# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
DARKTHRONE – Transilvanian Hunger
| 01.08.2012

Norsk Arisk Black Metal.

Darkthrone black metalin en efsanevi gruplarından biridir. Her ne kadar 2000′lerde kült black metal grubu statüsünden, The Offspring terk hüviyetine bürünse de (ki o halini de severim lakin satır itibariyle bambaşka bir konudur) özellikle 90′larda manyak bir grup olduğu gerçeğini ve keyifle biramı yudumladığım şu dakikalarda bir Darkthrone albümü kritiği yapmaktan onur duyacağım gerçeğini değiştirmiyor.

“Soulside Journey” ile death metal kanadından camiaya giriş yapan Darkthrone, “A Blaze in the Northern Sky” ve “Under a Funeral Moon” ile harikalar yaratmış, “Transilvanian Hunger” ile de black metalin en efsanevi birkaç albümünden birine imza atmıştır. Unholy trio diye de geçen bu ölümcül üçlemenin son halkası olan “Transilvanian Hunger” için Darkthrone’un tepe noktası desek herhalde yanlış olmaz. Darkthrone’un özgeçmişini hazır irdelemişken black metalin en efsanevi gruplarından birinin özünde death metal grubu olup da neden sonradan black metale geçtiği de ilginç bir sorunsal aslında (sorunsal?). Bu konu hakkında çeşitli rivayetler dolaşmakta. Bazı kaynaklar Darkthrone elemanlarının merhum Euronymous ile tanışmasından sonra black metal icra etmeye başladıklarını, Until the Light Takes Us başta olmak üzre bazı kaynaklar ise grubun parası olmadığı için kayıt kalitesi kötü olduğundan istemeden bir black metale geçiş olayı olduğunu belirtir. (yanlış hatırlıyor olabilirim düzeltiniz) Neyse orası önemli değil, önemli olan Darkthrone’un black metal efsanesi olmaya değer çok iyi işler yaptığı.

Gelelim malûm albümümüze. İçeriğine girmeden önce kapağından bahsetmek istiyorum. Kapağı Mayhem’in efsanevi konser albümü “Live in Leipzig” albümünün kapağına bir göndermedir. Black metalle içli dışlı olanlar bilirler, o kapakta bir başka merhum Dead elinde mumlarla karanlık bir ortamda poz verir. Bunda ise farklı olan tek şey Dead’in yerine Fenriz’in olmasıdır. Hatta albümün ismi bile efsanevi vokalist Dead’e bir göndermedir aslında. Yine black metalciler bilirler, Dead’in malûm intiharına bir gönderme olduğu söylenir. Bu albümün arka kapağı bile tartışmalara gebe. Arka kapağında yazan ”Norsk Arisk Black Metal” yazısı bile olay yaratmıştır zamanında. Gruba ırkçı suçlamalarda bulunulmasına neden olmuştur, lâkin grup bu iddaları reddetmiştir. Bazı kaynaklar tam o sıralarda Cradle of Filth gibi Norveç dışından yükselen gotik etkilenimli black metal akımına karşı saf Norveç black metalini savunduklarını da yazar. Tabii bunların hepsi birer söylenti, neyin ne olduğunu sadece kendileri bilirler.

Albümün içeriğine gelirsek, ilk başta dağılımdaki ilginçlik dikkat çekiyor. Albümün ilk yarısındaki sözleri Fenriz, diğer yarısındaki sözleri de o dönem Darkthrone ile çok haşır neşir, hatta kanka olan Varg Vikernes yazmış. Tabii sonradan araları bozulup karşılıklı atıp tutmalara kadar varan bir ilişki söz konusu. Albümde Transilvanian Hunger ve As Flittermice As Satans Spys şarkıları dışındaki bütün şarkılar Norveççe yazılmış. (Norsk Arisk Black Metal ibaresinin bir başka anlamı da bu olsa gerek.) Bütün besteler ise Darkthrone’un kendisine ait. Albüme ismini veren ilk şarkı ile black metal cümbüşüne başlıyor, melodi ve rif deryasında karanlıklara boğuluyoruz. Nocturno Culto reisin dediği gibi ”So puuuuuure, so cooooolldd, transilvanian hungeeeeeeeeerrrrrr” diye böğürerekten de evdekileri ve komşuları bir güzel ayağa kaldırıyoruz.

İkinci şarkı Over Fjell Og Gjennom Torner (Norveççe ne zor dilmiş, copy paste sağolsun) leş albüm gazıyla devam ediyorken şarkı sonundaki, sadece gitarın dip sesi ile birlikte Fenriz’in bateri ile taka tak yapması sadece bana mı Slayer’ın Raining Blood şarkısının ortasını feci derecede hatırlatıyor, o da ayrı bi dipnot olsun.

Skald Av Satans Sol ve melodisi nedense bana bir hüzünlü, karamsar gelen Slottet I Det Fjerne ile üstadımız Fenriz’in yazdığı sözlere veda ediyor, bir başka üstadımız Varg Vikernes’in sözlerini yazdığı, albümün ikinci yarısındaki şarkılara geçiyoruz. Graven tåkeheimens Saler (yine copy paste sağolsun) ile şölen devam ederken albümdeki favorilerimden biri olan I En Hall Med Flesk Og Mjød başlıyor. Melodiler tekdüze devam ederken birden ritm değişiyor ve punk’ımsı ritmler başlıyor. Her zaman ısrarla dediğim, Darkthrone müziğindeki oldum olası punk etkisi bu albümde bile kendini belli ediyor. Kim bilir belki de ilerde “Circle the Wagons“larla, “The Cult is Alive”larla tamamen yöneleceği punk müziğin sinyalleridir o an.

Bir başka favorim As Flittermice As Satans Spys isimli şaheser ile de zaten kanınızda tavan yapan adrenalin seviyesi iyice zıvanadan çıkıyor, evde istemsiz böğürmeler, yere ayak vurmalar, sokaktaysan depar atmalar, okuldaysan Polat Alemdar kesilmeler başlıyor artık. Bana göre albümün doruk noktası budur:

Son şarkı En ås I Dype Skogen (copy paste sağolsun 3) ile de bir efsane burada sona eriyor ve kaçınılmaz son olarak yine o rengarenk süt çocuğu sahte dünyaya giriyorsunuz. Kritiğimin sonuna geldiğimde şunu da belirtmek istiyorum; albüme yöneltilen belki de en büyük, aynı zamanda en tav olduğum eleştiri şu: “yhhaaaa kayıt kalitesi çok dandik be yaaaa”. E be güzel kardeşim bu black metal. Adamlar bilerek böyle bir şey yapıyor, bu kadar black metal icra eden adam enayi değil herhalde. Senin “o kayıt kalitesi dandik” dediğin husus black metalde övünülecek bir şey. Black metal modern sound’lu Dimmu Borgir gibi gruplardan ibaret demek değildir. (Ha Dimmu’yu da severim ama iş black metal oldu mu başka gruplar öncelikli gelir.)

Evet kritğinin bugüne kadar olmaması büyük kayıp olan efsane albüm Transilvanian Hunger kritğini de siteye kazandırdıktan sonra misyonumu tamamlamanın rahatlığıyla sizlere bol bol Black Metalli günler diliyor ve ben kaçıyorum.

Nightwing

10/10
Albümün okur notu: 12345678910 (9.03/10, Toplam oy: 291)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1994
Şirket
Peaceville
Kadro
Fenriz: Davul, ritm gitar, bas (1-4)
Nocturno Culto: Vokal, solo gitar, bas (5-8)
Şarkılar
1. Transilvanian Hunger
2. Over Fjell Og Gjennom Torner
3. Skald av Satans Sol
4. Slottet I Det Fjerne
5. Graven tåkeheimens Saler
6. I En Hall Med Flesk Og Mjød
7. As Flittermice as Satans spys
8. En ås I Dype Skogen
  Yorum alanı

“DARKTHRONE – Transilvanian Hunger” yazısına 45 yorum var

  1. saw you drown says:

    Evet kritiğinin olmaması büyük kayıptı gerçekten. Ben de ne zamandır bu kritiği bekliyordum. Eline sağlık. Albüm hakkında yorum yapmak yersiz zaten. Tam bir black metal başyapıtı. 10/10

  2. junkman afatsum says:

    laaannn tamda bu albümü dinliyordum bir girdim pasife bide ne göreyim kritik gelmiş. tesadüfler güzeldir! bu albüm ise tam manasıyla kötüdür burda ki kötülük normal iyi kötü manasında değil, zaten aksine black metalde kötü olmak asıl ulaşılmak istenen noktadır. albüme ise notum 10 10 10 keşke daha fazla not verebilsem bu kutsal kitaba.

  3. Rotten Angel says:

    hen gelip 1 vermeden, ben 10 puanı basayım…

    birde, bana sorarsanız en iyi albümleri ”a blaze in the northern sky” (black metal tarihinin en iyi albüm kapağı da odur. o nasıl güzel bir kapaktır arkadaş)

    Belus

    @Rotten Angel, aynen öyle!

    hen

    @Rotten Angel, ben sadece b’nin kritiklerine 1 veriyorum. (şaka lan şaka geçen kendi kritiğime bile 1 verdim.)

    TAAKE

    @Rotten Angel, şarkı olarak Transilvanian Hunger ve Quintessence,albüm olarak Under a Funeral Moon

    Rotten Angel

    Fikir değiştirdim. Efsane 3lemeyi sıralarsam:

    Under a Funeral Moon > A Blaze in the Northerm Sky > Transilvanian Hunger

    TAAKE

    @Rotten Angel, ben size dedim under a funeral moon diye :)
    Transilvanian Hunger şarkısı belkide black metalin orgazmı,zirve noktasıdır,o hırçın ama aynı zamanda melonkolik gitar soundu,o efsane scream vocal,akılara zarar davul tonu,ama under a funeral moon gerçekten dinlendikçe içinde ne cevherler barındırdığını gösteren bir albüm,bir kere leş ve kirli soundun tam bir örneği ve referansı,resmen albümü dinlerken burnuma küf ve naftalin kokusu geliyor :),bu kadar etkili bi soundu başarmak bile tam bir olay

    Rotten Angel

    @TAAKE, Total Death albümlerini de çok seviyorum. Hatta Under a Funeral Moon ve A Blaze in the Northern Sky’ın ardından 3. sıraya koyabilirim o albümü. Transilvanian Hunger’ı pek sevmem.

    Rotten Angel

    @TAAKE, Ha bu arada yanlış anlaşılmasın: albümü bütün olarak çok sevmiyorum, yoksa Transilvanian Hunger taş gibi bir klasiktir.

  4. Belus says:

    iyi ve önemli bir kritik olmuş.bu albüm iyi prodüksiyon saçmalığına black metal cephesinden pis bir tokattır..

    a blaze i.n.s ‘dan sonra benim için 2 numaradır.

    dipnot:
    *yazarın talihsiz bir şekilde offspring benzetmesi kabul edilemeyecek şekilde çocuksu olmuş.

    Rotten Angel

    @Belus, bence az bile demiş. darkthrone yeni müziğini başka bir isim altında satamayacak kadar da korkak bir grup bana göre.

    Nightwing

    @Rotten Angel, ben şakayla karışık dedim belki yanlış bir tabir kullandım ama korkak da biraz ağır bi tabir olmadı mı be panpa? :)

    Rotten Angel

    @Nightwing, bence ağır değil. düşündüğümü söylüyorum .d

    abbath mesela daha heavy metale yakın bir şeyler yapmak istedi. bunu gidip immortal adı altında yapmadı, I diye bir proje çıkardı. bunun gibi olmalı bu işler bence.

    ayrıca fenriz bir gün, darkthrone olarak glam metal yapacağız dese; o zamanda aynı şeyleri düşünür müsün acaba :)

    Nightwing

    @Rotten Angel, olum ona bakarsan morbid angel’ın son albümünüde şurda hepimiz az çok biliyoruz onlara da korkak desen ya :) bu adamlar en azından köklerinde olan bi şeyin üstüne gittiler glam mlam ne alaka şimdi.

    ayrıca glam metal bana uzak allaha yakın olsun :)

    Rotten Angel

    @Nightwing, allah’a yakın olmasın. allah’a da yazık lan haha

    birde köklere dönme konusunda haklısın. fenriz’in saçlara bak
    http://d1208.hizliresim.com/10/2/bcdvq.jpg

    Nightwing

    @Belus, onu şakayla karışık dedim. yoksa bende darkthrone’un her dönemine biterim. küçük ayrıntılara takılmayınız.

    ismail vilehand

    @Belus, evet, Darkthrone’un etkilendiği onlarca old school hardcore punk grubu varken gidipte “The Offspring terk” demek pek olmamış.

  5. Ubeydullah İndiroğlu says:

    Bir Nattens Madrigal değil.

    havitetty

    @Ubeydullah İndiroğlu, Bunu yazmaya gelmiştim ben. Gideyim madem.

    TAAKE

    @Ubeydullah İndiroğlu, şöyle bir ilginçlik var bu iki albümde de.Tabi bunlar ne kadar doğru bilmiyorum ama Ulver in plak şirketiyle tür ve tarz konusunda ayrılığa düştükleri,bu yüzden sırf baştan savma, sırf anlaşmayı tamamlamak için çıkarılan bir albüm olduğu söylenir Nattens Madrigal in.Aynı şekilde gene iddiaya göre Peaceville şirketinden bir türlü yakayı kurtaramayan Darkthrone grubundan Fenriz in Nucturno Culto ya ”panpa bu Peaceville çiğ kayıta,kirli sounda,takır tukur black metale gıcık,onun için böyle bir albüm yapalım ”demiş ve Transilvanian Hunger albümünü hepimiz biliyoruz.Zaten Fenriz Until the Light Takes Us belgeselinde ”a blaze in the northern sky albümünü kaydedip şirkete(Peaceville) verdik.Adam bize ‘siz ne yaptığınızı zannediyorsunuz bunun kaydı çok kötü,tekrar kaydetmemiz gerekecek” dedi ben de ”fuck you,this black metal,man”bu black,böyle olması gerekiyor,eğer kabul etmezseniz biz de Euronymous un şirketinden çıkartırız albümü,o elini de indir,bikerim belanı’dedim,tabi nasıl içkiliyim.diye bir konuşması vardı.Velhasıl iki albümde ”kaydedelim salla,pati bir şeyler,kurtulalım şu godumun şirketinden”olayıyla çıkmış,ama ikisi de kült olmuş albümler.Darısı Satyricon ve Dimmu Borgir in başına diyelim,onlarda şirketleriyle bozuşup gene eski düzen kara metale dönseler ne iyi olur la

  6. TAAKE says:

    Nigtwing kardeşimizin eline,koluna sağlık.Genelde kritikleri hızlı,hızlı atlayarak okurum ama bunu sindire sindire okudum,Marduk kritiğini de öyle okumuştum zaten.Demek ki bir iş ehlinde,bilenin elinde mükemmel olabiliyormuş.Gerçekten çok güzel bir kritik olmuş.Albüm için söyleyecek söz yok zaten.Transilvanian Hunger, tıpkı freezing moon,mother north,dunkelheit,I am the black wizard,open the gates gibi bir black metal marşıdır.O hüzünlü melodisi,lanetlenmiş bir ruhun yaşadıklarını çok güzel anlatır,o muhteşem scream vokal acıyı bu kadar dışa vurur.Belki de şu ana kadar yapılmış en iyi black metal şarkısı Transilvanian Hunger…

    Nightwing

    @TAAKE, eyvallah kardeşim sağolasın. bu arada seni bir müddet aranın ardından tekrar buralarda görmek güzel. :) en son marduk ile ilgili bi habernde baya bi bozulduydun sanki öyle hatırlıyom.

    TAAKE

    @Nightwing, evet öyle nahoş bir olay oldu,aslında çoğu şeyi takmama kararı almama rağmen elemanın iftira atması bardağı taşırdı.Neyse gene de sitede artık eskisi gibi çok yazma taraftarı değilim.Fakat konu darkthrone olunca bir şeyler yazmadan geçemedim.Bu arada Rotten Angel denen elemanda nedense kendimi görüyorum,çok kafa bir elemana benziyor,sen benim yerime arada bir troller,taciz edersin artık onu.Gerçekten kritik yazmaya başlaman çok iyi olmuş,artık bize şöyle klasikleşmiş black metal kültlerini kritiklersin,çaktırmadan pasifagresifte black metal kadrolaşması yapalım :)

    Nightwing

    @TAAKE, evet bir süredir üçümüzün başını çektiği bir black metal kadrolaşması var sitede. :) rotten angel şahsen uzun süredir bire bir tanıdığım birisi. çok kafa adamdır hatta en son birlikte megadeth konserine gitmişliğimiz var. hatta ilerde norveçe falan gitmeyi düşünüyoz o derece :)

    şaka bir yana şöyle kült black metal albümlerini siteye kazandırmayı düşünüyorum. bu işe de transilvanian hungerla başladım. ilerleyen zamanlarda ne bileyim in the nightside eclipse olsun, nemesis divina olsun, (bu arada sitede koskoca satyricon ktiği olmadığını fark ettim cık cık) destroyer olsun. şahsen in the nightside eclipse’i çok istiyorum ama bir süre kritik konusunda inzivaya çekilicem. arayı fazla da soğutmadan yapsam iyi olur aslında.

    TAAKE

    @Nightwing, Norveç e gitme zaten tüm blackcilerin en büyük rüyası herhalde.Zaten black metal aleminin sözüm ona iki hac yeri ver.Biri Norveç,bergen(Helvete dükkanının çevreleri de var tabii)diğeri Transilvania.Blackciler buralarda kutsanıp geliyor :)Yalnz ben daha gidemedim,ama az bir ücretle Mısır a gidip,piramitleri gezdim,oralarda çok güzel,esrarengiz yerler.Param olursa tekrar gitmeyi düşündüğüm ilk yer İskandinavya.Ücretleri nasıl bilmiyorum,ama hayatın çok pahalı olduğunu duydum.Mısır mesala bayağı makul.Orta halli her kişi gidebilir.Bu arada Satyricon kritiği olmaması benim de dikkatimi çekti gerçekten(Algıda seçicilik)Maalesef Satyricon,Emperor,Gorgoroth,Gehenna,Arckanum gibi black metal efsanelerinin kritikleri ya bulunmuyor ya da çok yetersiz sitede.Tabi arkadaşlarıda anlıyoruz.O kadar çok gerekli kritik var ki,hangisine yetişsinler.Bu arada sitede hala aktif mi bilmiyorum ama Levet Mukan arkadaşında bm kritikleri konusunda çok emeği olmuş,kendisine de teşekkür ediyoruz

  7. Osman says:

    Su farkli grup olayini tam kavrayamadim. Ulver elemanlari 13, Boris elemanlari 27 adet grup kursa mutlu mu olacaksiniz. Blackciler pek kabullenmeseler de punk black metalin babasidir. Bu yuzden bir black metal grubundan bir punk albumu gayet beklenebilir. Katlanamayanlar hemen simdi Fuck of and Die acip dinleyebilirler.

  8. B U R Z U M says:

    kritik için nightwing e teşekkür ederiz. gayet başarılı olmuş…kritik haricinde alttaki yorumlarıda tek tek okudum ve black metal le fazla ilgili olan 2-3 dosttan biri a blaze…. en iyi albümü diyor, diğeri under a funeral moon en iyi albüm diyor…bu gerçekten çok hoşuma gitti…haa bana sorarsanız 3 ünü müzikal olarak asla ayıramam hepsi birer şaheser ama benim için son 4 şarkının sözlerini ‘varg reiz’ yazdığı için bu albüm bir adım daha öne çıkıyor…bu arada gorgoroth – destroyer albümünede bi el atın la:)

    Nightwing

    @B U R Z U M, eyvallah. herkese teşekkür ettim gençler. tek tek cevap vermiyim diye burdan toplu yazayım dedim.

    bu arada gorgoroth – destroyerı da başka bi blackci panpama bırakayım. benden şimdilik bu kadar ama sadece şimdilik :)

    TAAKE

    @B U R Z U M, hay ağzına sağlık,gorgoroth destroyer albümündeki open the gates normal insanların yapamayacağı bir şarkı,daha başlarken sikertiyor adamın dünyasını,ekşi sözlük yazarının dediği gibi ne elektronikler,poplar,technolar,progresivler dinledik şu şarkıdaki atmosferi hiçbiri vermedi amk

    B U R Z U M

    @TAAKE, haklısın dostum gerçekten muazzam bir şarkı…ama destroyer albümü baştan sona şaheser resmen…açıkcası ben kritiği yapılan albümden daha çok sewiyorum o albümü…mesela Om Kristen og Jødisk Tru denen şarkı benim favorim o albümde. sonundaki melankolik bölüm çok fena…bide ifernus reiz in şov yaptığı tuhaf şarkı blodoffer aklımı almıştı ilk dinleyişte…

  9. violence says:

    muhteşem albüm berbat kritik.

    celal kim lan!

    @violence, +1

  10. TAAKE says:

    zaten nightwing dayı iyice belirtmiş ama bu albüm ve özellikle Transilvanian Hunger tamamen Dead e bir gönderme,bir saygı duruşu,bir ithaftır.Şimdi zaten kapak resmi olaylarını nightwing anlatmış.İki kapak ta aynı resmin farklı versiyonları var.Transilvanian Hunger sıfatı ise tamamen Dead i tanımlıyor.Çünkü Dead kendi karanlık dünyasında yaşayan,şizoit ve şizofreni sınırlarında yaşayan biriydi.Sürekli Transilvania,vampir,kurtadam,cadı ve sisler içinde eski şato resimleri çiziyordu.Tam manasıyla kafayı bunlara,ölüme ve dandikizme takmıştı.Zaten o meşhur intiharı gerçekleştirdiğinde üzerindeki t-shirtte”I Love Transilvania” yazıyordu.Ayrıca şarkı içinde de Dead e göndermeler bulunur.So pure,so dark,so cold Dead in en çok kullandığı şarkı sözlerinden biriydi,burdada Dead e selam çakmışlar.Dead ”noone will miss you” diyor bir şarkı sözünde ama her black metalci özlüyor onu

    Rotten Angel

    @TAAKE, birde şu var: ”under a funeral moon” (dead’in yazdığı 2 şarkı funeral fog ve freezing moon çiftleştirilmesi)

    birde site sensiz olmuyor. yazmaya devam et bro :)

    bathory

    @TAAKE, aynen ya bayadır bırakmıştın yazmaya devam et

  11. Nightwing says:

    an itibariyle orjinal cd si elime geçen efsane albüm. @ Rotten Angella birlikte :

    http://imgim.com/picture8.png

    http://imgim.com/picture9.png

    biraz hesap makinasıyla çekilmiş gibi oldu ama idare ediverin.

    ccc pure black metal ccc

  12. burningeyes says:

    Black metalin en iyi birkaç albümünden biri. 10/10

  13. crowkiller says:

    http://www.youtube.com/watch?v=Bh2-MeMuDuI

    böyle bi röportaj yok arkadaş altıma sıçtım gülmekten

  14. eren says:

    a blaze ve funeral moon kritiğide isteriz

  15. Buhtunnasr says:

    Bu albümde Nocturno Culto sadece vokalleri yapmış, tüm enstrümanları Fenriz çalmıştır. (Ayrintici metalci bilgileri vol.156272)

  16. Shadowplay says:

    En iyi albümleri: kış aylarında gündüzleri -A Blaze.., öğleden sonraları -transylvanian hunger, gece vakitleri ise -under a funeral moon’dur.

  17. Deadman says:

    Ana riff, 1 dakika sonra gelen 2. riff ve şarkının ortasındaki vurucu 3. riff. Albümün kısa özeti bence.

    Graven Tåkeheimens Saler bayağı başarılı, ama niyeyse kimse iplemiyor. Albümün en iyisi kesinlikle.

  18. crowkiller says:

    yazıldı mı bilmiyorum da spotify da darkthrone albümlerinin fenriz commentary versiyonları var, baya güzel, adam riff riff, ritim ritim , sözlerden tut o an o fikrin nasıl geliştiği, yazım sürecinde yaşadığı bazı anılar baya bir sohbet ediyor, kesinlikle dinlemelisiniz

  19. ihsanoird says:

    Slottet I Det Fjerne dinlerken bir gün ansızın vefad edicem, en sevdiğim Darkthone şarkısı olabilir 🤔

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.