# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
KIRK HAMMETT iyi bir solonun nasıl olması gerektiğini anlatıyor
27.09.2010

Solo, yemek gibidir.

Ultimate-Guitar.com METALLICA gitaristi KIRK HAMMETT’la bir röportaj yapmış. Röportajdan birkaç parça şu şekilde:

Ultimate-Guitar.com: Solo yazan bir gitaristin dikkat etmesi gerkenler nelerdir?

Hammett: İdeal bir solo bir yemek öğününe benzer. İyi bir açılışın ardından güzel, etli bir orta kısım ve sonunda da tatlı bir kapanış. Benim için, yazdığım solonun ilk notaları çok önemlidir. Solonun anafikri bu birkaç notadan belli olmalıdır. Bir anda ortaya çıkıp dikkatinizi çelmelidir.

Ultimate-Guitar.com: Solo yazarken dikkat ettiğiniz özel şeyler var mı?

Hammett: Hep akılda kalıcı şeyler yazmaya odaklanırım. Böylece dinleyicinin dikkati soloya odaklanmış olur. Çoğu zaman melodik şeyler koymaya çalışırım, ama bazen de sadece gürültü yapmayı da isteyebilirim.

Ultimate-Guitar.com: Bir gitarist olarak kariyeriniz boyunca nsaıl bir gelişim gösterdiğinizi düşünüyorsunuz?

Hammett: Bu zor bir soru, çünkü hep kendi çalışıma odaklanmış bir gitaristim. Ama diyebilirim ki şu sıralarda caz tekniğimi geliştirmeye çalışıyorum. Bir metal gitaristi olarak yeterli olduğumu düşünüyorum. Eddie Van Halen falan değilim elbet, ama hâlâ öğrenmeye çalışıyorum ve geliştiğimi hissediyorum. Aynı zamanda müzik yazımım da gelişiyor. Henüz daha önümde uzun bir yol var ve gelişmek için de hâlâ motivasyonumu koruyorum.

HAMMETT bunun dışında yakında olmasa da günün birinde mutlaka bir solo albüm çıkaracağını, ancak önce yazmakta olduğu kitabı bitireceğini söylemiş.

  Yorum alanı

“KIRK HAMMETT iyi bir solonun nasıl olması gerektiğini anlatıyor” yazısına 36 yorum var

  1. Caner says:

    Tabi adam K1NG zaten yanlış olmasın abi en iyi solo gitarist asfajshfamsfa :D

  2. akhimreatn says:

    istanbul beyefendisi bu adam . evet evet tam olarak bu

  3. Dünyanın en yüzeysel adamı yorumunu yapıcam.Guitar Hero’da Reload ve öncesi şarkılarının sololarını çalmak çoğeğlenceli.St.Anger’da solo yoktu zaten.Death Magnetic’tekiler ise,neblim güzel albüm olmasına rağmen sololar biraz yetersiz gibin,çalarken çoğ tat vermiyi.Madem caz maz kasıyon Körk abi,yeni albümde eskiler gibi döktür zahmet olmassa.

  4. Ufuk says:

    aklını ruhuna katarak solo yazan adamları severim, kirk de onlardan biri.

  5. baldur says:

    solo albüm çıkarsa aslında, güzel ve değişik olur.

  6. masteroforion says:

    Dünyanın en iyi gitaristi şu bu değil, ışınsal hızda çalmıyor, teknik sevdalarda değil (yani şu anki metal furyasının belki de tam tersi bir adam) ama eli öpülesi, örnek alınası adam Kirk. Ne yapabildiğinin, neler ortaya koyabileceğinin, kapasitesinin az buçuk farkında, bunun bilincinde olduğu için de yazdığı şeyler kulağa daha lezzetli geliyor bana kalırsa (madem yemekten girdik..). Death Magnetic’teki soloları bikaç şarkı dışında çok iyi değil, son yıllarda canlı performanslarda da ağır sıçışlar yapabiliyor ama Michael Schenker solo gitar okulundan kopup gelmiş 80ler soundu ve ardından blues havalarındaki 90lar dönemi delidir Hammett’ın.

    Hadi bunlar olmasa bile Dyers Eve ve My Apocalypse gibi iki babatorun ana rifi bu adama ait, öyle eli öperim hacı ben

    duraganyolcu

    @masteroforion, enter sandman’in de ana rifi Kirk’ün. Ki zamanında o rifin bi dergide gelmiş geçmiş en iyi rif seçilmişliği bile vardı bildiğim kadarıyla.

    Ufuk

    @duraganyolcu, çalıntı olması da ne ilginç tezat di mi? :)

  7. Blakkheim says:

    Solo albümü nasıl bi şey olur hiç tahayyül edemedim ama yaparsa çıktığı gün alır dinlerim herhalde.

  8. Exorsexist says:

    önce blok flüt çalmayı öğrensin.

    Burak Canik

    @Exorsexist, abi şu adamın nesini sevmiyorsunuz anlamadım. yani lars’ın götünün fazla kalkık olmasını anlarım ahım şahım bir davulcu değil kendileri. hadi rob’a orangutan yakıştırmasını da anladım sayalım. ulan şu adam kadar sakin, anlayışlı kendi halinde bi gitarist varmı şu metal dünyasında ? adam gayet efendi konuşmuş gelişiyorum hala van halen değilim ben neysem oyum demiş. yani neden bu kadar üstüne gidiliyor bu elemanın anlamadım adam hiçbir konuda birşey iddaa etmiyor. ayrıca başka bir arkadaşın dediği gibi dyers eve’in ana riffini yazan aller öpülür.
    herkesin bir broderick olması gerekmiyor bence.

    baldur

    @Burak Canik, suç sende hacı exorsexist’i ciddiye alıyorsun:)

    Exorsexist

    @baldur, ciddiye alıp almamak kişinin kendi kararı. yorumlarımı genelde sarkastik şekilde yaptığım için sataşmak- trollemek amacıyla yazdığım düşünülebilir fakat amacım o şekilde değil.

    Rauf

    @Burak Canik, iyide burda tartışılan onun beyfendiliği yada terbiyesi değil , burda tartışılan onun yeteneği

    Exorsexist

    @Burak Canik, Sevgili Burak Canik,
    efendi, saygılı, dürüst, ahlaksız olması beni gerçekten ilgilendirmiyor. yani öyle olsa da söylerim olmasa da. şimdi şöyle bir durum var. ben kirk hammett’in metallica’ya hiçbir katkıda bulunduğunu düşünmüyorum. 90lara kadar metallica = cliff burton – 90lardan sonra metallica = james h. taşıdı hep metallica’yı.
    durum böyleyken kirk’in hep aynı formül ile (soloya hazırlanış/giriş 1 dakika, solo 2,3 dakika, solodan çıkış 1 dakika) 6 milyon kere wah’lı solo atması arada da birkaç tane beste yapması başka bi vasat gitaristin metallica da gitaristlik yapıyor olsa aynısını yapabileceği kanaatindeyim. yıllardır çalıyor olmasına rağmen hem günümüzün hem de geçmişin bana göre en kazma demeyeyim de ortalama gitaristi. yada bunların hepsi yalan ben sallıyor olabilirim.

    caksu

    @Exorsexist, Yok yahu. (Yetişebilirsem karşı dalganın öncüsü olayım)

    masteroforion

    @Exorsexist, “90lara kadar metallica = cliff burton – 90lardan sonra metallica = james h. taşıdı hep metallica’yı.”

    Eheh böyle Metallica hakkında atıp tutunca ne güzel oluyo ya. İşkembe güzel organ.

    Hetfield/Ulrich ikilisinin yanına eklenenlerin hepsi co-pilottur Metallica’da, bu ister Cliff Burton olsun, ister Kirk Hammett, isterse Dave Mustaine. “Taşımak” diye bi kavram tartışılacaksa o mevzu o ikilide biter, başka birisini aramamak lazım.

    Exorsexist

    @masteroforion, ben de aksini iddia etmedim. metallica = cliff burton dememin nedeni büyük ölçüde katkısı olmasından dolayı.
    ocliff burton gibi bir virtüöz’ün o dönemde grupta olması ve bu kadar büyümesi ile aynı zamanların olması rastlantı değildir heralde…master of puppets’da jason newsted çalsaydı aynı görkemlilikte olur muydu? sanmam. ha “taşımak” kelimesi hatalı tercih olabilir başka birşey koyabilirsin. beyin de güzel organ işte anlıyoruz düşünüyoruz tartışıyoruz vs.

    masteroforion

    @Exorsexist, Be cool, champ

    “Kirk Hammett’ın Metallica’ya hiçbir katkısının olduğunu düşünmüyorum, Cliff taşıdı, yüzde yüz Cliff”

    Bak işte anlamadığın nokta bu. Kullandığın ifadelerin hepsini kesin bi şekilde ortaya koyuyosun ama arkadaş, ciddi anlamda doğruluk payı bile yok bunların. Kirk Hammett’a katkısı yok demek Metallica hakkında az buçuk şey bilen adamın bile güleceği bi yorumdur, Cliff olmasa 80lerde Metallica hiçti gibi bi anlama çıkan bi cümle kurmak, gülünecek şeydir ve en basitinden Hetfield’ın müzikal dehasına hakarettir.

    Adamların iç dinamikleriyle ilgili doğru düzgün bilgi sahibi olmadan atıp tutmaya bu yüzden işkembeden sallamak diyoruz, önce bi okuyalım edelim, sonra yorumumuzu yaparız, he mi?

    Exorsexist

    @masteroforion, hetfield hakkında 90lardan sonra onun taşıdığının haricinde hakkında birşey söylediğimi sanmıyorum. fakat sen inatla bana hetfield’ın dehasından bahsediyorsun. bende aksini iddia etmediğimi söyledim. 80 lerde cliff olmasa metallica bir hiçti de demedim. “cliff olmasaydı” aynısı olur muydu dedim. nereden çıkardın bu anlamları onu da çözemedim.

    aslında hammett’in katkısı olmadığını söylememin nedeni benim ifade edemediğim, senin söyledin şu cümleye benziyor.
    “Hetfield/Ulrich ikilisinin yanına eklenenlerin hepsi co-pilottur Metallica’da”
    sonra da diyebilrisin ki “ortalama,vasat” gitarist dedin. bence göre öyle.

    masteroforion

    @Exorsexist, Ortalama-vasat gitarist sözüne bi lafım olamaz, o bi gitaristten beklenenle alakalıdır, 2000lerde çok etkili bi iş yapamadığının ben de farkındayım Kirk’ün.

  9. berat mutluhan seferoğlu says:

    insan bilmediği bir şeyi tanımlamaya çalışmamalı.ümit besen’e fusion nedir diye sormak gibi bir şey.

    Ahmet Saraçoğlu

    @berat mutluhan seferoğlu, sitede okuduğum en saçma youmlardan biri.

    Ubeydullah İndiroğlu

    @Ahmet Saraçoğlu haklı beyler.

    berat mutluhan seferoğlu

    @Ahmet Saraçoğlu, saçma olduğunu inkar etmiyorum zaten.aklıma saçma benzetme yapacak başka biri gelmemişti haha.

  10. Burak Canik says:

    exors anladım dediklerini tamamen sürekli wah kullanması vb çok matah bi gitarist olmadığı doğru ama blok flüt de ağır olmamışmı :D alaycı yorum da olsa blok flüt ağır olmuş bence :D ayrıca sağlam soloları da var yani ne kadar çok kalıpkaşmış sololarda olsa

    Exorsexist

    @Burak Canik, hahaha doğru, olabilir.

  11. Ufuk says:

    St. Anger 45 oya ulaştı. İyi iş yavrukurtlarım. Bundan sonraki hedefiniz Flesh & Blood’ı şampiyon yapmak. Size o yakışır.

  12. Ahmet Saraçoğlu says:

    Master of Puppets, My Friend of Misery gibi şarkılardaki soloları duyup da Kirk’ü küçümsemek bence yapılacak iş değil.

    Ufuk

    @Ahmet Saraçoğlu, Wherever I May Roam..

  13. hixxxer says:

    Tabi herkes Mozart’ ın, Bach’ ın soyundan geliyor ya müzikal eleştirinin her türlüsünü haklı görüyorsunuz kendinize. Önce aynaya sonra Kirk’ ün biyografisine bakın lütfen

  14. şahsen siyah albüm ve sonrasını sevmesem de dünyanın en büyük grubu metallica’nın gitaristi adam ve zaten kötü bir gitarist olması imkansız. ayrıca some kind of a monster’ı seyrettikten sonra metallica’da adam olarak tek kalmış olduğunu anladığım insan.

    2 konser verip, 1 demo yaptıktan sonra götü kalkıp kimseyi beğenmemenin “süper gitaristlik” sayıldığı zavallı türk metal camiası’da baksın ders alsın böyle alçak gönüllü açıklamalardan.

    duraganyolcu

    @cenközmercan, son iki cümleyi o kadar onaylıyorum ki anlatamam.

  15. Burak Canik says:

    dyers eve, disposable heroes, one…
    kaymak bal gibi sololar var da dinlemeyi bilene …

    _BlaCkeneD_

    @Burak Canik, haha Burakcığım The Shortest Straw ve Ride the Lightning deki soloları da unutmamalı. Harbi güzel sololar allah için. Sonra söyleyince de Metallica sapığı oluyoruz. (Sözüm meclisten dışarı :))

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.