# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BESATT – Anticross
| 22.12.2017

Orta Avrupa karanlığı dört bir yanı sarıyor.

Polonya’nın düşünce özgürlüğü konusunda Avrupa’nın en sıkıntılı ülkelerinden biri olmasının, ülkeden çıkan kaliteli black ve death metal gruplarına kesin bir etkisi var. Bundan 10 küsür yıl önce Fransız bir gruptan bahsederken “metal adına Fransa’daki yükseliş çok rererörö” falan diye bu duruma dikkat çeker, o zaman için ilginç olan bu şahlanışa vurgu yapardık. Sonra, doksanlardan kök alan ve zaten uzun zamandır var olan kaliteli Leh grup havuzunun giderek genişlediğine de tanık olmaya başladık ve bu sefer de “Polonya’dan çıkan kaliteli black metal grupları da ne oluyor böyle; şu var, bu var, şunu zaten anmadan olmaz” gibi beylik laflar eder olduk.

Bugün geldiğimiz noktada, nasıl İsveçli gruplardan konuşurken İsveç’in metal konusunda ne kadar güçlü olduğundan bahsetme gereği duymuyorsak, aynı şeyi Polonya black, death ve blackened death metal grupları için de yapabiliriz. Dolayısıyla bu incelemeye yazdığım bu giriş yazısı, Polonya’nın kaliteli ekstrem grup çıkarıyor oluşunu vurguladığım son yazı olacak. Polonya uzun süredir hayvan gibi iyi ekstrem gruplar çıkarıyor, bundan sonra da çıkaracak. Nokta.

Ülkenin köklü black metal gruplarından BESATT’in 1 Eylül’de çıkan 10. albümü “Anticross”la beraberiz bugün. Katowice yakınındaki Bytom şehrinden bize el sallayan BESATT, türe aşina olanların bildiği, black metali komple bir anlayışla ele alan gayet sağlam bir grup.

“Anticross” ile 2014′te çıkan “Nine Sins”in çok net şekilde üstüne koyan grubun icra ettiği black metal içerisinde türün gereği ve kullanılabilirliği olan her şeyini görüyoruz. Soğukluk da, damar da, melodi de, epik koro vokaller de, yırtıcılık da “Anticross” içerisinde kendine yer buluyor. Black metalin aşırı hayvan ve tavizsiz tarafını sevenleri itebilecek akustik bölümleri de kullanmaktan çekinmeyen BESATT; ikinci dalga black metalin kökleriyle beslenen müziğinde, doksanların başından beri müzik yapıyor oluşunu hissettiren bir “doksanların ikinci yarısı hüznü” de sunuyor. Yine de ortada ne SARGEIST gibi büyük oranda ıstıraba abanan rifler, ne de MARDUK gibi bir yıkım var.

“Anticross”u da iyi yapan işte bu çok yönlülük. Gitar namına gayet iyi ve varyasyonlu işlerin sergilendiği albümde, dinamik davullar ve çeşitlendirilmiş vokal kullanımlarıyla renklenen bir müzik var. Battle’da veya Hellish Circles’da bahsettiğim bu varyasyonların her türlüsünü görürken, misal bir Brings the Light’ta veya In My Veins, In My Heart’ta daha net, daha atarlı bir Norveç black metaliyle yüzleşiyoruz.

Albümü dinlerken fark ettiğiniz başlıca şeylerden biri de BESATT’in albümü karanlıkla nakış gibi işlemiş oluşu. Şarkıların büyük çoğunluğunda çok yoğun bir dışavurum var: gitarlar, davullar, vokal, hepsi cayır cayır; sürekli bir şeyler oluyor ve olayın duygu boyutu -özellikle de “Polonyalı black metal grubu duygusu” boyutu- hiç geri plana atılmıyor. Böyle deyince sanki black metalin özü sanki duygu değilmiş gibi oluyor ama albümü dinlediğinizde neden bahsettiğimi anlayacağınızı tahmin ediyorum.

Neticesinde BESATT ne yaptığını iyi bilen deneyimli bir grup ve “Anticross”ta bunun örneklerini defalarca duyabiliyoruz. Bence bu yıl “Anticross”tan daha yoğun, daha değerli, kısacası daha iyi black metal albümleri çıktı, ancak türü seviyorsanız buna da bakmamazlık etmeyin. Gayet güzel şeyler var.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.43/10, Toplam oy: 14)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Zero Dimensional Records
Kadro
Beldaroh: Vokal, bas
Astaroth: Gitar
Colossus: Gitar
Exernus: Davul
Şarkılar
1. Engraved Face
2. My Sacrum
3. Rotten World
4. Battle
5. Brings the Light
6. Hellish Circles
7. In My Veins, In My Heart
8. Regnum Satanas
  Yorum alanı

“BESATT – Anticross” yazısına 10 yorum var

  1. Ş. Yıldırım says:

    5 ya da 6 sene önce grubu bir demo kayıtlarıyla tanımıştım. Swiete Ognie parçası. Hala daha dinlerim o demo parçayı. Grubu genellikle takip ediyorum. Albüme gelişigüzel de olsa biraz baktım. İyi görünüyor, ilk fırsatta daha fazla dinleyeceğim de sanırım

  2. P L A G U E says:

    Bana göre en iyi besatt albumu oldu bu. Gariptir ki son yillarda bazi koklu gruplar en iyi albumlerini cikarip biz dinleyenleri mest etmeye basladi. Tesaduf mu yoksa asiri bir olgunlasma mi bilmiyorum ama cok acayip seyler oluyor. Yakin zamanda cikan ve benim acimdan kendi icindeki en iyi albumleri yapan ilk aklima gelenler, behexen, mgla, antaeus, aosoth, integrity,..bu saydiklarim zafen standardi yuksek olan fazla kaliteli gruplar. Birde en iyi albunlerini yapinca ortaya cok dev isler cikiyor. Besatt ta ayni sekilde mukemmel bir is yapti. Daha once bi yorumumda tavsiye etmistim. Sene sonu listeme girdi ayrica kendi black metal zevkime gorede hep tavsiye edecegim, surekli aklimda yer edecek bi ise imza attilar…

    TAAKE

    @P L A G U E, bence en iyi albümü Tempus Apocalypsis,eskilerden black mass de çok cevvaldir,ama hep underrated olan grup Tempus Apocalypsis birlikte malı ortya koyup dağıttı,Tempus Apocalypsis e de bir bak bence

    P L A G U E

    @TAAKE, tüm albümlerine baya bi hakimim. Anticoss cikmadan önce benim açık ara favorim ‘sacrifice for satan’ dı ama bu son albüm herşeyi ezdi geçti. Tempus gayet guzel album dinleyeni asla üzmez;) gerci besatt diskografisinde baska bi album en iyisi desen de sasirmam zaten…nine sins hariç:)

    TAAKE

    @P L A G U E, bu albümü senin sayende dinlemiştim,ben de sana bir şaheser tvasiye deyim,2014 ün en iyi albümüydü,manyak ötesi bir şey

    https://www.youtube.com/watch?v=gEaDxDXpbPc

  3. TAAKE says:

    Tempus Apocalypsis gibi bir hayvanlıktan sonra nine sins ile çıtayı düşürdüler ama bu albümle arşa fırlattılar çıtayı,PLAGUE çok güzel özetlemiş, albümü en iyi anlatan kelime olgunluk,artık besatt tam manasıyla işi kapmış,hem de gram taviz vermeden ve çoğu grubun hafif yumaşayıp melodikleştiği bir tonda tozu dumana katmış

  4. Dice says:

    Pasifagresif sayesinde keşfettim valla, baya da beğendim. Bu şekildeki black metal albümleri tavsiyelerine de açığım :)

  5. trivago says:

    kapak çok vahşi ve tehditkar.

  6. Yeni albüm 27 Ağustos’ta çıkıyor.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.