# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MALUM / INSANE VESPER – Luciferian Dimensions (split)
| 16.05.2017

Finlandiya/Fransa ortak yapımı şeytanlı müzik.

Oğuz Sel

Layil” albümüyle benim açımdan 2016’ya damga vuran Fransız grup Insane Vesper ve adından dolayı buralarda dalga malzemesi olabilecek Finlandiyalı Malum’un split’i “Luciferian Dimensions”dan herkese merhaba. Müzikal kötülüğü bir hamur gibi ellerine alıp diledikleri şekilleri veren cengâverler, oluşturdukları şarkılarla karanlık diyarların esintilerini iliklerinize kadar hissettirmeye yeminli hâllerinden yine taviz vermiyorlar.

2017’de çok sayıda black metal albümü çıkmış olmasına karşın ya benim kafada işlere denk gelememem veya daha da kötüsü, elle tutulur albümün olmaması nedeniyle zor zamanlar geçirdiğimi itiraf etmeliyim. Özellikle bu türün takipçileri için iyice albüm bulup yazmak benim için zorlaşmıştı ki imdadıma “Luciferian Dimensions” yetişti.

Behexen, Horna ve Satanic Warmaster tarzı çirkefliklere, bu gruplar kadar bulaşmadan icra edilen ve her bir grubun kendi meşrebine uygun eserlerle donattığı albüm, yaklaşık 41 dakika sürüyor ancak albüm ne ara başladı, ne ara bitti, pek anlaşılmıyor; yapımda ciddi manâda bir akıcılık var. Hayli çiğ yapıdaki Malum bölümü, ilk iki parçanın kısmen tutukluğunun aşıldığı “Wrath to Tear Down the Prophecies” ile güzel bir kapanış gerçekleştiriyor. Kulaklara çalınan birkaç mini rif ve melodi ile ağızlara âdeta bir parmak bal çalan Malum, sahneyi Insane Vesper için terk ettiğinde kulaklar büyük oranda şenleniyor.

Tekinsiz rifiyle başlayan “Another Dimension” “Şu anda Insane Vesper dinliyorsunuz!” uyarısını notalarla veriyor dinleyicisine. “Layil”deki gibi dolu dolu bir sound olmasa da Malum’un çiğliğine kıyasla daha dinlenebilir seviyede olan Insane Vesper bölümü, melodik zenginlik açısından da tatmin edici kesinlikle.

Kompozisyon açısından çeşitlilik gösteren parçalarla dinleyicinin göğsüne bir karabasan gibi oturan ve 18 dakika boyunca kalkmak bilmeyen Insane Vesper, albümün kapağındaki kötücül yanı, müzikal olarak başarıyla yansıtıyor.

Prodüksiyon açısından cilâlı olmayan ve basgitar fakirliği yaşayan “Luciferian Dimensions” black metalin karanlık taraflarından hoşlanan dinleyiciler için arşivlik yapımlardan biri oluyor.

Ritüelistik bölümler bulundurmayan ve bana göre Insane Vesper bölümünün daha dinlenesi olduğu yapım, 2017’nin en başarılı black metal işi değil lâkin bu işlere meraklı olan dinleyicilerin albümü pas geçmeleri büyük hata olur.

8/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.40/10, Toplam oy: 15)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2017
Şirket
Helter Skelter
Kadro
MALUM:
Tyrant: Vokal
VT: Gitar
EV: Gitar
KK: Bas
HH: Davul

INSANE VESPER:
Vanitas: Vokal
Arggon: Gitar, bas
Ate Rigant: Bas
A.L.: Davul
Şarkılar
1. Malum - Blessed by the Devil's Blood
2. Malum - Night of the Luciferian Light
3. Malum - Wrath to Tear Down the Prophecies
4. Insane Vesper - Another Dimension
5. Insane Vesper - Dead Angel's Choir
6. Insane Vesper - In Morte Veritas
  Yorum alanı

“MALUM / INSANE VESPER – Luciferian Dimensions (split)” yazısına 5 yorum var

  1. kuruderi says:

    Resmen malumu ilam etmişler

  2. Joke says:

    oğuz son 3 aydır 7 den aşağı not verdiğin kritik var mı?

    Ouz

    @Joke, Var:

    Hour of Penance – Cast the First Stone – 6,5
    Rob Scallon – The Scene is Dead – 5,5
    Wolfchant – Bloodwinter – 6,5
    Diĝir Gidim – I Thought There Was the Sun Awaiting My Awakening – 6

    Joke

    @Ouz, yaptığın kritiklere oranla az kalıyor. genelde daha bm tabanlı ekstem türlerde incelemeler yapıyorsun ve takip ediyorum. ancak puanlama konusunda biraz daha adil olman gerekiyor bence.

    Ouz

    @Joke, Aslında düşük puan verebileceğim daha çok albüme bakıyorum. Aralarından bana göre daha iyi olanları seçip burada anlatmaya çalışıyorum. Puanlama konusunda aldığım bir başka eleştiri için şöyle bir şeyler yazmıştım:

    “10 – Süper albüm, mutlaka dinleyin.
    9-9,5 – Hakikaten iyi albüm, dinlemeye gayret edin.
    8-8,5 – Dinleyin ama grubun daha iyi albümleri varsa beklentilerinizi yüksek tutmayın.
    7-7,5 – Fena değil, bir zaman ayırın.
    6-6,5 – Daha iyisi olabilecekken olamamış.

    1-5 arası puanlar için de; kritiklerde mutlaka kayda değer bir şeyler anlatıyorumdur, kritiğe göre dinleyin ya da dinlemeyin.”

    Yani 7 verdiğim albümler bana göre çok da süper değil, zaman ayırılabilecek fena olmayan yapımlardır. Yine de tavsiyelere açığım; XYZ albümü neden 7 değil de 9 olmalıdır ya da 4,5 olmalıdır gibi görüşleri öğrenmek isterim her şekilde.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.