# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DECAPITATED – Anticult
| 23.07.2017

Groove ile adam dövmek.

Bir grubun kariyerinin ilerleyen yıllarında tarz değiştirmesi genelde olağan karşılanan bir durum. Ama konu death metal ve hatta teknik death metal olunca keskin tarz değişikliklerine fazla rastlanmadığı da malum. DECAPITATED bu olayın nadir örneklerinden biri; ilk üç albümü ile teknik death dünyasını salladıktan sonra “Organic Hallucinosis”ten beri adım adım müziklerindeki teknik dozajı ve death metal etkisini azaltıp, çok daha sade ve groove odaklı şarkı yapılarına büründüler.

“Carnival is Forever” ve “Blood Mantra” ile süregelen bu değişim, yeni albüm “Anticult” ile tamamlanmış gözüküyor. Albümde eski DECAPITATED’a ait bir şeyler bulmak neredeyse imkânsız. Fakat bu kesinlikle kötü bir şey değil, tam aksine, gelişimin tamamlanmasının verdiği rahatlık ile grup son yıllarda yaptığı en sert ve gaz çalışmayı ortaya koymuş. “Anticult” baştan sona bir ritim gitar ve groove şöleni.

DECAPITATED’ın yeni döneminde her zaman yoğun bir PANTERA etkisi vardı, fakat özellikle bu albümde Vogg’un Dimebag hayranlığı her notada çok net duyuluyor. Buradan sakın taklitçilik gibi bir anlam çıkmasın, tam aksine Dimebag’in bu albümü duyma şansı olsaydı gurur duyacağını düşünüyorum. Hani özellikle “Vulgar Display of Power” ve sonrası PANTERA albümlerinde olan, resmen tellerden çıkan alevin sıcaklığını hissedebildiğiniz ritim gitar performansları var ya, işte bu albümde Vogg aynı havayı yakalamış. Gerek orta tempo, gerek hızlı riflerde evinizdeki duvarlara kafa atmamak için kendinizi zor tutuyorsunuz. Sadece ritim gitarlar değil, ayrıca sololar da epey leziz, şarkılarda çok stratejik anlarda devreye girip keyfinize keyif katıyorlar.

Genel olarak gruptaki teknik dozaj epey azalmış, ama şarkılar o kadar güzel ki bunun eksikliğini hiç duymuyorsunuz. Özellikle arka arkaya gelen Deathvaluation, Kill The Cult ve One Eyed Nation üçlemesi nasıl modern metal şarkısı yazılır dersi gibi olmuş. Daha ilk dakikadan insanı çivileyen intro rifleri, bölümlerin sıralaması, vokaller, lead gitar oyunları, hepsi şahane.

Arka arkaya gelen parçaların girişleri ve çıkışları da birbirine çok güzel bağlanmış, normalde çok sırıtan bu numara bu albümde epey iyi gitmiş. Albümün tek sıkıntısı olağanüstü ilk yarıdan sonra ikinci yarının aynı etkiyi yaratmakta zorlanması. İlk yarıdaki momentum korunmuş olsaydı belki de klasik diyebileceğimiz bir DECAPITATED albümüne sahip olacağımızı düşünüyorum.

Diğer elemanların performansına ve prodüksiyona dair söyleyebileceğim pek fazla bir şey yok. Grubu tamamen gitar domine ettiğinden ne miksaj ne de performans olarak başka bir şeye fazla yer kalmıyor. Artık bu olay grubun imzası haline geldiğinden bunu tartışmaya gerek yok bence. Gitarlardan sonra en fazla öne çıkan performans vokaller, Rafal tarzın gerekliliklerini fazlası ile yerine getirmiş.

Önceki iki albüme kıyasla bu albümün en büyük gücünün akılda kalıcılık olduğunu düşünüyorum. Bağımlısı olması epey kolay bir albüm “Anticult”, kesinlikle 1-2 kere çevirip kenara atacağınız bir albüm değil. Bu yüzden yeni DECAPITATED’ın en çok sevilen çalışması olarak kabul göreceğine inanıyorum.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.63/10, Toplam oy: 78)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Nuclear Blast
Kadro
Vogg: Gitar
Rafał Piotrowski: Vokal
Młody: Davul
Hubert Więcek: Bas
Şarkılar
01. Impulse
02. Deathvaluation
03. Kill The Cult
04. One-Eyed Nation
05. Anger Line
06. Earth Scar
07. Never
08. Amen
  Yorum alanı

“DECAPITATED – Anticult” yazısına 23 yorum var

  1. daud says:

    Blood Mantra türüne göre taş gibi albümdü, bu albüm ondan da iyi. Şişirme yok, tekrara düşme yok 9.5/10. O da bir sonraki albümlerinde bundan daha iyisini yapma ihtimalleri için.

    Son olarak Kill The Cult, Far Cry 5′in resmi olmayan şarkısıdır.

  2. deswesher says:

    Berbat albüm ya hiç bir çekici tarafı yok oldukça sıkıcı davul çok kötü hiç uğramamış bile , vokali beğenenler olabilir şahsen ben beğenmiyorum. Maalesef kayda değer bir albüm olamamış.

  3. Ufuk Sönmez says:

    dying fetus’un düştüğü hataya düşmemişler, kısa süreli albümle vurup geçmişler doğrusu. hype’landığı kadar beğenmedim ama güzel bir albüm, 2 ve 3. şarkılar favorilerim. albüm puanım 8, kemal’in yazdığı kritiklerdeki tespitler, betimlemeler, tanımlamalar da çok başarılı bu arada :)

  4. Bu herifi durduramazlar artık, hala nasıl bi gazla gitar çalışıyosa anlamak mümkün değil. Süper albüm.

  5. Şöyle bişiy buldum Carnival’ın parçaları meğerse çok evvelden yazıma koyulmuş, şu kaza olmasa grubu hakikaten çok daha iyi yerlerde görürdük. Bununla beraber Anticult’ü bu yıl değil daha evvel görüp bu sene Anticult’ün yerine daha iyi şeyleri görme ihtimalini kaçırmış olduk, muhtemelen en vurucu albümlerinden biri bi sonraki albüm olacak. Benim hissettiğim kadarıyla grup groove haliyle ilerki yıllarda patlama yaşatacak.

    https://youtu.be/GiJSnTNC-2E

  6. deadhouse says:

    Bu albüm çıktığından beri bu albümden daha iyi bir albüm çıkmadı.

  7. Salata says:

    Deathvaluation şarkısını dinlerken tüylerim diken diken oldu, gözümden zevkten yaş geldi. Şarkıdaki Dimebag etkisini duydukça iyice azıttım, o ana riff ile kendimden geçtim yok abi böyle bir şey.. Daha da bir şey diyemiyorum.

  8. HaNNibaL says:

    Araba kullanırken dinlenmemesi gereken albüm

    Koralp

    @HaNNibaL, otobanda giderken dinliyorum bazen, tadını kaçırmadan hız yaparken verdiği haz tarif edilemez.

    One-Eyed Nation… Sen nasıl bir şarkısın yiğidim…

    https://i.hizliresim.com/26rydq.jpg

  9. bora says:

    Fena halde gürültüye gitmiş albüm bu. Yukarıda belirtilmiş aynı fikirdeyim, “Bu albüm çıktığından beri bu albümden daha iyi bir albüm çıkmadı.”

    Rust in Peace.

    @bora, günlerdir müzik dinleyesim gelmiyor, hatta birkaç hafta oldu, hiçbir müzik canlandırmıyordu bende müzik dinleme hissini. Bu yorumu gördükten sonra (dün) açtım albümü dinleyeyim dedim, dünden beri çok dinleyip de bıkmayayım diye 2.ye dinleyemedim. Muazzammış. Decapitated önyargılı olduğum bir gruptu ama tam benim tarzımda bir albüm yapmışlar.
    Sağolun keşfetmeme vesili olduğunuz için

    Bora

    @Rust in Peace., Rica ederim, ne demek. Bir zincirin halkaları gibi birbirimizin yeni şeyler farketmesine vesile oluyorsak ne güzel.

  10. deadhouse says:

    Saf metal. 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10

  11. chuck says:

    grup ile malum olayın (iftiranın?) ardından tanışmıştım. albüm kritiklerine vs. bakma gereği duymasam da grubun yaptığı müziğin yorumlarda çok övüldüğünü görmüştüm.

    he ne kadar kritikte eski tarzlarından eser kalmadığı ve şu an yepyeni bir tarzı iyi bir şekilde icra ettiklerini okuyunca, önceki albümleri sallamadan bu albüme giriştim. açıkçası hastası oldum.

    normalde takıntılı olduğum için bu tarz büyük albümlere imza attığı söylenen ve değişim geçiren grupların ilk albümünden başlar, sırayla giderim. (bkz: arch enemy) ama bu albümü dinlediğimden beri geri dönüp bakma ihtiyacı hissetmedim. gerçekten çok iyi bir albüm.

    death metal ile groove tabanlı riflerin bir araya gelmesi gerçekten ortaya iyi işler çıkartabiliyor. Polonyalı olmaları da ayrıca hoşuma gidiyor.

    sayfayı hortlattığı için deadhouse’a teşekkürler. artık kafamı gözümü yarabilirim.

  12. Salata says:

    Bu albümü dinlerken kafamı koparıp alnıma bıçakla DECAPITATED kazıyıp ateşe vermek istiyorum..

  13. Zeitgeist says:

    Kapanış şarkısı Amen’in main riffini Gojira’nın Where dragons dwell şarkısına çok benzetiyorum.

    Zeitgeist

    @Zeitgeist, Where dragons dwell’de 1:57′deki kısımdan bahsediyorum. Hatta benzetmiyorum bence direkt aynısı nerdeyse.

  14. Bence bu albümün Earth Scar’la başlaması lazımdı.

  15. ismail vilehand says:

    Çok aşırı fazla seviyorum, öyle böyle değil yani. Aktif gruplar arasında Sodom’dan sonra uzak en sevdiğim metal grubu.

  16. ismail vilehand says:

    Metal müzik böyle birşey. Aksini iddia edenin hayatını sikerim.

    woodenpint

    @ismail vilehand, +1000000

  17. İlker says:

    Earth Scar mütemadiyen aklımı azaltıyor.

  18. Ali says:

    Dört büyük üstüne (Just a Cigarette, No Cure, Hello Death, Iconoclast) bir doz One-Eyed Nation basıyosun. Sonra bak dalgana

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.