# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
GAEREA – Unsettling Whispers
| 14.08.2018

Yeni bir grup, daha ilk albümüyle nasıl yılın en iyileri arasına girer? İşte böyle girer.

Portekiz istatistiksel olarak son birkaç yılın metal adına en başarılı ülkelerinden biri. IRAE, CORPUS CHRISTII, PRIMAL ATTACK, ANALEPSY, THE OMINOUS CIRCLE gibi oluşumlar, ülkeden çıkan az sayıda grubu “az ama öz” sınıfına sokacak düzeyde sağlam işlerle çıktılar karşımıza. İşte bugün de bu gruplardan birini işleyeceğiz.

2 sene önce kurulan ve ilk albümü “Unsettling Whispers”ı 1,5 ay önce çıkaran Portolu GAEREA, aşağıya sıralayacağım referansları gördüğünüzde “vay bacılar” diyeceğiniz, müziğini duyduğunuzda ise tatlı tatlı ıslanacağınız bir grup.

ULCERATE, GORGUTS, DEATHSPELL OMEGA, CELTIC FROST…

Yetti mi?

Yetmesin.

DRUDKH, GORGOROTH, BEHEMOTH, AGALLOCH…

GAEREA işte bu tarz bir kara delik oluşturan, sizi içine çeken, karanlık olmayan her şeyi doymamacasına vakumlayan bir müzik yapıyor. Açılışı yapan “Svn” ile genel hissiyatını fısıltılar ve gerginlikler içerisinde veren GAEREA, akıllara HORSEBACK’in depresif minimalizmini getiren tatlarla karanlığını zerk etmeye başlıyor. Reverb’lü clean gitarlar arkasına saklanan haykırışlar, “Unsettling Whispers”ın bir atmosferik black metal albümü olabileceği izlenimini veriyor. Lakin çabuk karar vermemek önemli bir şey, zira GAEREA şarkının 5. dakikasına girerken kıyameti koparıyor ve o andan itibaren sizi çok müthiş bir şeyin beklediğini anlıyorsunuz.

Son derece karakterli rifler, kusursuz bir karanlık, acı, ıstırap, keder… Hepsi birer birer önümüze dökülüyorlar. Grup birlikte çınlamasına müsaade ettiği seslerin görkemli feryadıyla bizi içine çekiyor, bizi sarıp sarmalıyor, esir alıyor. Rifler, melodiler öylesine akıllıca yazılmış, şarkılar öylesine akıcı bestelenmiş ki, böylesine karanlık, yoğun ve derinlikli bir albümü daha ilk dinlemeden ezberleye ezberleye, kafanıza kazıya kazıya ilerliyorsunuz. Anında seviyor, anında benimsiyor, anında içselleştiriyorsunuz.

GAEREA’nın en önemli ve geleceğini aydınlatan (karartan diyelim) özelliği de bu. Adamlar ciddi anlamda çok basit bir anlayışla, hiç karambole girmeden, dozunda bir kaos ve enfes bir çeşitlilikle şarkılarını akıta akıta ortalığı katrana, ise, dumana boğuyorlar. Bazen arkadan gelip yürekleri dağlayan bir tarama, bazen uyumsuz notaların ortaklaşa yarattığı görkem, bazen de ciğer kanatan haykırışlar…

GAEREA gerçekten de bulduğunuz için memnun olacağınız, keşfettiğinize çok sevineceğiniz ve bence ilk andan ısınmanızın gayet olası olduğu bir grup. Black metal ile dezonant, atonal karakterli death metalin çok lezzetli, çok kıvamlı bir bileşimini sunan GAEREA, belli ki şarkı trafikleri ve tansiyon dengeleri konusunda çok yetenekli elemanlardan oluşuyor. Öyle ki, her şarkının özgün karakterini ve diğerlerinden farklı yanlarını daha ilk -gerçekten ilk- dinlemede tadıyorsunuz. Bu satırları yazarken albümü muhtemelen onuncu, on ikinci kez dinliyorum ve şarkıları daha ilk dinlemeden itibaren aynı alışık olunan hisle, yakınlıkla kabul ediyorum.

Daha yazsam satırlar, sayfalar dolusu yazarım. GAEREA yılın en iyi albümlerinden birini çıkardı. Üstelik de 2 yıl önce kurulmuş olmasına, üstelik de ilk albümü olmasına rağmen. İçinde düzenli ve zeki bir kaos barındıran karanlık şeyleri seviyorsanız… Ya da şöyle diyeyim: kaliteli, hayvan gibi bir black/death metal kırmasından hoşlanacağınızı düşünüyorsanız, hadi yine iyisiniz.

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.75/10, Toplam oy: 32)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2018
Şirket
Transcending Obscurity Records
Kadro
Haborym BM: Gitar
Jorge Marinho: Bas
Nuno: Davul
(Vokalist bilinmiyor)
Şarkılar
1. Svn
2. Absent
3. Whispers
4. Lifeless Immortality
5. Extension to Nothingness
6. Cycle of Decay
7. Catharsis
  Yorum alanı

“GAEREA – Unsettling Whispers” yazısına 10 yorum var

  1. ali says:

    Süper albüm. Sadece davul tonunu sevmiyorum. Gorguts tadı almak müthiş!!

  2. markusulf says:

    “yetti mi” den önce saydığın gruplara oldum olası ısınamamış, “yetmesin” den sonra saydığın grupların hastası biri olarak diyebilirim ki..bu sene Ocean of Grief’ den sonra keşfettiğim en güzel şey benim için

    ellerine sağlık Ahmet

  3. gXnn says:

    albumu ben de begendim.yukaridaki gruplara ek olarak bazi sarkilarda inceden aosoth tadi da aldim. puanim 8.

  4. Mert says:

    Whispers’ın giriş riffini bir şeye çok benzettim ama çıkaramadım.

  5. den4x says:

    hayvan gibi iyi albümmüş bu da.

    bu arada gXnn ha yaşa. ben de dinlerken aklıma aosoth geldi ama grup ismini saatlerdir çıkaramıyordum, a ile başlıyor neydi aq diye diye en son buraya geldim önce kritiğe bakayım dedim A harfini araştırmama gerek kalmadı ahhaha

  6. Ş. Yıldırım says:

    Severek dinlediğim bir iş oldu fakat bahsi geçen gruplardan ve bi tık da fazlasından etkilenerek iş çıkarma konusunda biraz aşırıya kaçtıklarını düşündüm. Zevkle dinlediğimiz grupların bir çeşit özeti gibi geldi bana. Esasında çoğu grubun da bunu yapıyor olmasına rağmen neden bu durum beni burada rahatsız etti bilemem tabi. Güzel, sağlam bir iş, ama kendilerinin değil, (aşırı) etkileşim kurdukları diğer grupların güzelliği ile…

    Ş. Yıldırım

    @Ş. Yıldırım, benim puanım size 6,5 kanka

  7. chuck says:

    spotify’dan dinlerken fark ettim; bu grubun ilk albümü değil çünkü 2016 yılında yayımladıkları bir albüm mevcut.

  8. enemyofgod says:

    @chuck, ep olması lazım onun ama metal archives’in yalancısıyım

    enemyofgod

    @enemyofgod, captcha kurbanı oldum ayrı yorum oldu

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.