# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
MISTAKEN ELEMENT – Mind Over Matter
| 11.11.2010

Fransız usulü yahşi metal.

Normalde Fransa denince akla Eiffel kulesine karşı şarap içip birbirlerine bol mayonezli patates kızartması yediren tipler gelir. Nedendir tam bilinmez ama Fransızlar romantik ve entel dantel şeylerle uğraşan sıkıcı tipler olarak akıllarda kalmışlardır. Neyse ki Gojira, Benighted, Yyrkoon, Hacride, Klone ve az sonra bahsedeceğim Mistaken Element gibi gruplar sayesinde insanın aklındaki Fransa ve Fransız modeli bir nebze de olsa düzelebiliyor.

Meshuggah, Tool ve Opeth gibi grupların müziğinden beslenen zilyon adet modern progresif metal grubunun arasından kendine özgü havası ile rahatça sıyrılmış bir grup Mistaken Element. Hatta çoğu zaman post-thrash ve groove metal etkilerini kullanarak, içinde bolca teknik terim geçen kasıntı progresif metalci muhabbetlerine meze olmak yerine dinleyiciye headbang yaptırabilen bir grup olması ise büyük bir artı.

Grubun kadrosuna gelecek olursak Fransız metal camiasından tanıdık simaları göze çarpıyor. Aynı zamanda Klone vokalisti olan Yann Ligner burada da yine vokal görevini üstlenmekte. Ancak Klone’daki vokal stiline göre Mistaken Element’teki vokali çok daha düz kalıyor. Ve bence böylesi daha iyi. Gitarda ise bekli de Gojira’dan sonra Fransa’nın en büyük metal grubu olan Hacride vokalisti Samuel Bourreau bulunmakta. Mistaken Element’ın çoğunlukla Hacride’ın alt grubu olarak turladığını ve Samuel’in iki grupla da sürekli sahnede aktif olduğunu düşünürsek işini seven, enerjik bir eleman olduğunu direk anlayabiliriz.

Albüm Lost ve hemen peşinden gelen Mind Over Matter ile tam gaz bir açılış yapıyor. Özellikle Mind Over Matter tam bir modern thrash/groove ziyafeti. Gaz bir açılışın ardından albümün temposunu aşağı çekip progresif yönünü öne çıkaran parça ise The Chosen One. Buradan sonra albüm akıllara kazınacak hitlerini bize sunmaya başlıyor. Save Me bunlardan ilki. Kesinlikle albümün en akılda kalıcı parçası. Benim kişisel favorim olan My Chapter Ends, aynı zamanda bu paragrafı yazmaya başlamamın sebebidir. Bir metalci muhabbeti klasiği olan “Bu şarkı bile tek başına yeter” teriminin cuk oturduğu bu parça, son yıllarda duyduğum en etkileyici eserlerden biri. Karamsar atmosferi ile insanı içine çekiyor, yiyip bitiriyor adeta. No Sound Distrubs The Silence ise ilk duyduğunuzda playliste Opeth şarkısı karışmış hissi yaratsa da albümdeki diğer bir hoş çalışma.

Tam bir kategoriye ve akıma sokulamayan kendine has havası ile son yılların en özel gruplarından biri olan Mistaken Element, farklı tarzlardan hoşlanan birçok dinleyiciyi tatmin edecek bir albüm sunmuş. Bize düşen kısmı ise bir şekilde edinip, sadece dinlemek.

ismail vilehand

8,5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (8.19/10, Toplam oy: 111)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2009
Şirket
Holy Records
Kadro
Yann Ligner: Vokal
Hugo Nicolet: Gitar
Samuel Bourreau: Gitar
Fanfan Barron: Bas
Jérémie Heintz: Davul
Şarkılar
1. Lost
2. Mind Over Matter
3. The Chosen One
4. Save Me
5. My Chapter Ends
6. Soul For Sale
7. No Sound Disturbs The Silence
8. Duality
9. Mass Machine
  Yorum alanı

“MISTAKEN ELEMENT – Mind Over Matter” yazısına 7 yorum var

  1. nordson says:

    amma kısa yazı!

  2. Ahmet Saraçoğlu says:

    grubu duymamıştım. üzerine eğilwyim ilk fırsatta. yazıda ikinci en büyük fransız metal grubu Hacride demişsin, bi o noktada “Hmm” kim lan hakkaten dedim, henüz bi sonuca ulaşamadım.

  3. bloodshower says:

    o kadar fransa’dan bahsedilmiş ama gorod’dan bahsedilmemiş. ben de henüz bi sonuca ulaşamadım.

  4. deyus says:

    o kadar fransa dedik bi deathspell omega demedik

    Ugur

    @deyus, ah o diyecektim ben de ama üşendim.

  5. ismail vilehand says:

    öncelikle şunu söyliyeyim yazarın kendi kritiği altına yorum yazması bana pek doğru gelmez (yazan arkadaşlara bir gönderme yok tamamen kişisel görüşümdür) ondan yazmama taraftarıyım ancak kritiğe gelen 5 yorumun 5′ininde albümle alakası olmamasından dolayı yazmak istedim. bu umarım ilk ve son olur.

    @Ahmet Saraçoğlu o konuda bende tam bir sonuca varmış değilim o yüzden de “belki de” dedim (typo’dan ötürü “bekli de” olmuş). yani 2. olabilecek bir çok alternatif vardır illaki.

    @ 3, 4 ve 4′e cevap olan 5′e gelirsekte öncelikle şunu söyliyeyim ben Fransa’dan grupları sayarken kendi favorilerimi yazdım (haliyle). Gorod ve Deathspell Omega çok sevdiğim gruplar değiller. Gorod’u sevmeye yakınım ama çok kaptıramadım (yakın zamanda yeniden bakılacak). Deathspell Omega’nın ise seneler evvel Infernal Battles albümünü dinledim nasıl birşey olduğunu hatırlamıyorum ama beğenmediğimi çok net hatırlıyorum. sonrakileri dinleyipte hayvan gibi sevebilirdim belki ama dinlemedim işte (misal Clandestine Blaze daha çok hoşuma gitmişti). neyse bu kısımda böyle.

    ilk yoruma cevap olarakta “insaf arkadaş bu kadar bilinmeyen bir gruba 5 paragraf yazı yazmışım, zaten kritik dediğin şey de ortalama bu kadar olur.” derdim ama art niyetli bir yorum olduğunu düşünerek demiyorum. yani ne kadar demiş olsamda dememişim farzedin.

  6. maya veil says:

    http://www.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=14672638
    bu fransızlara has bir sey mi bilemeyecegim ama ilk albumleri olan engraved in memory den beri hastasıyım bu grubun. o zamandan beri surekli sarkı sozu grup hakkında herhangi bir sey bakınsam da bulunan herhangi bir sey de yoktu. grubun metal archives e yenı eklenen bilgisinden baska nette grupla alakalı tek yorumu da mind over matter a grubun kendısı yazmıs o da fransızca ingilizce cevirisi de google translate:) neyse … oncelıkle veilhand e mukemmel yorumu ıcın saygılar… sonrasında ideal bir math ve thrash birlesimi olan bu grubun mutlaka dinlenilmesi de tavsiye.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.