# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MALEVOLENT CREATION – The 13th Beast
| 24.01.2019

Sancılar.

Death metalin en “death metal” gruplarından biri MALEVOLENT CREATION. İlk günden bu yana -ki bu ilk gün 32 yıl öncesine tekabül ediyor- her anlamda death metal çerçevesinde değerlendirilebilecek bir profil çiziyorlar. Adları death metalin tanımı gibi; albüm kapakları death metal; albüm isimleri, şarkı isimleri, imajları; her şeyleri death metal.

Bunca death metal içerisinde grubun aşırı karakteristik bir MALEVOLENT CREATION sound’u yaratma arayışına girmemiş oluşu ve büyük oranda önüne gelen death metali yapması, kimilerine olumsuz bir şey gibi gelse de bence bu rastgele bakış açısı gruba farklı bir hava katıyor. MALEVOLENT CREATION üzerinde taşıdığı silahı bize belli etmiyor, eline ne geçerse onunla saldırıyor.

4 yıl önce çıkan ve ne zaman, nerede, nasıl bir ortamda yazdığımı gayet net hatırladığım bir önceki albümleri “Dead Man’s Path”in ardından vokalisti Brett Hoffmann’ı kolon kanserinden kaybeden MALEVOLENT CREATION, o albümde çalan kadrodan bir kişi hariç herkesi değiştirerek yeni albümü “The 13th Beast”i yayınladı. Sabit kalan tek kişi de zaten grubun kurucusu Phil Fasciana.

Albüme dair söylemek istediklerim, MALEVOLENT CREATION’ın kendisiyle de örtüşüyor aslında. Bana kalırsa MALEVOLENT CREATION, “The Ten Commandments” ve “Retribution”dan sonra hiçbir albümünde çok çok iyi bir iş çıkaramamış ve ortalamanın biraz üstü sularda seyretmiş bir grup. O ikisi dışında çıkardıkları en sevdiğim albümleri olan “Warkult”ı bile bir death metal şaheseri olarak görmüyorum. “The 13th Beast”te de grubun bilindik hareketlerini; tarama riflerini, fazla bir akılda kalıcılık barındırmayan varsayılan death metalini yansıttığını görüyoruz.

Bu elbette ki kötü bir şey değil; sonuçta herkes hit üstüne hit bassın diye bir kaide yok. Ancak daha uzun ömürlü olma yıllarca dinlenme açısından MALEVOLENT CREATION’ın çok da fazla bir albenisi ne yazık ki yok. Böyle olunca da doğal olarak muadili çok olan bir gruba dönüşüyorsunuz. Misal bu albümde grubun %80’i değişmiş ve Fasciana’nın alışık olunduk bazı rif kalıpları olmasa, çalan grubun MALEVOLENT CREATION olduğunu anlamamızı sağlayacak durumlar çok da ön planda değil. Vokalist farklı, gitarlardan biri farklı, davulcu farklı, basçı farklı…

Değinmek istediğim konulardan biri de prodüksiyon. Özellikle davul miksi konusunda “The 13th Beast”in belirgin sorunları olduğunu düşünüyorum. Özellikle kimi çıplak ataklar sırasında altolar aşırı güçsüz ve tiz duyuluyorlar. Dabada dubada yardırması gereken yerde çıtıçıtı çutuçutu gibi aşırı gömülü biçimde duyuluyor ve albümün gümbür gümbürlüğünü sekteye uğratıyorlar. Genele bakınca belki çok kafa yorulacak bir şey değil, ama söylemeden de geçemiyorum.

Nihayete erdiğimizde MALEVOLENT CREATION’ın yine ortalamanın biraz üstü, ancak çok da elzem olmayan ve az önce de dediğim gibi varsayılan düzeyinde bir death metal yaptığını düşünüyorum. Bir önceki “Dead Man’s Path”te en azından Hoffmann vardı, gerçek anlamda MALEVOLENT CREATION vardı, bu albümde olay komple Ersen ve Dadaşlar’a dönüşmüş ve her ne kadar ortada iyi müzisyenlik ve yoğun bir emek olsa da, çıkan sonuç bence “elinize sağlık” demenin ötesini hissettirmiyor.

6/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.56/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Century Media Records
Kadro
Lee Wollenschlaeger: Vokal, gitar
Phil Fasciana: Gitar
Josh Gibbs: Bas
Philip Cancilla: Davul
Şarkılar
01. End The Torture
02. Mandatory Butchery
03. Agony For The Chosen
04. Canvas Of Flesh
05. Born Of Pain
06. The Beast Awakened
07. Decimated
08. Bleed Us Free
09. Knife At Hand
10. Trapped Inside
11. Release The Soul
  Yorum alanı

“MALEVOLENT CREATION – The 13th Beast” yazısına 4 yorum var

  1. deathmonster says:

    ben kritiğe kesinlikle katılmıyorum ,ilk albümlerinden beri hastası olduğum Malevolent Creation,hoffmanın olupta sıçtığı albümleride biliyoruz Kyle Symons ın olduğu zamanlardada ne taş albüm yaptıklarınıda ,malevolent ı malevolent yapan fasciani dir zaten,bence gerek rif konusunda gerek beste yapımı konusunda eskiye dönmüşler bence [kişisel fikrim] gayet old school kütür kütür bir malevolent albümü olmuş mutlaka dinleyin.hiç beklemediğim bir albümle kafa atıp geçmişler bence.

    BuRDeN

    Ben de kritiğe kesinlikle katılmıyorum; 30 senelik kariyeri boyunca birçok hayvan albüme imza atmış death metalin demirbaşlarından MALEVOLENT CREATION’u sadece ilk 2 albümden ibaret göstermek bence çok acımasız olmuş. Eternal, The Fine Art of Murder, The Will to Kill gibi müthiş albümler varken Warkult nedir? Zevk meselesidir tabi ama kritik fazla acımasız. Saygılar.

  2. ismail vilehand says:

    Yeni davulcunun muazzamlığına rağmen ortalamanın biraz üzeri bir albüm olmuş. Öyle bir adamı kadroya katmışken Fasciana reis vurup geçmeliydi. Yine de çok iyi kısımlar yok değil.

  3. Rashid says:

    Albümü genel anlamda iyi bir death metal albümü ama bundan fazlası değil. Yalnız benim değinmek istediğim konu albümü kapağı. Hiç ama hiç olmamış. Bi kere kapaktakı yaratık Avengers serisinden Ultron karakterinin tıpatıp aynısı. Hadi onu geçtim, kapağın genel olarak tasarımı çok dandik. Son iki albümün de kapak tasarımından German Latorres sorumluymuş. Dead Man’s Path kapağı fena değildi de, bu sefer iyice koy vermiş.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.