# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
PERIPHERY – V: Djent is Not a Genre
| 16.03.2023

Ustalık kokan hareketler ve daha fazlası.

Özellikle son 5-6 yıl öncesine kadar PERIPHERY dendiğinde pek çok kişinin aklına djent denen şeyi ortalara atan, pek çok klon grubun oluşmasını sağlayan, metale zararlı işler yapan modern çocuklar geliyordu. Esasında PERIPHERY hiçbir zaman bu değildi, ancak metal dünyası yaftalamayı ve etiketlemeyi seviyordu; djent kötüydü ve bu çocuklar da onun bayrak taşıyanı olarak ciddiye alınmamalıydı.

Ama işler o şekilde ilerlemedi. PERIPHERY günümüzde pek çokları için büyük anlam taşıyan bir şey sunmaya başladı ve yıllar ilerledikçe insanlar ya onları tamamen görmezden gelme ya da “bu adamlar yetenekli ha” deme yolunu seçmek durumunda kaldılar. Görmezden gelenler açısından zaten ortada bir konu bile yok. Djent kötü, PERIPHERY kötü, daha fazla kafa yormaya da gerek yok. Ancak bu adamların yapmaya çalıştığı şeye en azından saygı gösterenler, PERIPHERY’nin gayet yetenekli ve son derece profesyonel müzisyenlerden kurulu bir grup olduğunu görmeye ve belki de grubun takipçisi olmaya başladılar.

Şahsen PERIPHERY’yi seviyorum ve onları dinlerken “djent dinliyorum” gibi bir kafaya girmiyorum. Bence çok yetenekliler, çok profesyoneller, belirli konularda ilham veriyorlar ve her şarkılarına bayılmasam da yaptıkları şeye saygı duymamı sağlıyorlar. PERIPHERY akılda kalıcı şarkı yazmayı beceren bir grup. Bunu farklı amaçlar için kullanıp çok da kolay kabul edilir, kolay tüketilir bir şeye evrilerek adlarını daha geniş kitlelere de duyurabilirler aslında. Ancak görmek isteyenlerin gördüğü üzere PERIPHERY yaptığı işi ciddiye alan ve kendi karakterinden ödün vermeyen bir grup. Ödün verdiğinde bile bunları PERIPHERY kimliğine sokabilen bir topluluk.

Beşinci albümleri olan “V: Djent is Not a Genre”da grubu en ustalık kokan hareketlerinden bazılarını sergilerken ve statik gibi görülen bu tür içerisinde kendini aşmaya çalışırken görüyoruz. Yukarıda bahsettiğim “isteseler çok daha geniş kitlelere hitap edebilirler” fikrine zıt şekilde albümden albüme daha kompleks işlere girmeye devam ediyorlar.

Bunu sadece sertleşiyorlar anlamında almaya gerek yok. Grup zaten her albümünde sertlik dozunu yükselttiği işler sunmaktan geri durmuyor. PERIPHERY istese “Make Total Destroy” veya “Blood Eagle” gibi sertlik dozu yükseklerde şarkılar yazmak yerine bir dolu “Scarlet” yaparak radyolara da akmasını bilirdi. Ne var ki adamların bakış açısı bu değil ve “V: Djent is Not a Genre”da da bunun net örneklerini görmeye devam ediyoruz. Son HAUNTED SHORES albümü “Void”daki progresif death metal karakterini bilenler, zaten Misha ve Mark’ın içinde neler yattığını yakın zaman önce deneyimlemişlerdir. Bu albümde de PERIPHERY’yi PERIPHERY yapan her şey son derece göze sokulur biçimde sergileniyor ve ortaya bu türü sevenlerin bir dolu şey bulacağı bir albüm çıkıyor.

“V: Djent is Not a Genre”la ilgili en çok hoşuma giden şey grubun bir önceki “IV: Hail Stan”de gördüğümüz “büyük düşünen grup” kimliğini devam ettirmesi. Bu denli istim üstünde olan, kitlesi düşünüldüğünde iyi satış rakamları yakalayan ve turneleri dopdolu geçen bir grubun albümünün girişine 17 dakikalık şarkı koyması öyle her grubun göze alacağı, her şirketin müsaade edeceği bir şey değil. PERIPHERY ise bunu kitlesine de şirketlerine de kabul ettirebilen bir grup. Albümü dinlerken görebileceğiniz üzere adamlar yeri geldiğinde THE DILLINGER ESCAPE PLAN’e kayan olaylara bile girebiliyor, yeri geldiğindeyse -mesela “Everything is Fine!”daki gibi- karanlık dozunu epey bir artırabiliyorlar.

Bunun sonucunda da ortaya, adında “Djent” geçse de genel algının çok daha üstünde, son derece geniş bir müzikal perspektif çıkıyor. Tüm bu azimli gövde gösterisi Spencer’ın yer yer pembeleşen melodik vokalleri yüzünden değersizleşiyorsa, belki de PERIPHERY dinlememek çok daha kolay bir çözüm yolu olabilir. Buradaki 70 dakikayı analiz etmeye ve yapılmak isteneni görmeye hazır bir dinleyiciyseniz, PERIPHERY’nin müziğini sevemeseniz bile en azından adamların kendi janrları içerisinde saygı duyulacak bir iş ortaya koyduklarını görebilirsiniz diye tahmin ediyorum.

PERIPHERY günümüzün önemli oluşumlarından biri ve yıllar sonra metal tarihi kronolojik olarak ele alındığında 2010 sonrasının sound’unda yer etmiş isimler arasında adı anılacak isimlerden biri. Bu herkes için değer taşımayabilir, grup ne yaparsa yapsın anlamsız görülebilir, ancak şu an onu, bunu veya bir başkasını değil de bu tür özelinde daima ilk önce PERIPHERY’yi konuşuyorsak bunun da bir önemi olduğunu düşünüyorum. “V: Djent is Not a Genre” PERIPHERY’nin pek çok anlamda en olgun ve ustalık kokan eserlerinden biri. Sevenine ne mutlu.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.12/10, Toplam oy: 26)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2023
Şirket
3DOT Recordings
Kadro
Spencer Sotelo: Vokal
Misha "Bulb" Mansoor: Gitar, synth, prodüksiyon
Jake Bowen: Gitar, synth, programlama
Mark Holcomb: Gitar
Adam "Nolly" Getgood: Bas, gitar, prodüksiyon
Matt Halpern: Davul
Şarkılar
1. Wildfire
2. Atropos
3. Wax Wings
4, Everything is Fine!
5. Silhouette
6. Dying Star
7. Zagreus
8. Dracul Gras
9. Thanks Nobuo
  Yorum alanı

“PERIPHERY – V: Djent is Not a Genre” yazısına 27 yorum var

  1. Boba Fett says:

    Progressive Metal’e Djent belasını kim soktuysa onu şiddetle kınıyorum. Samimiyetle paylaşmak isterim ki, Progressive Rock ve Progressive Metal adamlığın, adanmışlığın, ahlakın, aklın, zekanın ve çalışkanlığın bana göre nadide simgelerindendir. Elbette bir takım Bizans oyunlarıyla bu müziğe fitne, fesat sokmak isteyen djentçiler çıkacaktır, prog müzik severler bu merdud akıma sur çekmiştir, reddetmiştir!

    owlbos

    @Boba Fett, attığın taş meshuggaha denk geldiği için seni esefle kınıyorum. ayni düşüncen farklı tarzda ayni şeyi yapan ATG için de geçerli ise x2 kez kınıyorum.

    owlbos

    @owlbos, periperi meriperi bilmen ben umrumda da değil. ama bir ture öncülük etmek meshuggahin suçu degil

    deadhouse

    @owlbos, Biri Meshuggah deyince ayağa kalkıp önümü ilikliyorum. Bismillah diyorum, istavroz çıkarıyorum, bir duvar bulup ağlıyorum. Antik Mısırlılar için RA neyse benim için de Meshuggah odur.

    Boba Fett

    @owlbos, Meshuggah’a saygımız sonsuz ancak her pizzaya avokado koymak gibi, her sike çedar peyniri koymak gibi, her kıyafeti ergenler için tasarlamak gibi her prog metal albümüne de djenti sıkıştırdılar, suyu bulandırdılar. Her albümün soundu birbirine benzemeye, aynılaşmaya ve grileşmeye başladı bu yüzden, hamburgere küflü peynir koymak gibi, olmuyor olmuyor olmuyor diyorum. Prog zaferlerimizin kaynağı, umutlarımızın vahasıdır, biz bu oyunu bozacağız inşallah ve yeni çıkan prog albümlerinde djenti silip süpüreceğiz.

    deadhouse

    @Boba Fett, Yüzde yüz haklısın hocam. Tam olarak böyle.

  2. Seyfettin Dursun says:

    Uzun süredir dinlediğim en samimiyetsiz, en ruhsuz ve en kötü albüm. Yoruma hiçbir şekilde katılmıyorum: 20 yıldır verdiği dersin aynısını tekrarlayan öğretmen tadında bir performans maalesef:(

  3. crowkiller says:

    bi kere last.fm de hatırlamadığım bi metalcore grubunun sayfasında biri ile tartışırken eleman en son meraktan dinlediğim bu grubun scrobble’ını sayfamda görüp ”sen git Periphery” dinle demişti

    öyle kötü bir oluşum, scremomsu vokaller tam scumbag iticiliği

    crowkiller

    Liturgy ile beraber hayatımda dinlediğim en gereksiz ”müzik”

  4. Backbone says:

    Albümü beğendim ve özellikle Dracul Gras’a bayıldım. Maalesef grup “abi jent mi dinliyosun yhaa bokum gibi müzik, Meshuggah hariç her grup birbirinin aynısı, ben bir tek teknik death metal ve black metal dinlerim havalıyım” diyenler yüzünden piç edilmiş. Ama bence Periphery ve Tesseract hala efsane müzik yapan gruplar. Zaten adamlar da albümün adını bu yüzden özellikle seçmişler.

  5. Alondate says:

    Yine ortaligi elitizm denen bok sarmis. Birilerinin muzik, oyun, film vs zekvini yererek kendini ustun sanma piskolojisi. Dunyanin en ezikce davranis sekli.

    Albume gelirsek ilk defa Wildfire ile dogru duzgun Periphery dinledim. Daha once niye bu adamlari dinlemedim diyorum simdi. Uzun sure dusmez benim oynatma listemden bu.

    Cem

    @Alondate, It’s cool to hate Periphery.

  6. deadhouse says:

    Dünyadaki en israf müziği yapan grup olabilir bu. Müzikleri gerçekten iyi. Ama o vokaller ne öyle ya. Yazık o müziğe cidden. Katy Perry vokali daha sert.
    Merak ediyorum kimse bu gruba şu ana dek “abi siz ne yapıyorsunuz” demedi mi? Mis gibi müzik. Ergen liseli saçma sapan vokal yüzünden boşa gidiyor, israf oluyor.

    İsraf etmeyin!

  7. Frostauðn says:

    Vokaller hiç sarmadı ya everything is fine parçasını dinlerken yazıyorum bu yorumu 1 saat 10 dakika çok uzun bir süre yarıda kapatabilirim albümü ki hiç yaptığım bir şey değil aslında. Kritikte yazanlara bir eleştirim yok da hiç benlik değil yani dolayısıyla yazılanlara ne katılıyorum ne karşıyım.

    Frostauðn

    @Frostauðn, Buna metal denmemeli bence silhouette ve dying star çalarken altf4 atma isteği geldi.

    Frostauðn

    @Frostauðn, metal müzik ya da değil her neyse ancak vokal Spencer Sotelo arkadaşın götüne tekmeyi bassalar bu müzikle taş gibi metal yaparlar.

    Boba Fett

    @Frostauðn, Aynısını Avengold seve bilmem ne için düşünmüştüm, vokal işi gerçekten önemli, adamı rezil de ediyor vezür de.

    Frostauðn

    @Boba Fett, Ben Avenged Sevenfold için aynı şeyi hiç düşünmedim. Ancak bu metalcore olayı az çok böyle sadece bu grup özelinde inanılmaz derecede vokal, pop rock grubu hissi verdi.

    Frostauðn

    @Frostauðn, Metalcore’u Periphery için değil de AS için demiştim sonra bazı arkadaşlar çok takılıyor böyle basit hatalara ya da dikkatsizce yazılmış yorumlara.

    Boba Fett

    @Frostauðn, Dinlediğim, bildiğim bir tarz olmadığı için vokallerin karakteristik sesini garipsemiştim, grubu geri çekiyor gibi gelmişti bana.

    Frostauðn

    @Boba Fett, Benim de çok dinlediğim bir tür değil de AS istisna diyebilirim sanırım seviyorum. Metal Archives’de de yokmuş zaten ara bir tür ve kimileri metal olarak görmüyor bu grupları aforoz ediyor. Baktım da MA’da bu konuda şöyle çok komik bir açıklama yapmışlar çok itici bu sayfanın adminleri.
    https://forum.metal-archives.com/viewtopic.php?f=3&t=104332
    https://forum.metal-archives.com/viewtopic.php?f=2&t=100252&p=2304508&hilit=avenged+sevenfold#p2304508

  8. enemyofgod says:

    İyi bir Periphery dinleyicisi değilim ama kritikte bahsedilen ”büyük düşünen grup” yapılarını giderek artırmaları ve bunu gayet bilinçli bir şekilde yaptıklarını hissettirmeleri çok hoşuma gidiyor. Dalga konusu olmasının önüne geçilemez. Bazen her şeyi kenara bırakıp şarkının keyfini çıkarmak gerekir. Periphery bunu dinleyiciye hissettiriyorsa iyi veya kötü, büyüklüğü tartışılmamalı.

  9. Canoir says:

    Daha önceki periphery dinlemelerim benim açımdan başarısız sonuçlanmıştı. Öyle çok içine girmedim tabi, 2-3 şarkıyı yarım yamalak dinlemişliğim var sadece. Ama olmadı, tutmadı bende. Fazla yapay, jenerik buldum ve vokal kullanımına katlanamadım.
    Bugün bu puanın hatrına albüme biraz şans vereyim dedim. Valla 2000′lerde bitmiş olması gereken emo vokalleri saymazsak albümden keyif almak mümkün çünkü baya güçlü bir albüm.

  10. Kürşat says:

    Kritiğin olduğunu yeni gördüm, bir baktım yorumlar yine lise kantini modunda. Metal camiası ve sertlik takıntısı ile iktidarsızlık ilişkisi araştırılmalı. Bu elemanların yeteneklerinin zekatıyla ihya olacak ne projelere burada methiyeler düzülüyor. Her neyse kınadığımı yapmayayım canavar gibi albüm yapmışlar, önceki de güzeldi ama bu P2′den bu yana çıkardıkları en güçlü iş bence.

    Kürşat

    @Kürşat, …Ve Spencer inanılmaz bir vokal.

  11. nuada says:

    Burada bazı arkadaşlar ergence yorumlar yapmış. Grubun neyine bok atıyorsunuz? Adamlar dolu dolu müzik yapıyorlar, işin en güzeli de devamlı birşeyler deniyorlar ve bu deneyleri sırıtmadan müziklerinden alınan zevki arttırarak yapıyorlar. vokal desen çılgın atıyor. Metal müzik bu tarz yenilikçi müzisyenler sayesinde halen etsini sürdürüyor. Bu sene dinlediğim en iyi albüm 10/10

    Frostauðn

    @nuada, Yoo bildiğin bok gibi albüm

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.