# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MERKABAH – Moloch
| 06.02.2015

Çamurlu caz müzik.

Baskın olarak, “leşlik” dediğimde müzikteki karşılığını rahatlıkla kafanızda canlandırabileceğiniz anlayıştan uzak bir tür diyebilirim caz müzik için. Ve bu söylem gerek caz müziğin teknik yanı olsun, gerek müziğin ötesindeki bağlamları olsun, konuşma dallandıkça bir çok temele kavuşabilir. Bunun yanında, kabaca “sürekli yenilik arayışı ve deneysellik” içinde olan avangart kültürün caz ile buluştuğu nokta ise, genel olarak caz müzik anlayışını da oldukça sarstı ve şu an MERKABAH’ın geldiği leşliğin ilk adımlarını attı belki de.

En net haliyle, MERKABAH bir avangart caz projesi. Fakat işin ilginç yanı, MERKABAH müziği genel anlamıyla ve “bütün” yapısıyla birlikte caz müzik olarak tınlıyor. Bu müziği, bir cümleyi inceler gibi öğelerine ayırmaya kalkarsak eğer, grubun referanslarının oldukça ilginç yerlere gittiği anlaşılacaktır.

MERKABAH ile ilgili söylenebilecek ilk şey muhtemelen oldukça boğuk olması. Özellikle çoğu atmosferik etkilenimli sludge grubunda ve bir takım karanlık, anlaşılmaz death metal grubunda rastlayabileceğimiz boğuk gitar – ısrarcı davul ikisili, MERKABAH müziğinde de yer buluyor kendisine. Özellikle dördüncü parça “The King”de apaçık bir şekilde duyulan bu kaotik ve tehditkar hava, genel olarak grubun müzik anlayışının önemli bir kısmını özetliyor. Hatta sizleri “The King”in 3:23′te başlayan kısmına da yönlendirebilirim. Grubun müzik anlayışında yoğun bir metal müzik etkisi var. Ama bu etki kendisini tüm müziğin içine oldukça oturaklı bir şekilde yedirip kamufle olmayı başarabildiği için, başta da dediğim gibi, genel olarak baktığmızda hala hissettirdiği şey caz müziğe daha yakın.

Özellikle açılış parçası “Reed Idol”da bana ucundan da olsa ilk dönem SWANS’ın müzik anlayışını hatırlatan net ve tekrara dayalı ritmik altyapı, MERKABAH müziğinde sevdiğim bir diğer dokunuş. Saykedelik bir atmosfer kuran grup, endüstriyel müziğin soğuk yapısını bitmek bilmeyen bir saksofonla ve bu “net ritmik” yapının üzerine işlediği caz melodileriyle yumuşatıyor. Yer yer durağanlaşan ve nefes almanızı sağlayan bölümler albümü daha devasa gösteriyor. Yer yer de kendileri bile ne yaptıklarının farkında olmadan sadece ortaya koca bir karmaşa çıkararak tüm bu atmosferi yıkıp geçiyorlar; bazen kademelerle bazense ani değişimlerle. Kısacası, müziğin sağı solu pek belli olmuyor.

Bu tarz karmaşık müziklerde zorlama olanla kendiliğinden olanın farkının daha kolay anlaşılabildiğini düşünüyorum. MERKABAH müziği bu noktada ipin ucunu kaçıran ve tekrar yakalamaya çalışan bir grup müzisyen getiriyor aklıma. Yani müzisyenlerin müziği zorla bir yere götürmelerinden ziyade, müzik o kadar kolay akıp gidiyor ki, onlar bile buna karşı koyamıyorlar. Bu her ne kadar olumlu bir yorum gibi görünse bile, “Moloch”, bazen parçaların nerede başlayıp bittiğini anlayamamaya başladığınız, bir süre sonra sadece bir takım sesler duyduğunuz bir çorbaya dönüşebiliyor. Bunun nedeni belki müziğin fazlasıyla talepkar olması ve dikkat istemesidir, belki de birazcık karakteristikten uzak olmasıdır. Emin değilim.

Selam verircesine bir isme sahip olan grup, genel olarak leş ve ezici bir caz müzik yapıyor. Bu nedenle de grubun yaptığı müzik, caz sevenlerden çok metal müzik sevenlerin daha çok ilgisini çekebilir diye düşünüyorum. Arada böyle saçmalıklar iyidir diyor ve bol şans diliyorum.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.36/10, Toplam oy: 11)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2014
Şirket
Instant Classic
Kadro
Adrien Cognac
Gabriel Orłowski
Aleksander Pawłowicz
Kuba Sokólski
Rafał Wawszkiewicz
Şarkılar
1. Reed Idol
2. Hilasterion
3. Hilasterion cont.
4. The King
5. Hymn
6. Lille Vies Ager
7. The grapes (...) are filling and growing heavy
8. Ah! Ça Ira
  Yorum alanı

“MERKABAH – Moloch” yazısına 8 yorum var

  1. Onur geçtiğimiz hafta grubun bir şarkısını facebook’da paylaşmıştı, merak edip bir iki şarkı dinlemiş ve epey sevmiştim ancak yeterince zaman ayıramayıp, bookmark koyup geçmiştim. Kritik sayesinde en kısa zamanda albümün tamamına düşeceğim. Eline sağlık Onur.

  2. owlbos says:

    MERHABA.

  3. Ortalama 1,5 ay önce bu albüme kritik yazma kararı almış, ardından BARING TEETH’e kesin dönüş yapmıştım. O sıralar bayağı dinledim albümü.

    Açıkçası böyle işleri bulup her dinlediğimde “iyi ki underground dinliyorum lan” diyorum. Şimdi buraya ticari kaygıyla müzikal samimiyet üzerine iki paragraf yazı yazabilirim ama sanırım hemen herkes nereye varacağımı anlamıştır.

    Albümü siteye tanıttığı için Onur’a teşekkürü borç bilirim.

  4. çaksu says:

    Böyle garipli şeyleri nadiren seviyorum. Dokusu hoşuma gitti bu müziğin. Baya lezzetli geldi. Dinlerim kesin.

  5. gorod says:

    Bana şimdiye kadar söylemeyenlere sitem, kritiği yazana saygı. Ama saçmalık denmeseymiş, iyiymiş.

    Onur Sancu

    @gorod, sacmalik derken kotu bi sey kastetmemistim. Sakasina takilmak diyelim ahah. Ayrica tesekkurler :)

    Ozan H. E. Turakine

    @gorod, Mesaj alınmıştır abi :/

  6. drumdoctor says:

    “Selam verircesine bir isme sahip olan grup”

    çok ince yakalamışsın. vay be.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.