# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
NOCTURNAL GRAVES – An Outlaw’s Stand
| 29.01.2022

”Sar ordan bi yarım kilo balgam’.’

Erhan Yiğit

Metal severler olarak (fularlılar hariç) pisleten, sağa sola sıçan, karşıdakine yarım kilo balgam püskürten, kulaklarımızdan irin fışkırmasına olanak sağlayan grupları/albümleri çok seviyoruz; Geçen sene bu ”pisletme” girişimini en güzel şekilde başaran grup tanımıyla aklıma kazınmış olan çok sevgili CRAVEN IDOL benim için yılın en iyilerinden birine imza atmış, yazımı kışa çevirmişti. Grubun söz konusu ”Forked Tongues” albümü o kadar başarılıydı ki bir süre boyunca ne zaman Spotify’ı açsam elim ister istemez ”Forked Tongues”a gidiyor, kendimi her ne kadar bundan alıkoymaya çalışsam da CRAVEN IDOL ne yapıyor ediyor, beni kendine çekmeyi başarıyordu.

O albümün çıkışının üzerinden daha 6 ay bile geçmeden, suratımdaki balgam parçalarını daha temizlemeyi bile bitiremeden çok sağolsun NOCTURNAL GRAVES ”Şimdi sıçma sırası bende” diyerek sazı eline aldı ve kucaklarımıza ”An Outlaw’s Stand” isimli bombayı bıraktı. Ben de ortalık henüz sakin iken ve beklediğimiz grupların işleri henüz gelmemiş iken bunun tadını çıkarayım dedim.

Black/death metalin köklü topluluklarından birisi olan NOCTURNAL GRAVES son albümünü 2017′de ”Titan” adıyla çıkarmış ve ilk 2 albümde gösterdiği tavrını ”Titan” ile de sürdürmeye devam etmişti. Aradan 4 yıl geçti ve görüyoruz ki NOCTURNAL GRAVES ”An Outlaw’s Stand” ile de kendisinden ödün vermemeye kararlı.

Genel itibariyle Thrash metale bulanmış bir Death/black kırması yapan ve bunun için iki hatta üç türün de önemli isimlerini örnek alarak bunları neredeyse eşit bir düzlemin üzerinde sunan grup geçmişte yine yaptığı gibi Avustralyalı bir grup olan DENOUNCEMENT PYRE’dan kadrosuna yeni bir kan katarak tekrardan güçlenme ve çeşitlenme hareketlerine gitmiş ve R.Prain isimli vokali bu sefer ana vokalist olarak tutmaya karar vermiş. (”Titan” albümünde ek vokalistlik görevinde bulunmuştu kendisi.)

Kadro sirkülasyonunun oldukça hareketli olmasına rağmen çizgisinde herhangi bir sapmanın kolay kolay fark edilemediği NOCTURNAL GRAVES’in bütün ekstrem metal sevenlere hitap edebileceğini düşündüğüm leş ve zehirli müzik anlayışı bence ”An Outlaw’s Stand” bir üst noktaya taşınmıyor, lakin tek istediği bir miktar hayvanlık olan dinleyiciyi de asla hayal kırıklığına uğratmıyor. Bu bakımdan son derece ”Solid” diye tabir edilecek olan grup ”Titan”da benimsediği kaya gibi ağır ve gümbürtülü sound’u ”An Outlaw’s Stand”de birazcık törpülemiş ve o kaya sivrilip mızrak biçimini alarak kendisini Thrash metalin o jilet misali keskin ve çekici yanına teslim etmiş.

Bu konuda renkler ve zevklerin devreye girmesinden mütevellit bu albümün ”Titan”dan ya da daha önce salınan diğer iki albümden daha iyi ya da kötü olduğunu söyleyemem ama benim zevkime göre ”An Outlaw’s Stand”in sound ve prodüksiyon itibarıyla önceki 3 albümden de daha oturaklı olduğunu gönül rahatlığı ile belirtebilirim.

”An Outlaw’s Stand”e dair bahsetmem gereken bir diğer konu ise albümdeki hit şarkı potansiyeli. Eni boyu belli, müziğinde neredeyse hiç bir değişikliğe gitmeyen bir grup için ”Hit şarkı” çıkarma potansiyeli aslında biraz göreceli bir kavram. Sonuçta adamlar son 4 albümdür neredeyse aynı şeyi yapıyorlar ama bu mesele bu sefer ”An Outlaw’s Stand” albümünde biraz kırılmış gibi görünüyor; Mesela albümle aynı ismi paylaşan şarkı olsun, Across the Acheron olsun, albümün giriş şarkısı olan Death to Pigs parçası olsun hepsi albümde ayrı ayrı parlamaya ve birilerinin bu yıl en çok dinleyecekleri şarkılar olabilme potansiyeline sahip.

Geçtiğimiz zamanlarda Black/death yapan 2 grubu daha incelemiştim; Bunlardan biri OTARGOS’un son albümü öteki ise OUR PLACE OF WORSHIP IS SILENCE grubunun ilk albümüydü. OTARGOS bu türü daha canhıraş, daha hızlı ve teknolojik unsurlara yakın bir meziyette icra ederken, OUR PLACE OF WORSHIP IS SILENCE bunu karambole yuvarlanan, anlamlandırılması güç bir problem yaratma anlayışıyla icra ediyor. NOCTURNAL GRAVES’in derdi ise bu iki gruptan farklı olarak sadece pislik akıtarak türlü ibneliklere ve şerefsizliklere nail olabilmek.

Eğer üçüncü tarafı kendinize yakın hissediyorsanız NOCTURNAL GRAVES size bu senenin en deli işlerinden birisini hediye edebilir. O yüzden her ekstrem metal sever ”An Outlaw’s Stand”i mutlaka dinlemeli.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.22/10, Toplam oy: 18)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2022
Şirket
Season of Mist Underground Activists
Kadro
Prain: Vokal
Decaylust: Lead gitar, vokal
Shrapnel: Lead gitar
J. R.: Ritim gitar, bas, davul, vokal
Şarkılar
1. Death to Pigs
2. Command for Conflict
3. Ruthless Fight
4. Across the Acheron
5. No Mercy for Weakness
6. Law of the Blade
7. Beyond the Flesh
8. An Outlaw’s Stand
  Yorum alanı

“NOCTURNAL GRAVES – An Outlaw’s Stand” yazısına 7 yorum var

  1. ismail vilehand says:

    Sikiş.

    dreadfulfate

    @ismail vilehand, sert sikiş

    ismail vilehand

    @dreadfulfate, emmeli gömmeli afrodizyak etkili.

  2. Erkan says:

    Bu ne biçim bir yazı

    Yiğit

    @Erkan, aga seni her ana ekranda görünce Erhan sanıyorum. Kendi yazına niye böyle dedin diye bug’a girdim bir süre.

    de mysteriis dom sathanas

    @Erkan, “bu ne biçim bir yazı”yı açabilir miyiz?

  3. ismail vilehand says:

    Dünya barışı, halkların kardeşliği ve cinsiyet eşitliği gibi konuları destekleyen, çok naif bir müzik yapıyorlar. Kendilerini destekliyorum.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.