# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
HAUNT – Mind Freeze
| 21.01.2020

Retro olmaya kasmayan retro heavy metal.

2016’dan bu yana çıkan tüm albümleri düşündüğümde, inceledikten sonra dinlemeye devam ettiğim ve 4 yıldır vazgeçemediğim albümlerin sayısı epey az. Bu süreçte muhtemelen 600-800 arası albüm incelemesi yazmışımdır, ancak bunlardan taş çatlasa 10 tanesini 50’den fazla kez dinlemişimdir. Bu albümlerden biri şüphesiz ki SUMERLANDS’in kendi ismini taşıyan şimdilik ilk ve tek albümü. O albümdeki heavy metale bayılıyorum, ölüyorum, bitiyorum.

“Sumerlands”in çıkışından beri benzer kalibrede albümler arayıp duydum. Yakınına gelenler oldu ama hiçbirinden aynı tadı alamadım. Bana kalırsa “Sumerlands” 2015 sonrasında çıkan en iyi albümlerden biri ve sanırım hayatımın sonuna kadar da hep çok seveceğim.

Bunları söyleme sebebim, bugün bahsedeceğim HAUNT’un da benzer tarzda müzik yapan bir grup olması. 2017’de bir EP, 2018’de bir albüm bir EP, 2019’da bir albüm çıkaran grup üretim hızını aynen devam ettireceğini açıkça göstererek 2020’ye de üçüncü albümüyle girdi. “Mind Freeze”, HAUNT’un kalıcı olmaya niyetli olduğunu hissettiren, çok sıcak bir heavy metalin yer aldığı sevimli bir albüm. HAUNT’un genel karakteri içerisinde NWOBHM gruplarından alınan temeller ile Ozzy Osbourne’un seksenlerdeki solo albümlerinin genel karakteri iç içe geçmiş durumda. Basit, etkili, tatlış rifler ve akılda kalıcı olma çabası güden bir vokal HAUNT’un genel şeklini özetliyor.

Burada önemli olan HAUNT’un 3 yılda 3 albüm 2 EP’lik üretkenliğinin beste kalabalığıyla değil, kendini geliştirmeye çalışan bir grup kimliğiyle sonuçlanıyor oluşu. Adamlar belli ki hızlı beste yapıyorlar ve bunu dinleyicilerine hemen sunmayı seçiyorlar. Bu durumdan, yani şirketlerinin yaptıkları her şeyi anında yayınlamasından pek mutlu olmalılar ki promo fotoğraflarına şirketleri Shadow Kingdom Records’ın tişörtleriyle çıkıyorlar.

Vokalist/gitarist Trevor William Church’ün solo grubu olarak kurulan HAUNT’un “Mind Freeze”de yaptıklarına baktığımızda, öncelikle geleneksel anlayıştan hiç sapmayan bir grup görüyoruz. Yer yer klavye desteği işin içine girse de albümün özünde çok temel bir heavy metal anlayışı var. Araya balad katmak, klip çekilebilecek hit özellikli şarkı yazmak gibi dertleri olmayan HAUNT, albümün 37 dakikasını da cayır cayır heavy metalle doldurma yoluna gidiyor.

Akılda kalıcılık açısından bence yol kat etmesi gereken HAUNT buna rağmen kolay alışmaya müsait yaklaşımı ile türün takipçilerinin sevip benimseyeceği bir müzik sunuyor. Başta referans verdiğim SUMERLANDS örneğindeki gibi aşırı kendine has bir atmosfer yaratamasalar da bu sıcak, geleneksel hava onları yukarılara taşıyacaktır. Özellikle retro olmaya kasmayan retro şeyleri seviyorsanız, Ozzy Osbourne albümlerinin rif zengini havasını özlüyorsanız “Mind Freeze”de hoşunuza gidecek bir şeyler mutlaka bulacaksınız.

Albümü dinlemeden önceki beklentim ve albümü 15-20 kez dinlemiş şu anki hâlimi kıyasladığımda tam olarak beklediğim lezzeti bulduğumu söyleyemem. Açıkçası “Mind Freeze”de ufak çaplı bir kült olma potansiyeli bekliyordum. Nedenini bilmiyorum; albüm çıkmadan önceki hislerim, umutlarım bu yöndeydi. HAUNT’un üçüncü albümde böyle bir şeyi başardığını söyleyemem, ancak “Mind Freeze”in dinlemesi gayet keyifli bir heavy metal albümü olduğu da ortada. Türü seviyorsanız pişman olmazsınız.

7,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.82/10, Toplam oy: 17)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2020
Şirket
Shadow Kingdom Records
Kadro
Trevor William Church: Vokal, gitar
John Tucker: Gitar
Taylor Hollman: Bas
Daniel Wilson: Davul
Şarkılar
1. Light the Beacon
2. Hearts on Fire
3. Mind Freeze
4. Divide and Conquer
5. Saviors of Man
6. Fight or Flight
7. Have No Fear
8. On the Stage
9. Voyager
  Yorum alanı

“HAUNT – Mind Freeze” yazısına 18 yorum var

  1. Alondate says:

    Bence Sumerlands ile kiyas yapmak pek adil bir yaklasim olmamis. O kaliteyi tekrar aramamaliyiz. Zira bulacagimizi hic sanmiyorum. O yuzden albumu bireysel olarak degerlendirirsek 7-8 gibi bir puan vermek gayet mumkun. Sarkilarin kolay sindirilen ve akilda kalici turden olmasi buyuk bir arti. Yeni yil icin guzel bir baslangic albumu oldu

  2. deadhouse says:

    Kritiği okuyunca insan 6, 6-5′luk bir puan bekliyor. 7.5′u görünce şaşırdım.

  3. Kaan says:

    1979 – 83 arası yapılmış olan Heavy Metal tarzı, çok da başarılı olmuş. Klavye kullanımı tam dozunda ve tamamlayıcı olmuş. Benden 8 çalışır. Bu devirde bu tarz müziği dinlemek çok güzel.

  4. sleepless says:

    Sumerlands referansları görünce yazasım geldi – güzel yeni heavy metal grupları arayanlar varsa bence Haunt’dan önce Eternal Champion, Vultures Vengeance, Smoulder, Lunar Shadow, Angel Sword, Riot City, Galaxy denesin.
    Geçen seneki Haunt albümüne istinaden yapıyorum bu sıralamayı, bu albümü bir şarkı dışında henüz dinlemedim açıkçası ama dinlediğim şarkı da “aman aynı Haunt işte” dedirtti.

    Kaan

    @sleepless, Riot City e bayılmıştım. Diğerlerini hiç bilmiyorum, hepsine bakacağım, çok teşekkürler.

    sleepless

    @Kaan, rica ederim, of hepsini ilk kez dinleyeceksen muazzam bir albüm sağanağına tutulacaksın hahah afiyet olsun

    Kaan

    @sleepless, Of of off!! Eternal Champion – I am the hammer nasıl bir parçadır öyle! dünden beri elli defa dinlemişimdir.

    Kaan

    @sleepless, Eternal Champion-Invoker, 00:41 den itibaren paramparça yaptı beni. Nasıl bir parçadır bu böyle. Bu albümü 1 aydan fazladır her gün dinliyorum. Adeta taptım.
    Dediğin gibi “Armor of Ire”ve “Sing a Last Song of Valdese” parçaları da harika!

    Yaşam felsefem format oldu ve yeniden hizaya girdi bu albüm sayesinde resmen :D

    sleepless

    @Kaan, çok sevindim böyle muazzam işlere yaradığına :D o zaman bir tane de bu revival gruplarının taptığı eskilerden tavsiye vereyim (eğer dinlemediysen tabii) önceki tavsiyelerin bu kadar hoşuna gitmesinden yüz bularak: Manilla Road.

    Parça olarak Necropolis (hayatımda duyduğum en iyi heavy metal anthem’lerden biri abartmıyorum), albüm olarak Crystal Logic ve Open The Gates. Bunlar harbiden hayat felsefesi yapılmalık derecede harikalar, yani Darkthrone – Raised on Rock parçasında “sold my soul for Manilla Road” diye bir satır geçiyor, bana güvenmezsen Fenriz babaya güvenirsin herhalde :D
    Çok albümleri var, 90′lardan sonra thrash’e kayıyorlar, ilk iki albümleri (80-81 sanırım) Saxon’un ilk albümlere benziyor mesela, öyle bir yolculuk. Vokalistleri geçen sene hayatını kaybetti o yüzden bitti hikaye. Çok çok tavsiye ederim.

    Haunt’un albüm kritiğini piç etmiş olduk galiba admin’ler kusura bakmasın, adamlar 4 ayda bir albüm yayınlıyor zaten başka bir tanesi temiz kalır nasıl olsa :D

    Kaan

    @sleepless, Oha! “The Shark” öldü mü!!! şimdi çok fena oldum bilmiyordum. Manilla Road aşkımız Saxon babamızdır. Bilmem mi hiç, bayılırım ama uzun süredir dinlemiyordum. Bu ayı kendime Manilla Road diskografi çevirme ayı ilan ediyorum. İnan çok üzüldüm. O tok ses kesildi demek. Zımbırtı dinlemekten Manilla Road ve nicelerini unuttum.
    Haunt ta adam mı amk. Gözükmesinler gözüme bundan sonra…

    sleepless

    @Kaan, hem de 60 yaşında konser sonrası sahneden indiğinde sıcaktan fenalaşıp kalp krizinden öldü. He sold his soul for rock’n'roll, we sold our souls for Manilla Road.

  5. sleepless says:

    @Kaan, değil mi ama :) Benim favorilerimden o da, ve Sing a Last Song of Valdese, ama en büyük favorim ikinci şarkı The Armor of Ire. İlk dinlediğimde 3.dakikasının başlarında solo kısmı girdiğinde elim ayağım boşalmıştı resmen. Beğendiğine sevindim ben de aşırı seviyorum o albümü, böyle ortaokulda yaz tatiline girmiş çocuk gibi falan hissediyorum, ful öfori salgılatıyor.

    Kaan

    @sleepless, Öforiden öte, bastı testosteronu :) Son 24 saattir çektiğim şınav-barfiks sayısını hatırlamıyorum :) listene devam ediyorum, yine yazacağım.

  6. OblomoV says:

    @Kaan, Hard rock soslu heavy metal yapan Tanith grubunu da ben tavsiye etmiş olayım.

    sleepless

    @OblomoV, Tanith tek kelimeyle mükemmel +1 tavsiye

    Kaan

    @OblomoV, Ay sizin yüzünüzden içim dışım epic oldu ayoll! :))) Tanith harikaymış. Özellikle baslara bayıldım. 78-80 arası ilk dönem heavy metal tarzını harika yapmışlar.Bu grubu takip edeceğim. Çok teşekkür ederim kardeşim. Ayrıca saxon un ilk albümünü(1979) hatırlattı.

  7. Emre says:

    Üçüncü sınıf heavy metal albümü.

  8. sleepless says:

    Bu adamlar şimdi de demolarını remasterlayıp yayınlıyorlarmış. Bir grup 1,5 sene gibi bir süre zarfında 4 tane albüm yayınlamaz arkadaş, mortgage kredi borçları falan mı var nedir. Ortamların taşak oğlanı olmaya oynamaya başladılar biraz.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.