# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MALUM – Devil’s Creation
| 02.05.2021

Ateş nehirleri.

İskandinav ülkeleri arasında en hüzünlü olanın Finlandiya olduğu ortada. Biri 20 biri de 19 yıl önce olmak üzere bu soğuk ve güzel ülkeyi iki kez ziyaret etmişliğim var. Sahip oldukları binlerce adanın birkaçının arasından gemiyle geçmişliğim, göllerinden bazılarına ayağımı sokmuşluğum var. Metal dinleyen bir insan için bunlar önemli, özel şeyler. Dinlediğiniz grupların soluduğu havayı solumak, ilham aldıkları tabiatı yerinde görmek güzel şeyler.

Toplam 4-5 günü bulan bu 2 ziyaret bile Finlandiya’nın bu melankolik, soğuk ve izole yapısını hissetmek için yeterliydi aslında. Yıllar boyunca bu ülkeden çıkan ve bu tür bir kimlik yansıtan grupları keşfedip dinledikçe, orada yaşadığım duyguların yerinde olduğunu ve bu duyguların o coğrafyanın DNA’sına kodlanmış olduğunu tekrar tekrar gördüm, deneyimledim.

Bugün ismi bize benzediği için hepimizin haberdar olduğu Turku şehrinden bizleri selamlayan MALUM’la birlikteyiz. Daha evvel sevgili Oğuz’un 3 vesileyle (1, 2, 3) PA sayfalarına taşıdığı MALUM, 2019’daki başarılı çalışması “Legion”dan 2 yıl sonra bir kez daha araya şeytan işi karıştırmaya geliyor ve “Devil’s Creation”la karşımıza çıkıyor.

Dinî metinlere baktığımızda kötülüklerin kaynağı olmaktan ziyade, kötülük yapan insanların kanına giren, onları ayartan karakter olarak gördüğümüz; dolayısıyla da her boku yiyen insanların suçu üzerine yıktığı bir günah keçisinden pek de bir farkı olmayan Şeytan arkadaşımız bakalım bu kez neler yapmış diyerek albüme yönelelim.

Öncelikle MALUM, bana kalırsa şu ana kadarki en iyi albümünü yapmış. Yakın zamanda önce yazdığım SPECTRAL WOUND incelemesinde bahsettiğim türde, içine keder yerleştirilmiş bir öfke ve hırs ortaya koyan grup bu tarafıyla SARGEIST, SATANIC WARMASTER, HORNA gibi grupların rif, akor, tremolo gitar ve melodi karakterlerini yansıtıyor. Lakin MALUM’u dinlerken atıyorum bir KORGONTHURUS düzeyinde çileli bir hüzünden falan bahsetmek de mümkün değil BEHEXEN düzeyinde hoyratlıkları da yok.

Albümü dinlerken fark edeceğiniz üzere MALUM artık besteleme ve akıcılık açısından belli bir eşiği aşmış durumda. Albümdeki tüm şarkılar ateş nehirleri gibi cayır cayır akıyorlar, cayır cayır yanan dalgalar eşliğinde çağlıyorlar. Varsayılan denebilecek kadar orta noktadan ilerleyen bir black metal yapmalarına rağmen bunu akılda kalıcı ve sürükleyici sunmayı başarıyorlar. “Devil’s Creation” melodik, ancak melodik black metal değil. Çiğ tarafları var ama raw black metal değil. Klavye desteği var ancak atmosferik veya senfonik ögeler hiç yok. Dolayısıyla türün gereklerini olması gerektiği şekilde yerine getiren ve bilineni, alışık olunanı, varsayılanı yapmasına rağmen bunu kaliteli dunmayı başarabilen bir grup MALUM.

SPECTRAL WOUND albüm isminde şeytani bir susuzluk demiş, ben de yazının sonunda albümün yılın en iyi 8-10 black metal albümünden biri olabileceğini söylemiştim. MALUM da albümüne Şeytan’ın yaratımı adını vermiş ve ben bu albümün de yılın önemli black metal albümlerinden biri olabileceğini düşünüyorum. İlk 8-10’a girmesi bence zor ama ilk 15 black metal albümü arasında anılabilecek kadar iyi. Eğer son 10 yılın yükselen trendi atonal, uyumsuz black metal karakterine uzaksanız ve daha konvansiyonel sularda yüzen ama bunu da yaratıcı şekilde yapan bir albüm arıyorsanız, MALUM aradığınız şeyi büyük ihtimalle bu albümde veriyor.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.69/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Purity Through Fire
Kadro
Tyrant: Vokal
VT: Gitar
EV: Gitar
KK: Bas
Goat Aggressor: Davul

Konuk:
L. Sallinen: Klavye
Şarkılar
1. Intro / Serpent of the Abyss
2. Messiaan kuolema
3. Devil's Creation
4. The Curse
5. Dead but Breeding
6. Son of the Dracul
  Yorum alanı

“MALUM – Devil’s Creation” yazısına 1 yorum var

  1. trivago says:

    intro kalp ben ❤

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.