# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Haberler
Varg Vikernes’den detaylı Black Metal açıklaması
09.05.2013

Verdi veriştirdi.

Geçtiğimiz günlerde metal müziği bıraktığını açıklayan ve son metal bestesini paylaşan Varg Vikernes, kişisel blog’u üzerinden Black Metal hakkında bir yazı paylaşmış.

Zihnin Gölgeleri

Bir zamanlar IRON MAIDEN hayranı, Thrash Metal, Death Metal hayranı, müzisyen ve sonrasında ise Black Metal müzisyeni haline gelen bir klasik müzik hayranıydım. Beni bu yolda ilerleten şey ise müziğin melankolik atmosferi, saldırganlığı ve enerjisi oldu. Hâlâ klasik müzik ve IRON MAIDEN seviyorum, özellikle de ‘Somewhere in Time’ albümünü. Ama Thrash ve Death Metal ise 1991′de ‘daha iyi bir şey’ bulduğumda benim için cazibesini yitirdi.

Bu ‘daha iyi bir şey’, Euronymous tarafından Black Metal olarak adlandırılmıştı, Venom’un bir albümünden alınan bir isim. Ve o zamanlar için yeni bir şeydi, aslen bir müzik tarzı değildi. Death Metalin ticari doğasına ve yaratıcılık eksikliğine karşı bir başkaldırıydı. ‘Lafta’ Black Metal gruplarının özgün olmaları gerekiyordu. Ortaya benzersiz ve özel bir şey koymalıydılar. Eğer bunu yapamazlarsa ‘gerçek’ (true) olamazlardı. Diğer bir deyişle Black Metal etiketini hakedemezlerdi.

DARKTHRONE’un kendine özgü şeytani bir duruşu vardı. BURZUM’un karanlık ve fantastik bir duruşu vardı. MAYHEM’in o zamanlar böbürlenecek bir şeyleri yoktu, ilk ‘düzgün’ albümlerini henüz çıkarmamışlardı (‘Deathcrush’ tamamen boktan bir şeydi). Ama Euronymous’u vardı. Yani doğal olarak onlar da ‘gerçek’ kabul edilmişlerdi. IMMORTAL ‘gerçek’ değildi. Bu nedenle de, eğer ‘Black Metal’ etiketini kullanırlarsa Euronymous’un vereceği tepkiden korktukları için müziklerine ‘Holocaust Metal’ dediler.

DARKTHRONE ve BURZUM ise fazla başarılıydı. Bekleneceği üzere, eğer bazı gruplar başarılı bir şey yaparlarsa diğer gruplar da bu müziği yapmak isteyecekler. Evet, bunu bir müzik türü olarak gördüler. Ve bu bir müzik türü oluverdi. Sonrasında da sürüyle taklitçi grubun geldiğini gördük; EMPEROR, ENSLAVED, GORGOROTH ve diğerleri, DARKTHRONE ve BURZUM’a çok benzeyen müzikler yapmaya başladılar. Euronymous en başta bunu durdurmaya çalıştı. Hatta bazı grupları, durmaları için bizzat ziyaret ederek tehdit etti. Fakat doğal olarak boşuna bir uğraş idi.

Black Metal sahnesi çalkantıdaydı. Euronymous’un kayıt şirketiyle anlaşan BURZUM’un da başarısıyla Euronymous, bu zar zor ilerleyen işi kâr getiren bir şeye dönüştürebileceğini gördü ve bu taklitçi gruplarla anlaştı.

Şahsen, başka grupların gelip de benim müzik tarzımı çalmalarını sevmem. Ama kalkıp buna sinirleneceğime yeni bir şeyler yapmaya karar verdim, tekrar. 1993′te, aslında ‘anti Black Metal’ olması gereken ‘Filosofem’i kaydettim. Taklitçi gruplara, illa aynı şeyi yapmaları gerekmediğini söylemek istemiştim. Kendi müziğinizi de yapabilirsiniz. Benim yaptığım gibi.

Fakat doğal olarak bu da sefil bir şekilde başarısız oldu. Birden bire gruplar, aynı ‘Filosofem’ gibi müzik yapmaya başladılar. Ve pes ettim.

Elbette bir aptaldım. Gruplar, kopyalamadıkları sürece başka grupların müziklerini çalmış sayılmazlar. Bizi takip eden gruplar aslında taklitçi falan değillerdi. Sadece başkalarının yaptığı müzikten etkilenen ve aslında geliştirilmiş olan bu müziği alıp daha da geliştiren yaratıcı çocuklardı. Aşağılanmış hissetmek yerine, başkalarına müzik yapmaları yolunda ilham verdiğim için gurur bile duymalıydım. Çoğu çok iyi müzikler. Eminim. Tamamen bilmiyorum gerçi; hiçbirine kulak asmayacak kadar aptaldım. Zihnim kapalıydı, kalbim kapalıydı.

Bu nedenlerden biri de, o zamanlar BURZUM’un sadece iyi müzik yapanlar haricinde başkalarına da ilham verdiğini görmemdi. BURZUM müziğinin amacı dışında, Death Metal’i nihilistik bir saçmalığa çevirmeye çalışan insanlar tarafından da kullanılmıştı. Black Metal hareketi de nihilistik saçmalıklara dönüştü tabii. Bütün yanlış şeyler sağlam bir şekilde desteklendi.

Kalpten bir Avrupalı olarak elbette bunların hiçbirini istemedim. Bu nedenle de hepsine karşı hor görümü, küçümsemelerimi hep ifade ettim. Benim yenilikçi çabalarımın nihilistik bir hareketi desteklemek için kullanılması bana karşı saldırgan bir tutumdu. Böyle hissetmekte de haklıydım.

Bazen iyi şeyler de yaparım. Ara sıra dudaklarımdan mantık saçan bir dizi kelime de çıkabilir. Ama çoğu zaman hâlâ, 1992′de başkaları benim müziğimi beğendiğinde aşağılanmış hisseden o eski aptalın tekiyim. Black Metal’in bozulmasına ve çarpıtılmasına karşı öfkemi dile getirirken bunu açık bir dille yapma konusunda başarısız oldum. ‘Sözüm ona Black Metal’ seven kişilere karşı kötü düşünmüyorum. Neden düşüneyim ki? Tabiri caizse, hepimiz ölen bir dünyanın kayıp ruhlarıyız. İçinde yaşadığımız toplumlar tarafından, ruhani yaşamlarımızdan ve enerjimizden soyutlandık ve kendi ruhani yaşamımızı, enerjimizi bulmak yine bize kaldı. Tökezliyoruz, düşüyoruz ve tekrar ayağa kalkıyoruz. Black Metal, her ne kadar dünyadaki bir çok şey gibi boş ve anlamsız olsa da, aslında kutsallığa giden yolda iyi bir geçittir. Diğer bütün özelliklerini dışarıda bıraktığımızda bile Black Metal, gerçek anlamı, pozitif düşünceyi ve bir çokları için yeni bir hayatı içinde barındıran bir yoldur.

Black Metal’in agresifliğinden, melankolikliğinden ve harmonik atmosferinden büyülenen kimseler daha iyi olma yolundadır ve bu yolda oldukları için geriye kalan insanlardan zaten iyidirler. Ve ben Black Metal’in bugünkü hali hakkında kötü söylemlerde bulunduğumda bunu sizin hakkınızda kötü düşüncelere sahipmişim gibi yorumlamanızı istemem. Black Metalin ya da herhangi bir metal türünün yaşam biçimini sevmiyorum şu an. Fakat bu, bahsettiğim türlerde yaşayan insanlara karşı olumsuz düşündüğüm anlamına gelmiyor.

Artık metal müzik çalmıyorum. Yani bu nedenle de tüm bu cümleleri reklam yapmak için söylemiyorum. Sadece, şu an yaşadığımız haliyle dünyada yeterince saçmalık var. Bunu artırmanın da lüzumu yok.”

  Yorum alanı

“Varg Vikernes’den detaylı Black Metal açıklaması” yazısına 28 yorum var

  1. owlboss says:

    Adam zihnini açmış :)

  2. Serdengeçti says:

    Darkthrone seven raw black metalcilerin kendisiyle taşak geçtiğinden bi haber anlaşılan.

  3. Exorsexist says:

    sanırım 300 post sürecek tartışma amacıyla sıfırdan sayfa açıldı.

    Serdengeçti

    @Exorsexist, Bana göre o kredisini de çoktan tüketti. Son demeçleri tam bir fiyaskoydu. Bununla da sıvamış iyice. Ben ciddi anlamda çok memnunum tabi bu udrumdan. Cannibal Corpse’un sansürlenen görselleri gibi bu adamın da müzikleri ve demeçleri sansürlenmeli. Hatta yitip gitsin tamamen :p

  4. patognomonic says:

    Varg Vikernes, black metali oluşturup onu bir ideoloji olarak gelistireyim derken, henüz tam manasıyla gelisimini tamamlayamadigi bu ideoloji,tüm hamligiyla varg’in kendisini ele gecirdi.Bir noktadan sonra Varg ideolojisini değil, bu yarim kalmış fikir Varg’i büyüttü.Hem de tüm ergenligi ile.

    Meselenin benim penceremden görülen kadari, bana bunları düşündürüttü hep. Bunca yeteneği olan bir insan, yillarca yitik kaldi.

    chuck

    @patognomonic, varg ile ilgili bugüne kadar okuduğum en kısa ve öz tespit bu olsa gerek.

  5. Nightwing says:

    Artık tamamen Varg Vikernes ile yollarımızın ayrıldığının resmi belgelenişidir bu yazı. Evet beni çok etkiledi bu müziğe tapınıp sonra da icra etmeye başlamamda ki belki de en büyük etken. Ama artık ayrı yollardayız. Hem ben üzerimdeki Burzum etkisini büyük oranda attım o da metali bıraktı. Artık ayrı dünyaların insanıyız. Yine de yaşattıkların için teşekkürler Varg dayı.

    (Çok duygusal bi mesaj oldu lan)

    Yalnız Immortal’a laf etme.

    Beleg

    @Nightwing, Varg dayı azcık bozmuş duygusallığı ama olsun.

  6. atoutlemonde says:

    black metalle pek aram yoktur ama varg reyizi bilmemek mümkün değil, her neyse favori iron maiden albümlerimiz aynıymış onu yazmaya geldim.

  7. aliihsan balı says:

    1991 Bergen= Bursa Kamberler, Ankara Çinçin, İstanbul Tarlabaşı.. Adam rica eder gibi tehdit etmiş..

  8. saw you drown says:

    … Black metal, her ne kadar dünyadaki bir çok şey gibi boş ve anlamsız olsa da, aslında kutsallığa giden yolda iyi bir geçittir…

    Ceket ilikliyorum.

  9. Görkem Şahin says:

    Yazı hiçten gelip hiçe gitmiş.. Manasız buldum…

    saw you drown

    @Görkem Şahin, Çünkü manasız hiçbirşey yokrur. O yüzden de manalı tek şey bir hiçtir. Varg bunun üstünü vurgulamış. Anlayabilene.

  10. Görkem Şahin says:

    Manalı tek şey hiçtir demişsin ama Varg da “Black metal hareketi de nihilistik saçmalıklara dönüştü tabii” demiş.. Hiçliği saçmalık olarak nitelendiriyor gibi geldi bana… Varg’ın birçok konuşmasını çok zekice bulurum bu arada.. Bence bu yazdıkları pek bir yere varmamış.

    saw you drown

    @Görkem Şahin, ..Black metal, her ne kadar dünyadaki bir çok şey gibi boş ve anlamsız olsa da…

  11. Tüm yazıyı çeviren Onur’a da bi tebrik lazım bence haha.

  12. deadskinmask says:

    “…Sadece, şu an yaşadığımız haliyle dünyada yeterince saçmalık var. Bunu artırmanın da lüzumu yok.”

    Bizzat kendin artırmışsın bu yazıyla be babacım.

  13. Kaan T says:

    Bu yazısını 1 hafta evvel okumuştum. Bu yazısı gene düzgün.

    Varg’ın saçma sapan bir yazısını okumak isteyenleri şöyle alalım:

    http://thuleanperspective.com/2013/04/30/crypto-jews-at-large/

  14. saw you drown says:

    Benim ufkum açıldı valla ama görüyorum ki yine bir sürü psikolojisi mevcut. Dave mustaine ve Varg vikernes gibi müzisyenlerin her açıklamasına -saçma,manasız,gereksiz- gören bir güruh var. Baydınız artık. Cidden yani. Varg vikernes black metal ideolojisinin kurucularındandır ve kendince black metal açıklaması yapmış. Ne var bunda?

    Not: Ne varg’ın ne dave’in avukatı değilim.

    niht

    @saw you drown, ikisi de saçma beyanlarda bulunduğu için olabilir mi? “Bu memlekette göte göt denir” deyişini arada bir hatırlamakta fayda var.

    saw you drown

    @zibidi, @niht, Ben varg ve dave mantıklı konuşuyorlar sürekli demedim ki. Her açıklamalarına neden saçma deniyor dedim.

  15. Nightwing says:

    Bu yazıdan anladım ki Varg Black Metal’e gönülden aşık. Tabi ilk yaratıcılarından olması vesilesiyle Black Metal’i sadece kendi müziğiymiş gibi sahiplenmiş. Aşırı tutku bir süre sonra saplantıya dönüşür. O şeyin sadece kendine ait olmasını istersin. Mesela bende Türkiye’de tek metalci ben kalayım istiyorum. Bu tutku ve sahiplenme meselesi. Varg aşırı tutku yüzünden, Burzum’dan etkilenen grupları gördükçe (O etkilenenlerden biri de Myotis Treble) tutkusu olduğu şeye yani Black Metal’e bir nevi trip atmış. Durumun özeti bu.

  16. @bkotlom, Varg çok konuşuyor olabilir.

  17. owlboss says:

    @bkotlom, Upuzun aralıklarla siteye giriyor olabilirsin. (Bu bir cevap değildir.)

  18. mfeci says:

    yalnız iron maiden’dan anlıyormuş adam..somewhere in time dedi ya la :))

  19. sanki humanist olacak ama olamıyor.

    violence

    @cenk özmercan, ahahah gibi gibi.
    ”nihilistik saçmalık” derken nihilizm = saçmalık demiyor sanki. ”gerçek” olamayan black metal gibi bir şey kastettiğini düşündüm ben

    Black Metal’in bozulmasına ve çarpıtılmasına karşı öfkemi dile getirirken bunu açık bir dille yapma konusunda başarısız oldum

    lan varg vikernesi çok seviyorum ben.

  20. CountGrishnackh says:

    Artık öylesine boşluğa düşmüş olmalıki yapılan müziklere ( kendiside dahil ) saçmalık olur görmüş. bizler dünkelheit,daudi baldrs,war,lost wisdom ile yetinmesinide biliriz deli çocuk yolun açık olsun Heil Varg ^^.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.