# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
RETADOR – Retador
| 01.10.2022

Yükseliş trendindeki İspanyol thrash metal sahnesi.

Pasifagresif kitlesinin araştırmacı karakteri sayesinde haberdar olduğum bir grupla beraberiz bugün. Sitemiz takipçilerinden Gökay’ın önerdiği ve bu yıl çıkan thrash metal albümlerinin seviyesi düşünüldüğünde şans vermek istediğim yepyeni bir grup olan RETADOR’un aynı adı taşıyan albümünden bahsedeceğiz.

Thrash metali derinlemesine takip eden herkesin bildiği üzere Hispanik ve Latin kökenli bireyler, geçmişlerinden ve atalarından gelen birtakım zorluklarla bezedikleri bellekleri gereği metalin en öfkeli türlerinden biri olan thrash metali son derece okkalı ve haşin şekilde yapmaktadırlar. ABD thrash’i söz konusu olduğunda “haşin olur azınlığın, göçmenin thrash’i” demek gayet mümkündür. Thrash metalin membaı olan ABD’ye baktığımızda gördüğümüz bu 2000 sonrası gruplardan misal BONDED BY BLOOD’ın tamamı bu geçmişe sahip arkadaşlardan kuruluyken; yine 2000 sonrasının önemli thrash metal oluşumlarından HAVOK’un kurucusu da David Sanchez adlı hermano’dur. İspanya’ya baktığımızda da yine haşin thrash metal yapan ANGELUS APATRIDA, CRISIX, AGGRESSION, LEGEN BELTZA, OMISSION gibi gruplarla karşılaşmaktayız.

RETADOR bu hattın gayet işlek bir yerinde duruyor ve epey renkli denebilecek bir thrash metal yapıyor. Yer yer akıllara HELSTAR’ı getirebilecek riften rife atlamalı olaylara da giren grup, yırtıcı vokalleri sayesinde şiddet dozunu dilediği gibi artırabiliyor. Bunun yanında nakaratlar başta olmak üzere yeri geldiğinde gang vokalleri de itinayla kullanan RETADOR bu sayede müziğinin gazlayıcı tarafını da öne çıkarıyor.

Yaptığınız thrash metalin ne düzeyde akılda kalıcı olacağını belirleyen hususlardan biri olan rif yazımı konusunda grup bence “yeterli” denebilecek bir noktada duruyor. Örneğin bir ARTILLERY’nin veya ONSLAUGHT’un rifleri kadar akla kazınan rifler yazdıklarını söylemek zor, ancak vokaliyle davuluyla dinlemesi keyifli şarkılar yazdıkları da ortada. “Deseo de Matar”, “Corrupción” gibi şarkılarda çılgın atan vokallere ve gitar kullanımına baktığınızda zaten “thrash metalden işte bunu isterim” diyebilir ve detaylara fazla takılmadan kafa sallamanıza bakabilirsiniz.

Olayı bir şekilde daha bir vahşi, haşin kılan diğer bir faktör de sözlerin İspanyolca olması. Nasıl Norveççe black metal daha bir çekiciyse, nasıl RAMMSTEIN’ın Almanca olması yaptıkları mekanik müziği daha da yukarı taşıyorsa, İspanyolcanın o “r”lerin bastırılarak söylendiği kelimeleri thrash metal özelinde bir şekilde daha bir etkili oluyor.

“Retador”a dair enteresan noktalardan biri de normalde thrash metal albümlerinin prodüksiyon işlerinden tanımadığımız ulu insan Dan Swanö’nün tezgâhından geçmiş olması. Şöyle bir düşününce Swanö elinden çıkan pek de fazla thrash metal albümlü hatırlamıyorum. Kanadalı grup PROFANER’ın “Signs of Nine”ının mastering’ini yapmıştı, sonrasında Swanö ve thrash metali pek de fazla yan yana gördüğümü söyleyemem. Hatta 2022’de prodüksiyonunu üstlendiği tüm albümlere şöyle bir göz atınca RETADOR dışında saf thrash metal yapan başka bir gruba rastlamadım. Sonuçta her zamanki gibi iyi bir iş çıkarmış ve albümü ateş eden bir prodüksiyona kavuşturmayı bilmiş.

Daha ilk albümleri olduğu düşünüldüğünde RETADOR adı thrash metalle anılan büyük metal ülkelerinden birinden çıkmamış olmasıyla bile heyecan yaratabilecek, bundan sonra yapacakları merak edilebilecek bir grup. Bu yıl thrash metalin epey güçlü bir atılım yaptığı düşünüldüğünde RETADOR’u da o listeye ekleyip dinlememeniz için hiçbir sebep yok.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.77/10, Toplam oy: 13)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Xtreem Music
Kadro
Jofre: Vokali gitar
Rolo: Gitar
Migueli: Bas
Juan Jolocaust: Davul
Şarkılar
1. Retador
2. La venda
3. Furia
4. Títeres
5. Violencia
6. Ton 618
7. Deseo de matar
8. Corrupción
9. Juicio final
10. B52 05:38
  Yorum alanı

“RETADOR – Retador” yazısına 1 yorum var

  1. OblomoV says:

    Yılın thrash bolluğu içinde dikkate değer albümlerden. İspanyolcanın bu kadar yakışacağını düşünmezdim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.