# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
VANISH – A Hint of Solace
| 17.04.2023

Kafa sallatan sert power metal.

VANISH dendiğinde aklınıza leke çıkarıcı deterjan geliyorsa ve henüz bu grupla tanışmadıysanız, muhtemelen power metalle yakından ilgilenen biri değilsinizdir. VANISH 23 yıldır ortalıkta olan ve şu ana dek 4 albüm çıkaran Alman bir power metal grubu.

Albüm kapağından ve grubun normal insanlardan oluşan fotoğrafından anlamış olacağınız üzere HELLOWEEN, RHAPSODY, STRATOVARIUS tarzı bir Avrupa power metali yapmıyorlar. Her ne kadar müziklerinde klavye de olsa da onların yaptığı daha Amerikanvari bir power metal; güçlü bir gitar tonu, staccato rifler, tizde de peste de başarılı bir vokal ve olayın groove tarafına odaklanan beste anlayışları.

Albümü dinlemeye başladığınızda göreceğiniz üzere esasında adamların adlarını çok daha fazla duyurmuş olmaları beklenebilir. Vokaller gayet sağlam, tam konserlik kütür kütür şarkıları var ve power metalin bu türlüsünü sevenleri gayet memnun edebilecek bir sound’ları var. Lakin belli ki patlama yapamamışlar, adlarını geniş kitlelere duyuramamışlar, zira henüz hayatımda VANISH dinleyen ikinci bir kişiyle karşılaşmadım.

Vokallerden yoğun bir Dio tadı aldığımız ancak genel olarak son derece stereotip bir power metal vokaline sahne olan VANISH, “A Hint of Solace”ta türün dinamiklerini gayet pragmatik ve verimli kullanarak hedefe ulaşma yolunu seçiyor. Şarkılarda fazlaca bir deneysellik, acayiplik, uçar kaçarlık yok ancak hem sound’un gücünden hem de grubun genel mizacından bir şekilde kendini dinleten bir sonuç elde etmeyi başarmışlar.

Referans olarak söyleyebileceğim grupları düşündüğümde aklıma net bir isim gelmese de bazı özellikleriyle VANISH’i COMMUNIC’e yakın görebiliriz diye düşünüyorum. Misal “As Though the Dead are Here” bu düşünceme iyi bir destek olabilir. Aynı şekilde BRAINSTORM da akla gelen benzer karakterde gruplardan. Aslına bakarsanız VANISH’in gerçekten de adını daha çok duyurabilecek bir müzikal karakteri var ve albümün çıkışından bu yana geçen sürede bu albüme dair yorumlara, incelemelere baktığımda karşıma büyük oranda Alman, İsviçreli ve Avusturyalı metal siteleri çıkıyor. Bu da adamların henüz yerel düzlemden çıkamadıklarını gösteriyor, ki bence çıkabilirler, çıkabilecek bir müzik yapıyorlar.

Kapağını görerek dinlemeye karar verdiğim VANISH beni olumlu anlamda şaşırtan bir grup oldu. Power metalin sürekli at koşturan tarafını veya ejderhalı yaklaşımını sevmiyorsanız VANISH tam size göre bir power metal grubu olabilir. Dio’vari vokaller, basit ama etkili şarkı trafikleri, sert gitar tonları ve kafa sallatan ritimleriyle “A Hint of Solace” özellikle ABD usulü power metal sevenlerin 47 dakikalarını verebilecekleri iyi bir albüm.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.88/10, Toplam oy: 8)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
El Puerto Records
Kadro
Bastian Rose: Vokal, klavye
Philipp Schönle: Lead gitar
Andreas Armbruster: Bas
Ben Galster: Gitar, geri vokal
Ralf Nopper: Davul
Şarkılar
1. Crowdpiercer
2. Walk with Me Through Fire
3. Act/Live/Resolve
4. The Crossing
5. Voyage in Suffering
6. Black Elation
7. As Though the Dead Are Here
8. A Hint of Solace
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.