# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MEMORIAM – Requiem for Mankind
| 27.06.2019

Zamanında eski usulün bizzat kendisini yapan adamlardan, günümüzün eski usul death metali.

MEMORIAM gibi bir grup için daha önce söylemediğim ne söyleyebilirim çok emin değilim. İngiliz death metalinin önemli isimlerinden bazıları 2016 yılında bir araya geliyorlar ve artık nasıl bir death metal açlıkları varsa, 2017’de, 2018’de ve 2019’da birer albüm çıkarıyorlar. Biz şimdi bu albümlerin sonuncusu olan “Requiem for Mankind”dan bahsedeceğiz.

İlk cümlede de dediğim gibi, MEMORIAM gibi bir grup için daha önce söylemediğim ne söyleyebilirim çok emin değilim. Grup gerçekten de çerçevesi çok belli, gayet bilindik, özbeöz bir death metal icra ediyor ve ilk iki albüm nasıldıysa aynı formatta, aynı telden çalan eski usul bir death metal sunuyor. Bu açıdan baktığımızda MEMORIAM’ın uzun uzun tahlil gerektirecek bir yanı yok. Lakin adamların içindeki death metal aşkı nasıl bambaşkaysa, üçüncü yılda çıkardıkları üçüncü albümlerinde bile bir şeylerini ileri taşımayı, belli açılardan gelişebilmeyi başarıyorlar. Bu albüm özelinde bu gelişim, albümdeki rifler bağlamında yaşanıyor.

Dümdüz baktığımızda grup gayet tek yönlü, lineer, fazla bir boyut barındırmayan bir death metal yapıyor. Lakin olayın ruh kısmına indiğimizde, 2016 yılında aramızdan ayrılan BOLT THROWER davulcusu Martin Kearns’ün anısına kurulan MEMORIAM’ım gerçekten de Kearns’ün de içinde bulunduğu BOLT THROWER ruhunu yaşatmayı amaçladığını ve bu minvalde müzik yaptığını görüyoruz. Peki bu albümü önceki iki albümden ayıran şey ne? Bana kalırsa MEMORIAM bu albümün yazımında rif yazımına daha bir kafa yormuş ve ortaya daha sürükleyici, akılda kalan, groovy bir iş çıkmış. BOLT THROWER’ın “Those Once Loyal”ındaki efsane şarkı “When Cannons Fade”i bilenler ne diyeceğimi anlayacaktır. Nokta atışı, kafaya kazınan çekiç gibi rifler ve adamı duvardan duvara çarpan bir gaz. Bana kalırsa “Requiem for Mankind” bunu önceki iki albümden daha bağırttıra bağırttıra yapıyor ve dinlenirliğini, uzun ömürlülüğünü artırıyor.

Her şeyden öte, “Requiem for Mankind”ı dinlerken kalpleri death metal için çarpan dört tane adam dinlediğimizi hissediyoruz. Örnek verelim: Çok metal olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Tavizsiz bir metal savaşçısı olduğunuza mı inanıyorsunuz? İsterseniz bunu bir de MEMORIAM basçısı Frank Healy’ye anlatın. 62 yaşındaki Healy MEMORIAM’ın yanı sıra doom metal grubu SACRILEGE’da da çalıyor. Geçmişinde ise death metal grubu BENEDICTION, thrash metal grubu CEREBRAL FIX ve grindcore efsanesi NAPALM DEATH var. Kendisinin ANAAL NATHRAKH’la sahneye çıkıp bas çaldığı bir dönem de mevcut.

Healy yeterli gelmediyse Karl Willetts’tan bahsedelim. 1966 doğumlu Willetts, 1988’den bu yana death metal vokalistliği yapıyor ve BOLT THROWER’ın tüm efsane albümlerine imzasını atmış durumda. MEMORIAM’ın şu 3 yılına bakınca, görünüşe göre durmaya da hiç niyeti yok.

İşte böyle adamlardan kurulu olan MEMORIAM, yine Dan Seagrave imzalı pek güzel kapağıyla sunduğu “Requiem for Mankind”da üzerine düşeni yapıyor. Tarama rifler ve groove’u kökleyen davullarla birleşen Karl Willetts vokali, ortaya bir anda savaş, kan ve gözyaşıyla dolu görsellerin aktığı, namlu yanığı kokulu bir death metal çıkarıyor.

Önceki albümlerle kıyasladığımızda net şekilde gördüğümüz diğer bir şey de “Requiem for Mankind”ın önceki iki albüme göre bariz şekilde daha iyi bir prodüksiyonunun olduğu. Daha güçlü, daha canlı, daha gümbür gümbür bir sound var ve bu sayede şarkılar ilk iki albüme göre daha tehditkâr, atarlı hâle geliyorlar. Bunun yanı sıra Willetts’ın vokalinde de daha albenili, çekici bir güçlenme var. Adam zaten 30 yıldan uzun zamandır death metal yapıyor o yüzden kendini geliştirdiği yönünde barzo bir yorum yapmayacağım, ama önceki iki albüme göre daha istekli, iştahlı bir Karl Willetts olduğu da ortada.

BOLT THROWER müziğine kıyasla doom tarafı da daha ön planda olan MEMORIAM, “Requiem for Mankind”da bunu yine iyi dengeliyor ve basit ama etkili riflerle bezediği müziğini gerektiği yerde yükseltip gerektiği yerde alçaltarak gayet vurdulu kırdılı bir iş yaratıyor.

Eğer eski usul death metali seviyorsanız MEMORIAM fırsatını kaçırmayın. Zamanında yapılan eski usul death metali bugün yapan yeni nesil gruplardan ziyade bahsi geçen o eski usul death metalin kendisini yapan ve sayısız gruba o ilhamları veren müzisyenlerden kurulu MEMORIAM, bu yaşta boş oturmayıp, “bizden geçti” demeyip kendilerini bu işe attıkları için bile teşekkür edilecek, desteklenecek bir grup.

Tarihi yazanların bugününe tanıklık edin, “Requiem for Mankind”ı es geçmeyin.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.29/10, Toplam oy: 24)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2019
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Karl Willetts: Vokal
Scott Fairfax: Gitar
Frank Healy: Bas
Andy Whale: Davul
Şarkılar
1. Shell Shock
2. Undefeated
3. Never the Victim
4. Austerity Kills
5. In the Midst of Desolation
6. Refuse to Be Led
7. The Veteran
8. Requiem for Mankind
9. Fixed Bayonets
10. Interment
  Yorum alanı

“MEMORIAM – Requiem for Mankind” yazısına 12 yorum var

  1. SA says:

    Bu grup baya hoşuma gitti. Bu vesileyle Bolt Thrower ı da dinlemeye başlayacağım. Şimdiye kadar doğru düzgün bakmamıştım. Bu zevkler hep Pantera nın içime işlediği şeyler. Günü gelince yine ortaya çıkıyor.

    SA

    @SA, Hatta Vastum da canım çekti şimdi. Ona da bir dalayım.

  2. Ouz says:

    “When Cannons Fade” referansı albüme göz atmam için yeterli referans. Dinledikten sonra bir yorum daha yaparım.

  3. OblomoV says:

    Bolt Thrower sevgimiz depreşti yine. Tam da aradığım tarzzda bir albüm, denk geldi iyi oldu. Kadro ala zaten kötü bir iş çıkması sürpriz olurdu.

  4. ismail vilehand says:

    Önceki iki albümde tam olarak alamadığım topu tüfeği kuşanıp ortalığı mermi manyağı yapma gazını bu albümde aldım sonunda. Tüm şarkılar marş gibi, tam Fatih’ten kalan yarım şarabı da içip düşmanın anasını sikmeye giderken dinlenecek müzik. Bolt Thrower çok allahsal bir seviyede olduğundan eksikliği her zaman hissedilecek, o ayrı bir konu ama Memoriam şu yaptığıyla içime su serpti. Eğer böyle olacaksa 2020′de bi daha albüm yapsınlar.

  5. teknik meslek metal says:

    Benim için daha çok dolambaçsız vurucu şarkı sözleri karakteristik. Metali videosuyla dinlemekten uzak biri olarak bir önceki albümdeki We Bleed the Same klibinin etkisi muazzamdı mesela. Veteran çok kaliteli olmuş bu albümdende. Memoriam albümleri yalnızca şu kapak çalışmalarıyla bile arşivlerde yer almalı.

  6. SA says:

    - Sadece üçtane rifle mükemmel bir şarkı nasıl yapılır?
    - In the Midst of Desolation

    Bu albüme bayıldım ya. Gece deniz kenarında dinleyince albüm daha da bir açıldı. Bolt Thrower ı da baya merak ediyorum şimdi. İlk fırsatta yumulacağım.

  7. Melkor says:

    Kaç sene oldu ben hala bolt thrower’ın birden ortamlara albüm salacağına filan inanıyorum. Hiç vazgeçmeyeceğim galiba.

    deadhouse

    @Melkor, Bolt Thrower en sempatik Death Metal grubudur desek abartmış olur muyuz?

    Melkor

    @deadhouse, Sempatik mi bilmem de yeri çok belli ve çok büyük hissediliyor.

    deadhouse

    @Melkor, Genel bir izlenim benimkisi. Bolt Thrower hater’ı görmedim. Çok saygı duyuluyor ve hem mainstream kitleye hem de belli bir kesime hitap ediyorlar gibi bir durumları var. Ne çok ünlüler ne az ünlüler. Ayrıca müzikleri dışında gündeme pek gelmediler. İmajla, reklamla araları olmadı. Bir de bunda müziklerinin yapısınının da etkisi var bence. Ağır, karmaşık, progresif, aşırı ekstrem sularda yüzmemeleri ve basit ama her grubun elde edemeyeceği akıcılıkta bir dinlenilirliğe sahip olmaları…
    Velhasıl en sevilen ve saygı duyulan gruplar listesinde en üst sıralardalar diye düşünüyorum.

  8. Merdomerdo says:

    The Veteran’daki Pantera groove’una hastayım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.