinin büyük çoğunluğu THYRFING sırasında bayağı yorgun düştü ve MÅNEGARM sırasında beklediğim kadar hareket olmadı. Bu açıdan da biraz hayal kırıklığına uğradım. Ama ben yine keyfime baktım tabii. Bir de setlist daha güzel olsaydı çok daha süper olacaktı ama neyse.

Setlist:

1. Arise
2. Legions of the North
3. Nattsjäl Drömsjäl
4. Eternity Awaits
5. Hordes of Hel
6. Tor Hjälpe
7. Wake the Gods
8. Sons of War
9. Vedergällningens Tid
10. I Evig Tid
11. Sigrblot
12. Hemfärd

Bu üç güzel grupla ve biletleri tamamen tükenmiş mekanı dolduran insanlarla güzel bir gecenin ardından evin (daha doğrusu ucuz hostelin) yolunu tuttum. Bu arada konser mekanına girer girmez içerideki bir arkadaş bana SPAZMOSITY adlı bir grubun ”Welcome Death” albümünü bedavaya verdi. Konsere gelen ilk kişilere dağıtıyormuş ve sonuncusu bana kalmıştı, böyle de güzel küçük bir sürprizle başladım yani geceye. Zamanım olduğunda dinlemeyi planlıyorum.

  Yorum alanı

“MÅNEGARM, THYRFING – 15 Şubat 2014, Bryggarsalen, Stockholm” yazısına 1 yorum var

  1. Raymonda54 says:

    Thyrfing, konserlerinde ilk albümündeki şarkıları çalmalı(yani 1998-Thyrfing). her biri birer efsane

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.