# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
TERZIJ DE HORDE – In One of These I Am Your Enemy
| 26.01.2023

Sürüngensi karanlık.

Geçtiğimiz yıl çıkan ve ıskaladığım bir albümle daha birlikteyiz. Takipçilerimizden Emre Görür’ün yıl ortası listesinde de yıl sonu listesinde de kendine yer bulan ve bu sayede tanıştığım bir grup TERZIJ DE HORDE. Bizlere Hollanda’nın Utrecht şehrinden nanik yapan grup çeşitli sürprizler barındıran ancak özünde köklere sadık karakterde bir black metal yapıyor. Metal-Archives grubu post-black metal olarak tanımlamış, ne var ki “In One of These I Am Your Enemy” başlattığınızda ve şarkılar ilerlediğinde “bunun neresi post ulan” demeniz de kuvvetle muhtemel.

Grubun 2010’da çıkan 28,5 dakikalık ilk EP’si “A Rage of Rapture Against the Dying of the Light”tan sadece bir dakika uzun olmasına rağmen albüm olarak değerlendirilen “In One of These I Am Your Enemy”, adamların bir önceki albümü “Self”ten 21 dakika kısa olmasıyla enteresan bir yerde duruyor. 28 dakikalık EP çıkarmışsın, 51 dakikalık albüm yapmışsın, bir sonraki albümün 29 dakika. Hayırlısı diyelim.

TERZIJ DE HORDE’nin (Hollandaca olduğu için dümdüz “horde” olarak telaffuz ediliyormuş) müziğine baktığımda ilk aklıma gelen grup başta “Teethed Glory and Injury” olmak üzere üç adet müthiş albüme imza atıp sonra da şerefsiz evladı gibi dağılan İrlandalı grup ALTARS OF PLAGUE. Ne var ki TERZIJ DE HORDE’nin black metali ALTARS OF PLAGUE’inkine oranla daha ateşli, daha vahşet dolu. Yer yer akıllara ilk iki DEATHSPELL OMEGA albümünü getirecek kadar yırtıcı, kâbus gibi bir black metal yapıyor bu gencolar.

Grubun fotoğrafına baktığınızda adamların black metaldense sludge’a, post-rock’a, doom metale, hatta black metalden çok daha minimal karakterde bir müziğe gönül verdiklerini düşünebilirsiniz. Resmen indie grubu üyesi gibi duran bireyler var ve “Cheiron”u başlatır başlatmaz bu önsezilerinizde ne kadar yanılıyor olduğunu şakkadanak görüyorsunuz. Ben gördüm, oradan biliyorum. Post olayların daha bir ayyuka çıktığı ve deneysel sulara akılan anlarıysa kapanışı yapan “Precipice”te görüyoruz. Albümün en uzun şarkısı olan bu 14 dakikalık eserde vokalistin farklı kafalara girmesinden tutun da çok daha farklı, ağır ağır ilerleyen sürüngensi bir karanlığa kadar pek çok parlak fikir sergileniyor. TERZIJ DE HORDE’nin herhangi bir grup olmadığını da esasında bu şarkıda kullandıkları fikirler ve verdikleri kararlardan anlıyoruz.

Sadece üç şarkıdan oluşan “In One of These I Am Your Enemy” yansıtmayı başardığı güçle black metalin son 10-15 yılda sergilenen karakterini seven pek çok kişiyi kendine bağlayacak nitelikte bir iş. Amansız bir davulculuk, yorulmak bilmeyen tremolo rifler, kendini -dozunda- parçalayan bir vokalist ve akılda kalıcı olmaktansa her tür olumsuz duyguyu dışa vurmak için kullanılan bir şarkı yazımı.

Grubun adını şu an ilk kez duyuyor olabilirsiniz, ancak ben bu sitenin kitlesini tanıyorsam “In One of These I Am Your Enemy”de yapılan müziği ve TERZIJ DE HORDE adlı bu güç gösterisini bağrına basacak birileri de mutlaka çıkacaktır.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.63/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Consouling Sounds
Kadro
Joost Vervoort: Vokal
Demian Snel: Gitar
Jelle Agema: Gitar
Johan van Hattum: Bas
Richard Japenga: Davul
Şarkılar
1. Cheiron
2. In One of These I Am Your Enemy
3. Precipice
  Yorum alanı

“TERZIJ DE HORDE – In One of These I Am Your Enemy” yazısına 4 yorum var

  1. Ece says:

    Fenerbahçe Opet antrenörü Zoran Terzic geldi aklıma grup adını görünce, kanım çekildi yemin ederim. Neyse, döndürelim bakalım nasılmış.

    İlker

    @Ece, kfkgkdkg

    Ece

    @İlker, Gülme :d

  2. Emre Görür says:

    Utrecht black metal sahnesi oldukça ilgi çekici bir olgu ve bu arkadaşlar da onun temel bileşenlerinden biri. Fakat ne yalan söyleyeyim, benim beklentim biraz daha yüksekti.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.