# - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z
Son Haberler
Anasayfa    /    Kritikler
IRON MAIDEN – Virtual XI
| 16.04.2010

En kötüsü.

Çok kısa bir kişisel giriş yapayım.

Lise sondayım. IRON MAIDEN’ın yeni albümü çıkmış. Çıktığının ertesi günü arkadaştan ödünç alıyorum, eve geliyorum. Gayet gaz ve meraklıyım. Neden, çünkü “The X Factor”ı çok seviyorum, yeni bir IRON MAIDEN albümü dinleyeceğim için de heyecanlıyım. Saat 17.00 civarında albümü dinlemeye başlıyorum. Saat 19.00′da annem tarafından yemek için uyandırılıyorum. Evet, hayatımda ilk kez bir albümü ilk dinlemem sırasında uyuyakalıyorum.

IRON MAIDEN’ın Bruce’suz albümleri grubun sevenleri arasında muallâk bir durum yaratıyor. “The X Factor”ı yerden yere vuranlar, “Virtual XI”ı rezil kepaze edenler ve elbette ki IRON MAIDEN elinden çıktığı için iki albünü çok çok sevenler. Bir fanboy olmadığım için en baştan gönül rahatlığyla söyleyebilirim: “Virtual XI” kötü bir albüm. Bence bu devasa grubun kariyerinde yaptığı en kötü albüm.

“The X Factor”ı neden severim, çünkü grubun yazdığı belki de en karanlık, en atmosferli en farklı albümlerden biridir. Metal tarihinin en önemli iki üç sesinden birinin yerini doldurma şansına/bahtsızlığına erişen Blaze’in karanlık sesi, bence o albüme gayet güzel gitmektedir. Bruce olsa nasıl olurdu bilemem, ama Blaze grupla olan ilk işinde bence elinden gelenin en iyisini yapmıştı. Blaze’in “The X Factor”a uyan sesi, daha enerjik olan “Virtual XI”da ise pek olmuyor, olamıyor. Olayı “Güzelim albümü mahvetti” boyutuna getirmeyen ve sadece “pek” uymuyorla yetinmeme sebep olan şey ise, ortada mahvedilecek fazla bir şeyin olmaması.

Steve Harris, dünyanın en “ses” isteyen gruplarından birine en baştan neden Blaze’i aldı elbet bilemeyiz, ancak Blaze’in “The X Factor”da olduğu gibi “Virtual XI”da da kendi sesine uygun yazılan şarkıları gayet güzel söylediğini görüyoruz. Kapasitesi belli, yetenekleri belli, o da onlar dahilinde bir performans sergiliyor. Olaya sürekli “Ah Bruce olsa” diye bakınca elbet Blaze’in herhangi bir şarkıyı Bruce’tan daha iyi söylemesi çok zor, ancak ortada, çoğu yorumda gördüğüm türde bir “Vokaller yüzünden bu güzelim albümü dinleyemiyorum” durumu olduğunu sanmıyorum. Bence, vokaller bu albümün en son dertlerinden biri.

“Virtual XI”ın asıl sorunu, prodüktör koltuğunda oturan Steve Harris’in, tüm bu kayıt boyunca çevresinde olan kişilerin bir tarafları yemediği için Harris’in işine karışmamaları dolayısıyla tek adam tarafından verilmiş yanlış kararlarla dolu bir albüm çıkarmış oluşu. IRON MAIDEN’ın şanlı kariyerine bir leke olarak geçen, hatta bununla da kalınmayıp single olarak seçilen, klip de çekilen utanç verici “The Angel and the Gambler”ı mı istersiniz? Bir metal şarkısında nakarat tam 22 defa tekrar ediliyorsa, üstelik de bunu yapan grup metal tarihinin en çok ilhâm veren üç grubundan biriyse, ortada bir sorun vardır. Bugün dinlediğimde hâlâ inanamadığım kadar kötü bir bestesi olan bu şarkı, albümün daha başında, “Virtual XI”ın geri kalanına umutla bakmayı epey zorlaştıran bir engel olarak duruyor.

Albüm, alışık olduğumuz devasa IRON MAIDEN melodilerini de seyrek şekilde içeriyor. Sonuçta ortada IRON MAIDEN olduğu için, bazı şeyler mecburen güzel olmak zorunda. Biliyoruz ki IRON MAIDEN’ın şarkılarında, isteseler de kötü yapamayacakları kimi karakteristik özellikleri var. Ancak nihayetinde “Virtual XI”, IRON MAIDEN diskografisinde hiçbir önem taşımayan, grubun hepsi farklı şarkılardan oluşan 10 tane best of’u yapılsa 10.’suna bile zor girecek şarkılar da barındırıyor. Elbet hoşumuza giden, IRON MAIDEN olduğu için sevdiğimiz yerleri var, ancak şu bir saatlik sürede, ilk dinlemeniz sırasında “Of be şarkıya bak ben bunu daha yıllarca bıkmadan dinlerim” dediğiniz, konserlerde adını haykırdığınız kaç parça olduğunu kendinize sorarsanız, “Virtual XI”ın gerçek değerini de kafanızda vermiş olursunuz diye düşünüyorum.

Her zaman 20.000-30.000 kişiye çalan MAIDEN’ın 5.000-6.000 kişilik kalabalıklara çaldığı bir de turneyle desteklenen “Virtual XI”, eğer “MAIDEN yaptıysa mutlaka iyidir, aksi olamaz, müzik kanunlarına aykırıdır” diye bakmadığınız sürece, kötülük ile vasatlık arasında bir yerlerde konuşlanacak bir albüm. IRON MAIDEN’ı elbet hepimiz (çoğumuz) seviyoruz, saygı duyuyoruz, ancak elmalarla armutları da ayırmak lazım. Metal tarihinin en önemli albümlerinden bazılarını yapan bir grubun önceki başyapıtlarına saygısızlık etmemek adına, bu albüme bu notu uygun gördüm. Dinlediğimiz bu müziğe en çok emeği geçen gruplardan birinden, keşke hiç yapılmasaydı dediğim bir albüm “Virtual XI”.

5/10
Albümün okur notu: 12345678910 (5.73/10, Toplam oy: 109)
Loading ... Loading ...
etiketler:
  Albüm bilgileri
Çıkış tarihi
1998
Şirket
EMI
Kadro
Blaze Bayley: Vokal
Steve Harris: Bas
Dave Murray: Gitar
Janick Gers: Gitar
Nicko McBrain: Davul
Şarkılar
01. Futureal
02. The Angel And The Gambler
03. Lightning Strikes Twice
04. The Clansman
05. When Two Worlds Collide
06. The Educated Fool
07. Don't Look To The Eyes Of A Stranger
08. Como Estais Amigos
  Yorum alanı

“IRON MAIDEN – Virtual XI” yazısına 52 yorum var

  1. Aeonian_Lich says:

    Como Estais Amigos dışında beğendiğim bir şarkı yok albümde. İyi anlar var, ama tümüyle iyi beste yok gibi birşey. Hatta The Angel And the Gambler duyduğum en kötü şarkılardan birisi. Güzel kritik olmuş, genel hatlarıyla katılıyorum söylenen şeylere.

  2. Emre says:

    sanki blaze bi ara sozleri unutup kağıtlarını bulana kadar don’t look to… larla gecistiriyo sanki sarkıyı:)

  3. Exorsexist says:

    sevmediğim/sevemediğim grupları liste yapsam rahat ilk 5′e girer.

    deathless

    @Exorsexist, al benden de o kadar,efsane olarak nitelendirilen bu grubun her albümü bana aynı gelir, değşik bir olay beni dumura uğratabilen birşey bulamadığımdan”daha evvel sevemedimki virtual da bana göre kötü veya iyi olsun”diyorum sadece kısaca!
    sadece metallica yla birlikte metalcilerin metale başlama grubudur..

    Ahmet Saraçoğlu

    “sadece metallica yla birlikte metalcilerin metale başlama grubudur”

    ikisinin de “sadece” bu olmadıklarına dair kitaplar yazılabilir, tezler hazırlanabilir bence.

    Aeonian_Lich

    @deathless, “self-inspiration” (kendinden ilham alma) olayının biraz dışkısını çıkaran bir grup olduğu doğrudur, şarkılarının %30 unu falan severim. Ama abarttığınız kadar da kötü bir grup değildir, metale başlama grubu derken fazlaca küçümsemişsiniz. Çok farklı, çok özel şarkıları da olan bir gruptur bana sorarsanız.

    Ufuk

    @deathless, mesela ben maiden’ı sadece bir posterde görüp hiç dinlemediğim, metallica’nın adını bile duymadığım bir dönemde televizyonda görüp beğendiğim scorpions, ozzy, van halen falan gibi grupları dinliyordum ve (“bunlar metal mi la” diye düşünenler vardır şimdi) o zamanlar bunlar plak şirketleri tarafından metal olarak pazarlanıyordu. genellemelerle sonuca ulaşmak zor.

    şéqhiL ç0chuqh

    @deathless, ir0N MaidhéN i shévhMéyhéN MétaLchi dhéğiLdhir ßéNché

    berat mutluhan seferoğlu

    @şéqhiL ç0chuqh, gerçek nickin ne senin.şaka falansın herhalde :D

    Aeonian_Lich

    @berat mutluhan seferoğlu, BéNché şoyhLé yhazışaLıM, yh0qhsha aNLaşaMayhachağız

    http://www.ismailaydogan.com/emo/ (Bence şöyle yazışalım, yoksa anlaşamayacağız) :D

    deathless

    metal e başlama grubu cümlesinin nesi küçümsemek anlamış değilim yaa gerçekten??…metalci nesil baya alıngan olmaya başladı!

    Aeonian_Lich

    @deathless, benim Türkçem yetersiz o zaman demek ki. kaç kere okursam okuyayım o cümlede küçümseme algılıyorum.

    Exorsexist

    @şéqhiL ç0chuqh, lolwut

    şéqhiL ç0chuqh

    @Exorsexist, aNchaqh dhaLqa qéçMéyhi ßiLiN shiz hiçßiriNiz MétaL ruhuNa shahiph dhéğiLshiNiz ßéNché DifféréNt W0rLdh Out Of Thé Shadh0wsh ç0qh qüzéL şarqhıLar ßéNché

    Exorsexist

    @şéqhiL ç0chuqh, Dalga denizde olur.

    Mert Salkım

    @Exorsexist, do not feed the troll

  4. Ufuk says:

    virtual XI denince aklıma overmars, bergkamp falan geliyor. albüm tarafını hatırlamasam hiç daha iyi.

  5. Sambalici says:

    Blaze kendi çapında iyi bir vokalist de tarzı Iron Maiden’a hiç uymuyor be, o dönem yazdıkları şarkılara bakıyorum da Blaze yerine Kiske gelseydi çok farklı olabilirdi.

  6. Lefthandpath says:

    iron maiden’ı böyle yazmayan(ir0N MaidhéN) metalci değildir zaten, di mi? :))))

  7. Burak says:

    @şéqhiL ç0chuqh, yürü bee :D

  8. Kıvanç Erkan says:

    Maiden’in en berbat albümü bence.. Zaten Dickinson’un olmadığı bir albüm ne kadar güzel olabilir ki?

  9. Zeynel says:

    @kıvanç
    Dickinson’ın olmadığı ve güzel olan albümler :
    Killers
    Iron Maiden

  10. Gökhan Atalay says:

    Valla Maiden gelecek diye tüm albümlerini dinliyorum, ayrıca CD formatinda almaya da calisiyorum. Yani bu aralar cok hasir nesirim Maiden’la. Zaten eski albumleri onceden bayagi bir dinlemistim. Yalniz bu album cok asagilanmis gibi geldi bana Futureal, The Angel and the gambler, Lightning Strikes Twice, The Clansman, diger sarkilar…ben babalar gibi dinliyorum. Anlamadim yani Bruce karizmasi yok diye besteler de o kadar mi kotu? tabi ki bir Seventh son veya powerslave degil ama 5 de degil yani, bu album 7 alir bence.Hadi bari 6 verseydiniz, En iyi Maiden albumlerinin 10 oldugunu, dusunursek.grubun ismi bu albumde Steel Bitch olsaydi, bence en azindan 7 verirdiniz …:)

  11. Gökhan Atalay says:

    Tamam o zaman su soruyu soruyorum:

    ” A matter of life and death” albumuyle bunu karsilastiracak var midir? Selamlar…

    Ahmet Saraçoğlu

    @Gökhan Atalay, AMOLAD’a da bayıldığım söylenemez, çok fazla uzun geliyo bana şarkılar, ama yazıda da dediğim gibi bu bildiğin vasat bi albüm.

  12. Zeynel says:

    sadece şunu söyleyebilirim The Angel and the gambler Maiden tarihinin en kötü şarkısıdır…

  13. Utku says:

    blazeyi iron tarihinin en kotu vokalistidir.ama IM’nın en iyi vokalisti paul diannodur.o adamın punk tarzı vokalleri çok iyi gidiyor gruba ve killers,wrathchild,opera,iron maiden gibi sarkılardaki performanslarina hayranim.bruce ise benim gozumde orta derece,rob halfordın daha gelismemiş versiyonudur yinede severim kendisini.ama iron maidenın paul ile devam edip albumler yapmasini isterdim.

  14. demir bakire says:

    IRON MAIDEN’ın en iyi albümüdür açık ara. powerslave the number of the beast piece of mind gibi çoluk çocuğun eline düşmemiştir herkes dinleyemez ve herkes bilmez ama dinleyen bir daha bırakamaz. BLAZE BAYLEY 20-30 senelik hayatında sergilediği en iyi performansı bu albümdedir. Gırtlağına kurban.

  15. atoutlemonde says:

    Bu albümü henüz dinledim bence o kadar kötü albüm değil hatta iyi olduğunu bile söyleyebilirim. Özellikle When Two Worlds Collide şarkısını ekstra beğendim. İlaveten yere göğe sığdırılamayan the x factor dan çok daha iyi bulduğumu da söyleyebilirim. Eksi yönleri de var tabi çok fazla nakarat tekrarı olması sıkıcı olmuş. Son olarak Bayley nin vokalleri de gayet yerinde… 7,5/10

  16. dega says:

    milyonlarca insana göre en kötü maiden albümü. kabul.. doğru.

    13 yaşındaydım ankara konur sokaktaki diyenar dan aldığım zaman bu albümü, hatta ardından tunalıya gidip yeni açılan karum adlı mekanda sosisli bir şeyler yuvarlamıştık şu anda yolda görsem tanıyamıycağım ortaokul arkadaşlarımla. eve geç gitmiştim ( saat 19.00 o zamanlar ortaokul öğrenciler seks yapmıyordu ) babam azarlamıştı cebimde de bu albüm.

    ben maiden ile büyümüş bir adamım. bu albüm benim için çok değerli. tüm o büyüme? ve bazı şeyleri anlama öğrenme dönemime denk geliyor. herkesin maiden tarihinin en kötü şarkısı ilan ettiği melek ve kumarbazı klasik gitarım ile çalmayı öğrendim, defalarca dinledim. evet cidden kötü bi şarkı , ama benim için önemli ki bence maiden tarhiindeki en kötü şarkı o değildir; bence o şarkı hooks in you adlı şarkıdır.

    blaze li dönemlere karşı aşırı sempatim var, sırf herifin kendisine olan aşırı iyi niyetimden ve sevgimden. ben de bir fanım o da bir maiden fanıydı. ve o süper anlara şahit oldu yaşadı şarkı yazdı fanı olduğu grup için.

    belki sırf o amatör ruh için bile bu albüm dinlenir, sevilir…

  17. Psychonaut says:

    Lightning Strikes Twice, The Clansman, When Two Worlds Collide, The Educated Fool, Don’t Look to the Eyes of a Stranger ve hatta Futureal gibi nefis parçalar barındıran albüm. İncelemeye çok fazla katılamıyorum; 2000′lerdeki pek çok albümden daha iyi olduğu kesin. Tabii bazı sorunları var: hemen hemen bütün parçalar yavaş başlayıp sonra hareketleniyor, çok fazla tekrar partlar (özellikle nakaratlarda) var, ve elbette Blaze’in ses tonu parçalara hiç uymuyor. Ancak diğer taraftan harika melodiler ve sololar ve de kendine özgü bir atmosfer ve ton içeriyor. En azından 7/10′u hak eden bir albüm…

    Ahmet

    @Psychonaut, Katılıyorum. bence underrate bir albüm. Gereken ilgiyi görmemiştir.

  18. Uğur Yıldırım says:

    Kim ne derse desin, Iron Maiden tarafından yapılmış, benim için, en güzel albümdür Virtual XI. Bu albümdeki enerjiyi pek az albümde bulabiliyorum. İtin götüne sokmaya gerek yok bence. Önyargısız dinlerseniz siz de seversiniz. Özellikle bas, davul ve vokalin uyumunu ayrıca başarılı buluyorum.

  19. gXnn says:

    bana kalırsa da itin götüne sokulacak bir album değil kesinlikle.iran maiden standartına göre tabiki geride kalır ama klişelerden kurtulup dinlerseniz mutlaka bir şeyler bulabiliyorsunuz albumde.zamanında aynı şeyler st anger icin de yapılmıştı şimdi aslında iyi album yahuya geldi herkes.

  20. Ouz says:

    -Sanırım- 1999′un başlarında kaset olarak satın alıp bolca dinlediğim bir albüm ve ikinci parça haricinde -o da normal artık- beğenmediğim hiçbir şarkı yok. Keyifle mırıldanarak eşlik edebileceğim melodiler ve sololar var, bir Iron Maiden albümünden beklediğim en önemli şey de bu açıkçası. Bir de şarkıları yığınla anıyla eşleştirdiğim için albüme herhangi bir şekilde kötü diyemem. Benim için “Futureal” Unreal 1 demek, “Como Estais Amigos” okuldan kaçıp internet kafeye gitmek demek, “When Two Worlds Collide” okul servisi yolculukları demek, demek de demek işte.

  21. Raddor says:

    Bu kritikteki tüm olumlu cümleleri olumsuz, olumsuzları da olumlu yaparsak benim albümle ilgili düşüncelerime ulaşmış oluyoruz.

    \m/ ccc The Angel And The Gambler ccc \m/

  22. Kaan says:

    Çıktığında kaset olarak aldığım, bende mi bi bokluk var deyip onlarca defa dinlememe rağmen bırakın beğenmeyi, mide bulantısından öldüğüm, sonra da üstüne Gülden Karaböcek çekip anneme kaset borcumu ödediğim albüm…düşünmek bile kötü hissettirdi. Iron Maiden lan bu!

  23. Ouz says:

    Rock in Rio 2019′da The Clansman’i de çalmışlar. Her ne kadar Bruce şekil yapacağım derken ara ara ritim kaçırsa da performans, görülmeye değer.

    https://youtu.be/6Z8LObgA9iE

  24. Raddor says:

    Futureal > The Trooper. Gece gece gaza getirdi.

    Yiğit

    @Raddor, The Trooper > bu albümx2 bence

    Senjutsu ile birlikte pozitif bir şeyler hissetmediğim tek Maiden albümü. En azından Senjutsu’nun çıkışına tanıklık ettiğim ve single’lara az biraz da olsa heyecanlandığım için bu albümden çok daha özel benim için. Kişisel olarak Maiden albümlerini sıralasam düşünmeden sona yazarım.

    enemyofgod

    @Yiğit, The Clansman mtühiş şarkı, zaten hâlâ konserlerde çalıyolar. Onun dışında benim de aklımda bir yer eden bir albüm değil. Yine de Senjutsu daha kötü benim için.

    Raddor

    @Yiğit, ben bu albümü kendinden öncekilerden vasat, sonrakilerden ise iyi diyemesem de daha ‘eğlenceli’ buluyorum.

    The Clansman de gerçekten albümün üstünde bir parça.

  25. ismail vilehand says:

    En sevdiğim albümleri Kings of Metal.

    Raddor

    @ismail vilehand, abi sen Maiden sevmezsin çünkü aseksüel bir grubu sevdiğine daha şahit olmadım. Iron Maiden da öyle. Power Metal grupları gibi.

    Manowar da bazıları tarafından Power Metal olarak etiketleniyor. Bence alakası yok. Manowar, Judas Priest gibi bira içmeli, motor binmeli seksüel bir grup. Iron Maiden aslında imaj ve şarkı sözleri açısından Power Metal’e daha yakın.

    Dört büyük Britanyalının seksüellik sıralaması da şöyle: Motörhead > Judas Priest > Black Sabbath > Iron Maiden.

    deadhouse

    @Raddor, İmajı bilemem ama bence gerçekte en sikici grup üyelerine sahip grup Maiden. Öyle görünüyor. Motörhead de öyle. Diğer gruplar için negatif bir fikre sahibim.

    Raddor

    @deadhouse, zaten belli etmeyenden korkmak gerek. Bruce Dickinson’ın niye ağız kanseri olduğunu hatırlayalım.

    1

    @Raddor, Dick in son.

    Raddor

    @1, ov may gad

    ismail vilehand

    @Raddor, Motörhead’i heavy metal olarak görmemekle beraber, en sevdiğim heavy metal grubu Black Sabbath, ikincisi ise Judes Priest. Onun harici heavy metal sevmiyorum ve dinlemiyorum. Hatta nefret ediyorum. Iron Maiden ise uzak ara sevmediğim grup.

    Mötley Crüe, Skid Row, Guns N’ Roses gibi şerefsizleri, Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden gibi dallamaları hemen hemen her heavy/power/prog metal grubundan kat kat daha çok seviyorum.

    Ekstrem metal olmasa tam bir metal düşmanı olurdum ve bunu uzun yıllardır söylüyorum. Erken yaşlarda Pantera ile tanımasam muhtemelen bu müziği bir yaşam tarzı olarak benimseyip bu günlere gelmeyecektim. Tespitlerin doğru yani.

    Raddor

    @ismail vilehand, aslında Extreme Metal de yarı yarıya. Büyük bir kısmı çok aseksüel. Özellikle İsveç ve Finlandiya’dan çıkan gruplar; Melodic Death Metal başlıca olmak üzere.

    Bir de Black Metal mevzusu var. Dünyanın muhtemelen en aseksüel müziği (hayranları Lords of Chaos’ta sevişilmesine bile tepki verdi. Black Metalciler, Metal müziğin cemaatçileridir haha). Bazı istisna örnekleri var tabi.

    (Melodik olmayan) Death Metal’i Black Metal’den ayıran konulardan biri de bu libido mevzusu. Death Metal libidonun, hayvani dürtülerin (id’in) süper egoyu tamamen alt etmesinin müziği gibi geliyor bana.

    Ama dinlediğin Extreme Metal, senin deyiminle hep bu emmeli gömmeli olanlardan abi. Yoksa Dark Tranquillity ve Kalmah dinlemektense Accept, Saxon dinlemeyi tercih edermişsin gibi geliyor bana.

    Ha, müzikte seksüellik mevzusunun bir önemi yok bu arada. ismail vilehand’in müzik zevkini sorgulamak adına açtım bu konuyu hehe.

    ismail vilehand

    @Raddor, bro ben seksüelliğe göre dinlemiyorum müziği. Yani aklımın ucundan dahi geçmiyor ama enteresan biçimde tespitlerin doğru. Mesela şu baya doğru:

    “Yoksa Dark Tranquillity ve Kalmah dinlemektense Accept, Saxon dinlemeyi tercih edermişsin gibi geliyor bana.”

    Raddor

    @ismail vilehand, haha. İyi bilinçaltı analizi yapıyorum demek ki.

Yorum Yazın

*

"Yaptığım yorumlarda fotoğrafım da görüntülensin" diyorsan, seni böyle alalım.
Pasif Agresif, bir Wordpress marifetidir.