# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MAMMOTHS ON GIANTS – Desolated EP
| 22.10.2013

Balyoz olacak çekiç.

?zınısım adnıkraf nışıtra ikadnısıyas purg nelib ınığıtpay en ikedzimeklü

Değilseniz de artık gözünüzü/kulağınızı açsanız iyi olur. Türkiye’de yeni nesil ve sağlam temelli bir metal hareketlenmesinden ne ölçüde söz edilebilir, uzun bir tartışma konusu, ancak bir şeyler yapmak isteyen ve kafasındaki şeyi yapmayı başaran pek çok grubumuz olduğu da su götürmez bir gerçek.

MAMMOTHS ON GIANTS, Türk metal alemine yeni giren ve şuradan dinleyebileceğiniz ilk ürünü “Desolated” EP’si ile “Nerelerdeydiniz?” dedirtecek bir iş ortaya koyan taptaze bir grup. Kendini post metal olarak tanımlayan MAMMOTHS ON GIANTS, ilham kaynaklarını çok iyi özümsediğini belli eden, ancak hiçbirinin de izinden gitmeyecek kadar aklı başında bir müzik yapıyor. Konu müzik olunca, 10 dakika 47 saniye, insanları etkilemek için gayet yeterli bir süre aslında. MAMMOTHS ON GIANTS üç adet şarkı yazmış ve bunları olabilecek en güzel şekilde, kapağından (Gençay Aytekin) kaydına (Deniz Tuncer / Beef Sound + SAINTS ‘N’ SINNERS), her detayı gayet güçlü olarak ortamlara salmış.

Grubun gitaristi Gençay Aytekin, Pasifagresif’i başından beri takip edenlerin ismine aşina olduğu, sitenin ilk zamanlarında buralarda yazılar yazan, müzikal anlamda zevklerine de, görüşlerine de güvendiğim bir insan. O yüzden arkadaş torpili yapıp EP’ye 10 üstünden 18 vereceğim. Gençay’ın yapacaklarına güveniyordum evet, dolayısıyla da Gençay’ın parmaklarından çıkacaklar konusunda, grubun kurulduğunu duyduğum andan itibaren, yalnızca, neler duyacağımıza dair bir merak vardı; şüphe yoktu. O nedenle EP’ye dair aklımdaki ilk yorumu en baştan yapayım:

Eğer 3 şarkılık bir EP’yi arka arkaya 10. dinlemenizde dahi, “Ulan yine mi bitti” diyor ve 11. kez açıyorsanız, yapılan işin kalitesi konusunda çok düşünmenize gerek olmuyor.

Zamanında birlikte stüdyoda beraber az Oroborus çalmadığım Gençay haricinde, grupta Alper Şakar vokallerden, İlker Güller ise davullardan sorumlu. Vokallerde haykırma ile böğürme arası, iyi anlamda bir çiğlik var. Zamanla daha iyi ve karakterli olabileceğini düşünüyorum. EP’nin tümünde benzer bir vokal kullanımı olsa da, Desolated’ın 01:31 ve 02:48 civarındaki gibi farklı vokal tatlandırmaları veya Illusion of Obedience’ın ortalarındaki türden gang vokaller de karşımıza çıkabiliyor. İlker Güller tarafından bilgisayarda yazılan davullar da müzik ne gerektiriyorsa onu veriyor. Tonu olsun, yazımı olsun gayet beğendim. Albümde kayıt olarak duymayı ümit ediyorum. Baslardan sorumlu kişi, EP’de konuk olarak yer alan THROWN TO THE SUN ve THE BLAME basçısı Onur Altınay. Bas kayıtlarını da yine aynı gruplardan ve Pasifagresif yazarlarından Bahadır Sarp yaptı. Şarkı sözlerinden Murat Cebeci, mastering’den ise TESSERACT’ten Alec “Acle” Kahney sorumlu.

Yavaştan kapatırsak, “Desolated”, “Aaa bak bizim oğlanlar çalıyor! :DDD” diye düşündürtmeksizin, yapan kişiler, yapıldığı yer fark etmeksizin kaliteli bir çalışma. “Ümit vadetmek”, “potansiyelini yansıtmak” gibi kavramlardan bahsetmiyorum, zira ortada zaten “olmuş” bir müzik var. İleride daha da iyi olacak mıdır? Kesinlikle olacaktır. EP’yi dinlerken bunu hissetmek o kadar kolay ki. Bunu Illusion of Obedience’ın 1. dakikanın ardından ürperen tüylerim eşliğinde söylüyorum; Confrontation’ın 03:51′de giren rifini duyup içimden “Hassiktir be” diye gülümseyişimle söylüyorum; Desolated’ın akıp giden düzenlemesi eşliğinde, “5-6 şarkı daha yazsınlar da MAMMOTHS ON GIANTS ve THROWN TO THE SUN olarak konser verelim” diye düşünerek söylüyorum.

Kritik burada bitti. EP’ye not vermiyorum, notu albüme saklıyorum. Yazı zaten ne civarda bir not vereceğimi belli ediyor. Evet, övgü dolu bir kritik oldu. Evet, Gençay arkadaşım. Evet, EP’deki herhangi bir şeyi de eleştirmedim. Hatta “3 şarkı için bu kadar yazmaya değer mi?” diye düşündürtmüş bile olabilirim.

Ama hayır, bunları arkadaş hatırına yapmadım ve bu konudaki kanıtım da gayet güçlü.

Bundan sonra umarım albüm gelir.

Gelsin.

Gelmeli.

Albümün okur notu: 12345678910 (7.53/10, Toplam oy: 30)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2013
Şirket
El Emeği Göz Nûru Kasetçilik, Unkapanı
Kadro
Gençay Aytekin: Gitar
Alper Şakar: Vokal
İlker Güller: Davul
Konuk:
Onur Altınay: Bas
Şarkılar
1. Desolated
2. Illusion of Obedience
3. Confrontation
  Yorum alanı

“MAMMOTHS ON GIANTS – Desolated EP” yazısına 19 yorum var

  1. B U R Z U M says:

    grup hakkında en ufak bi fikrim yok ama o nasıl harika bir kapaktır yau…yazıların şekli ayrı güzel…

  2. Bad Joke says:

    8.5/10.Türkiye’ye göre mükemmel iş. Ayrıca: “Confrontation’ın 03:51′de giren rifi”.
    Ep’nin yeni bittiği ve etkisini atamadığım şu an söyleyebilirim ki Mammoths On Giants ve Thrown To The Sun konserleri ne güzel olmaz mı?

    gerçeksatanizm

    boğazkesen merkez, metaline göre herkes! aslanlarım benim babalar gibi işler bunlar.

  3. OMustafar says:

    Metalin çoğu dalında çok sağlam şeyler çıktı bu sene gerçekten. Çok mutlu edici işler var ortada. Özellikle Mammoths On Giants açık ara harika işler yapmış. Albümlerini sabırsızlıkla bekleyeceğim.

  4. DeathoteK says:

    Her şeyi ile harikulade..

  5. @58367 / 4091 / 5312, süper tespit. Hatta net şekilde şunun çakması:

    http://www.denanicole.com/wp-content/uploads/2012/05/octopus-2.jpg

    B U R Z U M

    @Ahmet Saraçoğlu, ahahaha:D:D:D:D:D

    Jester

    @Ahmet Saraçoğlu, Ahah müthiş.

    58367 / 4091 / 5312

    @Ahmet Saraçoğlu, ben ‘biraz’ dedim, ardına da ‘sanki’ diyerek tereddüt katsayımı katmerledim.. sen ‘net’ diye karşılık verdin…

    ya gözün çok bozuk ya da grubun kurucusu çocukluktan kalma kan kardeşin felan herhalde…

    solucanımsı, kımıl kımıl ağaç dalları kökleri, ele-kola benzeyen figürler vs..her iki kapak da çekirdek olarak birbirini andırıyor…..görüşüm bu

    Ahmet Saraçoğlu

    @58367 / 4091 / 5312, bence de sen eleştiri yapmak adına sınırları biraz fazla zorlamışsın ve ortaya komik bir durum çıkmış. O tarz uzantısal, solucanımsı şeylere referans gösterilebilecek milyarlarca şey var, üstelik senin çakma diye söylediğin kapaktaki eller kollarla, grubun kapağındaki ibişlerin ince ve uzun olmak dışında en ufak bir benzerlikleri yok. İlk yorumun için “şaka yapıyor herhalde” diye de düşündüm ama değilmiş, ilginç tabii.

    parasite/gallows

    @Ahmet Saraçoğlu, bence biraz fazla fevri ve alıngan davranıyorsun.

    Ahmet Saraçoğlu

    @parasite/gallows, sanmıyorum.

    Aeonian_Lich

    @58367 / 4091 / 5312, Çok sert kelimeler, ifadeler kullandıktan sonra, tereddüt içeren imaların, işin hakaret ve küçümseme hissini sadece “biraz” azaltıyor. Ahmet’e verdiğin cevapta da o his devam ediyor. Çakma kelimesi taklit kelimesinin de daha sert biçmidir. İstediğin kadar tereddüt içeren “sevimli” kelimelerle yumuşatmaya çalış, başarılı olamazsın. Zorlarsak Lovecraftian temalar, hatta Del Toro’nun Pan’ın Labirenti gibi, Ahmet’in dediği gibi sayısız şeye benzetebiliriz. Ama sadece benzetebiliriz.

    Koray

    @58367 / 4091 / 5312, ”Ya gözün çok bozuk” nedir lan?
    Sana ne?

  6. @58367 / 4091 / 5312, selam, kapağın çizeri benim. açıkcası yorumunun çok da ciddi olduğunu düşünmemiştim ilk gördüğüm zaman. o yüzden bir şey yazmak istemedim.

    ama şöyle söyleyebilirim; paylaştığın kapağı, albümü ve grubu daha önce hiç duymamıştım ve görmemiştim de. hani kendi bakış açınla benzerlikler bulmuş olabilirsin elbette. ona bir lafım yok. gel gör ki “çakma” olarak nitelediğin işin, paylaştığın kapak ile benzeşen öğeleri o kadar genel şeyler ki, hani “aklıma ister istemez falanca grubun kapağı geldi” desen eyvallah derim, ama yorumunla beni zan altında bırakmış oluyorsun. bu durum da doğal olarak benim yaptığım işi sevip ve saygı duyanların tepkisine yol açıyor.

    neyse dediğim gibi daha önce gördüğüm bir şey değildi paylaştığın şey. kapağı yapan kişinin üslubu da genel olarak benim takip ettiğim ve ilgilendiğim akımların parçasıymış gibi durmuyor.
    o yüzden dolaylı bir esinlenme ya da etkilenmeden de söz etmek zor.

    umarım açıklayıcı olmuştur.

    Can Gelgec

    Şarkılar bayağı hoş olmuş, yarın gündüz haliyle daha içine girerek dinleyeyim, kapak da gayet cici, ellerinize sağlık hakikaten.

    Tırôlleri beslemeyin abi, parmaklarınıza yazık hakkaten.

    B U R Z U M

    @Gençay Aytekin, hacı sen neler yapmışsın öyle ya? sayfandaki çizimler resmen aklımı aldı ve gerçekten abartmıyorum…hani insanın kafasında bazı çizmek istediği şeyler ve tonlamalar vardır ya işte resmen aklımın köşesindeki şeyleri buldum sitende…mesela bu http://gencayaytekin.daportfolio.com/gallery/837581#8 muazzam bir portre…ayrıca bu http://gencayaytekin.daportfolio.com/gallery/509496#4 dehşet güzel… ben çöp adam bile çizemeyen insanım yani resim çizim kabiliyeti sıfırın altında o derece ama dedim ya kafamdaki şeyler canlandı resmen çizimlerini görünce. :) ben kopya kağıdıyla bile çizemem onları:D gerçekten müthiş şeyler yapmışsın…tamamen kendi zevkime göre konuşuyorum…

    Gençay Aytekin

    @B U R Z U M, teşekkürler. (:

    Lefthandpath

    @Gençay Aytekin, cevap yazmaya gerek yoktu bur trolle. tipik cahil ukalalığı işte.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.