# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
METALLICA – Beyond Magnetic EP
| 22.12.2011

Mıknatıs bizi de görsün.

METALLICA. Şimdi çok az dinlesem de, hatta şöyle diyeyim, son 7-8 yıldır “Death Magnetic” hariç hiçbir albümünü baştan sona dinlememiş olsam da, METALLICA hâlâ toplamda en çok dinlediğim birkaç gruptan biri. 1992-2000 yılları arasında o kadar çok METALLICA dinledim ki, ölene dek bir daha hiç dinlemesem bile, METALLICA en çok dinlediğim birkaç gruptan biri olmaya devam edecektir diye tahmin ediyorum.

Grup 30. yılını kutlama şenlikleri çerçevesinde 4 adet büyük ve önemli konser verdi bildiğiniz gibi. Efsane konuklar, ilk kez çalınan ya da yıllardır çalınmayan şarkılar, şunlar bunlar. Bu şenlikler dahilinde gerçekleşen diğer bir şey de, grubun “Death Magnetic” döneminde yazdığı ancak albüme koymadığı 4 adet şarkının görücüye çıkmasıydı.

Hate Train, Hell and Back, Just a Bullet Away ve Rebel of Babylon adlı bu şarkılar, önce her biri bir tanesinde olmak üzere dört farklı 30. yıl konserinde çalındı, ardından da dijital EP olarak piyasaya çıktı. Şimdi bu şarkılardan yola çıkıp METALLICA’ya dair ukala dümbeleği yorumlar yapalım.

METALLICA’nın “…And Justice For All”dan sonra büründüğü daha basit ve kolay sevilir tarz, onları dünya müzik tarihinin hakkında en çok konuşulan gruplarından biri yapmıştı. Her ne kadar her albümlerinde uzun ve “epik” şarkılar barındırsalar da, Genel anlamda bir basitleşme ve kolay tüketilir şarkılar yazma durumu geçerliydi. Doksanları geçip 2000′lere geldiğimizde, METALLICA, sanki kurtuluşunu ve adını temize çıkarmayı bu uzun şarkı olayında bulmuşçasına bu yöne kaymıştı. “Load”da 8 dakikadan uzun 2, “ReLoad”da 1 şarkı varken, bu sayı grubun en direkt ve hedefe yönelik olarak özetlenen albümü “St. Anger”da 3′e çıkıyor, albüme dair en büyük eleştiri, “Madem sinirinizi yansıtmak istediniz, bunu lafı uzatmadan yapsaydınız” oluyor ve şarkılar gereksiz yere uzamakla suçlanıyolardı. “Köklere dönüş” albümü “Death Magnetic”, bu yaklaşımın ayyuka çıktığı albüm oluyor ve 5 dakikalık bir şarkı hariç neredeyse tüm şarkılar 8 dakika civarında karşımıza çıkıyordu. Albümün Toplam Süresi/Şarkı Sayısı: Ortalama Şarkı Süresi diye bir grafik yaptığımızda karşımıza çıkan görüntü, zaten grubun şarkı sürelerini uzatma konusundaki bilinçli yaklaşımını açık şekilde gösteriyor:

…And Justice For All“: 7.15
Metallica“: 5.10
Load“: 5.30
ReLoad“: 5.45
St. Anger“: 6.13
Death Magnetic“: 7.30

Peki “Death Magnetic”e dair en büyük eleştiri neydi? Şarkı sürelerinin uzun olması. 4 dakika boyunca bir şeyler dinledikten sonra şarkının ortasına gelip, bir solo duyup, ardından da o ana dek duyduklarınızı tekrardan duyacağınızı bilmek. Bu birçok kişinin canını sıkmıştı. Tamam, “…And Justice For All”da da şarkılar uzundu, onda da her bir yandan rif fışkırıyordu; ama ondaki riflerin her biri metal tarihine yazılacak kadar güzel, her biri METALLICA sound’unun oluşmasına vesile olacak düzeyde kararkterliydi. “Death Magnetic”in eleştirel yönünü oluşturan unsurlardan biri olan bu durum, “…And Justice For All”un aksine “kopuk kopuk bir sürü rifi arka arkaya eklemişler” ile, “bu adamlar beste yapmayı nasıl unuttu” ile sonuçlanıyordu.

Bu dertlerimizi sıraladıktan sonra “Beyond Magnetic”e gelelim. “Death Magnetic” şarkılarına yönelik eleştiriler bu dört şarkı için de geçerli olabilecek şekilde örtüşse de, şahsen bu şarkıların dördünü de beğendim. Bazı yerlerini baya, baya çok beğendim. Belki dördü de 5 dakika civarı olsa çok daha yakalayıcı ve işlevsel olabilirlerdi, ama şöyle bir baktığımda bu dört şarkının neden “Death Magnetic”e konmadığı konusunda kafam soru işaretleriyle doluyor.

Bu şarkılardan herhangi ikisini albüme koyup, sırf hayran gözü boyama amacı taşıyan enstrümantal Suicide and Redemption’ı albümden atsalar, hatta albümdeki şarkı sürelerini 5-5,5 dakikaya çekip bu dört şarkıyı da “Death Magnetic”e koysalardı, albüm çok daha zengin ve uzun süre dinlenir olurdu, hepimizin daha çok dinleyesi gelirdi diye düşünüyorum. James’in yaptığı bu kadar güzel vokaller, çok güzel melodiler, bazıları baya taş olan rifler nasıl oldu da albüme konmaya layık bulunmadı, meraklar içerisindeyim.

Ellerindeki 700 rif düşünüldüğünde, METALLICA’nın bundan sonraki işlerinin de bu ayarda olacağını tahmin etmek gayet olası. Keşke içi rif dolu ve 8 dakika süren 10 şarkı yerine, içleri yine rifle dolu ama 5-6 dakika süren 15 şarkı yapsalar diye düşünmeden edemiyorum. Daha kısa olsun, daha öz olsun. Sen METALLICA’sın; elbet iyisini, çok iyisini, belki de en iyisini yaparsın. Nefret kusmaktan bahsediyor ve yaptığınız müzik eleştirildiğinde de kılıf olarak bu unsuru kullanıyor olabilirsiniz, ama ben sizden bu hissi almak istediğimde dur durak bilmeden “Kill kill” diye bağırdığınız 9 dakikalık All Within My Hands’i değil, 4 dakika bile sürmeyen Wasting My Hate’i dinlemeyi tercih ediyorum.

Albümün okur notu: 12345678910 (8.25/10, Toplam oy: 132)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2011
Şirket
Warner Bros.
Kadro
James Hetfield: Vokal, gitar
Lars Ulrich: Davul
Kirk Hammett: Gitar
Robert Trujillo: Bas
Şarkılar
1. Hate Train
2. Hell and Back
3. Just a Bullet Away
4. Rebel of Babylon
  Yorum alanı

“METALLICA – Beyond Magnetic EP” yazısına 48 yorum var

  1. bloodshower says:

    çok efsane konser olmuş diyolar.

  2. RoadRusherRR says:

    güzel sarkı bence koysalarmış keşke albüme

  3. caglardurmaz says:

    başarılı buldum.ama albüme koymamaları iyi olmuş

  4. Güzel parçaymış ve albüme niye koymadıklarını merak ettim.Ayrıca main riffin arkasından “Give me fuel,give me fire” diye girecek zannettim .

  5. Junkie Ghoul says:

    bu şarkıyı albüme koymayalım diyen yarım-akıllı kim?

  6. heat says:

    death magnetic’deki nerdeyse her şarkı gibi fazla uzun geldi bana, yine fena şarkı değil özellikle girişindeki gaz riffler ve solo çok güzel

  7. Hasan says:

    fuel’den arak riff olmasına rağmen dinlenilebilir bi metallica şarkısı.death magnetic gibi albümün sindirilmesinden sonra kabullenilmeli.yeni bir şarkı olarak algılayıp eleştirecek insanlar elbet olacaktır ama ben 3 yıl sonra sevimli bir sürpriz olarak nitelendiriyorum

    Blakkheim

    @Hasan, hayatımda ilk kez ‘dinlenilebilir metallica parçası’ gibi bir kavramla karşılaşıyorum, şaşkınlıgımı belirtme ihtiyacı duydum.

    Hasan

    @Blakkheim, st. anger ve death magnetic e b.k atanlar için kullandım o tabiri.bu yeni parçanın alışılmışın dışında olduğunu kabul etmek gerekir.ve ben pek çok insanın tepki göstereceğine eminim.benim yorumum ise ne baş tacı edilecek ne de ayaklar altına alınacak bir parça.yani sadece dinlerim,tadını çıkarırım.bu tabiri internet ortamında yüzlerce kez kullanmama rağmen ilk garipseyen sen oldun ve ilk defa açıklama yapma ihtiyacı duydum.

  8. _BlaCkeneD_ says:

    güzel şarkıymış lan beğendim hani death magnetic e konsa sırıtmaz, sırıtmamak şöyle dursun albümün hitlerinden bile olabilirmiş yazık olmuş güzelim şarkıya. bu arada fuel çok benziyo denmişte hiç bi ilgi kuramadım ben şahsen.

  9. hen says:

    Son yıllardaki her Metallica şarkısı gibi, güzel ve kötü anlara sahip (kötü anları ağır basıyor). Hepsini toplayınca çok kötü ve çekilmez bir kompozisyon oluyor yalnız, asıl golü ordan yiyorlar.

    kantele

    @hen, çok yerinde bir tespit. Bütünlük anlayışları yok olmuş adamların, akıllarına gelen riffleri ya da lickleri herneyse biraraya getirip şarkı üretiyorlar.

  10. “You took away tomorrow, still I stand
    I ride into the sorrow, still I stand
    You took away tomorrow, still I stand
    I sink into the sorrow, but still I stand”

    kısımlarını baya sevdim.

    RoadRusherRR

    @Ahmet Saraçoğlu, bence orası şurdan itibaren baya güzel
    And from a darkness I descend
    Clenching a torch of sweet revenge

    You took away tomorrow, still I stand
    I ride into the sorrow, still I stand
    You took away tomorrow, still I stand
    I sink into the sorrow, but still I stand

  11. Mephisto says:

    vokal şarkıdan baya kopuk. farklı dünyaların insanıyız der gibi. albüme konulduğunda herhangi bir etki yapacak bir şarkı da değil. albüm sonrası durağanlaşan hayran merakını dinç tutmak için bile ortaya atılmış olabilir.

  12. Burak Canik says:

    took away diye başlayan kısımlar başta olmak üzere çok hoş şeyler var ama bi bütünlük yok parçada albüme konmaması yerinde olmuş bence.

  13. Milky Flames says:

    hate train iyiydi ama bu (Just A Bullet Away) götüm gibi. koymadıkları iyi olmuş.

  14. Bence şarkıların süreleri fazla uzun. Daha kısa sürse daha eğlenceli olabilir.

  15. sacrifist says:

    bu davulları kaydeden hödük kimse dövmek istiyorum!

    Albert

    Lars Ulrich olması lazım

  16. creiGn says:

    Bu iki şarkının da kötü yanı ne biliyor musunuz?

    Zaman zaman oldukça güzel pasajlar kulağa çarpıyor olsa da şarkılarda bütünlük namına hiçbir şey yok. Rastgele riffleri alıp arka arkaya sıralayarak yapılmış gibiler kesinlikle. St.Anger’dan beri böyle maalesef.

    Zaten birkaç ay önce Lars efendinin yaptığı “700-800 kadar riff biriktirmiş durumdayız, şarkı yazmaya başlıyoruz artık yeni albüm için” açıklaması da bu durumu destekler nitelikte.

    Bu nasıl bir mantıktır oğlum? Ne zamandır bu mantıkla şarkı yapar oldunuz lan? Benim gibi St.Anger’ı bile az çok beğenen katıksız bir Metallica fanı bile burun kıvırıyorsa çok yanlış giden bir şeyler var demektir bu işte.

    * “Metallica çok bozdu yaeaeaea!1!11″ metalcilerinden olmadığımı belirtmek isterim. Keşke Load’daki anlayışla devam etselerdi. Lou Reed haberini duyunca sevinmiştim aha Load ayarında bir albüm geliyor diye ama o da traş çıkınca hepten umudu kestim. Ha o albümü batıran Lou Reed olabilir tabii ama, Metallica adına da pek umut yok bence şu şahane zihniyeti göz önünde bulundurunca.

    Kemal

    @creiGn, %100 katiliyorum. St. Anger ve Death Magnetic teki tum sarkilar bana bahsettigin duyguyu yasatiyor. Hani hic beste yapmasini bilmeyen adamlar olsalar neyse diyecem ama adamlar resmen zamaninda bu isin kitabini yazdilar, nasil bu hale geldiler anlayamiyorum.

    Hayir mesela Load a bakiyorsun butun sarkilarin kendine ait bir “karakteri”, “hikayesi” var. O album (ve oncesi) kulaga ne kadar “profesyonel” geliyorsa, St Anger ve sonrasi da bana o kadar “ozensiz” ve “karaktersiz” geliyor.

  17. caglardurmaz says:

    Just a bullet away ‘i daha güzel buldum hate train’e oranla biraz modifiye ile gayet güzel bir parça olabilir

  18. lefthandpath says:

    son şarkı daha iyiymiş ama davullar şarkıyı dolduramıyor. lars resmen içine etmiş şarkının. just bullet away de bir kaç riffte lamb of god etkisi hissettim. youtube da bi ara metallica’nın entombed’dan riff çaldığını ispatlamaya çalışan bir video vardı. bunlar ilginç şeyler tabi..

  19. Belus says:

    Bu nasıl bir ticarettir!!

  20. aaa says:

    to live is to die çalmışlar lan!

  21. _BlaCkeneD_ says:

    yok ben bunu da çok beğendim. neden koymamışlar ki albüme anlamak mümkün değil. artık yeni albüme ikisini de koysunlar bi zahmet. çöpe mi gidecek onca riff?

  22. ali says:

    yönetici kardeş link uçmuş

  23. Just a bullet away’i yutuptan teker teker kaldırmışlar sanırım. Yeni link bulununca koyarız hemen.

  24. Junkie Ghoul says:

    üçüncü şarkı berbat ötesi. iyiki koymamışlar. unforgiven III’e şükrettim.

    ama unforgiven III çıkarılıp hate train konulabilirdi.

  25. hf says:

    yav arkadaş noluyor hergün yeni bi metallica parçası çıkıyor ortaya. aha bu da 4ncü.

    Rebel of babylon
    http://www.youtube.com/watch?v=NDKjY9OdxuU

  26. ben says:

    Bir haftada 4 şarkı.Noluyo lan Lulu’nun üstünü mü örtmeye çalışıyorlar bilemedim.

    nordson

    @ben, haha, deil mi? kaka örter gibi.
    ama “bu albüm metallica albümü deildi, kafanız karışmasın gençler” mesajı da olabilir aynı zamanda :D

  27. bunların 700 riff vardı ya, yemin ediyorum şarkı değil o 700 riffi arka arkaya tek tek dinlemek istiyorum.

  28. hen says:

    Şarkı yapılarının dandikliği konusunda: Hadi Metallica üyelerine tamam da, Rick Rubin de aldığı sonuçlardan memnun herhalde. Her ne kadar bu durumu aklım almıyor olsa da başka bir açıklama bulamıyorum.

    Wasting My Hate akar.

  29. blackroseimmortal says:

    albümde riffler çok iyi fakat şarkı süreleri çok uzun + kirk hammett’ın soloları vasat (kötü değil) + vokaller bazen rahatsız edici + lars kaldığı yerden devam ediyor (negatif anlamda) + prodüksiyon berbat (o ne gitar tonu :( .). 7 gider benden…

  30. Angel of Deth says:

    öncelikle bence bunlar ep’ye konulmadığı için bayağı düzensiz. yani albümde olsalar biraz daha elden geçerdi. çok beğendiğim söylenemez fakat hate train dm’de olsa favorilerimden olurdu ancak gereksiz bir uzunluk var, sırf uzun olması için yapılmış gibi. rebel ve hate güzel diğerleri hakkında böyle düşünemiyorum pek. 6 veriyorum, bir ep’ye göre normal bir puan bece.

  31. devilsadvocate says:

    parçaların death magnetic’ten elenmiş hali olmadığı aşikar. belli ki üzerlerine baya kafa patlatılmış ve çok çalışılmış. hate train,just a bullet away,rebel of babylon tek kelimeyle muazzam işler ve death magnetic’te all nightmare long dışında hiç bir parça bu şarkılarla boy ölçüşemez. bu yıllarda bu kadar üst düzeyde “metal” müzik dinlemek mucize gibi bir şey benim için.

    masteroforion

    @devilsadvocate, Şarkıların hepsi 2008 Mart’ındaki raw kayıttan, yani sonradan değiştirme gibi bir durum yok.

    İşin ilginç yanı, Unforgiven 3 mü yoksa Just a Bullet Away’in mi albüme gireceği konusunda baya tartışma dönmüş grup içerisinde. James dışındaki herkes Bullet derken James kişisel sebeplerden ötürü Unforgiven 3 diye diretmiş ve albüme de o girmiş. Making Magnetic’te de ufak bir bölümü görülebiliyor hatta o muhabbetin.

    devilsadvocate

    @masteroforion, şaşırdım ne yalan söyliyeyim. nihayetinde ben keyfime bakarım:) şahane bir yeni yıl hediyesi oldu.

  32. devilsadvocate says:

    bu şarkıları için düzensiz,dağınık,bitmemiş gibi sıfatlar havada uçuşmuş. şarkılar için kötü filan denilse anlayacağım da bu nasıl dağınıklık? death magnetic’le taban tabana zıt neredeyse bu anlamda şarkıların tamamı? en az bir kaç kez dinlenilmesini şiddetle tavsiye ederim.

  33. BEN! says:

    Açıkçası luludan sonra ilaç gibi geldi. Ama nereden baksan dm deki şarkılar isabetli kararlar olmuş. Bunlar tam ep ye layık. Metallica konusunda insanların yanıldığı görüşündeyim. Metallica nın son albümü hariç şimdiye kadar beğenmediğim hiçbir şarkısı yok. İnsanlar metallicanın daha kaç tane master of puppets gibi yada and justice gibi albüm yapacağını düşünebiliyorlar ki. Zaten metallica o tarz albümler çıkarmaya girişseydi başarısız olurdu çünkü o tarzda verebileceklerini verdi adamlar. Bu yüzden de yeni tarzlara yöneldiler ve çok başarılı oldular. Metallica insanların düşündüğü gibi devam etseydi şu an ki yerinde olamazdı. Tarzının devine dönümeşemezdi. Müzik devi olamazdı. Bilmiyorum metallicayı insanların kulağından dinlemek isterdim. Bu kadar kalitesiz ve vasat şarkıların yapıldığı günümüzde dinleyip de adam yerine konulduğunu hissedeceğin zevk alacağın müziği adeta yaşayacağın yegane nimet. Metallica nın her albümünü sewiyorum st. anger ride the lightningi farklı sewiyorum. Birini güneşli havalar gibi diğeri yağmurlu. İşte bu kadar farklı. VE BEN HAKLIYIM SİZLER YANILIYORSUNUZ.Her zamanki gibi.

    BEN!

    @BEN!, sON aLBÜM DERKEN LUlu dan bahsediyorum yanlış anlamayın.

  34. Nakruf says:

    Th1rt3een karşısında lulu ile bayağı ezilmiştim iyi oldu bu ep (yıl olmuş 2012 hala megadeth vs metallica ama eğlenceli oluyor hehe ) Şarkılar biraz uzun tıraş edilmeye ihtiyacı var hepsinin. Kirk amcam bence gitar sololarında death magnetic’dekilerden daha iyi bir iş çıkarmış. Yine de gitar tonları pek açmadı beni. Böyle “metal tonlar” arıyorum

  35. Erşah says:

    Yok yok, Metallica olası bir albüm daha çıkarırsa çocuğumu keserim, bu nedir lan ! 4 şarkı koskoca St. Anger ve Reload albümünü tokatlar, o denli güzel olmuş.

    Ölmemiş daha bunlar, yeni albümlerini çıkarsınlar artık.

  36. ali ihsan balı says:

    abi hakkaten ama All Withn My Hands nedr öyle ya.. ‘Kill kill kill kill’ 9 dakika boyunca tamam amına koyim ‘kill’

  37. Cryosleep says:

    Metallica’nın son 22 yılda çıkardığı en iyi iş. Hatta tek iyi iş.

    Raddor

    @Cryosleep, gerçekten mi yav, ben Death Megnetic’teki hiçbir şarkıyı çıkarıp bunlardan birini koymazdım.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.