# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
Alman rapçi Bushido’dan 2. DIMMU BORGIR hırsızlığı
30.11.2013

Emeğe saygı.

Asıl adı Anis Mohamed Youssef Ferchichi olan Almanyalı rap şarkıcısı Bushido, 6 yıl önce çıkardığı “Mittelfingah” adlı şarkısında, DIMMU BORGIR’in “Mourning Palace”ından aşırmalar yapmasıyla gündeme gelmişti.

Bushido DIMMU BORGIR’i çok seviyor olacak, zira şimdi de -yine gruptan izin almaksızın- grubun “Abrahadabra” albümündeki “Dimmu Borgir” adlı şarkının altyapısını aynen almış ve yakında çıkacak olan “Leben Und Tod Des Kenneth Glöckler” adlı şarkısında kullanmış.

2007′deki olayda da Bushido’ya dava açma noktasına gelen DIMMU BORGIR’in gitaristi Galder, konuya ilişkin: “Bariz şekilde bir hırsızlık söz konusu ve bunun karşılığında bize gerekli telifler ödenmezse karşı tarafa dava açacağız. Bize bulaşan karşılığını en sert şekilde alır” şeklinde konuşmuş.

Aşağıda da önceki çalıp çırpmaya konu olan şarkılar var.

  Yorum alanı

“Alman rapçi Bushido’dan 2. DIMMU BORGIR hırsızlığı” yazısına 18 yorum var

  1. Şafak says:

    Benim aklıma gelen Opeth in “credence” adlı şarkısını da aynı şekilde bir rapçi parçasında kullandı. Sagopa Kajmer şarkılarının yarısından fazlasını hep bu şekilde başka sanatçıların müziklerini alarak yaptı.Bir kaç tane yazayım.Empyrium dan bir iki şarkı, efsane şarkısı maskeli balonun müziği michael schenker group un “nightmare” adlı şarkısından alıntı vs. bir sürü var daha. İşin tuhaf tarafı rapçilerin (ç)alıntı yaptıkları müzik orjinallerinden daha fazla dinleniyor. Bu forumlarda da tartışılan bi konu bazıları rap müzikte bu zaten var olan bişey diyor, bazıları olmaz öyle şey diyor.

    owlboss

    @Şafak, sample olarak kullanılıyor benim bildiğim. Belirli bi süresi mi ne var. Ondan uzun çalarsa hırsızlık oluyoor. Örneğin diyelim bu yasal süre 8 sn. Sürekli dönebilir o süre zarfında şarkının bi kısmı ve bu hırsızlık sayılmıyor. Zaten rap şarkıların alt yapıları genelde böyle diye biliyorum.

    Şafak

    @owlboss, Sağolasın böyle bir süre kısıtlaması olduğunu bilmiyordum.

    Nahilath

    Sagopa Kajmer, şarkı altyapısı çalma konusunda ustadır zaten.

    Birde bunun üstüne ”jazz, blues iğrenç bir müzik” tarzı açıklamalar yapar. Çaldığı altyapıların müziklerine bok atar, tam dayaklık.

    http://www.youtube.com/watch?v=0XTQWYQ4qQk&t=0m22s

    Şafak

    @Nahilath, Yıllarca büyük fanı olduğum bir adam hakkında iyi şeyler demek isterdim ama malesef benim düşüncelerim de seninki ile aşağı yukarı aynı. Jazz, blues bu müzik türlerini nerdeyse hiç bilmem o yüzden onla ilgili bişey diyemicem. Ama 2010 senesiydi sanırım şöyle bir söz söyledi ” benim albümlerimi internetten indirenlere hakkımı helal etmiyorum”. E be adam sen seni ünlü yapan bütün o şarkıların müziklerini başka yerden almışsın acaba o adamlar sana hakkını helal edicek mi? Ne oldu da böyle bu tavırlara girdi anlamak mümkün değil.

    owlboss

    @Nahilath, Abi Sagopa Kajmer savunucusu gibi algılama (haha) ama yasadışı bir şey yapmıyor bu rapçiler. O yüzden çalıntı demek hiç doğru değil. Zaten rap (ritim ve şiir) müziğin temeli belli bir ritime dayanıyor. Ve bu ritimi bir şarkıdan izinsiz kesmek yasal.

  2. Darth Tyranus says:

    Bu adamda ”Alman” olarak anılıyorsa yazık Almanların haline. NPD gibi partilerin haklı olduğunu düşünüyorum cidden.

    Ugur

    @Darth Tyranus, Buna benzer bir ifadeyi daha önce başka bir platformda dile getirdiğimde bana bir Hitlerin torunu demedikleri kalmıştı hah.

  3. Toxic Breath says:

    İsim Arap,ülke Alman,lakap Japon.
    Ey maşallah

  4. eXozmen says:

    S.A, Bize bulaşan karşılığını en sert şekilde alır.

  5. patognomonic says:

    Oğlum Galder’e bulasilir mi manyak misin lan? Adamdaki meymenete baksana

  6. Bende Saklı Kalsın says:

    Nedir bu rapçilerin beste fakirliği? Antimatter’ın “Dream” isimli şarkısı için de benzer bir durum olmuştu.

  7. sefagn says:

    ne güzel şey repçilerinde metal dinlemeleri diye sevindim habere lan manyağım ben galba

    bide ilk şarkıda benzerliği ilk dinlediğimde tesbit edemedim ama 2.si direk göze batıyor

  8. burak says:

    Breaking Bad 4.sezonda bir bölümde Jesse kulaklıkta bi müzik dinliyordu,rap olmasına rağmen sample’ında angel of death’ın riff’i vardı duyunca şaşırmıştım baya.

  9. Nightwing says:

    Ne ekersen onu biçersin demişler. Dimmu Borgir’ın eski klavyecisi de zamanında bir video oyunun soundtrackini aynen alıp Stormblast albümüne yeni şarkı Sorgens Kammer diye koymuştu. Sonra bizimkiler onu şutladı tabi. Gün gelir devran döner Shagrath efendi.

    Not: Dimmu Borgir’i severim sadece olaylara objektif bakıyorum.

    Tabi bu Alman arkadaşımızın ap açık arak yaptığı ve Dimmu Borgir’in dava açsa yerden göğe kadar haklı olacağı gerçeğini değiştirimiyor.

  10. Sunqfu says:

    Opeth’in Credence olayı şuydu (http://www.youtube.com/watch?v=3EXh-mXaGHE)

  11. kaanarik says:

    Herkes bushido çaldı, sattı, posta koydu tarzı düşünmeye başlamış ama ne var ne yok bilen yok arkadaşlar. Belki kay one satış koydu klipten anlasıldığı gibi de kay one ı alıp büyütmüş sonra illaki bişi yapmıski postayı koymustur. Bu alemde işler böyle.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.