# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
ABSENT IN BODY – Plague God
| 02.04.2022

Bize yazık.

“Buna gerçekten gerek var mıydı?”, “Bize bunu mu reva gördünüz?”, “Ağzımıza sıçtınız, mutlu musunuz?” sorularını akla getiren bir grupla daha beraberiz bugün. Şöyle bir bakınca, gerçekten de buna hiç gerek yoktu. Hiçbirimizin hayatında ABSENT IN BODY gibi bir şeyin eksikliği çekilmiyordu, hiçbirimiz böylesi bir müziğin açlığıyla yanıp tutuşmuyorduk.

Ama ne yazık ki oldu. AMENRA vokalisti Colin H. Van Eeckhout, AMENRA gitaristi Mathieu J. Vandekerckhove, NEUROSIS gitarist/vokalisti Scott Kelly ve eski SEPULTURA davulcusu Igor Cavalera maalesef birlikte müzik yapmaya karar vermiiler ve bunu ABSENT IN BODY adı altında bizlere dayatıyorlar.

Gerçekten yazık. Bize yazık.

AMENRA’da son derece bencil bir tutumla kendi sıkıntılarını bize de yansıtarak tüm insanlığı intihara sürüklemeye çalışan Van Eeckhout ve Vandekerckhove ile kişisel sorunlarını müzik yoluyla masum insanlara yansıtmaya yıllar önce ant içen Scott Kelly, yanlarına metalin her türünü icra edebilen Cavaloğlan’ı da alarak “Plague God” adlı bu lüzumsuz, kötü niyetli sanat ürününü çıkardılar. ABSENT IN BODY, olayın AMENRA ve NEUROSIS tarafını seviyorsanız zaten dinlemeden dahi çok (seve/çeke)ceğinizi bileceğiniz türden bir albüm. Tür olarak endüstriyel post-metal diye ifade edilebilecek bir müzik barındıran “Plague God”ın girintili çıkıntılı dehlizlerinde neler varmış şimdi ona bakalım.

Son derece karanlık bir atmosferi olan “Plague God”, minimal bir yaklaşımla oluşturduğu ambiyansını sludge’vari rifler, doom metal monotonluğu ve bir tutam da noise eşliğinde sunarak bir yandan ezici bir yandan kırılgan bir bağlamda şekillendiriyor. Müthiş boğucu, paramparça edici bir şarkı bir anda dünyanın en naif, en korunmasız atmosferlerinden birini yaratabiliyor. ABSENT IN BODY’nin bunu acayip bir akıcılıkla ve doğallıkla yapması, “Plague God”ın bu denli etkileyici olmasını sağlayan bir numaralı etken.

Tam bu satırları yazarken, grup albümün son şarkısı olan “The Half Rising Man”in klibini yayınladı. Ya arkadaşlar, klip çekeceğiniz şarkıya sokayım çok affedersiniz. Ulan bunun nasıl bir promosyonal gücü olabilir, hangi ruh hastaları bu şarkıdan etkilenip “Plague God”ın peşinden koşabilir? Böyle klip şarkısı mı olur hayvan çocukları?

Aslında bu soruların cevapları gayet basit. Biz etkileniriz, biz beğeniriz ve biz albümün peşine düşeriz. Neden? Çünkü biz de az manyak değiliz. Böyle bir şeyi beğeniyor olmamızdan, dinlerken zevk alıyor olmamızdan dolayı biz de az sıkıntılı bireyler değiliz.

Şaka bir yana, “Plague God” gerçekten de bir buhran gibi dinleyicinin üzerine çöken, kara bulut gibi her yöne yayılan, aşırı karanlık ve bir o kadar da yıpratıcı bir albüm. İşitsel olarak çok bir yıpratıcılığı, yoruculuğu yok ve genel olarak rahat dinlenen bir müzik ihtiva ediyor, buna rağmen şarkıların derinine indiğinizde sizi hiç de hoş olmayan şeyler bekliyor. Bu yüzden “Plague God”ın acı çektirmekten ziyade baskı altına alan, bıçak sokmaktan ziyade beton bloklarla ezen bir çalışma olduğunu söylemek mümkün. “Plague God”ın yapısından dolayı, albümü nerede ve nasıl dinlediğiniz epey önem taşıyacaktır diye düşünüyorum. Misal kulaklıklarınızı takıp yolda yürürken dinlemeniz muhtemelen albümden alınacak zevki büyük oranda azaltacaktır. Yalnız olduğunuz, daha sakin, izole ve karanlık bir ortamda dinlemek ise şüphesiz ki ABSENT IN BODY deneyiminin güçlenmesini sağlayacaktır.

Kendinize karşı bir gareziniz varsa, birileri sizi sesle ezsin istiyorsanız “Plague God” bunu itinayla ve bayağı da zevk alarak yapacaktır. Albüm sizi üzmekten ziyade ezmeyi, ezilmiş hâlinizle kendi durumunuza üzülüşünüzü seyretmeyi isteyen bir ruh hâline sahip ve bu tür bir ruh hâlini yaratmanın ne kadar zor olduğu düşünüldüğünde, ABSENT IN BODY’yi bu şerefsizliğinden dolayı kutlamak, tebrik etmekten başka yapacak bir şey yok.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.20/10, Toplam oy: 30)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Relapse Records
Kadro
Scott Kelly: Vokal
Mathieu J. Vandekerckhove: Gitar
Colin H. Van Eeckhout: Bas, vokal
Iggor Cavalera: Davul
Şarkılar
01. Rise From Ruins
02. In Spirit In Spite
03. Sarin
04. The Acres/The Ache
05. The Half Rising Man
  Yorum alanı

“ABSENT IN BODY – Plague God” yazısına 3 yorum var

  1. Cryosleep says:

    Böyle albüm mü yapılır namussuzlar, vicdansızlar? İnsanlık ayıbı.

  2. Bedirhan says:

    In spirit in spite parçasının Eeckhout kısmında canı yanmayan var mıdır? Sanmam…

    We all carry inside us the seeds of our own deaths
    We will not surrender to threat
    You conquered like cancer
    The flag of defeat
    You conquered like cancer
    A beautiful dancer
    The love of my life
    The crowning disease
    One more
    One more moment to seize
    And love has left my life
    In everything
    Anything
    Who am I not to forgive you?
    Will I now outlive you?
    Will I see you again?
    Will I hear the slow beating of your wings?
    Seek solace in silence
    Where I live and you will now forever hide
    In spirit in spite
    In heaven all our gods will unite
    Am I worthy of your name?
    To carry the flame?
    Am I worthy of your name?
    To carry the flame?
    And carry the flame

  3. Rashid says:

    Abi bu ne ya? Şaka mısınız siz? Yani niye yapasın ki böyle bir albümü? Tamam işte Amenra’yla 3-4 yılda bir cezamızı çekip dağılıyorduk. Şimdi yetmedi üstüne bide Absent in Body geldi. Bende salak gibi gece 3 sularında dinledim bu albümü. Aferin bana.

    Bu arada ek saçma bir bilgi vereyim. “Jonathan Gresham” isimli bir Amerikan profesyonel güreşçisi var. Ringe geldiğinde bu albümün kapağındakine benzer bir maske takıyor. Kapağı görünce direk o aklıma geldi :D

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.