# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CHALICE – An Illusion to the Temporary Real
| 18.01.2017

Nasıl başladı, nasıl bitti…

Oğuz Sel

Kendini tekrar etmeyen pasajlar, flütün kendine has huzur verici sesi, dingin bir ruh hâline sevk eden benzersiz eserler ve kendi kadar sesi de güzel olan bir vokal. Chalice’in en kısa ve öz tanımı bu olsa gerek. Keşfettiğim günden bu yana saymaya kalksam belki yüzlerce defa dinlediğim “An Illusion to the Temporary Real” türlerden bağımsız ele alınması gereken albümlerden. Arzu ederseniz gelin, Chalice kimdir ve albümü “An Illusion to the Temporary Real” nasıldır, birlikte bakalım.

1990’lar… Grubunu öne çıkarmanın hem önemli hem de zor olduğu yıllar. Bu yüzden kurulan gruplar, ellerinden gelen özeni ve özveriyi oluşturdukları müziklerine yansıtıyorlar. O dönem adı daha çok anılan ve “Tears Laid in Earth” ile büyük ses getiren The Third and the Mortal’ın izinden gitmeye karar veren güzeller güzeli Shiralee Morgan ve ekibi, müzik çalışmalarına başlar. Kendi isimlerindeki demonun ardından “Chronicles of Dysphoria” demosu ve albümünün ardından tanınırlık kazanan Chalice, keman ve piyanonun dansını metal müzik enstrümanlarıyla o kadar uyumlu kullanır ki,pek çok kişi gruba yeni bir The Third and the Mortal gözüyle bakmaya başlar. Şarkılarındaki akıcılık, yoğun duygu ve zengin melodiler, dinlemeye doyulmaz forma sokar albümü.

2001 yılına gelindiğinde “An Illusion to the Temporary Real” piyasaya çıkar. Bu defa keman yerine kulakları flüt sesleri okşamaya başlar. Flüt başta olmak üzere diğer enstrümanlar o kadar güzel kullanılır, flüt ve gitar soloları (evet flüt solosu) öylesine duygulu ve içtendir ki, dinleyeni alır bu dünyadan bambaşka bir boyuta götürür. Shiralee Morgan’ın paralize edici sesi, albümün değerini daha da yukarıya taşır; vokal melodileri diğer enstrümanların oluşturduğu melodilerle sarmaş dolaş olur albüm boyunca. Nasıl başladığını bildiğiniz ancak nasıl sonlandığını ilk dinlemede anlayamayacağınız leziz albümlerden biridir “An Illusion to the Temporary Real”.

Bunda, az önce de bahsettiğim, kendini kanıtlayıp kaliteli eserler ortaya koyabilmenin katkısı çoktur muhakkak; ancak ortada bir gerçek var ki, 1990’lı yıllarda adına tılsım, mucize, doğallık, ne derseniz artık, öyle bir şey var işte. Bunun en iyi kanıtlarından Chalice ve albümü “An Illusion to the Temporary Real”dır kesinlikle.

Melodi zenginliği, şarkı kompozisyonu ve bütünlüğü,enstrüman uyumu, kayıt kalitesi gibi konularda eline su dökebilecek pek az yapımın olduğunu düşündüğüm albüm, böylesine güzel eserler çıkarabilen grupların dağılmasına üzülme sebeplerinizden olacaktır.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (4.19/10, Toplam oy: 16)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2001
Şirket
Modern Invasion Music
Kadro
Shiralee Morgan: Vokal, klavye
Sean Graetz: Gitar
Justin Hartwig: Gitar, mandolin
Mark Bodossian: Bas
Alana Probert: Flüt
Adrian Bickle: Davul
Şarkılar
1. TheJester's Banquet
2. An Illusion to the Temporary Real
3. Vista
4. Catalepsy in Staccato Rain
5. To Death Betrothed
6. Abyss
7. The Stigma of an Age
  Yorum alanı

“CHALICE – An Illusion to the Temporary Real” yazısına 6 yorum var

  1. northern says:

    “Tears Laid in Earth” ile büyük ses getiren The Third and the Mortal derken ses getirilen yerler olarak herhalde trondheim köyü ve grubun akrabaları kastediliyor herhalde haha. yalnız kült sıfatını harbi hak eden bir gruptu 3rd. ismi de şimdiye kadar duyduğum en klas grup ismi.

    madem kritik albümüyle ilgili yazmıyorum, yazamıyorum bari istek yapayım. theatre of tragedy’nin büyük ses getiren -hehe- albümü velvet darkness they fear’i de biri yazarsa sevinirim. dünyadaki bütün hatun vokalli gotik gruplar ve albümleri yansın sırf o albüm kalsın yeter valla. bu hatun vokale dayanan “senfonik gotik” metal albümleri feci bayıyor, tat kaçırıyor bence. umut sarıkaya’nın “kıvırcıklı hababam tat vermez” vecizesi gibi oldu ama napalım. neyse baya bi koptuk gittik haha. neyse olur öyle. bu arada within temptation’ın ilk albümü enter da kalabilir. yalnız bu kadar yazdım ama içimden mdb – songs of darkness albümünü açmak geldi. hadi kaçtım ve açtım.

    Ouz

    @northern, :) Zaten en çok bilinen, tanınan metal gruplarının bile kaç sattığı, kaç kişi tarafından ne kadar dinlendiği hesaba katıldığında, bahse konu ses getirme meselesinin, grubun yaptığı müzik kendi türü içinde değerlendirilerek varılan bir sonuç olduğu öngörülebilir.

    Beri yandan, “Enter” da yazacağım albümler arasında duruyor, ilerleyen zamanlarda buralarda görebilirsin o yazıyı da. :)

  2. alcide.nikopol says:

    İlk çıktığında çok dinlerdim bu albümü. Belki de 13-14 yıldır hiç dinlememiştim. Fena nostalji oldu. Bu arada Chronicles of Dysphoria albümü de bombadır. Hatta bence bundan daha bile güzel. Hele ki ilk parça solitary waves.. Buram buram 90lar doom. Hiç beklemediğim bu kritik vesilesiyle geceyi The 3rd and The Mortal, Chalice, Lacrimas Profundere, The Gathering ve My Dying Bride ile 90lar doom metal partisine çevirdim :)
    Teşekkürler Oğuz. Tüm orta yaş metalkafalar adına :)

    alcide.nikopol

    @alcide.nikopol, Bu arada On Thorns I Lay (orama), Septic Flesh (Esoptron), Dissolving Of Prodigy(Time Ruins..), Tears Of Beggar gibi şaheserlerin tanıtımlarını da görmek isteriz sitede :)

    Ouz

    @alcide.nikopol, Rica ederim. :) Söz vermiş gibi olmayayım ama bahsettiğin grupların bazılarını ileride buralarda görebilirsin. Hâlihazırda yazılacaklar listemde var bu grupların bir kısmı.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.