# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
STRATOVARIUS – Episode
| 15.03.2010

Bir zamanlar Helsinki.

Power metali, sevilirlik sevilmezlik anlamında black metale benzetirim. Diğer türler, genelde birkaç grupla da olsa herkes tarafından dinlenirken, bu iki tür, çoğunluk tarafından ya sevilir, ya da sevilmez. Bir müziğin sırf power metal etiketi alması, kimileri için bir dinlenemezlik unsuru olabilir. Tıpkı siyah beyaz makyajı gördüğü anda müziği dinleme gereği bile duymadan grubu yok sayan dinleyiciler olduğu gibi.

Günümüzde küçük görmesi ve eleştirmesi en kolay metal türlerinden biri, belki de birincisi olan power metalin tarihindeki önemli gruplardan biri, şüphesizl ki STRATOVARIUS. Çeyrek asırdır faaliyette olan ve bir noktadan sonra hep aynı müziği yapmasından kelli -en azından benim için- dayanılmaz hale gelen STRATOVARIUS, orijinal kadrosundan tamamen arındığı ve doksanlarda çıkardığı albümlerle bu türün günümüze gelmesinde öyle ya da böyle emeği geçen gruplardan biri.

“Episode”, bu albümler arasında şahsen en sevdiğim, STRATOVARIUS’un en iyi albümü ve bir power metal klasiği olarak gördüğüm bir albüm. Günümüzde “dıgıdıgı davullar, üstüne de gey vokal” diye özetleyip attığımız power metalin zamanında hasını yapmış olan grup, her ne kadar HELLOWEEN’in başlattığı şeyi sterilize edip güçsüzleştrdiği iddiasıyla bu albümle dahi eleştirilse de, “Episode”un içerisinde muhteşem power metal şarkıları barındırıdığı gerçeği olaya objektif bakabilen herkes tarafından görülebilir diye düşünüyorum.

Timo Tolkki’nin yoğun Malmsteen etkili tarzıyla şekillenen ve Timo Kotipelto’nun bazısınca çok sevilen, bazısınca tiksinilen vokalleriyle hayat bulan “Episode”, hızlı ve yavaş kısımların iyi dengelendiği, baştan sonra dıgıdıgı çift kros gitmeyen ve varyasyonluluğu sayesinde ömrü uzayan bir çalışma diye düşünüyorum. Epey fazla önemli grupla çalan davulcu Jörg Michael ile Y. J. MALMSTEEN ve DIO gibi önemli isimlerle çalan üstün insan, mükemmel klavyeci Jens Johansson da, “Episode” müziğinde bahsedilmesi gereken performanslar sergiliyorlar.

Günümüzde tümüyle bir şakaya dönüşen ve belli ki evleri olan Finlandiya’da her biri birer yıldız olan bu adamların internetteki dangalak atışmalarından az çok haberdar olanlar, STRATOVARIUS’un doksanların ortalarından günümüze nasıl bayır aşağı gittiğini de bilirler. Bayağı bildiğin sıçtı adamlar son on yıldaki neredeyse tüm hamlelerinde. Her şeye rağmen “Episode”da Eternity gibi, Night Time Eclipse gibi, Father Time gibi birçok power metal başyapıtı var. Power metali tümüyle yok sayıyorsanız elbet bunlar da size bir şey ifade etmez, ancak var böyle bir şey diyorsanız, bunun da en iyilerinden bazıları bence burada.

Şahsen STRATOVARIUS hayranı bir insan değilim. Gruba öyle özellikle bir sevgi beslemem, nötrümdür, hatta “Episode” ve başka birtakım albümlerdeki kimi şarkılar dışında bir dinleyicileri dahi sayılmayabilirim. Zaman içinde ruh hastasına bağlayan Timo Tolkki’yi ise özellikle sevmem. Bayağı bildiğin tiksinirim insan olarak. Ancak “Episode”u severim. İçinde türe kattığı şeyler olduğunu düşünür, kimi parçalarını halen sıklıkla dinlerim, kimilerinin ebediyen hastası olacağımı ve vazgeçmeyeceğimi bilirim.

Çoktan dağılması gerekirken, maddi getirileri nedeniyle acı vermeyi seçen bir grubun bence yapıp yapacağı en iyi albümdür, türe aşina olanlar zaten nasıl bir şey olduğunu biliyorlar.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.15/10, Toplam oy: 39)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1996
Şirket
Noise Records
Kadro
Timo Kotipelto: Vokal
Timo Tolkki: Gitar
Jari Kainulainen: Bas
Jens Johansson: Klavye
Jörg Michael: Davul
Şarkılar
01. Father Time
02. Will The Sun Rise?
03. Eternity
04. Episode
05. Speed Of Light
06. Uncertainty
07. Seasons Of Change
08. Stratosphere
09. Babylon
10. Tomorrow
11. Night Time Eclipse
12. Forever
  Yorum alanı

“STRATOVARIUS – Episode” yazısına 4 yorum var

  1. heat says:

    e bu böyle kalmasın ama abi bunun daha infinite’i var destiny’si var visions’ı var falan diycem de millet zaten dusuk verip durmuş neyse… visions’la beraber en sevdigim stratovarius albümüdür bu benim.

  2. es says:

    zamanında hatırı sayılır kitleyi peşinden sürüklemiş bir grubun en güzel albümlerinden birinin de bu puanı almış olması enteresan tabi..bir de şarkılara biraz daha ayrıntılı değinilseydi daha ii olurdu diye düşündüm özellikle de season of change ..kolay gelsin..

  3. İnanılmaz bir albüm gerçekten. Bence tarzında doksanların en iyi birkaç işinden biri.

    dice

    @Ahmet Saraçoğlu, infinite albümüne kadar en sevdiğim gruplardan biriydi. şimdi baktım da 2000 yılında çıkmış. 2003′teki elementsleri dinliyip eeh diyip dinlemeyi bırakmıştım. sanki 3-5 yıldır dinlemiyorum gibi gelmişti ama neredeyse 20 yıl olmuş.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.