# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DEFLESHED – Grind Over Matter
| 01.11.2022

2022′nin en iyi death/thrash metal albümü.

Kasım ayının ilk gününden herkese kucak dolusu sevgiler, selamlar. Yılın sonuna yaklaşırken ne mutlu ki gayet iyi yeni albümler dinlemeyi sürdürüyoruz. Metalin bu tarafından ziyadesiyle memnunum. İnsanların x bir konuda şikâyet ettiğini, “eski tadı kalmadı” dediğini sık sık duyuyoruz. “Endüstriyel futbol, futbolun ruhunu öldürdü. Artık maçlardan zevk alamıyorum”, “Sinema sektörü son yıllarda büyük bir krizin içinde, yaratıcı senaryo yazımı kalmadı. En son ne zaman çok etkilendiğim bir film izledim hatırlamıyorum” gibisinden türlü şikâyetler, isyanlar arasında pek çoğumuzun bir numaralı ilgi alanı olan bu müziğin bu şekilde güçlü, üretken ve üst düzey seyrediyor olması gerçekten harika bir şey.

Metal dediğimiz şey -şansı yaver gitmeseydi- belki de tüm çekiciliğini yitirmiş, yeni neslin fazla sallamadığı bir şey olabilir ve yavaş yavaş sönümlenebilirdi. Ne var ki durum hiç de böyle değil ve bir önceki albümünü 17, 25, hatta 33 yıl önce çıkarmış amcalar bile gaza gelip ortamlara geri dönebiliyorlar. Bugün işte o tür gruplardan biriyle beraberiz.

Death/thrash ortamlarının “bilenin bildiği” gruplarından olan DEFLESHED, 1991’de kurulan ve 2005’e kadar ortalığı yakıp yıktıktan sonra kariyerini noktalayan, salgın sonrasında da sürpriz biçimde geri dönen bir topluluk. Özellikle ilk üç albümüyle kulak yoluyla alınan dayağın tarifini yapan DEFLESHED hiçbir zaman çok ön plana çıkmayı başaramasa da türü yakından takip edenlerin iyi bildiği bir grup olarak varlığını sürdürüyor. Açıkçası böyle bir geri dönüşü beklemiyordum, zira DEFLESHED müziğinin öyle kolayca pazarlanabilir bir tarafı olduğu söylenemez. Yırtıcı thrash rifleri ve ölümcül death metal karakterini bir arada sunan grup, başta THE CROWN sevenler olmak üzere yeni nesilden de kendine belli bir kitle yaratacaktır diye umuyorum.

Adını “irade gücünü kullanarak zorlukların üstesinden gelmek” anlamına gelen “mind over matter” ifadesinden alan ve 17 yıllık arayı noktalayan “Grind Over Matter”a baktığımızda DEFLESHED’in bu 17 yılda epey fazla rif yazmış olduğunu ve bu albüm vesilesiyle bunları tüm dünya çocuklarıyla paylaşmak istediklerini görüyoruz. Şarkılar rif üstüne rif barındırıyor ve gerçekten de son derece agresif bir gitar kullanımı barındırıyor.

DEFLESHED’in rif yazım ve besteleme tarzı, misal bir HATESPHERE kadar akılda kalıcı ve kulağa kazınan yapıda olmadığından; ha keza THE CROWN’ın melodik tarafını yahut CARNAL FORGE’un modern havasını barındırmadığından, kimilerinin DEFLESHED’in bu tavizsiz, old-school yardırmasına alışması adını andığım diğer gruplardaki kadar kolay ve hızlı olmayabilir. Ne var ki paçozluğu, kuduzluğu seviyorsanız DEFLESHED’i yine adını andığım bu grupların tamamından da daha çok sevebilirsiniz. Zira bu adamlar 30 yıldan uzun süredir bu ortamdalar, doksanların başını eş zamanlı olarak yaşamışlar, dolayısıyla da köklere sadık kalma konusunda bir hayli kararlılar.

Diğer yandan yaptıkları müzik pek çok açıdan günümüze de gayet uygun, bu yüzden albümü dinlerken ta eskilerde kalmış ve bir hevesle geri dönmüş birtakım amcaların uzun soluklu olmayacağı belli anlık heyecanını dinliyor gibi hissetmiyorsunuz. Bu açıdan bakınca DEFLESHED’in dönüşü akıllara 13 yıllık aranın ardından ortamlara dönen diğer bir death/thrash metal grubu olan CANCER’ın dönüşünü veya death/thrash’in en önemli isimlerinden POSSESSED’in 33 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği muazzam dönüşü hatırlatabilir.

Asdada

“Grind Over Matter”la ilgili olarak söylenmesi gereken bir diğer konu da grubun emektar davulcusu Matte Modin’in müthiş performansı. Kendisini ismen tanımıyorsanız, DARK FUNERAL’ın “Diabolis Interium” ve “Attera Totus Sanctus” albümlerinde çalan davulcu dersem belki bir şeyler uyanır. Kendisi ayrıca L-G Petrov ölünce dağılan can grup FIRESPAWN’un da davulcusuydu. Modin’in “Grind Over Matter”daki performansı gerçekten dikkat çekici ve albümün bu denli atarlı olmasında da büyük pay sahibi. Bakmanızı öneririm.

Uzun aralar verip geri dönen gruplar konusunda zaman zaman tatsız, ama genelde iyi bir istatistik olduğuna inanıyorum. Pek çok grup geçmişindeki mirasa zeval verdirmeyecek şekilde dönüyor ve kendisini özleyenleri mutlu ediyor. DEFLESHED de bunlardan biri ve sanki 17 yıl ara vermemişçesine, aynı tutku ve iştahla yoluna devam ediyor.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.21/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Metal Blade Records
Kadro
Gustaf Jorde: Vokal, bas
Lars Löfven: Gitar
Matte Modin: Davul
Şarkılar
1. Bent Out of Shape
2. Grind Over Matter
3. One Grave to Fit Them All
4. Heavy Haul
5. Dear Devil
6. Staring Blind
7. Blood Well Spent
8. Unburdened by Genius
9. Behind Dead Eyes
10. Blast Beast
11. Last Nail in the Coffin
  Yorum alanı

“DEFLESHED – Grind Over Matter” yazısına 6 yorum var

  1. Koralp says:

    Müthiş bir şey. Tam bir thrash/death şöleni. Thrash metal tarafında bu yıl istediğim verimi Critical Defiance hariç alamasam da thrash/death tarafı inanılmaz tatmin etti beni. Muhtemelen Defleshed de yılın kapanışını yaptı. Şahane bir albüm. Yıllar sonra böyle sağlam bir geri dönüş yapmaları benim için sürpriz oldu. Tam 8.5 puanı hak eden bir albüm.

  2. OblomoV says:

    Darkane – Inhuman Spirits gibi bu da son derece başarılı bir dönüş albümü olmuş.

  3. woodenpint says:

    DEATHRASH

  4. ismail vilehand says:

    Allah’ınız yok yemin ediyorum. Bitirdiniz beni.

  5. alimdat06 says:

    Alter Bridge kafamın içinde başka saçma sapan bir yer kaplamışken bu iki hafta resmen sucker punch yedim. Hayvan gibi albüm

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.