# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
CRADLE OF FILTH – Midnight in the Labyrinth
| 28.04.2012

Eziktaş.

Özgür DURAKOĞULLARI

Yeri geldi sana uyuz olan bilmem kaç yüz ton kişiye karşı seni savundum CRADLE OF FILTH, çünkü sen ilk 4 albümde çok özeldin.

Özellikle de “Dusk… and Her Embrace” ve “Cruelty and the Beast” albümünü o kadar kez dinlemiştim ki, hayatın çok sığ geldiği o delikanlılık döneminde hayal dünyamı öylesine tatmin ediyordun ki. Neydi sırrın hiç bilmiyorum Dani Filth. Tamam belki cidden ulaşabilmek için hem çok yetenekli, hem tutkulu, hem hırslı, hem inatçı, hem de manyak olmak gerekiyor senin vokallerine. Ama grubunu özel yapan tek şey sen değildin, ve özel yapan o diğer kişileri tek tek gruptan soğuttun ya da şutladın. Ekstrem metalin en nüfuzlu davulcularından birini mi harcamadığın kaldı, yoksa Damien isimli, “Dusk… and Her Embrace” albümüne inanılmaz bir boyut katan klavyeciyi mi, yine aynı albümdeki basçıya ne demeli? Neyse uzatmayacağım, ama şu “Midnight in the Labyrinth” albümüyle bardağı taşırdın artık.

Bu kadar basit mi yahu müzik yapmak? Hayır, ilk 4 albüm aşığı ben gibi grubunu sevenlere bir nevi saygı duruşu, bir armağan, bir nimet olarak değerlendirmiştim bu projeyi ilk duyduğumda, oysa ki ne de safmışım, karşıma kocaman bir fiyasko çıktı çünkü. Sen kendi ilçenden çıkmış, adı sanı duyulmamış vasat bir müzisyene tutuştur 10 tane şarkıyı “hacım bunları orkestral olarak düzenlesene” de, sonra grubundan soğumuş Sarah Jezebel Deva’yı zorla ikna edip albümde yer ver, araya da çoğu fısıltılı dandik vokallerini koy. Ne bekliyorsun acaba? Yoksa bir önceki albüm “Darkly Darkly Venus Aversa”da da gördüğümüz gibi, iyice bitmiş sesini son defa kullanıp, “nasıl olsa grubumun ilk dönemine aşık bir sürü kişi merak edip albümü alır, son parsayı da toplayayım servetime servet katayım” diye mi düşündün? Ha eğer değilse, ve samimi olarak şu eserin beğenilmesini arzuluyorsan, sende ses kalmadığı gibi akıl ve kulak da kalmamış Dani’ciğim. Ben bile bunları diyorum, sana uyuz olanlar neler der artık sen düşün.

Aslında orta karar, yarı epik, yarı mistik, yarı karanlık bir RPG oyununda şu müzikleri görseniz bazı kısımları hoşunuza gidebilir. Lâkin hoşa gitme hissini melodilerin güzelliği verir, ki bu melodiler zaten grubun ilk 4 albümünde zaten varolan şeyler. Böyle bir kayıt yapıyorsan, bu melodileri güzel sunacaksın kardeşim. Özellikle ritmik yapılar o kadar tırtki, ve orkestrasyonları yapan Mark Newby-Robson o kadar “newbie” toyluğunda kotarmış ki bu işi, şaşmamak mümkün değil. Yahu orkestrasyon yapıyorsan, hadi kullanılan kötü ve güçsüz tonları geçsem bile, en azından bir dinamizm katarsın. Bazen klasik müzikteki trampet ghost note’ları üstüne güçlü bir gong vuruşu falan yaparsın. Ben mi öğreteceğim klasik müziğin gereklerini? Koskoca Dani Filth, neden DIMMU BORGIR’in yaptığının 10’da 1’ini beceremeyecek, bu işte yetkinliği olmadığı belli olan bir hemşerisine devrediyor bu işi, o kadar parası varken, çok daha önemli isimlerle çalışabilecekken? Nedir bu şark kurnazlığı yani, “topraam attırıver iki senfonik şey” mi dedin adama? İlk 4 albümün azılı fanları nasıl olsa satın alır değil mi bu boku? Ha bir de korolar ve orkestrasyon var demiştin değil mi albüm çıkmadan önce Dani’ciğim? Hıhı, gördük o aşmış koroları, muhteşem orkestrasyonları. Dediğin kadar varmış gerçekten, bizde de baklava var yersen beklerim Dani’ciğim (dibinde iki kırıntı kalmıştı, çöpe attık ama çıkartırız yersen). Bir de “tıpkı Danny Elfman, John Williams soundtrackleri gibi olacak” demiştin değil mi? Evet sonuçta haklısın, nasıl bir albüm bakmıştık?” Dinlemelih, gapağı olan, melodili”.

Şahsen şu rezalete daha uzun bir kritik yazamayacağım. Şu kadar da iddialı söyleyeyim, guitar-pro’da bundan daha iyi “orkestrasyon” yazacak 3-4 tane adam ben kişisel olarak tanıyorum; artık dünyada, hatta bırakın dünyayı kendi ülkesinde kaç ton kişi vardır siz hayal edin. Albümü beğeniniz çıkar mı bilmiyorum, ama çıkarsa da bunu sağlayan şey o ilk 4 albümde yazılmış muhteşem melodilerdir derim ben. Sanatta “neyi dediğin değil, nasıl dediğin daha önemlidir” görüşüne katılan biri olarak burada maalesef ters bir durumla melodilerin “ne” olduğu, “nasıl” yorumlandığından bin kat ön plana geçmiş. Özellikle ritmik olarak facia kötü bir düzenleme yapmışlar. Şu albümü dinleyen, ilk 4 albümün davulcusu Nicholas Barker pis pis sırıtmıştır sanırım. Zira, o albümlerin en önemli adamı, grubun müziğinin dinamizminin en büyük çarkı kendisinin davullarıydı bariz olarak. Zira kendisi gittikten sonra çıkan “Midian” albümündeki dinamizmin düşüşünü görmüştük. Evet neyse, midi an, çomağı hazırla. (Böyle “midi gibi” stüdyo albümüne böyle espri.)

2/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.22/10, Toplam oy: 76)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2012
Şirket
Peaceville Records
Kadro
Dani Filth: Konuşmalar
Sarah Jezebel Deva: Konuşmalar, vokaller
Mark Newby Robson: Orkestrasyon
Şarkılar
Disk 1
1. A Gothic Romance (Red Roses for the Devil's Whore)
2.The Forest Whispers My Name
3.The Twisted Nails of Faith
4.The Rape and Ruin of Angels (Hosannas in Extremis)
5. Funeral in Carpathia
6. Summer Dying Fast
7.Thirteen Autumns and a Widow
8. Dusk and Her Embrace
9.Cruelty Brought Thee Orchids
10.Goetia (Invoking the Unclean)

Disk 2
1.The Rapeand Ruin of Angels (Hosannas in Extremis)
2.Dusk and Her Embrace
3.Summer Dying Fast
4.The Twisted Nails of Faith
5.Funeral in Carpathia
6.The Forest Whispers My Name
7.Cruelty Brought Thee Orchids
8. A Gothic Romance (Red Roses for the Devil's Whore)
9.Thirteen Autumns and a Widow
  Yorum alanı

“CRADLE OF FILTH – Midnight in the Labyrinth” yazısına 22 yorum var

  1. RageNecmi says:

    Kradıl fitili yemiş bu sefer valla hahahaa

  2. Utku says:

    abartılmış.o kadarda kötü değil.ama bu kadar güzel bir albüm kapağına daha iyi bir albüm gidebilirdi.albüme notum 6.5

    Aeonian_Lich

    @Utku, Valla ben bu kritiği daha albüm çıkmadan yazmıştım, ama benden sonra gelen kritikler ve kimi sitelerdeki dinleyici puanlamaları da epey düşük. Örneğin:

    http://sputnikmusic.com/review/49335/Cradle-of-Filth-Midnight-in-the-Labyrinth/

    Ritmik olarak felaket rezalet bir albüm olmuş bence, ne klasik müziğin ritmik sofistikeliği, ne de metal müziğin dinamizmi var. Tırt bi ayin müziği gibi yaylılarla Psycho’nun meşhur tema müziği gibi ritmik örüntüler yazılmış. Valla açıkçası 1 kere dinleyebildim albümü, o kadar hevesle beklememe rağmen. Ya çok gevşek ve klimaktik anlarda parlayan ritmik yapıyı bol atmosferik synth’lere boğacaklardı, ya da orjinal albümdeki ritimleri sentetize edeceklerdi. Güzelim melodileri harcamışlar bence.

    Deniz

    @Utku, Tamam da bu kadar delişmen albümlerden “o kadar da kötü değil 6.5″ çıkartmak bile korkunç bir başarısızlık. Yani insan bari biraz şarkı ilerleyişini değiştirir bişey yapar. verse chorus verse kasmak, orkestral projede olmuyor mesela. Aynı melodiler çok daha güzel yedirilebilirdi daha değişik bir sırayla. Vokallerin saçma giriş çıkışları bile başlı başına fiyasko.

    Aeonian_Lich

    @Deniz, Kritiği yazarken aklıma gelmemişti, iyi düşünce bence de katılıyorum. Hatta şarkıları bile iç içe geçirip ufak bi senfonik düzenleme bile yapılabilirdi. Çok uğraşmak ve daha yetkin biriyle çalışmak gerekiyor ama bunun için, Dani malesef şark kurnazlığı yapmış bence.

  3. Bende Saklı Kalsın says:

    İki CD’sininde de hemen hemen aynı parçalar kullanılmış; farkları nedir?

    Aeonian_Lich

    @Bende Saklı Kalsın, İkinci CD’dekiler enstrümantal halleri. Belirtmek iyi olurdu, haklısın. Aslında daha dinlenebilir bir materyal bence, zira Diva’nın ruhsuz, Dani’nin de yersiz ve güçsüz vokalleri olmadan biraz daha iyi albüm.

  4. Nightwing says:

    eski bir cradle of filth fanı olarak cof albümleri beni artık eskisi gibi heycanlandırmıyor. grubu takip etmeyi uzun zaman önce bıraktım hatta bu albümün çıktığını bile şimdi öğrendim yemin ediyorum. halbuki lisede bunları black metal sanıp ne dinlerdik be.

    Nightwing

    @Nightwing, bu arada yazmayı unuttum başlığa gıcık oldum çok ağrıma gitti açıkçası.

    not: beşiktaşlıyım.

    Aeonian_Lich

    @Nightwing, Anlayamadığım bi olay var metal dinleyicilerinde. Dinlenen albümlerde en öz, en kutsal denen değerlere edilmedik laf küfür bırakılmıyor, ama bir metal eleştirmeni veya dinleyicisi ufacık bi laf edince üzerine çullanılıyor. Anlayamıyorum bu olayı, ama sanırım “evlenince sikişmek yasallaşır” gibi, “albüm içinde sövmek serbest” gibi bir yazılı olmayan sözleşme kuralı var galiba. Zappa’nın deyişiyle “kes sesini gitarını çal”. :)

    Yanlış anlama Nightwing, genel bi açıklama yaptım. Başlık gıcık olsun diye atıldı zaten o şekilde. Beşik – cradle göndermesi ve iticilik maksadıyla dedim öyle. :)

    Nightwing

    @Aeonian_Lich, anaaa hakkaten lan beşik cradle demekti di mi bak ordaki ince göndermeyi çözememişim :) nympetamine çarşının yeni marşı olsun hatta fifada peste falan cradlestone yazsın. dani filth bjk formasıyla poz versin james hetfieldın fener formasıyla poz vermesi gibi. tamam sıçtım biliyorum sustum ben :)

    Rotten Angel

    @Nightwing, cradle of filth’ın midian’dan önceki 3 albümü black metaldır. gothic ögeler çok baskın olduğu için bir kesim inkar etse de öyle. ama tarz çok da önemli değil tabi, müzik önemli. ben şahsen cradle of filth’ı dimmu’dan daha başarılı ve müziklerini daha zengin bulurum (genellikle en yakın görülen grup dimmu borgir. o yüzden karşılaştırdım)

    Nightwing

    @Rotten Angel, başlangıçta ikisi de gayet güzel black metal icra ederlerken sonradan dimmu borgir senfoniğe cof ise gothice kaydı ki ikisi de bambaşka şeyler oldu sonradan. bir de önceleri dimmu daha duygu yüklü iken cof daha agresif idi sonradan tam tersi oldu dimmu daha agresif işlere yöneldi cof ise duyguya ve ikisi de ap ayrı yollara saptılar. tabi rollerinin değişmesinde o dönem coftan dimmuya geçen nicholas barker isimli azman baterist arkadaşında payı olduğunu düşünüyorum.

  5. TAAKE says:

    iyice dağıldı gitti bu adamlar.Hem imaj olarak,hem müzik olarak.Black pop desek yeridir artık bunların yaptığı tür için.Şaka maka adamlar şu gibi olmaya doğru ciddi adımlarla gidiyorlar:
    http://www.youtube.com/watch?v=K7DSzl9DQ8A

    Rotten Angel

    @TAAKE, bence şunun gibi:
    http://www.youtube.com/watch?v=XLEn2acariQ

    Deniz

    @Rotten Angel, Ahahah tam uymuş. Ayrıca sazlı sözlü kıredıl da iyimiş ha baya güldüm.

    Rotten Angel

    @Deniz, şaka maka sardırdım o şarkıya. bağımlılık yaptı, güzel yapmış keretalar.

    aman tanrım true black metalci imajım zedelendi offfss

    TAAKE

    @Rotten Angel, normalde ben de sevmem böyle çalışmaları,komikte bulmam.Belki tebessüm ettirir,fakat adamlar gerçekten iyi oturtmuşlar,hele 00:31 deki Dani nin o elleri Ankara misketi oynar gibi kaldırıp dönmesini iyi oturtmuşlar,bayağı güldüm orda.Bir de şarkı girişindeki ”Mustang sana gurban olsun” ksımını, ”Mustaine sana gurban olsun” diye anladım bayağı bir dağıldım…

    Osman

    @TAAKE, al o zaman sana http://www.youtube.com/watch?v=zH0nuTkTYnA

    HALIYA BASMA LAN!!!

    TAAKE

    @Osman, teşekürler hacı,komikmiş bu da

    Rotten Angel

    @Osman, olm adamları maymuna çevirdiniz. yeterin lan hahaha .D

    TAAKE

    @TAAKE, dediğim gibi böyle klipleri çıksın bir nebze şaşırırsam cümle alem öpsün beni

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.