# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IRON MAIDEN – Dance of Death
| 06.08.2010

Fakat o kapak?

“One…Two…One two three four” diye 4′e kadar sayan biri beni neden bu kadar heyecanlandırır söyleyeyim mi dostlar? Çünkü bu 4/4′lük ritimi sayan adam Nicko McBrain. Metal dünyasının en büyük grubunun en eşsiz davulcusu. Tek ayağıyla twin pedal kullanırcasına ritimler çalan, tomlarının yarısını zillerin örttüğü, arkasında bir gong bulunan, grubun en neşeli adamı tartışmasız o.

Albüm Wildest Dreams’le açıldığında heyecanlanmamı ve gülümsememi sağlayan buydu işte. Kendi içindeki şeytanlardan kurtulmak ve bir şeyleri değiştirmek için söylenen bir adamın sözleriyle giden şarkı harika bir açılış şarkısı olmuş albüme. Zaten bu turda da bu şarkıyla başlıyor konserler.

Arkasından gelen Rainmaker için söyleyeceğim şey ölene kadar bu şarkıdan sıkılmayacağım. Meşhur melodiyi cep telefonlarından barlara kadar, alarmlara kadar çok farklı platformlarda duydum.

Albümün prodüktörlüğünü Maiden sound’unun babası bir adam, namı değer CAVEMAN yapıyor. Kevin Shirley kimdir ve kimlerin prodüktörlüğünü yapmıştır derseniz linke bir göz atmanızda yarar var. Tabii Caveman yalnız değil tüm bu işleri yaparken. Yanında da Steve Harris oturuyor. Tek tek seçiyorlar hangi denemeleri kullanacaklarını.

Temelde Maiden sound’unun özelliği “doğal” oluşu. Ayrı ayrı kabinlere giriyorlar ve saatler boyu herkes kendi bölmesinde şarkıları birlikte çalıyor ve söylüyor. Bruce bizzat diyor ki, “İki saniye şarkıyı söyleyip daha sonra tamam kestik diyen biri değilim”. Onun için önemli olan performansını ne kadar uzun süre koruyabildiğin. Zaten bu da canlı performanslarında fazlasıyla belli oluyor. Enerji geyiklerini yapmak istemesem de şu an doğru kelimeyi bulamadım o yüzden bu canlı performans şeklinde yaptıkları kaydın bize yansıması inanılmaz bir enerji diyorum (hah tamam oldu!).

Caveman, Harris ve istediği sound’la ilgili olarak, “Miksaj bittikten sonra mastering için mastering gurusu George Marino’ya götürdüğümde “Hmm, bottom end’ler falan hep yanlış, olmaz evladım böyle şey a aa!” yaptı ve kötü hissettim” diyor. Daha sonra Steve’e veriyor mastering halini ve Steve tabii ki “I-ıh bence seninki daha güzeldi kanka. Hem ben burada (stüdyo) duyduğumu istiyorum” diyor. Böylece yine Caveman galip çıkıyor bu karambolden ve derin bir oh çekiyor. “Peki sololara nasıl karar veriyorsunuz?” sorusuna Adrian, “Bilek güreşi, kavga falan yapıyoruz” diyor ve zengin gülüşünü (Adrian gülüşü olarak bilinir) patlatıyor. Maiden daha önce de albümü Harris’ın kendi çiftliğinde kaydetme fikri olduğu çalkantılı zamanlar yaşamıştı.

Tekrar şarkılara dönecek olursak. No More Lies en az dinlediğim şarkıdır heralde. Bu harika eseri tamamen kendi anılarımla ilgili olarak pek dinlemem, burdaki laflarım sizleri yanıltmasın. Tabii ki Dance of Death, Journeyman gibi klasiklerle birlikte bence en etkili şarkı Paschandale.

Aslında farkediyorum ki bir şeyi böylesine sevince bahsetmek çok zor oluyor. Zira insan kendini şuursuz övgüler yağdırırken bulmamak için zor tutuyor ama Maiden aşkı bambaşka. Yeni yıla kız arkadaşımla “Flight 666“i 400. kez izleyerek giren biri olarak önceliğim Maiden’ı övmekmiş gibi hissediyorum. Ama bu beni kritiği objektif yazmaktan alıkoyamaz diyor ve şunu söylemek istiyorum “O kapak ne Steve’ciğim? Ha benim tezcanlım?!”

Öyle kötü bir kapak var ki ortada. Maskeli balo falan şekilli kapak yaptınız anladık ama bebeğin bacağı neden köpeğin gövdesinin içine girmiş ya da soldaki maskeli kızanın ayağı ve yanındaki adamın ayağının içinde. Adeta Counter-Strike oyunun hatalarındaki duvarın içine geçen adamlar gibi.

Bunun yanında konserlerdeki harika dekor ve Bruce’un başarılı kostümleri bir nebze bu kapak faciasını kurtarıyor. (Bu yazıdaki birçok geyiğin tüm hakları Mert Yıldız ve Deniz Tuncer’e aittir.)

9/10
Albümün okur notu: 12345678910 (7.85/10, Toplam oy: 106)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
2003
Şirket
EMI
Kadro
Bruce Dickinson: Vokal
Dave Murray: Gitar
Adrian Smith: Gitar
Janick Gers: Gitar
Steve Harris: Bas, klavye
Nicko McBrain: Davul
Şarkılar
1. Wildest Dreams
2. Rainmaker
3. No More Lies
4. Montségur
5. Dance of Death
6. Gates of Tomorrow
7. New Frontier
8. Paschendale
9. Face in the Sand
10. Age of Innocence
11. Journeyman
  Yorum alanı

“IRON MAIDEN – Dance of Death” yazısına 18 yorum var

  1. hen says:

    okuyodum çat diye bitti lan yazı :D

    Face in the Sand gibi bir hayvanlık da barındırır. Ama prodüksiyon daha iyi olabilirdi. Brave New World buna göre daha duru bir albüm, o yüzden hep daha popüler olacak “non-maiden fanı” insanlar arasında.

  2. Mephisto says:

    metal gruplarında klip ile kapağı tutturanı görmedim çok zor bi’şeyde değil bazen bilerek yaptıklarını düşünüyorum. abi öyle rezil bi kapak yaptık ki bırak yıllar sonrayı şimdi bile bakıp bakıp gülüyoruz… sims city rulezzz

  3. hen says:

    Özellikle kurtun üzerinde duran bebek çok felaket değil mi? resmen kayma olmuş persifektifte (çok biliyorum ya persifektif ne demek)

  4. demandred says:

    giriş-gelişme var sonucu kendiniz yazın gibi bitmiş kritik. neyse, rainmaker hatırına- ki bende çok süper bir melodi olduğunu düşünüyorum, kim yazdıysa “God bless him”- pek bi şey demiycem.

    10/10luk nadir albümlerden….

  5. caksu says:

    Paschendale son 3 albümden favorim olabilir. Montsegur’a da ayrı hastayım. Cidden çok tatlı albüm. DoD’um geliyor arada.
    Kapağın basçılarının tercihi olduğunu düşünürüm pek bir dayanağım olmasa da. Yani lider konumunda falan. Tek başına yaptığı bestelerde de görülen bi eski kafalık var sanki. Belki biraz Ed Wood’luk hehe. Ölüler dans ediyolar. Harika!

    hen

    @caksu, Basçıları.. (aşldasşlkdasşd)

  6. Gençay Aytekin says:

    kapak tam bir 3d faciası. modellemek yerine 2d çizip, boyasalarmış keşke.

  7. heat says:

    çok güzel albüm ulan. maiden ulan. demirlerinizi kadırın beyler

    \m/ demirini kaldır \m/

  8. Mustafa sakalli says:

    sadece No More Lies’tan bir albumluk melodi cikar. Ayrica “demirini kaldir” ahahaha

  9. hen says:

    Kapağın kötü olması hakikaten kasıtlıymış lan: http://youtu.be/4YymAnk1uZQ

    Ahmet Saraçoğlu

    @hen, bi şeyi zevkli şekilde de kötü yapabilirsin ama bunun kötülüğü bile olmamış duruyor. Yarım bi iş gibi bu, kötü de yapılamamış gibi.

    hen

    @Ahmet Saraçoğlu, resmin yarım haliymiş zaten.

    “The computer-generated cover art for the album was provided by David Patchett, but he asked to be removed from the credits because he was not satisfied with the result. The version used was actually a prototype provided by Patchett, but the band decided to use it in its incomplete form. Upon close inspection, one can note several anomalies: The character on the far right looking out of the picture appears to have a broken neck. The white dog is standing on the snake underneath it. The baby’s foot is cutting into the dog while its left hand is cutting into its own face and appears more to be suspended in mid-air than sitting on a wolf. The small child character at the front on the left is standing on the other characters foot. The character doing a back-flip on the left of Eddie has a dislocated shoulder, his left hand is also against his right arm instead of on the floor and the back-flipping character’s right leg is dislocated.[1]” (adam hakketen utanmış yannız)

    ben hep “ulan böyle bir saçmalık gözlerinden kaçmış olamaz” diyordum. kaçmamış meğer. yoksa evet, “twisted” bişey olacaksa daha iyisi olabilirdi. ne twisted artworkler var.

  10. Erşah says:

    Belki de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi şarkısını çıkarmıştır bu albüm, aynı kaderi Fear of the Dark ile paylaşır. Eğer bir gün müzik nedir diye soracak olurlarsa bu şarkıyı göstereceğim. (Dance of Death)

  11. ghost says:

    hocam kusra bakma ama berbat bir inceleme olmuş. güzel bilgiler eklemişsin ama şarkılar hakkında neredeyse hiçbir yorum yok, direk 9/10 vermişsin hiçbir şey anlaşılmıyor açıkçası.. :(

  12. act III says:

    20 yıldır fear of the dark ile coştunuz, bağardınız söylediniz, size katılmamak mümkün değil, bazı şarkılar konser şarkısıdır herkes onu başyapıt zanneder nitekim dinleyici olmak böyledir, 25 yıl önce seventh son albumu dinlemeye başladım, hala çözemedim, içinden çıkıp bugünlere gelemedim, sözler desem yine müzikle ilahi bir bağ kuran iron maiden desem eddie yi bir melek gibi görebilirdiniz, kötü görünen çirkin bir adam neden iyi şeyler söylemeye çalışır, bunu hissetmek için siyah tşörtlerin kirli olmaması yeterli, death of dance , brave new world son derece güzel albümler, 100 kere dinlemekle kenara attığımız için her yıl gruplardan albüm bekliyoruz, ne güzel, keşke size yetişebilsem.

  13. deadhouse says:

    Zevkini sikeyim diyenler olabilir, görüşüne sokayım diyenler olabilir ya da troll müsün diyenler de olabilir. Ama değilim ve bu söyleyeceğim şeyde oldukça ciddiyim.

    Bu albümün kapağını beğeniyorum.

    Ouz

    @deadhouse, Köpeğin üstündeki bebek hariç fena değil aslında, buram buram ayzvaydşat hatta.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.