# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Tartışma
Önümüzdeki 10 yılın büyük grupları [1 hafta daha]
| 18.02.2013

Pasifagresif kehanetlerinde 2. hafta.

Geçtiğimiz haftaki tartışma konusuna gelen yoğun ilgi dolayısıyla, PATV videosunun daha kapsamlı olabilmesi adına bu tartışmayı 1 hafta daha devam ettiriyoruz.

Metalin en güzel yanlarından biri, üzerine konuşulan geçmiş olaylar ve gelişmeler zaman mefhumundan bağımsız bir canlılıkla güncelliğini korurken, yeni haberler, değişimler ve eğilimler sayesinde bu müziğin ve kültürün kendini inanılmaz bir hızla zenginleştiriyor olması.

Türlerin, temaların, akımların kök salması ve bunların yaratıcıları olan bazı grupların diğerlerinden ayrılarak efsaneleşmesi, post-modern çağda metalin diğer sanat dalları arasındaki özgün konumunu belirliyor. NWOBHM, Göteborg, Florida, Big 4, Norveç denince aklımızda canlananları, yani bu terimlere kimliğini verenleri bugün ilhâm kaynağı olma nitelikleriyle düşünerek, önümüzdeki 10 yıla ve yeni nesil müzisyenlere bakalım bu hafta.

Başarılı birkaç albüme imza atmış olmalarına rağmen, rüştünü ispatlamasına henüz vakit olan, ancak sağlam yerlere geleceğinin sinyalini verdiğini düşündüğümüz grupları paylaşalım.

İyimser ve romantik tahminlerden ziyade, gerçekçi yaklaşımlarla görüş bildirirsek, küçük ama iddialı bir de “Pasifagresif kehanetleri” listesi elde etmiş oluruz. Kimlerin yıldızı parlayacak, kimler hangi türün devi olacak, işte bu hafta bunları konuşalım.

Yazdığınız gruplar arasından en çok adı geçenlerin konu edileceği bir PATV videosu da ilerleyen zamanda sizlerle olacak.

METAAAAAAAL diye bağırıyor, haydi buyrun sohbete diyorum.

  Yorum alanı

“Önümüzdeki 10 yılın büyük grupları [1 hafta daha]” yazısına 136 yorum var

  1. serdar91 says:

    ben lafı dolandırmadan geleceği iyi yönde seyredecek grupları sıralayayım.

    -sylosis(modern thrash metal)
    -revocation(technic death/thrash)
    -warbringer(old school thrash)
    -mutiny within(modern metal)
    -dyscarnate(death metal)
    -teramaze(progressive thrash/heavy metal)

  2. Bu konudaki en belirleyici rol, gruba olduğu kadar basına da ait. Medyanın hoşuna giden gruplar elbette ki çok daha hızlı büyüyecektir.

    Günümüzde büyük olmaya aday olan Gojira, Between the Buried and Me, önümüzdeki 10 yıl içinde dağılmazlarsa baya büyüyeceklerdir.

    Ghost, basın desteğini kaybetmez ve iyi albümler yaparsa bay büyüyebilir kanısındayım, ancak basın başka bir “ilginçlik” bulup Ghost’u unuttuğu an işleri biraz daha zorlaşır.

    Kvelertak’ın büyüme durumu İngilizce şarkı yazmaya başlamasına bağlı olabilir. Bu kadar eğlenceli grubun şarkılarına eşlik edilememesi, Roadrunner’ı “Canlar be, bi de İngilizce patlatsanız” demeye itebilir gibime geliyo ama bakalım görelim.

    The Faceless’ın bir sonraki albümünde nasıl bir yön tercih edeceğine bağlı olarak büyüyebileceğini düşünüyorum.

    Müzikal anlamda fazlasıyla karakteristik takılan Periphery ve muadili grupların çok çok büyümesi bence zor. Ancak BTBAM türevi bir vizyon değişikliği ile daha geniş kitlelere ulaşabileceklerini düşünüyorum.

    Mutiny Within çok büyüyebilirdi ama Roadrunner çok pis yüz üstü bıraktı elemanları. Bakalım toparlayabilecekler mi. Arkalarındaki destek kaybolmasaydı ve albüm çıktığı zamanki gibi manyakça turlayabilselerdi, Trivium’u bile aşan bir popülariteleri olabilirdi. Kısmet tabi bu işler.

    Daha aklıma geldikçe yazarım.

  3. Rotten Angel says:

    Alcest

  4. İleride türler arası sınırların daha da net bir şekilde yok olacağını düşünüyorum, bu yüzden “X türde Y olur” diye bir şey diyemem. Ama 1-2 kehanetim var:

    -Djent’in çıktığı gibi hızlı biteceği kanısındayım. Şu anki gruplar ne kadar büyükse öyle kalacaklar bence. ya da elektronik müzikle iyice derin bi iş birliğine gidecekler.

    -Ghost ve Kvelertak konusunda Ahmet’e katılıyorum.

    -BTBAM, Gojira gibi grupların da “daha fazla” büyümesinin pek mümkün olmadığını düşünüyorum. İki grup da genele bakıldığında pek kolay sindirilebilen bi müzik yapmıyorlar. devasa bi sound değişimine gitmedikleri sürece böyle kalır bence.

    Şirketlerle verdikleri savaşı kazanıp kaybetmelerine bağlı olarak, Protest the Hero diyorum ben de geleceğin daha büyük grupları için. Son yaptıkları crowd funding projesinden sonra çıkacak albüm, müzikal olarak “Fortress”i geçebilirse, büyük festival grubu olamazlar belki ama adlarını “büyük grup” listesine rahatça yazdırırlar. Büyük festival grubu olmak şirkete bağlıysa tabii. :)

    Rotten Angel

    @Batuhan Bekmen, ”BTBAM, Gojira gibi grupların da “daha fazla” büyümesinin pek mümkün olmadığını düşünüyorum. İki grup da genele bakıldığında pek kolay sindirilebilen bi müzik yapmıyorlar. devasa bi sound değişimine gitmedikleri sürece böyle kalır bence.”

    Bu kısma aynen imzamı atarım. Sade popüler müzik dinleyen insanlar değil, metal müzik dinleyen insanların çoğunluk kısmı da, kolay ısınılan gruplara ağırlık veriyorlar. Metal dinleyen herkes PA’daki gibi değil. Mesela deli gibi metal dinleyen arkadaşıma Gojira’nın ”From Mars to Sirius” albümünü dinlettiğimde ”Hayatımda bu kadar sıkıcı ve bayık bir şey duymadım.” demişti. E ne dinliyor bu adam? Cannibal Corpse, Arch Enemy :)

    Mert

    @Batuhan Bekmen, Bence de müziğin(sadece metal müziğin değil) geleceğiyle ilgili en kilit nokta türler arasındaki sınırların yok olması. Bu aynı zamanda benim için gelecekle ilgili en heyecan verici nokta. Senfonik progresif melodik death metal, avantgarde fusion bok püsür metal, atmosferik yarr… gibi etiketlerle yürümez bu iş.

  5. Eğer Chuck Schuldiner’a bir veliaht gösterilecekse, bence bu kesinlikle Revocation’dan David Davidson olur. Ama bu tür müzik yapan bir grubu basından o kadar da destek geldiğini ve geleceğini düşünmüyorum. En azından bir ”metalcore” grubuna nazaran.

    Ghost farklı bir işin altına girdi. Basına da ilginç geldi ve oldukça destek gördüler. Eğer gerçekten sağlam albümler gelirse bence 10 yıl içerisinde büyük grup olurlar. 2013′te yeni albümü bekliyoruz bakalım.

    Kvelertak’ın büyümesinin ”ingilizce”ye paralel olması herkesin ortak görüşüdür muhtemelen. Kendileri istemeseler de prodüktörler illa ki isteyecekler ve onlar da elleri mahkum yapacaklar gibi. 2013′te çıkacak albümleri ”Meir” basından ilgi görür, birçok ödül adaylığına da girer diye düşünüyorum.

    Municipal Waste benim ne yazık ki tanık olamadığım o eski ”Old School Thrash” havasını günümüzde yaşatan isim Gama Bomb ile beraber. Bunu albüm kapaklarına kadar belli ediyorlar, süper. Ama yine her taşın altından çıkan yine basın. Bu iki grup da iyi yerlere gelir bence.

    Whitechapel ve Veil of Maya; Job for a Cowboy ve As Blood Runs Black gruplarında daha sonra kurulmalarına rağmen onlardan daha çalışkanlar. Bu tarz grupları genelde SumerianRecords kapmış hep. Umarım değiştirmezler. Birçoğunu severek dinliyorum ama ”büyük grup” olmak farklı bir şey tabi. Ama bu yolda Whitechapel biraz daha popüler gibi.

    Decrepith Birth 2001′de kurulmasına rağmen pek sık albüm yayınlamıyor. Şunu fark ettim; technical ve progressive death metal yapan gruplar, deathcore veya metalcore yapan gruplardan her anlamda daha az ilgi görüyor.

    He bu arada Gojira alır gider derim.

  6. Korhan Tok says:

    Eğer yeni albümleri Rock the Rebel…gibi olursa Volbeat. Beyond Hell…baya duraklama devrine soktu grubu. Bir Rock the Rebel vari albüm daha çıkartırsa iyice alır yürür gibime geliyor.

    aaa

    @Korhan Tok, abi beyond hell… in rock the rebel.. kalitesinde olmadığını kabul ediyorum ama grubu duraklama devrine soktuğunu pek düşünmüyorum.hatta bence guitar gangsters.. ten çok çok daha iyi bir albüm.ayrıca albümdeki konuklardan dolayı gruba soğuk bakan true kitleye de hitap etmeye başladılar diye düşünüyorum küçücük aklımla.

  7. Bu arada Thrown to the Sun’ı unutmamak lazım. Elemanları burada diye söylemiyorum :D ilk albümleriyle bana göre gayet sağlam bir iş çıkardılar ve bence iyi bir kitle oluştu bile. Eğer 2. albüm yeteri kadar ses getirirse -ki bu ülkede ne kadar ses getirebilir tartışılır- artık umarım yavaş yavaş Avrupa turnesi başlar. 2013′te yeni albüm bomba gibi gelecek diyorlar, heyecan ve merakla bekliyoruz.

  8. Kıvanç says:

    Havok diyorum geçiyorum. (Tarz Thrash)

  9. eartop says:

    Ghost kadar kimsenin ilgi çekeceğini düşünmüyorum şu 10 yıl içinde açıkcası.Sonuçta ulusa sesleniş biçiminde bir yapıya ulaşmış bir duruma ulaşmış gönüllü bir papa var ortada ve müzikleri ne kadar basitleşse bile sürekli şeytani bir şeyler anlattıkça basın tarafından gözlerimize sokulacaktır.O da tabii tek bir şeye bağlı o da ‘gizemi kaybetmeyerek devam etmeleri’

    Kvelertak hakkında şarkıların Norveç’ce oluşu bir kitlelerinin oluşmaşına engel olmasada şuana kadar pek basına yansımadı diye düşünüyorum.İngilizce ile yollarına devam ederlerse 3. albüme Terrorizer kapağını süslemesi içten bile değil.

    Gojira ve BTBAM gibi gruplar konusunda sayın Bekmen’e katılıyorum.

    Ek olarak ilk albümünü geçtiğimiz yıl çıkaran eski usul Black/Thrash yapan ve Terrorizer tarafından ‘Meet The New Anti Christ!’ diye tanıtılan ve Decibel’in de radarında bulundurduğu Satan’s Wrath,İsveçli yine eski usul heavy metal icra eden In Solitude ikinci albümüyle beraber oldukca basında yer alır durumdalar.Henüz tam olarak bir kitlelerinin varlığından söz edemeyiz.Ama önümüzdeki 10 yılda daha çok konuşulacağa benziyorlar.

    eartop

    @eartop, Satan’s Wrath 2012 listelerinde Decibel’de 15. ve Terrorizer’da 21. sıraya layık görülmüş.Peki bütün bunları hakedecek bir müzik var mı ortada (bence var) buyrun siz karar verin. http://www.youtube.com/watch?v=sYZchjJPgZw

  10. Ufuk Sönmez says:

    - yeni nesil metalci gençlerin, metal müziğe iyice extrem metalle başlayacağını düşünecek olursak, tek bi türe sıkışmış(misal thrash metal) gruplara burun kıvrılacağını düşünüyorum.

    -volbeat, kvelertak coşkusuyla eski in flames ya da children of bodom melodikliğini birleştiren gruplar büyüyebilir.

    -revocation ve the faceless’ın önü çok açık. önümüzdeki yılların direk festival headlinerları.

    - necrophagist 3.albümünü 2015′te 4. albümünü de 2023′te çıkarırsa, tam o vakitler büyük grup kıvamında takılabilirler. :)

  11. Jester says:

    Belakor, Revocation, Ouroboros, Hacride, Protest the Hero, Riverside, Baroness, Chopstick Suicide & Thrown to the Sun

    Zen

    @Jester, Epic fail.

    Kamil

    @Jester, ouroboros’a +1681351638

  12. Riverside ve The Answer’ın çok büyüyeceğini düşünüyordum 3-4 sene önce; ikisi de beklentilerimi karşılamadı, şu saatten sonra karşılayacak gibi de değiller. Protest the Hero demek istiyorum ben de en büyük aday olarak. Fortress gibi bir şey daha çıkartabilirlerse iyice parlarlar.

    Batuhan Bekmen

    @Ertuğrul Bircan Çopur, The Answer’dan ben de çok umutluydum ama geliştiremediler kendilerini pek.

    Ertuğrul Bircan Çopur

    @Batuhan Bekmen, İlk albümleri müthişti, hiç aşamadılar onu maalesef.

  13. Zeynel says:

    Ben genelin aksine (ne kadar bayıla bayıla dinlesemde) Ghost’un gizemini yitirip büyüyemeyeceğini düşünüyorum.

    Yine hastası olduğum ikibinler thrash gruplarından(Gama Bomb, Municipal Waste, Bonded By Blood, Fueled By Fire vs.) sadece Municipal Waste’in ve beli doğrultabilirlerse Evile’ın ayakta kalacağını düşünüyorum.

    Kvelertak’ın İngilizce şarkılar yapmaya başlaması ne kadar ekonomik bir tercih olacaksa da grubun havasını bozacağı düşüncesindeyim.

    Hali hazırda dev gruplar olmalarına rağmen Hatebreed ve Lamb of God’ın kendini aşacağını düşünüyorum, zamanın Metallica’sı Maiden’ı falan olacaklar bence.

  14. Kemal says:

    Thy Art is Murder modern Death metal/Deathcore un yeni krali olacak gibi duruyor

  15. atoutlemonde says:

    Fransa’dan gelen sese kulak verin, Gojira ve Alcest önümüzdeki 10 yılı süpürebilir. İlaveten henüz erken ama Teramaze’yi de takipteyim.

  16. ali ihsan balı says:

    - Mastodon şu an olduklarından daha büyüyecekler bence.
    - Revocation, Baroness(önleri acayip açık), Be’lakor( o kadar da müthş değl ama iyi), kvelerta(sevemedim), sylosis(bunlardan çok umutluyum)

    ali ihsan balı

    @ali ihsan balı, kvelartak olacak tabii bir de klavyedeki ‘i’lerin amına koyacam en sonunda o olacak. omuzla yüklenmedin mi basmıyo.. şuna bak tiki kız gibi yazmışız..

    Mert

    @ali ihsan balı, bence de Mastodon bugün zaten kendini kanıtlamış olsa da, bi 10 yıl sonra bizim bugün Opeth’i, Meshuggah’ı andığımız gibi anılacak.

    ali ihsan balı

    @Mert, Aslında mesele tam olarak anılmak da değil.. büyümek açısından bakarsak, albüm satışları vs.. zaten bu iki gruptan fazla olabilir şu anda bile..

  17. saw you drown says:

    Volbeat diyorum başka da birşey demiyorum.

  18. Itachi says:

    bence gorod da son ep ve albümü gibi hayvani işler yapmaya devam ederse alır başını yürür.

  19. Mert says:

    BTBAM ve Gojira’nın bana da çok büyümesi mümkün gözükmüyor. Çünkü biri çok fazla karmaşık olan, hardcore metalcilerin bile içine giremeyip beğenmediği bi müzik yapıyor, diğeri de kendi oluşturduğu özgün soundda sıkışacak gibi duruyor. Ayrıca bence iki grupta büyük bir ihtimalle zirve albümlerini yaptı.
    The Faceless son albümde gördüğümüz kadarıyla belli bir kalıba sıkışmıyor, bu önlerinin açık olması için bir artı. Ancak grupta baş gösteren mikael akerfeldt sendromu gruba çok kötü yerlere götürebilir. Burada Keene’in böyle bir durum olursa grubu taşıyabilmesini umuyoruz. Sonuçta bir akerfeldt kolay yetişmiyor.
    Revocation’un daha da büyüyebilmesi için önce son albümdeki sıkıcılığı tekrarlamaması gerekiyor. Daha sonra da mutlaka müziklerine yeni elementler eklemeliler. Çatır çatır albümler yapsalarda, milyon tane elementi bir arada duymayı kanıksamaya başlayan dinleyici bir süre sonra bu müziği sıkıcı bulabilir.
    Bunların dışında neredeyse her türlü kombinasyonu denenen bu müzikte Isis, Explosions In The Sky ve benzeri post grupları daha da değerlenebilir. (Bunu tahmin etmekten ziyade umuyorum)

    Jester

    @Mert, Abi son albüm nasıl sıkıcı anlamadım. Adamlar gezegendeki en enerjik müziği yapıyorlar ve albüm de bayağı taş gibiydi bence.

    Mert

    @Jester, enerjik olmaya enerjik, ama bence ilk albümlere göre baya tekdüze bi albümdü. Bahsettiğim sıkıcılık, durgunluk değil. Albümü dinlediğimde bikaç şarkı dışında kendini belli eden, ne bileyim farklılaşan bölümler göremiyorum ben. Kötü albüm demem belki ama bana göre bir geri adım.

    Jester

    @Mert, Bence Chaos of Forms, Reprogrammed, The Watcher falan gruba göre değişik şarkılar. Ayrıca ilk dinlediğim albümleri diye bilmiyorum ama ben bayağı seviyorum o albümü.

    Mert

    @Jester, benim de ilk dinlediğim albümleri aslında ama daha sonra Existence is Futile’i duyunca son albüme burun kıvırmaya başladım :D Reprogrammed benim de albümde en sevdiğim parça bu arada.

    Mert

    @Mert, Ayrıca bu kadar kaliteli albümler çıkarmaya devam ederse black metal dünyasında zaten bir idol olan Ihsahn, progresif-ekstrem metal dünyasınında en büyük müzisyenlerinden biri haline gelir bence.

  20. aaa says:

    en büyük adaylarım ghost,kvelertak ve volbeat.volbeat zaten büyük festivallerde sahne almaya başladı ama bu albümle daha da büyüyecekler gibime geliyo.yeni albümden çok umutluyum.

    ghost’a gelince bence ghost’un bu kadar ilgi çekmesinin ikinci nedeni(mükemmel bestelerden sonra) black metal dinleyen kitleye de nefes alma fırsatı vermesi.yani adam hem herhangi bir metal grubundan duyamayacağı kadar iyi(tatlı) besteler dinliyor hem de trueluğundan ödün vermiyor.

    kvelertak hakkında çok yorum yapacak kadar bilmediğim ama sevdiğim bir grup o yüzden bu konuda çok zırvalayamayacağım ama yukarıda bahsedilen ingilizce şarkı yazmaya dönme olayına katılıyorum.

    gojira ise en sevdiğim gruplardan biri,joe duplantier’in ev alabilmesini çok isterim ama bundan sonra daha fazla büyüyebileceklerini düşünmüyorum.sadece zaman ilerledikçe festivallerin daha geç saatlerinde sahne almaya başlayabilirler.

    chemical sound

    @aaa, Zaten şu saatten sonra türeyen grupların büyümesi de daha geç saatlerde çıkmasından ve biraz daha fazla para kazanmasından ibaret olur. Bir Testament ya da Kreator ayarında grup çıkmaz daha. Yeni jenerasyon metalindeki gruplara da şans veremiyorum çünkü eski köklü gruplar onu da Annihilator örneğindeki gibi üstleniyor.

  21. zekk says:

    Sylosis, Gojira, Alcest, Havok, Born of Osiris, Whitechapel, Veil of Maya, Made of Hate gibi grupların önünün açık olduğunu düşünüyorum

  22. tranquillist says:

    between the buried and me, ghost, kvelertak.

  23. jotunblod says:

    ben oyumu gojira ve ghost tan yana kullanıyorum.bir de göz bebeğimiz thrown to the sun ikinci albümde de ilk albümdeki havayı korursa plak şirketlerinin ilgisini çekmeye başlayabilir.en geç 3.albümdede avrupada konserler vermeye başlarlar umarım.çünkü yukarıda sayılan gruplardan pek eksiği yok bence.

  24. Jester says:

    Ya bence BTBAM, Mastodon gibi gruplar zaten kendini kanıtlamış ve hiç de yeni sayılmayan gruplar, bir 10 yıl içinde daha değere bineceklerini sanmıyorum ben.

    Ayrıca bir şey fark ettim, Lamb of God’a bile HALA daha yeni grup muamelesi yapılıyor. Burn the Priest’i sayarsak 7 albümü olan bir grubun “yeni grup” olarak anılması çok saçma. Ne blieyim Metallica’nın 6-7 albümü varken “yeni” diye anıldığını sanmıyorum veya o tip eski gruplardan birinin.

  25. Rocco DeLuca says:

    Omnium Gatherum ve Avatar dışında hepsi bok yemiş.

  26. flying dirty clouds says:

    michael keene… 26 yaşında üç tane beton gibi albüm kaydetti. faceless’ı bir kenara bırakarak ya da death metalden biraz sıyrılıp daha prog / industrial sulara yelken açarak çok çok büyüyeceğini düşünüyorum.

  27. sambalici says:

    koyacak bi ad bulabilirsem benim grup slkdjdklfgdg

    şaka maka şu soruya gönül rahatlığıyla verebileceğim tek bir cevap yok. ghost? onlar özel durum gibi geliyor bana.

    büyük grup işi de sakat bi tanım. büyük gruplar genelde belli bir geçmiş sonucu büyüyor. 80′lerin grupları hala duruyor ortalıkta, hatta dağılanlar geri geliyor. 90′ların grupları hala devam ediyorlar, 2000′lerin grupları (mastodon-log-gojira-btbam) şu ara süperstar olmaya çalışıyorlar. genç gruplar ise sadece belli bir akım dahilinde popülerleşiyorlar. metalcore, deathcore, djent. türler üstü bir grup yok benim gördüğüm. hatta alcest harici mesela gelmiyor benim aklıma herhangi bir “orjinal” oluşum. bu gidişle de göremeyeceğiz herhalde. bilemedim.

  28. Mr Shred says:

    Son albümlerinden sonra hala Watain’den ümitliyim.

  29. thecrimsonking says:

    Alter Bridge derim adamlar zaten baba adamlar ama yine de daha da büyüme potansiyellerinin olduğunu düşünüyorum. Ve üzülsem de elektronik müziğin zamanla metalin içine girdikçe gireceği yönünde tahminim var.

  30. Baybora says:

    Çoğu belirtilmiş zaten ama yazayım yine de.

    The Faceless – Daha Akeldama ile sinyallerini vermişlerdi zaten,eğer Keene olaydan vazgeçmezse ileride ”efsanevi” bir grup olarak anılacağına eminim.

    Ghost – Bayağı bahsedilmiş Ghost’tan ve sebebi de belli açıkçası. Sırf imajları ve büründükleri karakter bile kötü 1-2 albüm çıkarsalar bile ileride adlarını ortalarda dolandırmaya yetecektir.

    Sylosis – Debut albümlerinde hiçbir şey yoktu bence,ama nasıl olduysa adamlar öyle sıradan bir albümden sonra birdenbire şaha kalktılar ve millet artık Middleton’ın sweep’leri şöyle güzel böyle güzel diye bahsetmeye başladı,yeni albümlerindeki Fear The World şarkısıyla da beni resmi olarak hayranları yaptılar.

    Be’Lakor – Son albümlerini beğenmesem de sağlam hayranı olduğum bir grup ve ilk albümlerinin çok iyi bir çıkış olduğunu düşünüyorum. İleride kesinlikle daha da büyük olacaktır,Nuclear Blast gibi bir şirketle anlaşmalarını yakın görüyorum mesela. Kolony Records baş tacı yapıyor tabii grubu ama bir yere kadar.

    Havok – Time is Up son yılların en iyi thrash metal eserlerinden biri bence,Infidel Amsterdam falan da yardımcı oldu grubun yayılmasında ve yeni çıkacak albümleriyle kendilerini tam olarak piyasaya oturtacakları kanısındayım.

    Thy Art is Murder – Belirtildiği gibi,Deathcore’un yeni kralı olma yolunda ilerliyorlar. Kesinlikle sıradışı bir şey görmediğim,sevmediğim bir grup. Ama bu albümü malumlarda gezindiğim bir gün gördüğümde millet inanılmaz ilgiliydi ve merak ettim cidden niye bu merak diye. Ben özel bir şey bulamadım ama görünen o ki çoğu kişi yeni Deathcore favorisini bulmuş. Rings of Saturn’ü de aynı açıklamayla buraya sıkıştırayım.

    Job For A Cowboy – Son albümleri çok doğru yönlü bir değişim oldu ve akılda kalıcı isimleriyle de beraber pek afallayacaklarını zannetmiyorum.

    Starkill – Aslında daha ilk albümleri bile çıkmadı,ama nedense çok sağlam potansiyel görüyorum bu grupta. Klavyesi azaltılmış modern Children of Bodom gibi bir şeyler(nasıl bir tanımlamadır bu). Frontman’leri de çalış tarzı olsun imajı olsun Alexi’den bayağı etkilenmiş,belli.

    The Dillinger Escape Plan – Puciato zaten kendini efsaneleştirdi gözümde,gitarist ve yeni davulcu da mükemmel,Sumerian Records’la da beraber zaten büyükken janraları dışında da devleşirler diye düşünüyorum.

    Enforcer – Çok büyük potansiyel gördüğüm başka gruplardan biri. Yeni albümlerinin incelemelerinin çok olumlu olduğunu gördüm ve ben de çok beğendim albümü. Old school metal çok kolay batırılıp cıvığı çıkarılabilecek bir şey,ama Enforcer bunu mükemmel uyguluyor çünkü onları dinlerken old school metal yapan bir grup değil ciddi ciddi 80′lerden fırlamış bir grup hissiyatı alıyorsunuz. Bu farklılık da onları daha da sevdirecektir.

  31. Beleg says:

    Nasıl sayılmamış bilmiyorum ama cattle decapitation the harvest floor’dan itibaren net bir ucuşa geçti daha da durdurulamaz. Bir yerde zirve albümlerini yaparlar ve sonra death metal’in en önemli grubu olurlar. Ayrıca michael keene belki the faceless’la olmaz ama bir şekilde solo albüm falan çıkarıp demeçleriyle piyasaya oynayacak gibi. Umarım çok pis ters köşe olurum bu konuda.
    Hate eternal, morbid angel’ın tahtına oturur, ulcerate bir şekilde türe imzasını atar, popüler olmaz ama ilham kaynağı olur. Ne obliviscaris extreme metali duygulu ve samimi yönüyle ele aldığı için hayran kitlesini kendi tarzındaki gruplara göre daha kolay artıracaktır bence. Mastodon, kvelertak, revocation ve hacride adlarını metal piyasasında daha derine kazırlar. Gojira ve btbam belli olmaz bence, duplantier’ler akıllı adamlar.
    Ve thrown to the sun. Piyasa hakkında her türlü değerlendirmeyi yapabilen, yapılan doğruları yanlışları iyi bilen üyelere sahip olduklarından söylüyorum bunu, kendilerinden söz ettirecekler. Birçok kez kendilerinden bahsettiğim için çok da bişey demeye ihtiyaç yok. Müzikal açıdan zaten türkiye standardını aştılar.
    Çok coşamasalar da ileride black breath ve bloodshot dawn’ın adını baya duyarız gibi geliyor bi de. Eyyorlamam bu kadar.

    Baybora

    @Beleg, Ne Obliviscaris ve Cattle Decapitation’ı nasıl unuturum fak. TTTS de aynı şekilde,1-2 albüm sonra Türkiye’de artık çoktan çoğu kişi tarafından bilinen hatta yurtdışında da sağlam bilinecek bir grup olabileceğini düşünüyorum. Aynı olay Anoreksi’de de olur biraz sınırları zorlasalar.

  32. Osman says:

    Herkes hemen hemen aynı isimleri söylüyor. Onlara ek olarak benim aklıma gelen Leprous, Orkenkjott, Solstafir, Kylesa, Baroness… Ve tabi Sebastian Bach :)

  33. dengbejer says:

    Augury olabilir. bu arada grup elemanlarının allah belasını versin.

  34. gurkan haydar kilicarslan says:

    riverside…
    eternal tears of fears….
    unisonic…
    newsted…
    orphaned land…
    amon amarth…
    saturnus…
    ensiferum…
    fintroll…
    accept… ( ikinci bahar )

    atoutlemonde

    @gurkan haydar kilicarslan, amon amarth konusunda katılamıcam zaten oldukça bilinen bir grup. Ha opeth gibi, in flames gibi popüler değil katılıyorum. Hakkı yeniyor biraz açıkçası ama bu mantığa göre Nevermore’u bile bu listeye ekleyebiliriz.

  35. Swedish says:

    Dammerfarben ,helltrain,belakor,Les discrets,alcest ve tabiiki de SATURNUS

    Bence grup hem tarzını dinleyenlerce bilinmeli ve aynı oranda underground kalıp gizemini yitirmemeli.Mesela alakası gruplarla turlamamalı, march olayına fazla dalmamalı

  36. Can Yakay Darbaz says:

    Cerebral Bore
    Dycarnate
    Ghost
    BTBAM
    The Faceless
    Thy Art Is Murder
    Mastodon
    Fueled By Fire
    Gojira
    Necrophagist
    ve tabiki.. Thrown to the Sun

  37. lexicon says:

    91 den beri metal dinlerim.gelecek on yıla damgasını vurucak grup pek sanmıyorum. olanda zaten beynini dağıtıyor intihar ediyor.şimdilerde belli başlı metallica desen balta girmemiş amazon ormanlarında dinleyen dahi vardır. şu son deep pruple coverı gibi bi hard rock sound duyla bi on sene daha gideri var.keator da aynı şekilde herifler durdurak bilmiyor. enslaved de devam bence dahada büyürler. şimdi dinazor filan diyiceksiniz bana ama böyle cattle decapitation bence çok büyücek son albümlerinde harikalar yarattılar travis resmen döktürmüş dünyanın gidişide zaten bu grubun konseptine çok uyuyor. The Faceless da eğer keane gruptan ayrılır başka bişeyler yaparsa adamın yıldızı parlak.BTBAM ise çok karmaşa çok anlamsız çok uzun parçalar nebileyim kısa etkili vurucu parçalarla belki daha iyi olurlar. watainden hep bi atak bekli yorum bakalım ilerde şaşırtmazlar. ghost bence traş köpüğü gibi kalır gelicek senelerde görüntü var ama içi çok boş beleş medya tarafından şişirilmesse bi iki seneye ismini bile hatırlamayız.dark t. veya opeth hiç saymıyorum zamanında balını çok yediler piyasanın.sonuç cattle decapitation çok iyi yerlere gelicek kanımca her albümde daha üst sıralara çıkıyorlar. bide deathspell omega varki herifleri nekadar tanımasakta görmesekte acıysa acı ,nefretse nefret, dibe batışsa diplerde gezinme çok iyiler.

  38. DrAQA says:

    Vektor’un önümüzdeki 10 yıl içinde büyüyeceğini düşünen bir tek ben varım sanırım. Daha başlığı görünce aklıma Vektor geldi.

    Daha iki albüm kaydettiler ve bu iki albümde de ders niteliğinde mükemmel parçalar var. Böyle giderlerse adlarını daha fazla duyuracaklarına inanıyorum ve oyumu Vektor’dan yana kullanıyorum.

    BTBAM ve Gojira’nın bana kalırsa zaten büyük dinleyici kitleleri var, bundan daha fazlasına ulaşacaklarına pek inancım yok şahsen.

    Necrophagist’i de bi anayım. Üçüncü albüm nasıl olacak bilemem ama dördüncü albüm klasik gitar ve flütlerle olacak…

    Şaka bir yana üçüncü albümleri artık ne zaman çıkar, Nostradamus’un bununla ilgili yazdığı bir kehanet veya sembolik bir dörtlük var mıdır bilemem ama, mükemmel bir albüm olacağı kesin. Muhammed, Dünya’nın buna hazır olmasını bekliyor gibi.

    brutallica

    @DrAQA, Vektor konusunda çok doğru ve haklı bir tespit ki albümlerini dinlerken fena afallatmıştım hala neden bir gojira btabm ya da faceless gibi hakkını veren gruplar kadar anılmıyorlar anlamakta zorluk çekiyorum ki popülarite olarak çok çok sevdiğim bu üç gruptan eksiği yok fazası bile olabilir ama yaptıkları müziğin dinleyici kesimi metal müziği daha ekstrem yaşayan kemik bir kitle,kabul etmek lazım..Ve tabi ki popülarite bu grupların kapısına uğramıyor.

  39. Nightwing says:

    Black Metal’in -itiraf etmeliyim ki- o ruhunun çoktan geçtiği, yapılacakların 90 larda fazlasıyla yapılıp kredi doldurduğu bir gerçek. 2000 lerde Cof ve Dimmu Borgir gibi gruplar yüzünden (hele hele Cof) Black Metal dejenere olmuş, popülerleşmiş, ruhunu ve felsefesini malesef kaybetmiştir. Yine de İskandinavlar hala bu bayrağı elinde tutuyor. Watain, Taake, 1349 gibi gruplar ilerinin şu an Mayhem’i, Emperor’u, İmmortal’ı anmamız gibi bir efsane olarak anılabilir ama Black Metal’in içine düştüğü şu şablonda zor gibi duruyor. Bunda o grupların suçu yok. Bunun yanında Alcest, Kvelertak gibi örnekler verilebilir ama onlar saf Blackten ziyade çok değişik etmenleri müziklerinde harmanladıkları için bu kategoride değerlendirmek ne derece doğru bilemem. Ama özellikle Alcest çok orjinal işler yaptı ileride efsane olma ihtimali yüksek.

    Death Metal bu konuda yorum yapacak kadar uzmanlık alanım değil ama Gojira’yı falan çok övüyorlar. Bazı arkadaşlar Necrophagist falan demiş yapmayın beyler adamlar daha doğrusu adam ilk albümünü ta 99 da çıkardı ne yenisi.

    Thrash Metal 2000 lerde iananılmaz bir sıçrayış yakalayıp 80 lerin kuşağı gibi bir kuşak yakaladı. Onun kadar şahane olmasa da ona yakın bir 2000 ler Thrash Metal kuşağı var. Municipal Waste, Warbringer, Evile, Gamma Bomb, Suicidal Angels gibi grupların başını çektiği çok acayip ama hoşuma giden bir akım söz konusu. Bu kuşak şimdi 80 lerdeki Thrash kuşağını anmamız gibi ileride anılacaktır. Özellikle yukarıda Zeynel arkadaşın dediği gibi Municipal Waste ve Evile geleceğe damga vurabilir. Burada Evile’a ayrı bi parantez açmak lazım. Basçıları öldükten sonra bir türlü toparlanamadılar. Bu onlar için bir fırsat aslında. Son bi kaç senedir üzerlerinde olan bu ölü toprağını atıp toparlanabilirse metal tarihine 2. bir Metallica vakası olacak kadar damga vurabilirler. Bu grupta o potansiyel var. (Metallica vakası dediysem Load falan gibi albümler çıkarsınlar demedim askdjaldjal :))

    Heavy Metal’e gelirsek. Öldü denilen Heavy Metalde son 3-5 senedir bir kıpırdanma içinde. Çok konuşulan ve adı bu konuda defalarca zikredilen Ghost aklıma gelen örnek. Hangi kategoriye koyacağımı bilemedim ama Ghost’u burada zikretsek yanlış olmaz. İleride fos çıkmazlarsa bu gurup hani gerçekten geleceğin grubu olabilir/olur. Bunun yanında yılların Accept’i bi ara durdu durdu şu sıralar son 3-5 senedir acayip işler yapıyor. Dayılar 2. baharlarında resmen. Böyle bir 2. bahar olayı metal dünyasında görüldü mü bilmiyorum. Genelde bazı yaşı ilerlemiş futbolcular uzunca bi süre ortalıkta görünmeyip kariyerlerinin sonlarına doğru tekrar ortalığın mına gorlar ya Accept örneğini buna benzetiyorum.

    Power Metal içlerinde durumu en vahim olanı gibi geliyor bana. Uzun bir süredir eskilerin ekmeğini yiyor. Belki Dragonforce iyi çıkış yapan ve ilerde adı anılacak olanlara örnek verilebilir ama onun dışında yeni gruplar çok tekdüze ve bu tür eskilerin ekmeğini yiyor. Iced Earth’ün yeni vokalistiyle yakaladığı çıkış belki 2010 larda genç Power gruplarına ilham olup türün seyri değişebilir ama şu an için Power Metal’in durumu kötü.

    Mastodon, Volbeat, BTBAM gibi gruplarda bu konuda zikredilebilir ama o tarzlar ilgi alanım olmadığı için ayrıntılı değinmedim.

    earth's skin

    @Nightwing, kendi kot pantolonlarını üreten 1349 bundan böyle olsa olsa Hakan Akkaya olur, Cemil İpekçi olur.

    lefthandpath

    @earth’s skin, anti adlı bir marka için bir kaç poz ve konser verdiler. çok da büyütülecek bir durum yok bence.

    earth's skin

    @lefthandpath, lüzumsuz, anlamsız, bir değer ihtiva etmeyen şeyler.

  40. rorschach says:

    hisingen blues sonrası graveyard’ın bayağı büyüyeceğini düşünüyordum ama lights out geri adım oldu grup için. arkalarındaki medya desteğini de kaybetmiş gözüküyor grup.

    ayrıca yukarıda da ifade edildiği gibi btbam tarzı kompleks müzik yapan grupların ulaşacakları son sınırın bu olduğunu, daha fazla büyüyemeyeceğini düşünüyorum. son 10 yılda adını geniş kitlere duyuracak gruplar hard rock/stoner rock çizgisindeki gruplar olur.

  41. ali ihsan balı says:

    Mastodon konusunda bişey eklemek istyorum. Şimdi bakınca mesela Metallica 89 senesinde acayip popüler bir gruptu. Hatta yaptıkları tarz içerisinde olabilecekleri son noktadaydılar belki de.. Ama sonrasında Black Album geldi ve adamlar 94 yılında 5 sene öncesine göre kat kat daha fazla tanınan bir grup halne geldi. Mastodon’un da buna benzer br süreç yaşayacağına inanıyorum. The Hunter bu yönde bir adımdı. Ancak popülerleşme yönünde daha büyük adımlar atacaklarını zannediyorum. Hatta o kadar ki saçmalamazlarsa 10 sene sonra dünyanın en büyük metal grubu bile olabilirler. O potansiyel var adamlarda..

    Ha bir de yeni keşfettiğim Kälter diye bir melodeath grubu var Kanadalı. Bir bakın derim.. Önler açık gibi geld bana.. Ek olarak da Ne Obviliscaris adını daha çok duyarız diyorum..

    Jester

    @ali ihsan balı, The Hunter hem hayranları memnun etmek hem de yeni hayranlar kazanmak için bayağı iyi bir albümdü. Fakat Mastodon bi yerde hassas bir grup bence. Gruptan bir üye bile ayrılsa işin büyüsü bozulur gibime geliyor.

    earth's skin

    @Jester, o süreci çoktan yaşadı bence Mastodon, Jools Holland’da çalmalar, Feist’la split albüm derken.

    ali ihsan balı

    @Jester, İşin o kısmı bence de öyle.. Yazım sürecine çok büyük katkısı olmadığı için belki Biil Kelliher’in gidişi onlar çok etkilemez ama özellikle Brent Hinds başta olmak üzere diğer 3 eleman çok önemli grubun geleceği açısından. Ama ben kolay kolay bir ayrılık yaşayacaklarını zannetmiyorum. Bill Kelliher’in hastalığında koca turneyi iptal etmişti adamlar bi kaç sene önce..

  42. Exorsexist says:

    Carach Angren

    Exorsexist

    Ahab

    earth's skin

    @Exorsexist, Ahab dipten ve derinden ilerleyen bir grup. Üç albümleri de taş gibi.

  43. exorsexist says:

    fleshgod apocalypse

  44. noise says:

    Yukarıda yazılmış bazı gruplara istinaden Metallica’nın da 10 yıl içinde büyük grup olma ihtimali var.

    Rotten Angel

    @noise, Metallica daha da büyüse, nasıl bir şey olur acaba? Metale ”metallica müziği” diyor millet. ”Sen metallica müziği mi dinliyorsun?” diyorlardı bana :)

    Metal müziğin kendi adından bile daha popüler olan tek grup.

  45. noise says:

    Alcest’in bir süre sonra tamamen shoegaze türünde albümler çıkarıp önceki albümlerden gelen kitlesini yitireceğini düşünüyorum. Son albümle birlikte birçok dinleyici kopup gitmiş gibi zaten. Hal böyleyken indie ortamlarında daha çok tanınabilir belki ama bahsi geçen büyüklüğü yakalayabilmesi zor biraz.

    Mert

    @noise, bence Alcest bu kalitede işler yapmaya devam ederse sorun yok çünkü yapılan iş bu kadar yüklü olduktan sonra etiketinin ne olduğu önemli değil. Böyle bir durumdan indieciler ve değişime açık metalciler karlı çıkmış olur yani :)

    noise

    @Mert, Elbette. Anlatmaya çalıştığım “geçiş” süreciydi aslında. Alcest, şu an için arada kalmış bir grup. Yeni albüm Sigur Rós stüdyolarında kaydedilecek ve ortaya çıkacak iş belirleyici olacak bence..

  46. TAAKE says:

    Tek aklıma gelen Behexen

  47. komedi_komedi says:

    iddia ediyorum Aeternam 10 yıl içerisinde nile ayarında bir grup olacaktır, hatta daha da ileriye gidecektir
    ve orphaned land mış melechesh miş silip süpürecektir,

    ayrıca fleshgod apocalypse den de çok umutluyum, insanlar artık, suffocation, devournment, honour of penance, katalepsy, origin vs gibi adamları dinlemekten sıkıldılar,

    fleshgod yaylı kullanımına iyice bi şekil versin avrupa ülkelerinde tek tek patlama yapacaktır ilerde,

    son olarak mevcut durumda göze batan,
    piyasa olmakla suçlanan ve kendi türlerinde kanımca en sağlam
    gruplar olan Moonspell, Dimmu Borgir, Amon Amarth ve Behemoth gibi toplulukların ezici etkileri bi 10 sene daha rahat devam eder öyle görünüyor.

  48. ihsanoird says:

    Carach Angren yazılmasına sevindim. Hakikaten adamlar yeni bir soluk bence. Türü baştan yaratmıyorlar ancak olduğundan daha iyi hâle getirdikleri kanısındayım. 10 yıl sonra adını duymayan kalmaz diye düşünüyorum.

    Yukarda yazılan grupların çoğu tahmin edilebilir. Revocation, Protest The Hero, Ghost, Kvelertak, Ne Obliviscaris gruplarının altına ben de imzamı çakarım.

    Ek olarak Kadavar ve Beyond Creation’da da potansiyel var. Farklı olduklarını hissettiriyorlar. Yeni albümlerinde sıçmazlarsa önleri açık.

    Progresif olarak da HAKEN şahane müzik yapıyor. Bence 10 yıl sonra çok çok meşhur olacaklar. Şimdi kıymetleri bilinmiyor.

  49. bkotlom says:

    Bana göre duruşlarını da bir nebze olsun müziğine yansıtabilen gruplar büyüme konusunda bir adım öndeler. Bu durumun tam tersi bazı gruplar için geçerli olsa da asıl sağlamlık tabirini hakeden müzikler yapan gruplar daha ileride görünüyor. Bu açıdan da endüstriyel altyapısı olan gruplar daha şanslı olabilir. Ekstrem metal adına herhangi bir grup ismi gelmiyor aklıma.

  50. skutayer says:

    The Faceless der geçerim.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.