# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BATUSHKA – Litourgiya
| 02.06.2016

Dehşet ayini.

Baran Yıldırım

Polonya, metal camiasına sunduğu keşfedilmemiş cevherler ile son yıllarda adından sıkça söz ettiren bir ülke. Efsanevi Behemoth, Vader ve tüm ezberleri bozan Mgła gibi grupların arasında 2015 yılının bilinmeyen bir döneminde sahneye çıktı Batushka. Üye kimlikleri, son zamanlarda bir çok grubun tercih ettiği ve oldukça klişe bir hal alan gizli kalmak yönünde karar kılınması ile şimdilik bilinemez olsa da, ilk albüm “Litourgiya”da ortaya konulan içerik, iz bırakan eserlerde kimliklere ihtiyaç duyulmasına gerek olmadığını bize bir kez daha göstermiş.

2015 yılında piyasaya sürülen tek single “Yekteniya VII” ile nabız yoklayan grup, hemen akabinde çıkarttığı “Litourgya” albümü ile kucağımıza ilk bakışta küçük fakat yakından incelendiğinde lekesiz bir mücevher bırakıyor. Dinleyende vaftiz törenine katılmak üzere paslı kilise kapısını aralayan münzevi hissi uyandıran intronun ardından gelen ilk parça, albümün devamında aslında nasıl kötücül bir ortodoks ayini içerisinde kurban olacağımıza dair ipuçlarını cömertçe sergilemeye başlıyor.

Batushka’yı benzer gruplardan ayırarak orijinal kılan , grubun albüm boyunca inşa ettiği mistik (zil sesleri, ilahi benzeri vokal ve korolar) ve opresif ambiyansı (yoğun distortion, nefes aldırmayan blast beat’ler) akılda kalıcı melodik rifler ile destekleyerek dinleyiciye eşsiz ve sürprizlerle dolu bir deneyim yaşatması.

Albümün bir diğer bahse değer ve orijinalliğini teyit eder yönü, Yekteniya III gibi parçalarda herhangi bir çekince olmaksızın rahatça punk geçişleri yapıyor, Yekteniya IV gibi parçalarda ise yer yer Lifelover’a da selam çakan referanslar ile yaratıcılık potansiyelini cüretkâr şekilde ortaya koyuyor olması.

Scream vokal ile uyum içerisindeki ilahi koronun fon oluşturduğu blast beat’ler ise bizi her gün bir black metal albümünde karşılaşılmayan nadir bir sürreal yolculuğa çıkartıyor. Sadece bu hipnotize edici yeteneği itibarıyla albüm, 2015’in en iyi ilk albümlerinden biri olarak anılmayı hak etmekte.

“Litourgiya”yı, 41 dakika 13 saniye boyunca yanan mistik bir tütsüye benzetmek mümkün. Tüm odayı yavaşça kaplarken Bathuska, dumanı ciğerlerimize üflemek ve uyandıracağı baş dönmesi hissi için aşan bir güç ile iddialı bir performans ortaya koyuyor.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.54/10, Toplam oy: 146)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2015
Şirket
Witching Hour Productions
Kadro
Кристофор: Bas, gitar, vokal
Мартин: Davul
Варфоломей: Vokal
Şarkılar
1- Yekteniya I
2- Yekteniya II
3- Yekteniya III
4- Yekteniya IV
5- Yekteniya V
6- Yekteniya VI
7- Yekteniya VII
8- Yekteniya VII
  Yorum alanı

“BATUSHKA – Litourgiya” yazısına 44 yorum var

  1. deadhouse says:

    Sırf şu Polonyalı gruplar yüzünden Avrupa Şampiyonasında Polonya’yı tutasım geliyor.

  2. TAAKE says:

    her yerde görüyorum bu albümü,bi dinleyenedim ama dinleyeceğim

    şeyh hulud

    @TAAKE, bana da youtube sürekli bu albümü öneriyor, oradan biliyorum.

  3. Çok net başyapıt. Geçen seneden yazamadığım önemli albümlerden biriydi, iyi ki de yazamamışım çünkü albüme dair hissettiklerimi bir başkasından okumak çok daha güzel oldu. Yazı cidden çok iyi, eline sağlık.

    Albümün ruhani yönü benim çok sevdiğim bir yaklaşımla yansıtılmış. Yeri gelince kaosu, yeri gelince de Yekteniya VII gibi ilahi havayı enfes veriyor.

    Albümün soğukluk/sıcaklık dengesi müthiş; özellikle damar olmak istediğinde alttan alttan iç parçalamayı çok iyi başarıyor.

    Neyse bu yorum bir kritiğe varmadan susayım. Black metal sevip de dinlemeyen büyük yanlışlardadır.

  4. İlkhan says:

    Çok başarılı bir albüm 2015′in en iyi albümleri arasına yazılır.

  5. Lefthandpath says:

    Bir kaç gündür çeviriyordum albümü kritiği görmek iyi geldi. Koro vokaller albümün atmosferini katlamış.

  6. Ouz says:

    Albüm gayet rahatsız, süper melodiler de yakalamış herifler. Bir kritik sayesinde daha harikulade bir albümle tanışmış oldum.

  7. Horrendous says:

    2015 bitmeden dinleseydim kesinlikle ilk 5′ime ismini yapıştırırdım… Çok iyi albüm çooook. Dipnot olarak grup üyelerinin bilinmezi oynama dalgası bence de inanılmaz klişeleşti, cüppe giyip mumlar arasında çekilen mistik grup fotoğrafı olayı da olsaydı tadından yenmezdi artık. Yapmayın etmeyin sayın black metal oluşumları, facebook’unuzu ele geçirip karıya kıza sarkmayı düşünen yok raad olun…

  8. Duk says:

    Bu olusumun icinde Behemothlu Nergal’in de parmagi oldugu soyleniyor…

  9. P L A G U E says:

    Cok net ağzım açık dinledim albümü. 2015 listeme kesin girerdi. İnanılmaz bir iş yapmışlar. Su an yine döndürüyorum ve yine orgazm yaşatıyor…

  10. 12ParmakBağırsağı says:

    Cidden harika albüm. Daha ilk 30 saniyesinden dinleyene muhteşem bir şeyle karşı karşıya olduğunu hissettiriyor. Kalanının hiç tereddüt etmeden tadını çıkarıyorsun.

  11. şeyh hulud says:

    Dinledikçe iyice bağımlılık yapan bi yapısı var, din gibi albüm.

    Hristiyanlığın depresif ve negatif yaklaşımından atmosfer yaratma konusunda doom bolca faydalanır zaten, onu black metale yedirince çok güzel bir şey yakalamışlar.

    Bu grup için tek albümlük bir proje diyenler var ama umarım devam ederler.

  12. Ouz says:

    Neredeyse üç ay olacak, hala bıkıp usanmadan dinliyorum albümü. Bu adamlar uçmuşlar…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ouz, şu yorumu yazarak önümdeki 42 dakikaya yön verdin. Dinlediğim şeyi kapatıp bunun CD’sini taktım.

    Ouz

    @Ahmet Saraçoğlu, Aynı şeyi kendime de yapıyorum mütemadiyen, Rusya ile ilgili bir şeyler gördüm mü aklıma matruşka bebekleri geliyor, sonra akla gelme listesine Batushka da otomatikman ekleniyor. Eh, hazır aklıma gelmişken ben de açıyorum albümü bir kez daha dinliyorum. :)

    Diğer yandan, CD’den dinliyorsun sanırım sen genellikle. iTunes veya Spotify ile birebir karşılaştırıp kalite testi yaptın mı hiç? Ben distortion yoğunluğundan ve saf gürültüden arada pek fazla fark olmaz diye kendimi avutuyorum ama gerçek nedir acaba?

    Ahmet Saraçoğlu

    @Ouz, kalite testi yapmadım ama herhangi bir şeyin CD’si varsa mutlaka CD’sinden dinliyorum. Bence o işi yapmak için en uygun albümlerden biri, karambol olmayan melodik bölümler ve bilhassa da davulun zil ağırlıklı kullanımından dolayı Mgła – Exercises in Futility olabilir. Onu bir araya yapayım.

  13. Merhabalar,

    Ufak bir bilgilendirme yapmak iste7rim. Albümün Spotify Premium uzerindeki göreceli yuksek çözünürlüklü versiyonu ile CD arasında bir miktar farklılık var. Eşdeğer kalite de ekipman ile kıyaslandığında ortaya çıkıyor. Ancak asıl fark CD ile plak arasında. Bu arada farklı baskılarda da ufak bir fark tespit ettim.

    Zannedersem plak baskısı 3 ayrı fazda yapılmış. Ilk baskı ile son baskı arasında ufak bir fark var. Ilk baskılarda alt frekanslar ozellikle de ziller daha keskin ve belirgin hatlara sahip.

    Selamlar
    HC

    Ouz

    @Hakan Cezayirli, Merhaba Hakan Bey. Öncelikle ilginiz ve detaylı bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. İşin derinine indikçe ses yapısının ve kalitesinin değişmesi, ayrıca baskıdan baskıya bile değişmesi beni hem şaşırttı hem de biraz üzdü. Denediğiniz sistemler üst uç Hi-Fi sistemleri midir? Ya da şöyle sorayım; orta bütçeli monitör kulaklık/monitör hoparlörle ve harici ses kartları (Asus Xonar serisi multimedya ve Steinberg CI2+ kayıt kartı) ile plak/CD/iTunes/Spotify arasındaki fark hissedilebilir mi? Bu noktada bir deneyiminiz var mı? Yoksa bu farkı işitebilmek için doğrudan Hi-Fi ekipmanları ve hoparlör/kulaklıkları mı gerekir?

    Bu kadar detaya inmemi bağışlayın ancak iTunes üzerinden mütevazı bir arşiv yapıyorum. Paramın boşa gitmesini ve ses kalitesi açısından yetersiz bir arşive sahip olmak istemiyorum. Bu noktada yanıtınız benim için yol gösterici olacaktır.

    Hakan Cezayirli

    Merhabalar Sayın @Ouz,

    Plaklarda farklı baskılarda ses kalitesinin değişebildiği bilinen bir gerçek. Bu tarz göreceli düşük bütçeli çalışmalarda aynı plak kalıbından binlerce plak basıldığında, kalıp yıprandıkça distorsiyon be üst frekanslarda bir miktar bozulma olabilir.

    Denediğim ana sistem üst uç Hifi sistemi sayılmaz. Daha çok orta segment bir sistem diyelim. Merak ederseniz ayrıntıları aşağıdaki linkte mevcut.

    http://stereomecmuasi.com/hakan-cezayirli-sistem-ayrintilari

    Kullandığım kulaklıklarda günümüzün orta segmentinde sayılabilir. Bu kulaklığı da yukarıdaki pikap sistemi ile kullanıyorum.

    http://hakancezhifi.stereomecmuasi.com/2012/01/hakancez-kulaklklarn-buyulu-dunyasnda_31.html

    Daha basit sistemlerde özellikle plak dinlerken evet bir farklılık duyuluyor. Çok belirgin değil. Pikap, kol ve iğne kombinasyonunda daha üst modele doğru gittikçe farklar bariz hale geliyor.

    iTunes konusunda bu albüm özelinde bir yorum yapmam doğru olmaz sahip değilim. Ancak şahsım adına deneyimlerimden iTunes gerek kullanım kolaylığı, gerek ekonomik anlamda avantajı ve bunlarla orantılandığında ses kalitesi anlamında benim genel olarak memnun olduğum bir platform. Daha iyi ekipman ile sözgelimi bir DAC, iTunes ile hiç fena olmayan bir ses kalitesi elde edebiliyorsunuz merak etmeyin…

  14. P L A G U E says:

    Yektenia IV beni benden alıyorsun bebeğim…

  15. P L A G U E says:

    Yektenia VIII are you kola? Sweet little baby

  16. TAAKE says:

    ulan polonya hitler denen muhteşem başbuğun kahrını sen çektin, ibne stalin in zülmünde aç susuz kaldın sonuçta black metalde manyak işlere imza attın attın,mgla,batushka,besatt derken black metal çığlığın her yere ilişti,umarım sen de özüne döner ve norveç gibi dik ve onurlu durursun bu arada bu albüm süper ül muhteşüm ül harika ül vahşet witcher 3 wild hunt da yaptğın gibi insanlığa acımadan tecavüz et ve dünyanın yok oluşunu karşıdan azamet ve gururla izle
    HAİL BATUSHKA

  17. şeyh hulud says:

    Babişko kral yea

  18. Depatre says:

    Gerçekten muazzam bir şey bu

  19. mysh says:

    2010′lar black metalinin Paracletus ve Futility ile birlikte 3. basyapiti.

  20. deadhouse says:

    Mutlaka albüm yapmalılar. Artık 2 sene sonra mı 4 sene sonra mı bu sene mi bilmiyorum. Sonuç olarak Batushka dağılmamalı. İnsanın feci ağzı sulanıyor böyle bir albümden sonra.

  21. şeyh hulud says:

    Sırf bu albümü dinlemek için özel olarak Ayasofya’ya gidecem bir gün, Batushka günü.

  22. x23 says:

    arkadan latince dua okuyan amcalar olmasa benim için de gercekten guzel bir album olabilirdi, ancak adamlar duaya basladıkça ben muzik evreninden çıkıp dünyaya dönüyorum. o guzelim gitar ve scream i kacırıyor olmam kotu.

  23. cotard delusion says:

    Bunların davulcu Darkside çıkacak gibi geliyor. Konser kayıtlarına bakıyorum direkt aklıma düşen Darkside.
    Kesin o amk.

    Katliamcı58

    @cotard delusion, yıllar sonra sana gıcık aldım yorum yazıyorum, dümdüz 4/4 lük blastların neresinden çıkardım darkside ı?

  24. Yiğit says:

    Çok iddiali bir cümle olacak ama metal tarihinin en iyi debut albümü olduğunu düşünüyorum. Kalan hiçbiri beni bu albüm kadar büyüleyemiyor.

    Not: exodusspor

    Rzeczom

    @Yiğit, polonya işi, yürek işi.

    nomoshnocore

    @Yiğit, The Somberlain, Altars of Madness, Si Monvmentvm Requires Circvmspice bunu beğendi.

    deadhouse

    @nomoshnocore, De Mysteriis Dom Sathanas.

    Konu tartışmaya kapalı.

    Yiğit

    @nomoshnocore, si monumentum ilk dso albümü değil yalnız. Onun öncesinde demolar, splitler ve full-length’ler var.

    @Rzeczom, masz całkowitą rację

    Börbır

    @nomoshnocore, Si Monvmentvm debut değil yalnız. Ondan önce 2 albümleri var.

    Rory

    @nomoshnocore, Si Monvmentvm debut albüm olmadığı için ufak bir talihsizlk yaşanmış ama anlaşılabilir. Diğer iki örnek ise benim de aklıma gelen ilk albümlerden.

    nomoshnocore

    @Rory, @Börbır, @Yiğit, @P L A G U E çaktırmadan yazayım dedim de çabuk farkettiniz :/

    P L A G U E

    @Yiğit, fikrine saygı duyuyorum ama ‘De Mysteriis Dom Sathanas’ gibi bir gerçek var ortada.

    Büyülenme sebebini şuna bağlıyorum; kanlı canlı bu albümün çıkışına şahit oldun.

    Yiğit

    @P L A G U E, olabilir. Benim aklıma ilk gelen albüm Bonded by blood yalnız o yazılmamış. Bonded by blood da dahil bence hepsinde kült oluşlarının ve tarihsel önemlerinin getirdiği büyü var. Ben dışarıdan bakınca bu albümü daha çok beğeniyorum.

    Tabii daha da iddialı konuşmuş gibi oldum ama yanlış anlaşılmasın, yazılan her albüme tapıyorum. Büyü kelimesini olumlu anlamda kullandım.

    TanSolo

    @Yiğit, kimse Cynic- Focus’u anmamış bu da beni üzdü

  25. Ali Osman says:

    Başka benim gibi Yekteniya V hastası var mı? İnanılmaz bir şey ya.

  26. deadhouse says:

    Bilgi: Yekteniya, Kürtçe “biri seni sikti” demek.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.