# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CREATURE – Contes funèbres
| 06.01.2020

Çorba mı yoksa planlı bir delilik mi, karar sizin.

#fransa
#black metal
#progresif
#progresif black metal
#tek kişilik proje

Bu heştegler size çekici geliyor mu? Eğer bunlardan en az üçünü ilgi çekici buluyorsanız ilginç bir şeylere hazırlıklı olun. Kural tanımayan black metaliyle çok tuhaf, gizemli bir dünya yaratan CREATURE sizi bekliyor.

Raphaël Fournier adlı gayet normal insan görünümlü arkadaşın solo projesi olan CREATURE, yakın zamanda kurulan ve son 2 yılda 2 albüm çıkaran bir oluşum. Geçen yıl çıkan ilk albümü “Inquiétudes”in kapağını birkaç yerde görmüş ancak albüme şans verememiştim. Fournier belli ki hızlı üreten ya da elinde fazla malzeme olan bir insan olacak ki ikinci albümü de bir çırpıda çıkarıverdi.

Fransa, black metal ve tek kişilik proje kavramlarının bir arada kullanılmasına alışığız. Burada olayı enteresan kılan CREATURE’ın gerçekten de progresif anlayışla vücut bulan bir şey olması. Müzik sürekli olarak bir oraya bir buraya gidiyor ve black metal başlığı altında son derece değişken ve özgürlükçü bir yaklaşım benimseniyor.

“Contes funèbres” yeri geliyor ALCEST’e yaklaşır gibi oluyor, yeri geliyor çok daha folk karakterli bir Orta Çağ kimliğine bürünüyor. Lakin hiçbir zaman tam olarak bunlar gibi olmuyor. Ne idiği belirsiz bir suret olarak kendi kendine debelenip duruyor ve YARATIK adı altında yaratılmış olmanın hakkını veriyor.

Albümün nispeten cılız bir prodüksiyonu var ve öyle gümbür gümbür bir şey olma çabası da yok. Black metal denince akla gelen yırtıcı şeyleri, öldürücü temaları, vahşeti falan unutun; burada bir adamın zihninde oluşan şekil arayışındaki bir konseptin notalara dökülmüş hâli var. Şarkılar belli bir düzen arayışı içinde değiller; giriş gelişme sonuç gibi dertleri yok ve arka arkaya eklenmiş bir sürü bölüm şeklinde ilerliyorlar. Yine de hissedilen belli bir bütünlük ve atmosfer var. Bu sayede albüm kafası karışık birinin çorbaya dönen saçmalamaları olmaktan kurtuluyor ve CREATURE’ın umut vadeden bir şey olarak algılanmasını sağlıyor.

Tümü Fransızca olan bu yaklaşık 70 dakikalık albüm, prodüksiyon ve beste konularındaki belirli “gelişime açık”lıklarına rağmen ciddi miktarda fikir barındırıyor ve her şeyiyle olmasa da genel itibarıyla ortalamanın üstüne çıkmayı başarıyor. Eğer sürekli değişen ve buna rağmen gayet kolay dinlenen bir black metal hayaliniz varsa CREATURE ve “Contes funèbres” sizi memnun edecektir. Sadece hiç tanımadığınız, varlığından yeni haberdar olduğunuz birinin tek başına kurguladığı bir şeyin ne denli enteresan olabileceğini görmek için bile bakabilirsiniz.

“Contes funèbres” kesinlikle herkese göre olmayan bir albüm. Gerçekten dağınık, ancak bu dağınıklık içerisinde kendi düzenini oluşturan ve Raphaël Fournier adlı bu arkadaşın epey yetenekli olduğunu da gösteren bir çalışma. İlk albümden bu yana gösterdiği gelişim düşünüldüğünde CREATURE yakın zamanda adından çok daha fazla söz ettirecek bir şeyler yaparsa hiç şaşırmam. Bence bir dinleyin, çorba mı yoksa planlı bir delilik mi kararı siz verin.

6,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (3.33/10, Toplam oy: 12)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
El Emeği Göz Nûru Plakçılık
Kadro
Raphaël Fournier: Her şey
Şarkılar
1. Prologue
2. Départ II
3. L'autre monde
4. La disgrâce
5. L'adversaire
6. Le sortilège
7. Je suis malade
8. État d'esprit d'asile
9. Le sac des vestiges
10. Le goût du poison
11. La revanche
12. La nuit
13. Épilogue
  Yorum alanı

“CREATURE – Contes funèbres” yazısına 1 yorum var

  1. Vecellesenauke says:

    Güzel bir yorum ve planlı bir delilik bence. Ben sevdim albümü.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.