# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
SPIRITBOX – Eternal Blue
| 06.10.2021

Steril kontrastlar.

ARCHSPIRE gitaristi Dean Lamb’in YouTube kanalındaki “4 Levels of Death Metal”a konuk olan gitaristleri vesilesiyle tanıştığım SPIRITBOX’la birlikteyiz bugün. Adını belki ilk kez duyduğunuz, ancak Spotify’a baktığınızda neredeyse tüm şarkılarının milyonlarca dinlendiğini görebileceğiniz -üstelik de metal klasmanında yer alan- SPIRITBOX, 2016’da kurulan ve dinlediğinizde görebileceğiniz üzere belli bir kitleyi hemen yakalayabilecek türde müzik yapan Kanadalı bir grup.

2000’lerin en tuhaf gruplarından IWRESTLEDABEARONCE’ın dağılmadan önceki son iki albümünde söyleyen vokalist Courtney LaPlante ve son albümde çalan gitarist Mike Stringer tarafından 2016 yılında kurulan SPIRITBOX son dönemin en çok konuşulan gruplarından biri. Adlarını ilk kez bu inceleme vesilesiyle duyuyorsanız, size 2020 başından bu yana yayınladıkları 5 single’ın ABD’nin çeşitli müzik listelerinde üst sıralarda yer aldığını ve albümdeki kimi şarkıların Spotify’da 6 ila 10 milyon arası dinlendiğini söyleyebilirim.

Esasında SPIRITBOX gerçekten de tam bir “hype” grubu. Kimmiş bunlar, neymiş bunlar dedirtmek üzerine kurulu bir müzikleri var ve görünüşe göre bunu gayet pragmatik şekilde kullanıyorlar. Müziklerinde metal, metalcore, djent temeli üzerine kurulan ancak pop müzik de denebilecek düzeyde radyo dostu olmaya yakın; “ear candy” dediğimiz türde bir müzik var. Kadın vokal, djent’in dinamizmi, aşırı modern bir sound ve kimileri için hoş kimileri içinse metal klasmanında değerlendirilmesi gerçek bir haysiyetsizlik olarak değerlendirilebilecek bir müzikleri var.

Esasında bakıldığında, bu müziğe misal PERIPHERY’den Spencer tarzı bir vokalist koysanız büyük oranda djent olarak nitelenebilecek bir havaları var. Vokalleri çektiğimiz zaman djent’in daha bir şekerlemeli, ciciş tarafında yer alabilecek bir müzik yapıyor SPIRITBOX. Ne var ki LaPlante’nin vokalleriyle birlikte olay alternatif metal, yakın ve son dönem LACUNA COIL’vari bir şeye yahut djent’leşmiş EVANESCENCE şeklinde yüzeyselleştirilebilecek bir şeye dönüşüyor.

Vokalist LaPlante elbette ki sadece pamuksu bir vokal peşinde koşmuyor. Sonuçta bukalemunlara bile “ya aga siktirin gidin” dedirtebilecek kadar abuk subuk bir müzik yapan IWRESTLEDABEARONCE’ta vokal yapmış bir insandan bahsediyoruz. Dolayısıyla yeri geliyor duru bir vokal yapıp olayın pop tarafını öne çıkarıyor yeri geliyor hırçın haykırışlarla SPIRITBOX’ın metal/djent tarafını pompalıyor.

LaPlante genel imajından dolayı “kadın vokalist” kavramının görsel taraflarından yararlanmak için kullanılmıyor. Dolayısıyla, örneğin “Sick Like Me” klibindeki IN THIS MOMENT’vari şeyler asla söz konusu değil. SPIRITBOX daha steril, daha uçlarda bir müzik yapıyor. Bunu yaparken gerektiğinde IWRESTLEDABEARONCE karakterinden de yararlanmayı ve kontrastlar üzerinden ilerlemeyi de ihmal etmiyorlar. Misal “Holy Roller” klibinde LaPlante’nin şiddet dolu bir müziği bazen çiçekler içinde ve pastel tonlarda bazen de bir MEDICO PESTE albüm kapağıymışçasına yansıttığına tanık oluyoruz.

Dolayısıyla grup farklı dinamikleri iyi kullanıyor ve amaçladığı şeyi iyi yapıyor. Elbette ki kesinlikle herkese göre değil, ancak djent seviyorsanız ve modern sound’lar sizi tatlı tatlı gıdıklıyorsa SPIRITBOX’ı da sevebilirsiniz. Sert tarafı da yumuşak tarafı da hiç kendini sakınmadan, göze soka soka kullanıldığından grubun metal olarak adlandırılmasını yanlış da bulabilirsiniz; size kalmış.

7/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.73/10, Toplam oy: 22)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2021
Şirket
Rise Records
Kadro
Courtney LaPlante: Vokal, sözler
Michael Stringer: Gitar, bas, davul, geri vokal
Bill Crook: Bas, geri vokal
Zev Rosenberg: Davul
Şarkılar
1. Sun Killer
2. Hurt You
3. Yellowjacket
4. The Summit
5. Secret Garden
6. Silk in the Strings
7. Holy Roller
8. Eternal Blue
9. We Live in a Strange World
10. Halcyon
11. Circle With Me
12. Constance
  Yorum alanı

“SPIRITBOX – Eternal Blue” yazısına 7 yorum var

  1. Ugur says:

    Courtney’in IWABO sonrası bu tarz bir işte devam etmesi gayet güzel oldu, sesinden mahrum kalmadık.Albüm fena değil ama şarkılar birbirlerini fazla adnırıyor.Hurt You ve The Summit akılda kalıcı güzel işler.

  2. Rashid says:

    IWABO gibi sayko bir gruptan sonra daha derli toplu bir müziğe geçmiş Courtney abla. Bende sırf “ex-IWABO members” taginden dolayı buldum bu albümü. Açıkcası gayet iyi bir başlangıc. Konserler falan derken 2-3 albüme acayip yükselebilirler. Ama kısa kısa şarkılar yazalım derken de bokunu çıkarmışlar biraz. Bazı şarkılarda aşırı derecede benzerlikler var.

  3. enemyofgod says:

    IWABO müziğine hiç ısınamamıştım ama bunları sevdim. Üstelik bu tip modern metal gruplarına hiç bakmam ama Spiritbox’ın ismini son zamanlarda çok görmeye başlamıştım. Yolları açık olsun. 7,5/10′tan 7/10.

  4. enemyofgod says:

    Aradan geçen zamanda üstüne fersah fersah kattılar. Grup da besteleri de devasa biçimde büyüdü. “The Fear Of Fear” EP incelemesi gelse tadından yenmez.

    Pagan Angel

    @enemyofgod, gece 3,senin sayende EP-yi ard-arda döndürüyorum tekrardan,albümü de yarın tekrar dinlersem oldu bil

  5. Pagan Angel says:

    Metalle uzakdan-yakından alakası olmayan bir kız arkadaşım vardı,”Constance”-a bayılıyordu,güzel anılar…

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.