# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARKSPACE – Dark Space III
| 15.03.2013

Uzayın derinlikleri.

Ertuğrul Bircan Çopur

DARKSPACE, iyi-kötü kavramlarını bir kenara bıraksak bile, eşsiz bir grup. Kimi atmosferik metal gruplarının müziklerinin içinde yer alan tek bir etmeni, müziklerinin tamamı haline getirmeyi seçmiş durumdalar. Karşımızda belki de black metalin en minimalistik hali var diyebiliriz. Bu minimalistlik, ambient etkisinin yoğun olarak kullanımından ziyade, bilinçli olarak grubun tüm albümlerinde kullandığı prodüksiyondan, tabir yerindeyse tüm müziğin yoğun bir sisin arasından dinleyiciye sunulmasından geliyor. Ambient etkileşimler elbette ki var türü icra eden birçok grup gibi; ama DARKSPACE türün elverdiği sınırları zorlayacak kadar çiğ bir müzik yapıyor aslında.

Tek tek öğelere bakacak olursak karşımıza oldukça yaygın parçaların çıktığını görebiliriz; çok çok az varyasyonlu davullar, uzun süreler aynı kazımalar üzerinden devam eden gitarlar, derinden gelen scream-brutal arası çığlıklar, ve klavyeyle oluşturulan devasa bir ses duvarı. Tüm bu etmenleri kullanan DARKSPACE’in benzersiz bir grup olmasını sağlayan taraf ise, müziklerine seçtikleri temadan hayat buluyor.

Tarih, mitoloji, satanizm, paganizm gibi oldukça yaygın olan konuları artık yeterince ilginç bulmamış olsalar gerek, DARKSPACE uzay, boşluk, kozmik mistisizm gibi konulara yönelmiş. Her ne kadar şarkı sözleri bulunamıyor ve müzikten kesinlikle anlaşılamaz durumda olsa da, grubun müziğine kendi temasını muazzam bir şekilde yedirdiğini duymamak mümkün değil. Zaten gerek alışılagelmişin dışında makyajları, gerek albüm kapakları ve imajlarıyla oldukça farklı bir portre çizen grup, müzikleri ve temalarının da bu denli farklı olmasıyla kendisine oldukça mistik bir hava çizme işini çok iyi başarıyor. Tek kişilik projesi olan PAYSAGE D’HIVER ile çıkarttığı sürüyle demoda kış temasını enfes kullanan İsviçreli Wintherr (buradaki adıyla Wroth), müziğe belli bir his katma işinde usta olduğunun DARKSPACE’te altını çiziyor denebilir.

Hep grubu tanıtıp albümden hiç bahsetmemiş gibi oldum, farkındayım; ama grubun çıkarttığı tüm albümler aynı adımlar üzerinden gittiği için bu böyle oldu biraz da. Her yaptıkları iş birbirinin kopyası demek elbette değil bu. Müziklerinin her albümde biraz daha olgunlaştığı, dinleyen herkesin rahatça fark edebileceği bir durum. Kritik için de şimdiye dek çıkmış son albümleri olan “Dark Space III”ü seçmemin sebebi de bu. Yedi şarkı 79 dakikalık (oha evet) albüm, üç buçuk dakikalık geçiş şarkısı “Dark 3.15″ dışında tamamı 10 dakika üzerinde şarkılardan oluşuyor. Tek tek şarkıları inceleme işine girişmeye hiç gerek yok, çünkü tıpkı kullanılan öğelerin toplamından farklı bir müzik oluşturmayı başardıkları gibi, ortaya çıkarttıkları albüm de baştan sona dinleyiciyi yerinden söküp götürme işlevi görmesi için bir bütün halinde oluşturulmuş gibi. “Dark 3.13″ün ikinci yarısı hariç neredeyse hiç tempo değiştirmeden dinleyiciyi uzayın derinliklerinde yolculuğa çıkartma amacı güdülüyor, ve neredeyse seksen dakikalık hipnotik bir seans oluşturuluyor.

Hem oldukça çiğ, hem de yer yer çok yoğun atmosferik bir müzik var “Dark Space III”te. Bu iki aykırı yönün de inanılmaz bir başarıyla ortaya konduğunu da, albümün aldığı tepkiler, puanlardan rahatça görebilirsiniz. Tüm bunları bir araya koyunca, black metalin şu ya da bu alt kolunu tercih edenler bu albüme şans versin demeye bile gerek görmüyorum; bu tarzı seven, metalin bile içindeki kara koyun olarak görülen bu türe gönül vermiş (eheh) herkesin dinlemesi gerektiğini düşündüğüm bir albüm “Dark Space III”. DARKSPACE de, belli bir kitle tarafından çok sevilen ve beğenilse de, İsviçreli olduklarından mıdır bilmiyorum, hala adını yeterince duyuramadığına inandığım bir grup. Amerika ya da Kanadalı olsalar, çok daha tanınır ve adlarını duyurur olurlardı eminim.

Son olarak, bulabilirseniz grubun canlı kayıtlarını izlemenizi, hatta elinize fırsat geçerse (senede bir konser falan veriyorlar) bir konserlerine gitmenizi ve (ben henüz olamamış olsam da) bu hipnotik müziğin canlı icrasına ortak olmanızı tavsiye eder, hepinize karanlık uzaylar dilerim.

9,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.14/10, Toplam oy: 35)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2008
Şirket
Avantgarde Music
Kadro
Wroth: Gitar, vokal
Zhaaral: Gitar, vokal
Zorgh: Bas, vokal
Şarkılar
1. Dark 3.11
2. Dark 3.12
3. Dark 3.13
4. Dark 3.14
5. Dark 3.15
6. Dark 3.16
7. Dark 3.17
  Yorum alanı

“DARKSPACE – Dark Space III” yazısına 14 yorum var

  1. noise says:

    Belli bir kitlenin baş tacı ettiği, geriye kalanların da maytap geçtiği bir grup.

    Yıllardır pc’de duruyor albümleri. Arada açıp dinliyorum ama pek de tahammül edemiyorum.

    Tobias’ın diğer projesi Paysage d’Hiver, daha iyi bence. Das Tor albümü çıktı geçen ay. Tavsiye ederim.

    noise

    “Belli bir kitlenin baş tacı ettiği, geriye kalanların da maytap geçtiği bir grup.”

    Yukarıdaki cümle sert olmuş biraz. Karşıt görüşler gelmeden şöyle düzelteyim: Sanal ortamda gördüğüm kadarı ile seven dibine kadar seviyor, sevmeyen de maytap geçip sokayım böyle müziğe diyor. Ortasını görmedim pek.

    TAAKE

    @noise, çok değişik bir tarzı olduğundandır,cidden bazen çok ürkütücü,bazen de çok karanlık bir müzik yapabiliyorlar,ben şahsen bazı aalbümlerini zaten iki defa dinledim,bazılarını bir defa ancak dinleyebildim,hazmı zor ve dinlemesi sabır isteyen bir grup,bir de her black metal seven adamın sevmesi beklenemez,çünkü ortaya çıkan şey tam olarak ne black metal,ne ambient,ne drone, ne de noise…tamemn kendilerine özgü,zaten space black metal diye geçen yerler gördüm

  2. TAAKE says:

    Ertuğrul Bircan Çopur gene yardışmışsın valla :),bu kesin etuğrul un kritiği dedim,öyle çıktı,black metale boyadın isteyi :)teşekkür ederiz
    bu grup hemen herkese tavsiyemdir,tüm albümlerini dinlmelisiniz,black metal ile dark ambienti karıştıran ve çok özgün bir soundu ve insanın tüylerini diken diken eden bir müziği var,zaten uzaydan korkan ve uzay resimlerine bakamayan bir insan olarak imanımı gevreten bir grup :)

    Fitil

    @TAAKE, o gönlümüzün havetittity’si (norsk metal tanrısı)saolsun hakettiği değeri görmeyen grupları su yüzüne çıkarıyor, bol dua alıyor.
    Albüme gelince, tez yazdığım gecelerimde alkol-kahve dostluğuna meze olmuşlardı. Ertuğrul Bey’in de belirttiği üzere “hipnotik” olmasından mütevellit dipsiz nursuz uzay boşluğu hissiyatı içerisinde, hayattan bir beklenti olmaksızın insanı yaptığına, uğraştığına ne kadar iş varsa ayrı bir odaklayan, farklı bir büyüsü var bu albümün..
    Gün içinde ve yolda nedense katlanamadığımı da belirtmeden geçmek istemem.
    Tekrar saygılar, selamlar..

    TAAKE

    @Fitil, çok güzel açıklamışsın hocam,tabi bu gruptan bahsetmişken Verdunkeln grubundan bahsetmemek olmaz,o gruba da bir bak,çok değişik şeyler nulacaksın

    Fitil

    @TAAKE, GÖZÜMSÜN! Verdunkeln, yine sakız gibi uzamış sevimsiz bölümü bitirmeye kasarken hayatıma eşlik eden, insanlıktan ve yaşamdan daha ne kadar soğuyabiliriz temalı black metal icraatında bir “kvlt” benim nazarımda..Özellikle ismi uzun 2007 albümlerindeki yapım ve bas tonu neyse nasılsa artık adamı kafadan kendinden bile tiksindirecek ruh haline sokabiliyor..

    Gaza getirdin lan beni, kedi canını seni!

    Rotten Angel

    @Fitil, TAAKE dev bir kedi. Very big cat you

  3. Korhan Tok says:

    Paysage d’Hiver’ın albümünü geçenlerde dinleyip ölüp bittiydim, bunla ilişkisini görünce buna da bakmak farz oldu.

    CANIM ÇOK ÖPÜYORUM.

  4. Nightwing says:

    Black Metalle Dark Ambient’i karıştıran Ambient Black Metal veya Atmospheric Black Metal dediğimiz tür. Darkspace çok büyük müzikal beceri vaadetmese de türün gereği olan o karanlık atmosferi iyi yakalayan grup. İçine girmesi zor bir müzik sanki maça 1-0 yenik başlamış gibi olsa da alışınca işler değişiyor. Çok aman aman işler yapmasa da uzay, bilimkurgu gibi öğeler beni her zaman cezbettiğinden albüme 8 veriyorum.

    Grubun tarzının bazı yerlerde Cosmic Black Metal olarak geçtiğini de belirtmeliyim. Yalnız resmi olarak böyle bir tür mevcut olmadığından Atmospheric Black Metal tanımı yeterli olacaktır. Fazla atraksiyona gerek yok.

    parasite/gallows

    @Nightwing, “resmi” olarak Atmospheric Black Metal diye bir şey de yok.

    Anubis

    @parasite/gallows, ben de onu diycektim :D

  5. Firat Tale says:

    geceyarisi dinleyince insani alip baska diyarlara goturen bir album.

  6. TAAKE says:

    bu grubun tüm albümlerini götüme samanyolu galaksisi haritası sokarak dinledim ve evet cevap dark space 1,en iyisi budur

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.