# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CRISIX – Full HD
| 17.04.2022

hdthrashcehennemi: Tek başına on kişiye dalan Latin thrash’i.

CRISIX’in benim için enteresan bir önemi var. Grup özelinde ya da müzikal anlamda değil. Grubun bir önceki albümü “Against the Odds”, 3 Mart 2018 sabahı Antalya’ya taşınmamız öncesinde İstanbul sınırları içerisinde yazıp siteye koyduğum son albümdü.

Kritiği yazdığım 2 Mart 2018′in öğlen saatlerinde arabamızı büyük oranda yüklemiş, her şeyi toparlamış, yola çıkmaya hazır hâle gelmiştik ve gece de o incelemeyi yazıp sabah sitede olacak şekilde ayarlamıştım. Dolayısıyla CRISIX dendi mi aklıma direkt olarak araba doldurma ve İstanbul’daki son gece aklıma geliyor.

Grup o albümün akabinde bir cover albümü çıkardı. Bu albümdeki grup seçimlerinden CRISIX’in thrash metal konusundaki yaklaşımın, zevkinin ne tarafta olduğunu rahatça görmek mümkün aslında. “Sessions #1 – American Thrash” adlı o çalışmada CRISIX’in thrash metalin ABD’deki önemli temsilcilerinden VIO-LENCE, NUCLEAR ASSAULT, EVILDEAD, FORBIDDEN, EXODUS, ANTHRAX, TESTAMENT VE DEMOLITION HAMMER’ın çok da ön planda olmayan şarkılarını cover’ladığını görüyoruz.

Dolayısıyla bu adamların gerçek birer thrash metal manyağı olduğunu ve ruhlarını cıgıcıgı gitarlara skank beat’lere sattığını söylemek için müzik alimi olmak gerekmiyor.

Şu anda karşımızda duran yepyeni albümleri “Full HD” de bunu ilk elden deneyimlemek için gayet iyi, dumanı üstünde bir çalışma. Bakalım bu Katalan arkadaşlar, bu çok sevdikleri müziği kendileri ne düzeyde yansıtıyorlar.

“Full HD” CRISIX’in tüm becerilerini sergileme fırsatı bulduğu, “pizza thrash” denecek düzeyde makara goygoy içermese de belli oranda mizah da içeren ve bu tarafıyla crossover şoparlığını da içerisinde barındıran bir çalışma. Grubun KREATOR gibi, SLAYER gibi kötücül, zehirli thrash yapmak gibi bir isteği yok. Misal “John Was Born for Metal” dışında bir D.R.I. veya S.O.D. düzeyinde hardcore punk da içermiyorlar ve aynı şekilde hemşerileri ANGELUS APATRIDA’nın ciddiyetine de sahip değiller. Dolayısıyla işin ciddiyet tarafıyla gaz tarafını makul bir dengede tutuyorlar ve ortaya dinlemesi keyifli bir albüm çıkarıyorlar.

CRISIX’in “Full HD”ye yüklediği anlamlardan biri de modern thrash metal gruplarını bir araya getirerek bir “thrash kutlaması” gerçekleştirmek. “W.N.M. United” adlı şarkılarında WARBRINGER, VIOLATOR, SUICIDAL ANGELS, GAMA BOMB, NERVOSA, ANGELUS APATRIDA, BONDED BY BLOOD, DUST BOLT, FUELED BY FIRE, INSANITY ALERT vokalistlerini ve TESTAMENT’tan Chuck Billy’yi aynı şarkıda buluşturarak takdir edilesi bir işe imza atıyorlar.

Şarkıların genel anlamda akılda kalıcı olmak gibi bir niyetleri olmasa da bir bütün hâlinde bakıldığında “Full HD”nin bir thrash metal dinleyicisini tatmin edecek yeterli düzeyde adrenaline sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Albümü, hatta şarkıların her birini dinlerken CRISIX’in thrash metale duyduğu tutkuyu, aşkı hissetmemek mümkün değil.

Bu sayede de ortaya 2022 yılında çıkan bir thrash metal albümünden beklediğiniz pek çok şeyi bulabileceğiniz bir çalışma çıkıyor. Thrash metalin gelişmek, sınırlarını genişletmek, deneyler yapmak gibi amaçları olmadığını bildiğimizden ben türü çok seven bir dinleyici olarak bunu yeterli görüyorum. Bu açlığın yanına bir de thrash metalin Latin kökenli bireylerce icra edilmesi durumda daha da bir alevleniyor olması gerçeği eklenince, CRISIX’in thrash metali tam ağızlara layık hâle geliyor.

Thrash metali melodisiz, nakarat kasmayan, direkt mala gider şekilde seviyorsanız “Full HD”yi de sevmeniz büyük ihtimal. Adamlar belli ki bu müziği aşırı seviyorlar ve buradaki 42 dakika boyunca da bunu kanıtlamak için canla başla çalışıyorlar. Siz de benim gibi “thrash’in hası Latin kökenliden dinlenir” düsturuna inanıyorsanız, CRISIX’in tek başına on kişiye dalan thrash’inden mahrum kalmayın.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (6.81/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Listenable Records
Kadro
Julián Baz: Vokal
Marc Busqué: Gitar
Albert Requena: Gitar
Pla Vinseiro: Bas
Javi Carrión: Davul

Konuk:
Lenny B.: Vokal
Rick Rangel: Vokal
Heavy Kevy: Vokal
John Kevill: Vokal
Pedro "Poney Ret" Arcanjo: Vokal
Nick Melissourgos: Vokal
Philly Byrne: Vokal
Diva Satanica: Vokal
Guillermo Izquierdo: Vokal
Jose Barrales: Vokal
Chuck Billy: Vokal
Şarkılar
1. The Many Licit Paths
2. Extreme Fire Hazard
3. Full HD
4. Macarena Mosh
5. Speak Your Truth
6. Beast
7. John Was Born for Metal
8. Shõnen Fist
9. W.N.M. United
10. Boc De Biterna
11. Escape the Electric Fate
  Yorum alanı

“CRISIX – Full HD” yazısına 2 yorum var

  1. Koralp says:

    Bu yılki thrash metal açığını kapatan güzel bir albüm olmuş. Ben de Ahmet abi gibi türü çok seven biri olarak gayet yeterli buldum. Adını çok duyduğum fakat dinleme fırsatı bulamadığım bir gruptu, bu vesileyle önceki albümlerine de bakacağım. Kritik için teşekkürler.

  2. OblomoV says:

    Çok iyimiş. Grubu takibe aldım. Bu kafalarda Iron Regan gibin gazı bol thrash, crossover grubu öneriniz varsa alırım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.