# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IMPALED NAZARENE – Nihil
| 22.12.2013

Melekleri kanatan müzik.

Görkem ŞAHİN

Nihil, Finlandiya’nın en leş gruplarından Impaled Nazarene’in 6. albümü. Grup, tehditkar, rahatsız edici sözlerle bezediği yoğun punk/grindcore etkili kara metal zehrini 1990 yılından beri üretiyor. Grubun kurucusu ve vizyoneri Mika Luttinen ise yaptıkları müziği nuclear metal olarak tanımlamayı tercih ediyor.

Şarkı sözleri benim için genelde müziğe göre ikinci plandadır. O bakımdan, sözel anlamda abuk subuk sayılabilecek yığınla albümü baş tacı ettiğim olmuştur. Zaten öyle olmasaydı, aslında yegane yazılış amaçları, sansüre, ana akıma saldırı olan sözlere sahip Cannibal Corpse gibi grupları baş tacı etmek de mümkün olmazdı. Chris Barnes’ın sözlerde anlattıklarını gerçekten yapmak istediğini bilseydik kuşkusuz birçoğumuz grubu ve müziğini sorgulamaya başlardık. Ancak bazı albümlerin/şarkıların sözleri aksine sizin için o kadar değerli oluyor ki, zaman zaman yaşadıklarınızı tanımlamak veya haykırmak istediğinizde aklınıza hemen o sözler geliveriyor. Impaled Nazarene, bu albümünde – diğer pek çok albümlerinde de olduğu gibi – iki kategorinin de dışında kalıyor. Onlar pisliği, hoşgörüsüzlüğü, gaddarlığı savunuyorlar ya da öyle görünmek istiyorlar. Neyse, buraya en sonda tekrar geleceğiz.

Mika ve saz arkadaşları, ilk albümden beri devamlı bir devinim içindeler. Müzikleri her daim sert oldu ancak saf black metale yakın bir sound’la başladıkları kariyerlerinde kendilerine has bir üslup yakalamayı başardılar.

Başta bahsetmiş olduğum üzere, müziklerine yedirdikleri yoğun punk/grindcore etkileri, bu üslubun şekillendirilmesinde anahtar görevi görüyor. Mika’nın yapmış olduğu çığlık çığlığa vokaller de olayın tuzu biberi oluyor.

Dönelim Nihil’e. Albümde gitarları artık grupta yer almayan Jarno ve Children Of Bodom’dan Alexi çalmışlar. İlk şarkı olan Cogito Ergo Sum’da Alexi’nin Children Of Bodom öncesi grubuna ait bir rif de kullanılmış. Tarzının en iyi vokalistlerinden olan Mika, albüm boyunca diktatif bir vokal tarzı ile dinleyiciye hükmediyor. Siz de oturup paşa paşa kulak veriyorsunuz tabii. Punk etkileri, son dönemlerde crust gibi crossover elemanları müziğe adapte eden yığınla black metal grubunun nereden ilham aldığını gösteriyor.

Kuduz salgını kıvamındaki albüm, her parçasıyla pis pis yüz güldürürken, dinleyeni feci derecede gaza getiriyor, sağa sola saldırma, bir şeyleri parçalama gibi manyakça hislere gark ediyor. Birçok karambol bölüme ev sahipliği yapan albümümüz, melodiden de hiç vazgeçmiyor. İkinci sıradaki Human Proof buna çok güzel bir örnek. Aynı şekilde Cogito Ergo Sum, Assault The Weak, How The Laughter Died gibi parçaları da örnek verebilirim. Harika müzisyenlik, kısa ve öz gitar soloları ve özellikle öne çıkan bas gitar kullanımı albümün önemli artıları olmuş.

Impaled Nazarene’in tartışma yaratan albüm sözleri konusuna geri dönecek olursak, Zero Tolerance’ı içine alacak parantezi de açmış oluyoruz. Mika, bu parçada alenen cinsel tercihlere saldırmış ve “straight” olmamanın iğrenç bir şey olduğu, bu kişilerin toplu tecavüzü hak ettikleri gibi sevgi dolu görüşlerde bulunmuş. Doğal olarak çok tepki toplamış. Grup, kariyeri boyunca militarist, ırkçı görüşleri sebebiyle eleştirilere maruz kaldı ve şu anda “Nihil”in Almanya’da resmi satışı yasaklanmış durumda.

Albüm kapağı da grubun şanına yakışan cinsten. Keçi figürlü sado mazoist bir sahne. Ev sıcaklığında bir ortam resmedilmiş. :) Sözel anlamda bence bir avuç çöpten ibaret olan albüm, müzik anlamında ise gerçek bir cevher. Kişisel bir not da ekleyeyim, çarpık isminden dolayı sağda solda pek telaffuz edilemediğinden olacak belki de, pek bilinmemekle beraber, albümün en azgın, en gaz parçası Angel Rectums Still Bleed (!) kanımca. Bu kuduruk parçayı dinlemenizi öneririm.

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.56/10, Toplam oy: 27)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
Şirket
Osmose Productions
Kadro
Mika Luttinen: Vokal
Jarno Anttila: Gitar
Jani Lehtosaari: Bas
Alexi "Wildchild" Laiho: Gitar
Reima Kellokoski: Davul
Şarkılar
1. Cogito Ergo Sum
2. Human-Proof
3. Wrath of the Goat
4. Angel Rectums Still Bleed - The Sequel
5. Post Eclipse Era
6. Nothing Is Sacred
7. Zero Tolerance
8. Assault the Weak
9. How the Laughter Died
10. Nihil
  Yorum alanı

“IMPALED NAZARENE – Nihil” yazısına 20 yorum var

  1. patognomonic says:

    Olum aleksinin neresi vahşi cocuk lan.Adam neredeyse Britney Spears olarak dogacakmis

  2. Human-Proof deli bi şey.

  3. atom says:

    anlaşılan adamlar tam ırkçı-faşist,neo nazi tipler (hatta homofobikler, en azından sözleri yazan).böyle tipleri hiç bi zaman desteklemeyeceğim çünkü insanların arasına düşmanlık sokma gayreti içerisindeler (evet özellikle metalcilerin :), albümün yasaklanması da gayet yerinde olmuş! insanlığa faşistler değil anti-faşistler pozitif şeyler katar.

    Cattle Bilmemne

    @atom, Fazla CoB dinlemem, Alexi kırık değil miydi yahu sanmam homofobik olduklarını?

    Korhan Tok

    @Cattle Bilmemne, Ahahah çok yanlış yerdesin.

    Korhan Tok

    @Cattle Bilmemne, Dönemsel olarak yani. 2000li yıllarda Alexi baya evli falan adamdı.

    Cattle Bilmemne

    @Korhan Tok, Klavyeciyle mi ne yiyişiyordu, şahitlerim var vallahi gördüm abi.

  4. Exorsexist says:

    Eskiden dinlediğim grup olarak kaldı. Norz norz norz, urga karma vs 90′larda çıkmış değerli albümlerdi.
    Nihil’i pek severek dinlediğimi haıtrlamıyorum.
    İzmir’deki her metal konserinde mutlaka mika’ya -giyim kuşam ve tip olarak- benzeyen birisi geliyor nedense…

    http://www.metal-archives.com/images/3/4/4/344_photo.jpg?4939

  5. OnurOnur says:

    Ne zavallıca bişey ya şu homofobik olmak

  6. ismail vilehand says:

    son zamanlarda pek dinlemiyorum unuttum sanki bu grubu ama dakkaya vursak Marduk’tan sonra hayatımda en çok dinlediğim black metal grubu Impaled Nazarene olur muhtemelen. en sevdiğim albümleri de Pro Patria Finlandia. çıktığı sene hemen hemen her gün dinliyodum. o derece takmıştım kafayı.

  7. crowkiller says:

    impaled nazereth ne demek araştırdınız mı şu grubu dinlerken ?ya ne güzel insan gibi müzikler varken böyle pis pis cenabet dinsiz hayvan gibi grupları dinliyorsunuz
    açın bi ferdi tayfur dinleyin,dilberay dinleyin ne güzel türküler bunlar, ama yok illa asi olucaz, yola gelmicez, farklı olucaz,aklım almıyor arkadaş yaw şu kapağa bak kadının poposu açık, Allah ıslah etsin hepsini, şöyle şeyleri dinleyeceğinize açın bi yusuf islam dinleyin ,gülen hoca efendimizin sohbetlerini dinleyin içiniz ferahlasın, bu yol yol değil öbür tarafta da böyle eğlendirmezler adamı, ne olur geri yollayın bizi diceniz ama yollamıcaklar,pisler

    şaka lan şaka, heyıl seytın

    atom

    @crowkiller, :D

  8. Impaled Nazarene değil ama Impaled’le ilgili acım büyük… 2000 civarı metal-observer.de bir yarışma yapmıştı, tam hatırlamıyorum ama sanırım Impaled’e en iyi soruyu soran kişiye şu albümü hediye ediyorlardı.

    http://www.metal-archives.com/albums/Impaled/The_Dead_Shall_Dead_Remain/2892

    Ben de grubu hiç dinlememiştim, adını bile duymamıştım, hatta hayatımda duyduğum en sert şey Cannibal Corpse’tu ve “bu grubu asla dinlemem” falan diyecek kadar da death metalden uzaktım. Neyse işte, adından başka hiçbir bilgim olmayan Impaled’e, şu an hiç hatırlamadığım bir soru sormuştum, nasıl olduysa en iyi soru seçilmişti ve CD’yi kazanmıştım. Adresimi istediler, pek sevinerek adresi verdim falan ama o CD bana hiçbir zaman gelmedi. Belki de bir gümrük memuru CD’yi gördü ve fak dis şit deyip çöpe attı.

    Yaktın beni gor kapak…

    crowkiller

    @Ahmet Saraçoğlu, o kapaktaki bağırsaklar gerçek mi diye sorup kazanıyormuşsun cd yi hahah

    Ahmet Saraçoğlu

    @crowkiller, bu arada şu kısmı yanlış söylemişim:

    “hatta hayatımda duyduğum en sert şey Cannibal Corpse’tu ve “bu grubu asla dinlemem” falan diyecek kadar da death metalden uzaktım.”

    O başka bi konuyla alakalıydı ve 1998 civarıydı. 2000′de her şeyi dinliyodum çılgınca ahah.

    Yine de 2000 yılında Impaled’le ilgili ir şey bilmiyordum.

    Görkem Şahin

    @Ahmet Saraçoğlu, Senelerdir Metal Observer ı takip ederim, hatta bir ara sahibi Alex ile baya chatleşmiştim, gelmedigini yazsaydin keske, kesin ilgilenirdi, fena eleman değildi hatirladigim kadariyla

    Ahmet Saraçoğlu

    @Görkem Şahin, ben de çok uzun süre takip ettim, metal konusunda cidden çok şey kattı bana. Ama sonra yeni yazarlar aldılar ve bazı yazılardan dolayı siteden soğudum.

    http://www.metal-observer.com/articles.php?lid=1&id=14892

    Mesela şu yazı yüzünden Alex’e mail atmıştım, “Oğlum naabıyonuz lan, güzelim siteye yakışmıyo bunlar” diye, o da “herkesin kendi görüşü” falan demişti. Haklıydı tabii ama yine de soğudum siteden. Özellikle şu lafı edebilen birine Master of Puppets yazdırmış olmalarına uyuz olmuştum:

    “I had a long talk with all the members of my band and we have all agreed that this album is one that will not impact our music in any way, shape or form.”

    Çocuk resmen Master of Puppets’a 6/10 verişini “kendi grubumdaki arkadaşlarla konuştuk, bu albümün yapacağımız müzikte bize ilham vermeyeceğinde karar kıldık” diye temellendirmiş.

    Bi daha da kritik okumadım metal-observer’da.

    Cattle Bilmemne

    @Ahmet Saraçoğlu, Abi konuyla alakasız olacak gerçi ama Twitter’daki profil fotoğrafın Psycroptic’ten geldi değil mi aklına? :D

    Görkem Şahin

    @Ahmet Saraçoğlu, evet o konuda sana katiliyorum, son 3-4 senedir ozellikle kotu yazarlar aldi siteye, şahsen Ralf ve Arve yi severdim ben sitenin kritik yazarlarından

  9. Emrah says:

    Assault the Weak gelmiş geçmiş en gaz Impaled Nazarene şarkısıdır!

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.