# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KIUAS – The New Dark Age
| 13.07.2010

Finlandiya’nın öteki yüzü.

Çılgın mı çılgın Finlandiya haftamızda yazacağım albümleri seçerken, herkes tarafından bilinen grupların ve Finlandiya’yla özdeşleşmiş türlerin dışında da albümler yazmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Neden bilmiyorum. Amme hizmeti diyelim. Bugünkü grubumuz Finlandiya dışında epey az bilinen, Finlandiya içindeyse en çok bilinen metal gruplarından biri olan (ekstrem) power metal grubu KIUAS.

On yıldır faaliyet gösteren ve başladığı kadroyu koruyan grup, biri geçtiğimiz Mart’ta olmak üzere dört adet albüm çıkardı. Bugünkü albümümüz bunların üçüncüsü olan 2008 çıkışlı “The New Dark Age”. DARK TRANQUILLITY’den Niklas Sundin imzalı kapak, grup üyelerini mahşerin atlıları şeklinde betimlemesiyle, KIUAS’ın Fin mitolojisine göndermelerle dolu konseptlerine pek uymayan bir yapıya sahip.

KIUAS (Finlandiya’daki saunalarda kullanılan bir tür ocak demekmiş) müziğine baktığımızda, Fin grupların çoğundan alışık olduğumuz kederli ve melodik havaya rastlamıyoruz. Bu açıdan grup genel Fin sound’una aykırı duran bir yerde. Hatta gördüğüm kadarıyla Finlandiya’daki metal kitlesi içerisinde, ekstrem türleri ve brutal vokalli melodik Fin grup furyasını sevmeyen kitlenin de favori gruplarından biri. Şarkılara yakından baktığımızda grubun asıl adamının gitarist Mikko Salovaara olduğunu görüyoruz (üst resimde en solda). Bir PANTERA hayranı olan Mikko, her ne kadar KIUAS müziğinde hiçbir PANTERA izi olmasa da, bu etkilenimin getirdiği güçlü rif tarzını power metal ve heavy metalin daha klasik yapıları ile yoğuran, ardından da bunu çeşitli İskandinavlık’lar ve farklı ekstremliklerle çeşitlendiren bir beste tarzına sahip. Çok orijinal ve özgün vokalleri olmayan KIUAS, power metal gruplarının çoğunda görülen düz şarkı yapılarına kaçmayan, sadece melodiye ve nakarata abanmayan, bu sayede de thrash metal ve progresif metalden de etkilenimler sergileyerek daha kişilikli bir sound’a ulaşan bir grup. Bunun yanında şarkılarında yer yer blast beat gibi daha ekstrem özellikler de kullanan KIUAS, bu yanı dolayısıyla ekstrem power metal olarak da anılıyor; alltaki şarkının intro’sundan da görüleceği gibi.

Şarkılardan da duyabileceğiniz üzere, tek gitarist barındırmalarına rağmen grup sıklıkla ikinci gitar kullanıyor, zira gitarist Mikko çılgın sololar atabilen bir arkadaş. Bunun haricinde klavyeler de KIUAS müziğini alttan alttan besleyen ve kimi yerlerde Fin bir grup dinlediğinizi size hissettiren nitelikte melodiler çalıyorlar. Mikko’nun etkin ve çoğu yerde pek güzel yazılmış soloları, arkalarındaki kütür kütür rifler ve bu altyapı klavyeleri bir araya geldiklerinde, çoğu yerde bir progresif metal grubu dinlediğinizi hissedebiliyorsunuz.

Grup tür itibariyle yeri yerinden oynatan güzellikte ve orijinallikte bir müzik yapmasa da, power metalin çoğu zaman acılarla dolu zincirlerini kırabilmesi ve progresif yapılar ile sert bir sound’u aynı anda yansıtabilmesi açısından başarılı bir iş yapıyor. Power metal dendiğinde -çoğunlukla- ilk akla gelen ve çoğu insanın tadını kaçıran unsurlardan olan pek çok şey (tüm şarkıları esir alan dıgıdık dıgıdık çift kroslar, öne çıkarılan nakaratlar, melodilerin altlarındaki yaratıcılıktan uzak ritim gitarlar) ne mutlu ki KIUAS’ta kendilerine yer bulamıyorlar. Belli ki grup buldukları güzel bir gitar yahut vokal melodisi üzerinden değil, rifler ve değişken düzenlemeler üzerinden yürüyen bir beste anlayışına sahip.

Sona yaklaşırken, KIUAS’ın Finlandiya’daki popüleritesini ve daha da önemlisi metalin Finlandiya’daki gücünü (tekrardan) anlamak için “Of Sacrifice, Loss and Reward” örneğini verebiliriz; bu parça, grubun bu albümden çıkan ilk single’ı ve çıktığı dönem Finlandiya single listelerine de 1 numaradan giren bir şarkı.

Kapatırken, eğer zamanında hoşunuza giden, bulunca sevindiğiniz power metal gruplarının sayısı giderek azalıyor, güzel yapıldığında muhteşem sonuçlar verilebilen bu türde keşfettiğiniz yeni grupların sayısı bir süredir pek de değişmiyorsa, KIUAS bu konuda size yardımcı olabilir. Dediğim gibi çok acayip bir müzikâl deha barındırmıyorlar, ancak yaptıkları işi de iyi yapıyorlar. Sayfadaki şarkılara göre diğer albümlerine ulaşma yoluna gidebilirsiniz.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.73/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Spinefarm
Kadro
Ilja Jalkanen: Vokal
Mikko Salovaara: Gitar, geri vokal
Markku Näreneva: Davul
Atte Tanskanen: Klavye
Teemu Tuominen: Bas
Şarkılar
1. The Decaying Doctrine
2. Conqueror
3. Kiuas War Anthem
4. The New Dark Age
5. To Excel and Ascend
6. Black Rose Withered
7. After the Storm
8. Of Sacrifice, Loss and Reward
9. The Summoning
10. The Wanderer's Lamentation
  Yorum alanı

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.