# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
KREATOR – Pleasure to Kill
| 23.07.2019

Bir öldürme keyfimiz var, onu da elimizden almayın.

Metal tarihinde ekstrem türlere büyük ilham veren çeşitli gruplar, albümler var. Death metal veya black metal olmayan ancak buna rağmen bu türlerin oluşumunda ve gelişiminde önem teşkil eden albümlerden bahsediyorum. CELTIC FROST, VENOM gibi isimler çeşitli şekillerde pek çok grubu etkilerken, olayın daha ekstrem tarafı ise ilhamını seksenlerin Avrupa’sında ve yine aynı dönemde ABD’de ortaya çıkan bazı zehirli gruplardan aldı. SLAYER’ın ilk birkaç albümü şüphesiz ki black metal grupları için ilham kaynağı olurken, Avrupa’nın SLAYER’a cevabı olan Alman thrash grupları da yine sayısız gruba ilham verdi, yol gösterdi.

Bu gruplardan ikisi, 1985-1990 arasında çıkardıkları albümlerle sonradan ortaya çıkacak pek çok leş, pislik gruba ilham veren SODOM ve KREATOR’dı. SODOM bu beş yıllık süreçte çıkardığı 2 EP ve 3 albümle black metalin oluşumunda ve gelişiminde büyük rol oynarken; VENOM, HELLHAMMER/CELTIC FROST, BATHORY ve SODOM dörtlüsü black metalin var oluşu adına belki de en büyük dört ilham kaynağı olarak göklere çıkartıldı.

Bu süreçte yaptıklarıyla sonrasında gelecek sayısız gruba ilham veren bir diğer oluşum da Essen’in kalbinden çıkıp kan akıtmaya gelen KREATOR’dı. “Endless Pain” ile ilk darbesini indiren bu genç grup, o albümün yarattığı etkiyle hemen 1 yıl sonra ikinci albümü çıkarmıştı. İlk albümün kaydından ve prodüksiyonundan memnun olmayan 19 yaşındaki Mille Petrozza ve dostları “Pleasure to Kill”de daha güçlü bir kayıtla karşımızdaydı. Ventor’un sayısız black metal ve death metal davulcusuna ilham veren nefes aldırmayan tarzı (hatta 3, 5 ve 8. şarkılarda da vokaller ona ait), Petrozza’nın havlamalı vokal saldırısı ve aşırı kötücül karakteri ile “Pleasure to Kill” underground metal ortamlarında bir anda efsaneye dönüşerek KREATOR’ını yolunu açtı.

Kısa süre içinde KREATOR underground denemeyecek bir kitlenin dikkatini çekmiş, SODOM ve DESTRUCTION ile birlikte Avrupa’nın en önemli thrash metal gruplarından biri hâline gelmişti. Petrozza “Pleasure to Kill”i yazarken POSSESSED’in 1985 çıkışlı klasiği “Seven Churches”dan büyük ilham almış ve death metalin oluşumunda devasa rol oynayan o albümün de üstüne çıkacak bir vahşet, şiddet sunmayı planlamıştı. 1978 yapımı “Faces of Death” adlı filmden çok etkilenen Petrozza, “Pleasure to Kill”deki her bir şarkıyı bir ölüm şeklini tasvir edecek şekilde kurgulamıştı.

(Not: Aşağıdaki video albümün 2017′de tekrar piyasaya sürülmesi dolayısıyla 2017 yılında hazırlanan klip.)

Albüme baktığımızda tavizsiz, kontrolsüz, dizginlenemez bir agresyon ve şiddet görüyoruz. Sanki grup elemanları bile ne yaptıklarını tam bilmiyorlarmışçasına kuduz, aşırı derecede leş, saldırgan bir tavır var ve KREATOR bunu gerçek bir silah olarak kullanarak bir nevi manifesto tadında bir şey yaratma yoluna gidiyor. “Pleasure to Kill”i dinlerken KREATOR’ın bu albümde çok net şekilde bir duruş ortaya koyduğunu ve sıfır toleranslı bir şiddet politikası güttüğünü görebiliyoruz. Albüm bir an olsun durmuyor, rahat bırakmıyor, tasmayı gevşetmiyor. Baştan sona vahşet, blast beat’in bir altı denebilecek maksimum hızda davullar, kendini şaşırmış bir thrash metal.

“Pleasure to Kill” çıkışından kısa bir süre sonra her yerden büyük övgüler almaya başladı ve göz açıp kapayıncaya kadar bir klasiğe dönüşmeyi başardı. Yıllar sonra başta CANNIBAL CORPSE olmak üzere OBITUARY, MORBID ANGEL, DEICIDE gibi gruplar röportajlarında “Pleasure to Kill”in kendilerine ilham verdiğini ve albümün soluk aldırmayan karakterinden etkilendiklerini ifade ettiler. Zaten nasıl dönüşmesin? O dönemde çıkan thrash metal albümleri düşünüldüğünde, black metal ve death metalin evrimi adına rol model olacak tavizsizlikte, vahşette pek az albüm vardı ve “Pleasure to Kill” de bunların başlıcalarından biriydi. Bugün dinlediğimizde dahi albümün ne kadar büyük bir nefret, öfke ve terör barındırdığını çok net şekilde görüyoruz, vay arkadaş diye diye bir hâl oluyoruz.

Geçtiğimiz hafta IMMORTAL’ın sitede eksik olan 3 albümünü yazmış ve tüm IMMORTAL diskografisini tamamlamıştık. KREATOR’ın “Coma of Souls” ile “Violent Revolution” arasında çıkardığı 4 albümü pek sevmediğimden onları incelemeyeceğim ama thrash metal tarihine geçen eksikleri tamamlayacağım. “Pleasure to Kill” bunlardan biriydi ve nihayet sitedeki yerini aldı. Yarın da “Terrible Certainty” ile sitedeki elzem KREATOR eksikliklerini gidermiş olacağız.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.08/10, Toplam oy: 48)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1986
Şirket
Noise Records
Kadro
Mille Petrozza: Vokal (2, 4, 6, 7, 9), gitar
Roberto Fioretti: Bas
Ventor: Davul, vokal (3, 5, 8)
Şarkılar
A Yüzü:
1. Choir of the Damned
2. Ripping Corpse
3. Death Is Your Saviour
4. Pleasure to Kill
5. Riot of Violence

B Yüzü:
6. The Pestilence
7. Carrion
8. Command of the Blade
9. Under the Guillotine
  Yorum alanı

“KREATOR – Pleasure to Kill” yazısına 9 yorum var

  1. Kaan says:

    Albümün çıkış tarihinden 2 yıl sonra dinleyen bir fanı olarak, bu harika kritiği büyük bir heyecan içerisinde, gözlerim yaşararak okudum. Dönemin süreci harika anlatılmış. Çok teşekkürler.

    Ahmet Saraçoğlu

    @Kaan, rica ederim Kaan, sen sağ ol.

    Kaan

    @Ahmet Saraçoğlu, Pleasure to Read :)

  2. sleepless says:

    Mük kem mel bir albüm, bu arada ufak bir trivia olarak Dark dizisinde bu albüme çok kez referans var – iki üç kere albüme adını veren şarkı çalıyor, bir keresinde çocuk odada şarkıyı dinlerken babası gelip “‘my only aim is to take many lives, the more the better I feel’… ne biçim sözler oğlum bunlar sen iyi misin” geyiği çeviriyor, 2. sezonda plağın kendisini ön arka kapağını falan da incelenirken görüyoruz. Hoşuna gidiyor insanın izlerken böyle yabancı filmlerde İstanbul Türkiye falan lafı geçince “ehiehi Türkiye dedi lan” diye sevinir gibi (Umut Sarıkaya’ya selam).

    Yiğit

    @sleepless, diziden geldim. önemli bir detay değil ama oradaki kişi babası değil, polisti. Evde can sıkıntısından ne yapacağımı bilemezken uyurken bu diziyi açmıştım, sardı. Pleasure to Kill’i duyduğumda baya şaşırmıştım harbi. Olayın 86′da geçiyor olması da ayrı bir güzellik.

  3. Raddor says:

    Dark dizisini izleyen ve metalle hiç alakası olmayan kardeşim, “Abi Kreator diye bir gruptan dizide çok bahsediliyor. Sen biliyor musun?” dedi. Oha dedim n’oluyor ne alaka? Bu albümün dizideki olaylarla ilgili önemli yeri varmış herhalde. Hem Spoiler olmasın diye, hem de kendi de anlamadığı için anlatamadı. Ama merak ettim izleyeceğim. Pleaaaasure to Kill!! 10/10

    Son zamanlarda eski albümlerin daha sık incelenmesi çok iyi olmuş. Takipteyim.

    Retrokafa

    @Raddor, Dizi’de 86 yılına gittiğinde, çocuğun üzerinde Morbid tshirt’ü var.işin saçma yanı Morbid’in daha ilk hücum kayıt Self-released (December Moon) kasedi 87 yılında çıkmış.
    yönetmen Metal dersine iyi çalışmamış…

  4. Noshophoros says:

    Kritikte de adları geçtiği üzere, ekstrem metalin oluşumunda Amerikalı gruplardan ziyade Avrupalı grupların etkisi daha büyük olmuş zaten.Sayılan gruplara ek olarak, çıkış yılı death metalin evrimi için Kreator ve Sodom’a nazaran geç olsa da, benzer yırtıcılığı barındırması açısından Massacra’nın “Final Holocaust” albümü de dikkate değer. O da ayrı bir ruh hastası albümdü.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.