# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
LYKATHEA AFLAME – Elvenefris
| 04.07.2023

“Ekstrem metal tarihinin en underrated albümü” adaylarından biri ve “gizli kalmış cevher” tanımını tam olarak karşılayan benzersiz bir başyapıt.

Daha kritiğe başlamadan aşağıya 10/10 notumuzu yapıştıralım ve yavaştan yazıya girişelim.

Teknik death metal.
Progresif death metal.
Brutal death metal.

Biri death metale cerrahi incelikte bir müzisyenlik dokunuşu katarak kompleks şarkı yapıları eşliğinde işleri zora sokan bir müzikal yaklaşım.

Biri şarkı trafikleri ve beste yapıları noktasında kendini belli eden, değişken yapısı ve fikir bolluğuyla müziğin genişleyici doğasını öne çıkaran bir anlayış.

Biri de yıpratıcı ve acımasız karakteriyle müziğin sertliğini, zorlayıcılığını pekiştiren ve olayı daha uç noktalara taşıyan bir tavır…

Bu üç türü tarihte en iyi bir araya getiren ve üstüne bir de muazzam düzeyde özgün bir karakter katmayı başaran bir grupla birlikteyiz bugün. 1999’da LYKATHEA AFLAME adını alıyorlar, 2000’de bu albümü çıkarıyorlar ve hemen ardından da dağılıyorlar. Çıkarıp masaya vurmak diye işte buna denir.

Çekya’nın çıkardığı en özel, en eşsiz oluşumlardan biri olan LYKATHEA AFLAME “Elvenefris” ile gerçekten de sıra dışı, benzeri olmayan, hem çok tuhaf hem de çok etkileyici bir işe imza atmıştı. Albümü dinlemeye başladığınız andan itibaren göreceğiniz üzere LYKATHEA AFLAME’in en iyi yaptığı şeylerden biri müziğin verdiği duyguları çok ani ancak bir o kadar da başarılı biçimde değiştirmek. Deneysel desem deneysel değil, avangart desem o da değil, ancak bir şekilde bu iki ifadeye de yanlayabilecek kadar kalıpların dışında bir müzik var “Elvenefris”te.

Referans verebileceğim grupları düşündüğümde aklıma CRYPTOPSY, MITHRAS, !T.O.O.H.!, AFTERBIRTH, ANATA gibi gruplar geliyor. LYKATHEA AFLAME’i bunların müzikal karakterinden farklı kılan başlıca unsur ise müziklerindeki çok farklı duygulara bir arada yer verebilmeleri. CRYPTOPSY’nin “Phobophile”ine benzer tıynette ilerleyen bir şarkı bir anda umut dolu, son derece aydınlık bir teknik death metal şarkısına bürünebiliyor. LYKATHEA AFLAME sürekli olarak riften rife atlıyor ve bunu da müthiş bir akıcılıkla yapıyor. Klavye desteği aldıkları anlarda akıllara Devin Townsend’in aydınlık ve havadar sound’larını anımsatan bir taraf kaysalar da aynı anda hem sert hem de ışıltılı olmayı da başarabiliyorlar.

“To Become Shelter and Salvation”ın başında distortion’lı gitarın girdiği ana ve “Bringer of Elvenefris Flame”in ikinci yarısındaki radikal duygu değişimlerine bakın; ne tuhaf, ne ifade etmesi güç bir duygu verdiklerine tanık olun. Gerçekten de başka çok az grupta duymuş olabileceğiniz türde yenilikçi, özgün, müthiş renkli bir yaklaşımları var. Clean gitarı, yeri gelince konuşmalı vokalleri ve bu gibi diğer bazı doğal tatlandırıcıları da son derece efektif kullanmaları şarkılara bambaşka boyutlar katılmasını sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında, müzikal ve atmosfer olarak çok bir benzerlikleri olmasa da albümün CYNIC’in vizyonerliğin kitabını yazdığı “Focus”uyla ortak bir karakteri olduğu dahi düşünülebilir. İki albüm de başka hiçbir şeye benzemiyor, çok farklı fikirleri kendi kimliği içinde eritiyor ve ortaya hayran olunası bir şey çıkarıyor.

LYKATHEA AFLAME “Elvenefris”te HER ŞEYİ doğru yapıyor. Bununla da kalmıyor, başka çok çok az grubun düşüneceği, akıl edeceği yenilikçi fikirleri KUSURSUZ uyguluyor. Daha da öteye gidersem, değil 2000 yılında, 2020 yılında çıkmış olsaydı da yenilikçi bulunabilecek bir karakter ortaya koyuyor.

İddia ediyorum. Pasifagresi 2020 yılında açık olsaydı ya da “Elvenefris” Pasifagresif açıldıktan sonra, yani 2009 sonrasındaki herhangi bir yılda çıksaydı bence tartışmasız şekilde çıktığı yılın yıl sonu listelerinde yılın albümü seçilirdi. LYKATHEA AFLAME burada öyle bir iş yapıyor. “Elvenefris”, bu kadar gizli bir cevher olması ciddi anlamda ayıp, skandal, hatta insanlık suçu kabul edilmesi gereken bir albüm.

Dinlemeyen varsa bilsin ki kendisini muhtemelen daha önce duymadığı türde fikirlerle dolu 72 dakikalık muazzam bir yolculuk bekliyor.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.87/10, Toplam oy: 68)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2000
Şirket
Obscene Productions
Kadro
Ptoe: Vokal, gitar
Ondra Martínek: Gitar
Andy Maresh: Bas
Tomáš Corn: Davul

Konuk:
Jiří Tománek: 11. şarkıdaki her şey
Pavel Marcel: Klavye
Şarkılar
1. Land Where Sympathy Is Air
2. To Become Shelter and Salvation
3. Bringer of Elvenefris Flame
4. Flowering Entities
5. To Give
6. On the Way Home
7. Shine of Consolation
8. Sadness and Strength
9. A Step Closer
10. An Old Man and a Child
11. Walking in the Garden of Ma'at
  Yorum alanı

“LYKATHEA AFLAME – Elvenefris” yazısına 15 yorum var

  1. riser says:

    10oğlu10 albüme bu okur notu ne ola ki?

    Ahmet Saraçoğlu

    @riser, spam saldırısı var, okur notlarına takılmayın. Pek çok albüm bu şekilde.

  2. Rust in Peace. says:

    Sırf spotify’da olmadığı için dinlemiyorum bu albümü merak etmeme rağmen

    Frostauðn

    @Rust in Peace., Deezer’da da yok

    Ahmet Saraçoğlu

    @Rust in Peace., YouTube’da var sadece.

  3. unanimated says:

    Allah razı olsun çok iyi albümmüş cidden

    unanimated

    @unanimated, ama gerçekten iyi bir odaklanma gerektiriyor , hiçbir anı çerezlik değil

  4. Scream Bloody Gore says:

    Şerefsiz oğlu şerefsiz bazıları işi gücü bırakmış, burada boot hesaplarıyla bu tarz cevher albümlerin oy oranını kırıyorlar. 10 üzerinden 10!!! Ahmet Saraçoğlu, adamsın!!!

  5. Scream Bloody Gore says:

    @Ahmet Saraçoğlu Usta, Molested – Blod-Draum için de yazı gelebilir mi acaba mümkünse?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Scream Bloody Gore, tabii bir ara yazarım.

    Scream Bloody Gore

    @Ahmet Saraçoğlu, Kralsın usta!

  6. Frostauðn says:

    Birilerinin yaptığı planlı bir saldırı değil bu okur yorumları muhtemelen sunucuya saldırı vardır. Pa’nın sunucusu Türkiye’de Türkiye’de en çok siber saldırıya maruz kalan ülkelerde başları çektiği için normal. Bu ihtimali de şuradan çıkarıyorum bir aralar da aynı bu şekilde tüm albümlerin okur yorumları böyleydi sonra bir dönem durdu şimdi tekrar başlamış. Oy kullanmak yorum yapmaktan bile daha kolay olduğu için Pa’da normal bir durum olduğunu düşünüyorum.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Frostauðn, öyle evet. 2 dk’da 30′dan fazla 1 verilmiş Guest adı altında.

    Scream Bloody Gore

    @Ahmet Saraçoğlu, yaw arkadaş, adam gibi metal albüm kritik ve yazıları okuyabileceğimiz 2-3 site var (en iyisi de burası), onu da sabote ediyorlar.

  7. NoneSoVile says:

    Dinleyin dinletin efendim, bu albüm bir şaheser.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.