# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CEPHALIC CARNAGE – Misled by Certainty
| 01.04.2024

Milenyumun en yaratıcı albümlerinden.

Erhan Yiğit

Dümdüz, vurdulu kırdılı, şiddet ve şer odağı Death metali çok seviyoruz. Bu alanda hangi grup ne yaparsa yapsın yapılan şeyin içerisinde mutlaka çok seveceğimiz şeylerle karşılaşıyor, birbirinin kopyası sayılabilecek kadar benzer şeyler için bile daha önce yüz kere yazıp çizmemize rağmen yine de yazacak bir çok şey bulabiliyoruz. Çünkü Death metal bu dünyanın en güzel şeylerinden biri.

Bir de bu kapıyı sonuna kadar aralayıp becerilerinin zirvesini oynayan gruplar var ki onlar her yeni albüm haberlerinde toplulukları meraklara gark edip heyecanlandırabiliyorlar. İşte bugün bu grupların en iyilerinden olduğunu düşündüğüm CEPHALIC CARNAGE’ın son albümü “Misled by Certainty”yi inceleyeceğiz.

Death metal, icadından kısa bir süre sonra dallandı, budaklandı, bambaşka boyutlara taşındı ve sonucunda CEPHALIC CARNAGE gibi birbirinden tuhaf, birbirinden yetenekli gruplar türedi. Elbette CEPHALIC CARNAGE yeni bir grup değil ve elbette biz bu grupla yeni tanışmadık ama yine de sitede bu grubun hiç bir albümünün kritiğinin bulunmaması da bence topluluğumuz adına büyük bir ayıp, yazalım hemen.

Normal şartlarda bir albümü yazmadan evvel kimin ne dediğini merak ederek sağda solda yazılan şeyleri göz ucuyla bir kontrol ediyorum ama CEPHALIC CARNAGE’ı yazmak için kimin ne dediğini öğrenmek çok gereksiz zira CEPHALIC CARNAGE herkese hitap etmiyor. Bu adamların yaptığı şeyler hakkında konuşabilmek için sadece açıp dinlemek fazlasıyla yetiyor da artıyor.

CEPHALIC CARNAGE bol miktarda Teknik Death metali Grindcore ile ve eser miktarda Jazz ve ot ile harmanlayıp sunan bir müzik yapıyor. Bu alanda rakipsiz diyebileceğim derecede başarılı olan grup, bu abominasyonu çeyrek asırdan fazla bir süredir yapıyor ve toplamda da 6 albüme imza atmışlar. Ne var ki söz konusu albümün çıkışından beri yani 14 senedir maalesef yeni şeyler yapmıyorlar.

Altıncı ve şu an son albümleri sıfatını taşıyan “Misled by Certainty” türünün belki de şu an için son mükemmel örneği olarak halen bu özelliğini korumakta. Bu albüm için bu cümleyi kullanmak iddialı değil ama tutup da grubun en iyi albümü demek biraz iddialı olabilir. Artık siz düşünün CEPHALIC CARNAGE’in ne kadar iyi albümler yaptığını. Yani kısaca “Misled by Certainty” tür özelinde çok, aşırı önemli ve grup bazında ise sadece önemli bir albüm.

“Misled by Certainty”yi CEPHALIC CARNAGE’ın yaptığı önceki beş albümünden ayıran başlıca şey grubun sofistikeliğinin ve beyin yakan beste anlayışının bu albümde zirve yapmasına rağmen rahat dinlenilebilirlik ve rahat hazmedilebilirlik miktarının artması. Grubun sunduğu kaos ve karmaşa bu albümde o kadar planlı bir şekilde organize edilmiş ki o takip edilemeyen ritimler, bir yerlerden zamansız fışkıran saksafon soloları, at sesleri, vıcık vıcık otuzbir sesleri ve aklınıza dahi gelmeyecek, tahmin bile edemeyeceğiniz envai çeşit fikir patlamaları albümün her yerine parsel parsel işlenerek kendilerini duyacak olan kulakları sabırla bekleyip dinleyicisini aralıklı olarak hipnotize etmeyi, oturduğu yere çivilemeyi esas alıyorlar.

İşin içinde Grindcore olmasından da mütevellit normal uzunlukta ve yüksek uzunlukta şarkıların yanısıra bir dakikadan daha kısa manyaklıklar da bulunuyor. Mesela albüm, 12 dakikalık uzunluğuyla albümün kraliçesi unvanını elinde tutan Repangaea ile değil de 31 saniyelik Aeyeucgh! ile kapanıyor. Siz tam “bitti” diyorsunuz, diğer şarkıya hazırlanıyosunuz ama bir anda saniyelik bir şiddet seremonisiyle yerinizden zıplıyorsunuz, yani yukarıda da belirttiğim üzere bu albümü dinlerken nelerle karşılaşacağınızı asla kestiremiyorsunuz.

Albümün incisi olan “Ohrwurm”a ayrı bir parantez açmak istiyorum; hayatımda dinlediğim en yaratıcı ve en üstün şarkılardan birisi olan bu şarkı aslında albümde neler döndüğünün kısa bir özeti sayılabilecek kadar kompakt ve konsantre bir yapıt. Albümün en zahmetsiz ve en yormayan üyesi olan ve bir de acayip bir klibe sahip olan bu şarkı gerçekten de içinde bulunduğumuz milenyumun en iyi şeylerinden birisi olabilir.

CEPHALIC CARNAGE underrated veya bilinmeyen bir grup değil ama sitede incelenmiş bir albümü bulunmamasından ötürü bu yazıyı bu şekilde yazmak istedim. Çoğunluk grubun özellikle bu albümünü mutlaka dinlemiştir, hiç dinlemeyenler ise çok şanslı çünkü ilk defa dinleme şerefine nail olacaklar.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.78/10, Toplam oy: 9)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2010
Şirket
Relapse Records
Kadro
Leonard Leal: Vokal
Steve Goldberg: Gitar
Brian Hopp: Gitar
Nick Schendzielos: Vokal, bas
John Merryman: Davul

Konuk:
Travis Ryan: Vokal (3, 10), perküsyon (3)
Şarkılar
1. The Incorrigible Flame
2. Warbots A.M.
3. Abraxas of Filth
4. Pure Horses
5. Cordyceps Humanis
6. Raped by an Orb
7. P.G.A.D.
8. Dimensional Modulation Transmography
9. Ohrwurm
10. When I Arrive
11. A King and a Thief
12. Power and Force
13. Repangaea
14. Aeyeuchg!
  Yorum alanı

“CEPHALIC CARNAGE – Misled by Certainty” yazısına 4 yorum var

  1. Eline sağlık. Zamanında bu albümü incelemiştim ama sonra memnun kalmadığımdan yayınlamamıştım. Çok ÇOK acayip bir albüm. Ohrwurm klibi de metal tarihine geçen kliplerden biri.

    Ahmet Saraçoğlu

    Berca, bunu okuyorsan ve henüz Ohrwurm klibini izlemediysen son kısmını izleme. Sonra teşekkür edersin.

    Berca B.

    @Ahmet Saraçoğlu, bir an yeni iğrenç bir klip yayınladılar zannedip “okuyorum ve tavsiyene uyuyorum, zira 10 yıl önceki kliplerindeki travmamı hala atlatamadım” diyecektim ki klip zaten oymuş. Bu vesileyle klip yıllar önce beynimi terk ettiği yere tekrar yerleşmiş oldu :(

    Ahmet Saraçoğlu

    @Berca B., korktuğum başıma geldi.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.