# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
BEHERIT – Drawing Down the Moon
| 20.01.2014

Şeytanın müziği.

Nightwing

Finlandiya black metalinin öncülerinden olan Beherit 1989 yılında bir grup genç tarafından dünyanın en şeytani müziğini icra etmek amacıyla kuruldu. O yıllarda Venom, Bathory egemenliği ve “Deathcrush” EP’si ile yeni yeni peydah olan Mayhem etkisi altındaki black metal, Finlandiyalı Beherit ile yeni bir soluk kazanacaktı. Çeşitli demo ve EP çalışmalarının ardından grup ilk ciddi materyalini 1993 yılında “Drawing Down the Moon” albümüyle yayınladı, ki bu albüm çoğu black metal dinleyicisi tarafından gelmiş geçmiş en iyi black metal albümlerinden biri olarak gösterilir.

Bu albümden sonra grup dark ambient tarzına kayacak ve sonraki iki albümünü tamamen dark ambient tarzında çıkaracaktı. (Burzum’dan önce dark ambient’ı black metalle tanıştıran ilk grubun Beherit olduğuna dair ciddi şüpheler var) Sonrasında ise grup 13 yıllık sessizliğin ardından tekrar black metale dönüş yaptı.

Benim Beherit’le tanışmam çok yakın bir arkadaşım sayesinde oldu. Grupla tanıştığım ilk albüm olan “Drawing Down the Moon”u dinlemeden önce beni ne kadar lanet bir müziğin beklediğini az çok tahmin ediyordum, ama bu kadarını tahmin etmiyordum. Az önce dediğim, grubun dünyanın en şeytani müziğini yapma misyonu bu albümle yerine getirilmiş gibiydi. Açılış şarkısı Intro’yu saymazsak ,buram buram okültizm kokan Salomon’s Gate şarkısıyla açılan albüm, ne kadar hayvani olacağını ilk andan belli ediyordu.

Kral Süleyman’ın demon’larla iletişim yöntemlerini yazdığı Geotia ve The Lesser Key of Solomon kitabıyla alakalı olduğu bariz belli olan bu şarkıdan sonra bir başka hayvanlık olan Nocturnal Evil kulak zarlarımızı yırtıyor. Buram Buram pislik, lanet, satanizm kokan bu hayvani şarkıyla albüm zaten 2-0 önde başlıyor maça.

Belirtmekte fayda var. Grubun beyni Nuclear Holocausto Vengeance’ın bu albümdeki vokal performansı tek kelimeyle muhteşem ötesi. Zibilyon tane black metal grubu dinlemiş şahsımın duyduğu en acayip vokal performanslarından biri desem yanlış olmaz. Yer yer death metale çalan sinirli vokaller albümü bu kadar karanlık yapan en önemli etkenlerden bir tanesi. Tabii bunda vokalistin o zamanlar gerçekten satanist olması da cabası (Dani Filth gibi sözüm ona şov ve gösteri amaçlı değil, gerçek satanist).

Albüme şöyle bir baktığımızda öküz vokal performansının yanı sıra gayet sağlam enstrüman hakimiyetiyle de albüm güçlenmiş. Mesela birden bire çok acayip bir rif giriyor ve şarkı gidişatlarını tamamen değiştiriyor. Bunun yanında ilk göze çarpan şeylerden biri de yer yer yoğun klavye kullanımları ki grubun ileride yapacağı dark ambient çalışmalarının sinyalidir bu. Klavye kullanımı derken öyle melodik black metaldeki gibi (yanlış anlaşılmasın, yeri geldiğinde onu da severim ve dinlerim) daha kolay dinlenebilirlik katmak amaçlı değil, daha bir karanlık atmosfer sağlama amaçlı kullanılmış. Kısacası grup o ince çizgiyi iyi tutturmuş. Mesela Summerlands, “çok melodik olacağım, klavyeden geçilmeyecek” amaçlı değil, tüyler ürpertme amacını gütmüş ki bunu da başarmış.

“Drawing Down the Moon” o şeytani atmosferi sadece metaldeki hız ve hayvanilik etmenleri ile sağlamamış. The Gate of Nanna ve özellikle Summerlands gibi şarkılardaki mistik atmosfer, albümün karanlık havasını pekiştirmiş. Yani şu müziğe kabataslak baktığımda resmen şeytanın müziği diyorum başka da bir şey demiyorum.

Beherit, black metal camiasında her zaman saygı duyulan bir gruptur. Her tarafından kötülük fışkıran ve bence gelmiş geçmiş en iyi black metal albümlerinden biri olan “Drawing Down the Moon” gibi bir klasik ile grup, camiaya muhteşem bir merhaba demiştir. Kimileri “bu albümün ekmeğini yiyorlar” gibi abuk subuk yorumlar yapsa da, ki bence bundan sonra “Electric Doom Synthesis”, “Engram” gibi çok güzel albümler de çıkardılar, Beherit black metal dünyasında her zaman saygı duyulacak bir gruptur. Varg Vikernes gibi kendinden başka hiçbir şeyi beğenmemeyi prensip haline getirmiş birinin bile hakkında övgüler düzdüğü bir gruptan bahsediyoruz.

Albümün tam bir efsane olduğunu zaten yazı boyunca vurguladım. Herhalde ”şarkı paylaşırken, hangi şarkıyı paylaşsam diye karar veremedim” desem bu albümü bir black metal aşığı, tutkunu olarak ne kadar sevdiğimi anlarsınız. Albümde boş diyebileceğim hiçbir şarkı yok. Son olarak, bunu seven bunu da sevdi.

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.55/10, Toplam oy: 92)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1993
Şirket
Spinefarm Records
Kadro
Nuclear Holocusto Vengeance: Gitar, vokal
Black Jesus: Bas
Necroperversor: Davul
Şarkılar
1- Intro (Tireheb)
2- Salomon's Gate
3- Nocturnal Evil
4- Sadomatic Rites
5- Black Arts
6- The Gate of Nanna
7- Nuclear Girl
8- Unholy Pagan Fire
9- Down There...
10- Summerlands
11- Werewolf, Semen and Blood
12- Thou Angel of the Gods
13- Lord of Shadows and Goldenwood
  Yorum alanı

“BEHERIT – Drawing Down the Moon” yazısına 40 yorum var

  1. Nahilath says:

    Dinlerken bana en haz veren black metal albümü şuan budur. 10 verdim bende.

    Albümün bana göre tek olumsuz yani, Marko’nun ingilizceye hakim olmamasından kaynaklanan sözler. Hatta sanırım bu yüzden şarkıların bir kısmının sözleri gizli… Ama şarkılar anlatmak istediği şeyleri anlatmak için sözlere ihtiyaç duymuyor. O evil atmosferi ile çok şey anlatıyor zaten.

    Nightwing

    @Nahilath, Aynen bro kritikte yazmayı unutmuşum albümün tek kötü yanı şu: Vokalin ingilizce telaffuzu çok boktan. Hatta yarım puan kırıp 9.5 vermeyi de düşünmedim değil ama sonra ”siktir et bu kadar dehşet-ül vahşet bir albümde olsun o kadar” dedim ve bastım 10 puanı.

    Nahilath

    @Nightwing, Yok ben telaffuz olarak demedim, liriksel olarak dedim :) Ama lirik olayını da çok takmıyorum mükemmel bir albüm çünkü.

  2. Korhan Tok says:

    Biraz daha az tekrar olsa bence gayet iyi kritikler, eline saglik.
    Black metale 0 basma aliskanligi da geri gelmis galiba bu arada.

  3. TAAKE says:

    Ovvvvvvvvvvvvvvvv bu ne saadet, cehennem çalgıcıları beherit kritiği hem de nightwing reyiz in kaleminden double flawles victory + fatality bir olay olmuş,öncelikle çok teşekkürler nightwing reyiz bu kritik için,sana bağ,bahçe bağışlayasım var bu olay için :) evet süryanice mi,yoksa eski suriye dilinde mi tam emin değilim şeytan manasına gelen beherit behexen gibi en pis,en nalet black metal grupların çıktığı finlandiya denilen cenabet memleketten çıkmış ve bütün insanlığa kan ağlatmıştır.Bu cehennem çalgıcıları en pis,en nalet,en leş müziği yapalım,kulaklara işemeli,sıçmalı,göt kırbaçlamalı,sado-mazo tecavüz edelim,cehennemin arka fon müziğini yapalım gibi insanlık dışı ve kan dondurucu fikir ve ideallerle çıkmışlardır.Yaptıları müzik o kadar extremdir ki daşşaklı şirketler bile bu gruba albüm yapmak istememekte ve grubu itidal ve sağ duyuya çağırmaktadır,sonunda turbo diye bir şirketle anlaşmışlardır,yalnız bu şirket bile bazı şarkıları yayınlatmamış,bu şarkılar daha sonra at the devil s studio diye yakın zamanda çıkardıkları çalışmada yer almıştır.(whore of belials diye bir şarkı biri diğerini hatırımda değil şu an) ayrıca grup şirketin ibneliklerinden dolayı Lord diabolus diye bir grup kurmuş ve down there diye bir bok çıkarmıştır.Bunda six days of sadistic slayer diye bir şarkı vardır,daha doğrusu ses bombası,eğer en dübürden kan alıcı black metal şarkısını arıyorsanız bu şarkıya bir bakın,bu grup hakkında varg reyizin bile burzumda çalmasam,bu grupta çalmak isterdim dediği RİVAYET edilir.Bu albüme bakacak olursak bu albüm black metal soundunu bayaği etklemiştir.Bu albümdeki sound raw ve soğuktan daha ziyade,yani darkthrone tarzı diyebilecegimiz,gaddar,dinlemesi zor,olabildiğince sert ve gürültülü,black witchery tarzına yakın,bir sounddur.Albümdeki en büyük başarı ise atmosferdir,riffler küfür,isyan ve kaos doludur,vokal adeta pislik ve kan kusmakta ve cehennemden kaçmış bir demon gibi hırlamakta,bağırmakta ve seslenmektedir,black metalde burun kıvrılan klavyeler ise bu albümde o kadar ayinsel ve okült bir hava katmaktadır ki albüme,tıpkı eyes wide shut filmindeki ayinde okunan müzik gibi tüyleri diken diken etmektedir,zaten grubun dark ambientteki başarısı sonradan bu tarza geçip yaptıklarıyla iyice belli olacaktır.Maalesef şimdi böyle albümler gelmiyor,en az bu grup kadar iyi olan behexen var da biraz avunuyoruz,ama gene de kimse bu albümdeki nefret ve karanlığın üstüne çıkamadı,tıpkı hyvitt tarr oss albümü gibi,zaten iddia edildiği gibi varg da bu gruba katılsamış olsa artık insanlar olarak yeni bir gezegen aramamız lazım gelirdi.Son olarak kısaca özetlersek;eğer black metal leş bir porno filmse,beherit ve bu albüm filmde aniden belirtip insanı her şeyden soğutan ve iğrendiren sivilceli göttür…

    Nahilath

    @TAAKE, Rotten Angel ben. Senin şu yorumlarının hastasıyım, bir ara imzanı isteyeceğim bak hatırlat :)

    TAAKE

    @Nahilath, inan ben de nerelerde bu rotten angel diye sorup diyordum kendime,bir yandan da bu albüm onun favorisi kesin gelir bu başlığa diyordum,ben gene buralardayım,sadece biraz daha nadir yazıyorum,ama her gün takibimde pasif agresif,tüm pasif agresif ahalisi benim için çok değerli,kimse irtibatı koparmasın,bildiklerimizi aktarıp bilmediklerimizi òğrenmeye devam edicem,yazan herkese de teşekkürler

    saw you drown

    @TAAKE, Üşenmedim okudum. Özlemişiz böyle yazılarını.

    Nightwing

    @TAAKE, Yemin ediyorum son cümlede kahkaha attım. Hay sen çok yaşa emi :)

    OnurOnur

    @TAAKE, abi baya yarılıyorum seni okurken ya:D dönüşün muhteşem oldu, yaz böyle mahrum bırakma ahah

    002728

    @TAAKE, okurken ağladım lan. adeta göz yaşlarıma hakim olamadım.

  4. Nahilath says:

    Bir trivia vereyim

    Marko Laiho, grubun adını The Satanic Bible’ı okurken koymuş. Okuyanlar bilir, o kitapta Lucifer’ın bölümünde ”The Infernal Names” alt bölümü vardır orada Şeytan’ın farklı kültürlerde anılan isimleri yazılır. Beherit’de Süryani dilinde kötü melek/Şeytan demekti. Hatta süryaniler hristiyan olduğu için bence ”Beherit” direkt olarak İncil’deki Şeytan’ın karşılığı olabilir.

    Intro’nun sözleri ise The Satanic Bible’da geçen, Lavey’in yazdığı The Nine Satanic Statements’ın 7. bildirisidir. Cümle aynen alınmış, bir de sonuna ”Hail Satan!” eklenmiştir.

    Marko Laiho her ne kadar satanizm konusunda Lavey gibi düşünmese de, o zamanlar bu kitap pek bir patlama yaptığı için albümün ve grubun içinde hafif bunun elementlerini koydu. Bu albümden sonra ki hiçbir Beherit albümünde Satanic Bible’a dair bir etkilenim yoktur.

  5. kantele says:

    Rezalet bir albüm. 1 bastım ben. Buna 10/10 veren zihniyeti de hiç anlamadım. Black metal dinleyen biriyim. Immortal, Dissection da severim, Mercyful Fate de, Burzum da ama bu nedir yani?

    parasite/gallows

    @kantele, well played, sir

    Nahilath

    @kantele, Önce bir otur soluklan.

    Daha mantıklı ve oturaklı ”neden sevmediğini” detaylarını yazarak daha güzel bir şekilde anlatabilirsin genç :)

    kantele

    @Nahilath, niye açıklama yapayım ki zaten obvious olan şeyler için? Saydığım gruplarda iyi olan ne varsa bunlarda yok işte. Bir de şu repliklerle yazışmaktan bir vazgeçemediniz.

    Nahilath

    @kantele, öncelikle 16-17 yaşındakiler gibi cevap atma. obvious dediğin şey herkes için geçerli olur. müziğin rengi zevki herkeste farklıdır. sende beğenmeyebilirsin ama daha güzel nedenlerle ifade edebilirsin dedim.

    ikincisi, her black metal grubunun daha iyi olduğu alan farklı. Riff konusunda Immortal daha iyidir, Atmosfer konusunda Beherit daha iyidir, lirik konusunda Darkthrone daha iyidir vs. Onlarda bu yok diye bir şey olmaz.

  6. S.P.Q.R says:

    Albüme lafım yok ama Beherit’in The Oath of Black Blood toplamasını her zaman daha çok sevmişimdir.

    TAAKE

    @S.P.Q.R, evet o da çok azman bir şey,bu adamlar yùzünden zaman makinesi yapıp 90 lar black metaline gidecem

  7. saw you drown says:

    Kült bir black metal şaheseri. Kritik için teşekkürler.

  8. Nightwing says:

    Yorumlar için hepiniz sağolun. saw you drown, Korhan Tok, Nahilath, TAAKE topluca sağ olun var olun gençler.

  9. Reroute to Remain says:

    8 verdim eline saglik

    brutallica

    @Reroute to Remain, Yorumlarda isminin yanında sen 8 verdim deyince Gruba ve başlığa bakmadan albümün hemen çıkış tarihine baktım.Tamam sorun yok rahat ol.

    B U R Z U M

    @brutallica, ulan şu moral bozukluğumda bana kahkaha attırdın…:):):):):):):):):):):):):):):):)):):):):):)

    Durakonis

    @brutallica, Hahahhahaha. Lan Kahraman ne adamsın. :D

    Korhan Tok

    @brutallica, fdsdsf abi ya.

    OnurOnur

    @Reroute to Remain, yalnız DÖNMEN :D

  10. 002728 says:

    ilk sevişmemi bu albüm çalarken(kasetten) yapmıştım. çok güzeldi.

    patognomonic

    @002728, hmm çok güzelmiş..Ben de ilk sevismemi slayer eşliğinde yapıp erken bosalmistim.Artik funeral death eşliğinde sevişiyoruz

    parasite/gallows

    @002728, demonlarla mı seviştin birader

  11. B U R Z U M says:

    bilek medıla gönül vermiş bir adam olarak bu albüme yapabileceğim tek yorum…başyapıt…ayrıca on numara adamsın nightwing…

    Nightwing

    @B U R Z U M, Eyvallah kardeşim o senin adamlığın :)

    Ayrıca içimden geldikçe kült olmuş Black Metal klasiklerini (artı) güncel albümleri arada sırada da tek tük farklı tarzdan albüm kritikleri yazacağım.

    Infernus

    Nahilath

    @Nightwing, Infernus?

  12. CupOfHeresy says:

    Gelmiş geçmiş en iyi black metal albümü

  13. SalihCetin says:

    Sadece “Salomon’s Gate” bile bu albüme 10 verdirtir.

  14. Burak says:

    Bu albümü sevip bu grubun diğer çalışmalarını dinlemeyenlere The Oath of Black Blood’ı kesinlikle tavsiye ederim, Çok daha vahşi ve First Wave Black Metal’den esinlenmiş bir müzik var orda.

  15. miss keisha says:

    sırf summerlands için bile 10 üzerinden 10 verilebilecek zamansız bir albüm. bir de bu albümü 2017 yılında keşfettiğim için kendime koca bir 0

  16. bahadır says:

    hasta albüm.

  17. Paul Pogba'nın Bir Kolu Uzun Bir Kolu Kısa Forma Altı Tişörtü says:

    Nuclear Holocausto Vengeance baya amı götü dağıtmış ya. Son hali beni derin düşüncelere gark etti. Hiç şunla şu aynı insan gibi duruyor mu?

    https://www.hizliresim.com/jp9psnh
    https://www.metal-archives.com/artists/Nuclear_Holocausto_Vengeance/1231

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.